sâmbătă, 17 decembrie 2011

[...] un tip agitat care vrea musai să răstoarne ce merge, pentru a nu pune nimic în loc [...]

Intelectualul român generic pare a fi un tip agitat care vrea musai să răstoarne ce merge, pentru a nu pune nimic în loc, şi care e mereu în curs să inventeze o nouă formulă antologică de schingiuire a realităţii în numele unor modele teoretice, al unui nou ideal. Chestia asta nu s-a prea schimbat, vedem doar cîtă gargară consumăm acum cu dezbateri de genul „care este modelul de societate pe care îl vrem pentru România“ (hai, reinventaţi, băieţi!).

Cristian Ghinea, "Nişte intelectuali" (Dilema Veche, nr. 409, 15-21 decembrie 2011)


.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Omule, nu suntem asa cum crezi, avem ce pune in loc!

cățelul alpha spunea...

care-i chestia aia „ce merge”?

Nechayev spunea...

sorry nene turambare, da' textul ala suge. de altfel nici nu reda fidel atitudinea cartii, pe care tocmai o citesc.

ca si cum ar fi "mers" - vreodata! - ceva in tara asta.

Anonim spunea...

Apropo de ”gargara” si ”dezbateri”, exemplu de competenta la Ghinea.
Vezi
”... După partea oficioasă, presa este poftită afară, ni se aminteşte că restul se va desfăşura sub regula Chatam House – foloseşti ce auzi, nu citezi, nu indici cine ce zice. Ceea ce voi şi face, revăzînd acum cîteva din notiţele luate în cele două zile.
● Fost oficial maghiar: regretă că UE a obosit să se mai extindă, ba chiar că am ajuns să vorbim despre intrarea la apă a UE....”

Daca ma duc pe pagina ECRF aflu si numele respectivulul maghiar ”Hungary’s ex-PM Gordon Bajnai”.
Asta ca sa nu intram in tema ”dezbaterilor” CRPE.

http://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-opinii/articol/telegrafice-dintr-un-fel-stat

Fluieratorul spunea...

Ei, dl. Ghinea... Doua lucruri sint de spus:

Primul: pentru ca tot a trebuit sa aduca vorba d. Ghinea despre "intelectualii lui Basescu", desi putea sa se abtina, mi-am permis si eu sa comentez ca acestia nu vor trai prin opera lor atita incit in 50 de ani de-acum incolo sa fie interesanti publicului in felul in care sint inca aceia reuniti in cartea d-lui Boia.

Al doilea: "tzutzismele" vor fi intotdeauna interesante, oricita platitudine ar strabate prin ele, pentru ca omul care le-a emis a fost cel putin interesant. "Ghinismele", in cazul in care vor exista, nu vor avea aceasta soarta.

tapirul spunea...

nu știu dacă textul sau ghinea sug, da' citatul ăla mustește de adevăr

Nechayev spunea...

@tapirul: de acord, textul e prea stupid ca sa merite discutat in totalitate.

problema citatului e urmatoarea: nu vorbeste despre "intelectualul român generic" ci despre "intelectualul generic", sau despre rolul intelectualului in [orice tip de] societate. ar putea fi la fel de bine despre baudelaire sau mann sau huxley, sau despre teoreticienii miscarii occupy wall street. faptul ca ghinea critica acest lucru nu demonstreaza decat ca ghinea e paralel cu orice efort intelectual autentic. un simplu jurnalist, care topaie cum i se fluiera.