Karioka le spune cu patima. Cu furie. Fara ocolisuri:
As vrea sa vorbesc frumos, tendentios si diplomat, dar mi s-a acrit sa imi tot caut cuvintele si sa fac floricele din hartie pentru a nu rani cugetele (mugetele) preacuviosilor imbecili.
[...] Si nu ne rugam la Dumnezeu; ne milogim de el. Nu stiu cum ma-sa apare dumnezeu asta in scena fix in momente in care nu meriti nimic.
Esti muci la examen? "Doamne-ajuta"
Esti total paralel cu jobul la care te duci? "Doamne-ajuta"
Esti impiedicat si mototol si iar pierzi trenul sau avionul? "Doamne-ajuta"
Da de ce sa te ajute, ba milogule? Ce parastasul si canepa ma-tii ai facut sa meriti?
De Pasti ne dam foc cu lumanari. De Craciun ne scoatem ochii cu pocnitori. De ambele sarbatori ajungem la spital cu matele pocnite de atata crapat in noi.
In schimb, conform unui raport al Comisiei de la Bruxelles, peste 50% din adolescentii romani de 15 ani nu reusesc sa citeasca si sa inteleaga un text.
Fenomen care se numeste analfabetism functional.
Duceti-va la biserica, ma boilor. Mai pupati o poala, o pula, lasati cartea. Daramati in continuare 1000 de scoli pe an si faceti-va cate o biserica in fiecare camera si o troita pe fiecare palier. In cel mai rau caz, va popiti cu totii si va luati taxe intre voi.
Cititi tot articolul, ca merita. Furia - cat se poate de indreptatita - a lui Karioka pleaca de la un articol din Romania Libera, despre cate biserici s-au construit in Romania dupa 1989, in comparatie cu cate scoli si cate spitale.
Am aflat despre articolul lui Karioka via Camil Stoenescu.
O, tzara trista, plina de biserici...
Of of, mai mai... :(
Bolojan, Radu Eremia și austeritatea
Acum 30 de minute
11 comentarii:
orice om care in spate/ un dram de naivitate//
sincer mersi, uitasem sa mai dau pe la karioka... are nerv si nervozitatea unei scrieri de calitate
Mmmda, citisem si eu aseara minunea si bunaciunea de text, tocmai in imediata vecinatate a unei discutii aprinse despre a include sau a nu include biserica la capitolul surse de educatie -- no need to reconfirm my opinion. :D Mai degraba vad biserica in rolu' de frana in fatsa educatiei. Nu cred in caracterul pozitiv al niciunui lucru de natura sa te faca mai mic decat esti. Frecventa bisericilor pe strazi nu e de comparat cu a scolilor, ci cu a cabinetelor stomatologice, Karioka a gresit registrul si a mixat domeniile. Scolile sunt institutii publice sau private, bisericile si cabinetele stomatologice, magazinele alimentare, birturile sunt din regnul cooperativelor.
Biserica, sursă de parvenire pentru casta preoților și îndobitocire a maselor
Turambar,
In ultimii 20 de ani in Romania nu s-a construit nici o BISERICA!Numai si numai copii de biserici edificate din beton armat.Intr-o goana nebuna spre neundele traditiilor calcate-n picioare,(zdranganind din tinicheaua centralelor termice si termopane)tradirtionalul "Mester" ziditor de biserici, a fost uitat definitiv astazi.Traditia Dumnezeiasca a ziditorilor de biserici si-a iconarilor, a fost parasita in praful uitarii si-o mai regasim pe ici pe colea destul de profan. Totul a fost inecat de superficialitate, mercantilism si lipsa de respect fata de ideea de "Lacas sfant"! In ziua de astazi, in Romania nu se mai zidesc Biserici ci numai copii din beton armat!Ceea ce vedeti voi,sunt butaforii dintr-un spectacol tragic, despre cum se pierde un popor ducind in derizoriu lucrurile sfinte, tocmai de cei care-ar trebui sa fie slujitorii de nadejde ai traditiilor spiritualitatii autohtone!
Itzic
@ Itzic: Neeah. Aici, desi nu mor de dragul bisericilor, da-mi voie sa te contrazic.
Constructiile, fie ele profane, fie sacre, merg in pas cu mersul timpului. Cand materialul predominant de constructie era lemnul, se facea din lemn.
Itzi dai seama ce strigate de indignare au fost cand s-a trecut prima data de la lemn la piatra. Acum, betonul. Aceeasi zdruncinare de trecere de la o etapa la alta.
Nu conteaza din ce faci, conteaza ce faci. Uita-te la biserica de beton a lui Le Corbusier. Ce ai sa-i reprosezi? Uita-te la Sagrada Familia. E toata din beton, ca structura de rezistenta. Si e totusi o opera de geniu.
Deci nu conteaza betonul, draga Itzic. Conteaza ce faci din el...
Intre timp stiinta face progrese iar societatea merge inainte si in sus.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8609192.stm
Turambar baiatule,
Toata tehnologia ta, cind veti fi in stare s-o stapiniti pe deplin, tot catre Dumnezeu va va duce!...(Evident este o figura de stil-citeste sacru)E drept, "stiinta si progresul", "lemnul piatra, betonul,sticla si otelul" sunt practice la un moment dat,dar uitati ca "priceperea" ,"temeinicia","cultul lucrului bine facut" si toate astea prin harul lui Dumnezeu au ramas virtuti neschimbate de milenii(tehnologia le-a dat o "tusa" concordant cu vremea, le-a modificat numai perspectiva ca iluzie conjuncturala, dar esenta...este aceeasi): Vezi Vedele, vezi China,vezi egiptenii,vezi grecii, vezi latinii,vezi arabii,vezi ca undeva geometria se-talneste cu poezia de cind se stie!Cineva spunea ca Dumnezeu a dat oamenilor minte ca sa cunoasca adevarul si tot el era de parere ca Dumnezeu le-a dat minte nu ca sa cunoasca adevarul ci ca sa primeasca adevarul!(evident categorie filozofica)...
Aaaa...O sa-ti dau un exemplu concret,edificator pentru tine si toti cei care cred ca pasul vremurilor,modifica esentialul(cuprinzatorul):
Uite, stii bd-ul Aviatorilor,piatra cubica, de peste 100 ani,a suportat aceeasi categorie de trafic,aceeasi frecventa a traficului,cu sa zicem oricare alt sector de drum asfaltat pe care-l alegi tu.Simplu, dar nu simplist: daca faci un calcul cit s-a cheltuit in ultimii zece ani cu intretinerea "sectorului" asfaltat si cit dispret si indiferenta negospodara a suportat piatra cubica de-a lungul timpului (si inca se circula bine pe ea in interiorul cetatilor) te va uimi raportul!...Piatra, caramida, lemnul, sunt materiale prietenoase cu omul si extrem de durabile!...La morga da, poti folosi, otel inox, faianta sau beton!Ma rog si mai stiu eu unde!...E mai igienic!Rapiditatea, eficienta,modernismul de cele mai multe ori omoara temeinicia!...Toate-si au rostul si rinduiala lor.Randuiala lemnului,pietrei si caramizii din lut ars,sunt rostul bisericilor!Mortarul,este priceperea si "meseria binelui". Asa a randuit traditia(o nisa a progresului de altfel-in cazul asta progresul este reprezentat din stafeta mostenirii meseriei de ziditor de biserici din generatie in generatie, din priceput in ale, in priceput).Cand nu voi mai avea biserica unde sa ma inchin aici(Slava Domnului avem o mostenire suficienta pentru generatia mea), ma duc la Athos sau la Sf.Sofia,n-am sa ocolesc nici Catedrala din Koln la o adica.
Deci credeti-ma, in Romania se construiesc copii din beton armat si "comunicarea" cu dvinul este obturata!(Citeste-o ca figura de stil dar intelege-o ca pe o dojana).
P.S Sunt dimensiuni diferite pe care care se dezvolta sacrul si profanul, stii si tu prea bine!...Informatia poti s-o transmiti fie prin fibra de sticla fie prin "cocoloase" de fum sau goarna, sau racnete, sau tobe!...care-i mai eficienta cind se-ntrerupe curentul electic si nici nu mai ai acumulatori, nici incarcator fotovoltaic?...tot aia fundamentala "sacra" cum ar spune profanul(sfanta daca vrei!)
Te pup Turambar,cocosatule de inteligenta!...
:) Sacru? Ce e aia? N-avem. S-a terminat. Incercatzi la magazinul alaturat. Aici nu tzinem decat osu' sacru... A, daca va intereseaza: avem si tibie si peroneu. Femururi bagam maine, ca n-a sosit mashina cu marfa.
:) :rofl:
Ai,ai ai, Anonim,nici nu stii ca "inainte" si "susul" sunt conventii care au in centru "absolutul" cunoasterii actuale,ele, ca si cuprindere de inteles sunt insignifiante si foarte relative atunci cind te raportezi la divin sau la univers spre exemplu!Ce-ai zice tu daca peste 200 de ani te-ai intoarce de unde-am plecat?...Magellan a navigat numai inainte si-a ajuns tot in portul de unde plecase!...Atentie cu "inainte" si cu "susul" atunci cin va raportati la divin, nici macar "absolutul" nu-si are locul!
Turambar: Ai zis bine ca alea din beton ale citatilor aia "sunt opere de arhitectura" dar nu sacre, sunt experiente estetice vremelnice (au avut oamenii capricii estetice la un momentdat),ai mai vazut tu sa se experimenteze asa ceva acolo unde edificatorul se raporteaza totusi la sacru?
Da si in Romania,spoite si-n jocul luminii,betoanele, pot parea ceva ce-accentueaza emotia artistica a laicului si-n care babele evlavioase pot vedea chiar si pe Dumnezeu!... "Incantarea", "emotia" trebuie sa te urmareasca permanent si s-o constientizezi plenar abia atunci cind intrezaresti si divinul!...Ma rog, parerea mea!...Voi tinerii, oricum sunteti incorigibili, cind vine vorba de valori!
P.S Bine ma Turambar, ma duc la magazinul cu Molii!...peronee am si coccis si carpiene, ma cac pe ele!Asa graita Zaratustra!
Turambar,
Uitasem, nu poti face orice, oriunde, oricum ,oricind, si-n orice fel !...Adica, da poti face, dar nu tine, n-are temeinicie!Zdravan, insemna printre altele, totusi, durabil!
Te pup!Uitasem,scuze,sunt la magainul cu Molii!
Trimiteți un comentariu