joi, 17 mai 2012

Pǎi sǎ facem un calcul

Pǎi sǎ facem un calcul. Simplu. Artimeticǎ de-aia ordinarǎ, în sensul ordinar al cuvîntului “ordinar”.

În contextul votului majoritar pe colegii uninominale, care nici nu mai are rost sǎ-mi rǎcesc gura sǎ vǎ reamintesc ce tsumami de catastrofǎ de schimbare neașteptatǎ, bruscǎ și dureroasǎ va cauza în posterioarele multora, va fi un phi gros, țoli, kilometri de diametru de durere neașteptatǎ, ah, ce dureros, cum zice lǎutarul tǎind stuful la Chilia, dǎ-i ‘oțule, dǎ-i, nu pot dom’ne cǎpitane, rǎnile mǎ doare,

în acest context despre care au mai vorbit și alții dar tot degeaba, mințile românilor cele de pe urmǎ oricum se vor lumina inutil și prea tîrziu de-abia în luna decembrie 2012,

sǎ facem un calcul.

Știm cǎ votul majoritar simplificǎ necruțǎtor. Arde, Fǎnicǎ, belește, Georgicǎ.

Partidele care iau în medie, la nivel de circumscripție mare (în cazul de fațǎ toatǎ țara) cam peste 30%-35% vot popular beneficiazǎ de un bonus de strǎlucitor: procent mandate mai mare decît procent voturi populare. Cu cît ne îndepǎrtǎm de punctul de inflexiune de 30-35% vot popular, cu atît discrepanța dintre mandate și voturi populare este mai mare în favoarea mandatelor. Relația este nesimțit de non-liniarǎ.

Pe dos: cu cît ne situǎm mai jos fațǎ de punctul de inflexiune 30-35, cu atît pedeapsa sistemului de vot lovește mai aspru, ah ce dureros, dǎ-i ‘oțule dǎi, nu pot dom’ne cǎpitane, procentele mǎ doare. La fel de nesimțit de non-liniar, cu cît ești mai departe de 30-35, cu atît you can kiss your ass goodbye, te-ai lins pe bot, nu prea mai cîștigi mandate, chiar dacǎ nu stai chiar totalmente rǎu din punct de vedere al voturilor.

Ghinion de neșansǎ: sistemul majoritar de vot lucreazǎ în favoarea cîștigǎtorilor. The winner take it all, the looser takes it in the bot.

În consecințǎ, sǎ calculǎm.

PDL? Din punct de vedere al votului popular, undeva în momentul de fațǎ cam pe la 15%. Hai sǎ zicem cǎ se va tîrî înapoi spre 20% pînǎ în toamnǎ. Posibil, nu probabil, dar gîndim toate variantele, spre completitudine. Poate cu o semi-gurǎ de oxigen primitǎ de la alegerile locale. Sǎ zicem cǎ da.

Celor douǎ valori, 15%, respectiv 20% de vot popular, le corespund aproximativ 10%, respectiv 15% mandate. Și în acest calcul sînt cît se poate de gentil și de non-cîrcotaș, ca sǎ nu ziceți cǎ țin cu ursul și cǎ-i doresc suferința PDL-ului, cum deja mǎ bǎnuiți mulți dintre dumneavoastrǎ, strǎlucitorilor independenți, portocalii, mov, violeți și alte culori în obraji. Dacǎ aș fi rǎutǎcios, aș zice între 7% și 12%.

Dar nu zic. Rǎmîne 10 – 15%.

Cine mai e pe listǎ în afarǎ de brontozaurul USL?

UDMR? Sǎ zicem cǎ aceștia nu vor fi atît de afectați de trecerea la votul majoritar, pentru cǎ își au electoratul bine grupat geografic, la saturație în anumite colegii și rezidual spre inexistent în restul. Deci vor lua undeva între 5% și 7%. Din nou sînt gentil și drǎguț și sociolog neutru chiar binevoitor, sǎ nu mǎ acuzați de pǎrtinire, și nu scad nici un procent, nici din motive de PPMT / Tokes, nici din motive de totuși un oarecare efect de sistem majoritar, cum totuși bǎnuiesc cǎ se va întîmpla.

Buun. Deci între 5% și 7%.

Cine mai e? Restul? Strǎlucitorii isterici și autoritarieni și anti-sistem? Pǎi ǎștia, stimabililor, suferǎ de o mare suferințǎ cînd vine vorba de vot majoritar: nu au oameni. Oricît ar zgudui-o, în afarǎ de cîțiva carismatici cu personalitǎți accentuate cu potențial de cǎmașǎ cu mînecile înnodate la spate, gen Becali și Vadim și Dǎnuț, alții nu prea sînt. La fel și cu independenții, alte partide mici. Per ansamblu, estimarea mea este cǎ nu vor lua mai mult de 3%, hai fie 5% sǎ fiu generos, cǎ azi sînt rǎcit și am febrǎ, sǎ-mi treacǎ boala mai repede.

Deci între 3% și 5%.

Am uitat pe cineva? Vǎ spun eu cǎ n-am uitat. Doar USL. Dar vreau sǎ ajung la estimǎrile de procente de mandate ale lor venind din partea cealaltǎ: scǎzîndu-i pe ceilalți.

Pǎi sǎ calculǎm. Partid minim maxim

PDL 10% 15%
UDMR 5% 7%
Alții 3% 5%

TOTAL minim minimorum: 18%. Maxim maximorum nonposibilitorum, dar orișicum: 27%.

Cît face pînǎ la 100, restul pentru brontozaurul de USL, pentru acest Gogea Mitu politic românesc, pentru acest Rîmaru simbolic?

Pǎi sǎ calculǎm.

Minim = 100 – maxim ǎilanții = 100 – 27 = 73
Maxim = 100 – minim ǎilanții = 100 – 18 = 82

Whaaaat? 82???? Turambare, te-a luat cu capu’? Chiar în halu’ ǎsta te-ai dat cu mogulul, bre, o sugi prin batistǎ chiar atît de evident și de non-estetic? Ce dracu’, bre Turambare bre, te credeam mai oarecum cumva, aveam o pǎrere mai aproximativ decentǎ spre mediocrǎ despre tine, nici chiar în halul ǎsta de cîrpǎ? Vai de capu’ tǎu de sociolog vîndut, vǎ faceți de rușine profesia, meseria, apucǎ-te dracu’ de brutǎrie, de spǎlat vase, de rînit grajduri, cǎ la sondaje și la analizǎ politicǎ ești varzǎ, ești patetic, ești...

Sînt foarte aproape de adevǎr, stimabililor. Estimarea de interval de 73 ... 82, hai sǎ zicem mai general de 70 – 80 procente mandate, este una foarte probabilǎ, pertinentǎ și inevitabilǎ, cel puțin în urma calculelor nu doar fǎcute de mine, ci febril mai de toate persoanele semnificative cu care am discutat în ultimul timp.

Aici e chichirezul votului majoritar, stimabililor. Aici e beleaua, ah ce dureros, dǎ-i ‘oțule dǎi, nu pot dom’ne cǎpitane, procentele mǎ doare.

Vorbim în decembrie 2012, da?

Vǎ pup! Mǎ duc sǎ spǎl vase. Sǎ rînesc grajduri. Sǎ sap șanțuri, cǎ la sociologie și la analizǎ politicǎ nu mǎ pricep deloc, fi-mi-ar neamu’ de sociolog vîndut sǎ-mi fie de cap... :) :wink: :p


.

18 comentarii:

john doe spunea...

E o nebunie, astia nu stiu cum sa faca sa monopolizeze tot. Solutia este cam asa, dupa parerea mea: prezenta obligatorie la vot, eliminarea pragului electoral si a piedicilor puse independentilor, interzicerea finantarii partidelor de catre terti, inclusiv proprii membri. Rezultat: un parlament mult mai faramitat pentru una-doua legislaturi, dar cu mult mai reprezentativ si mai greu de controlat de actuala mafie politica. Altfel, ne ia dracu'...

jeack spunea...

-pentru tari gen romania sau italia, sistemul asta de vot e cel mai bun posibil.
-curiozitatea mea e daca o sa vedem partide regionale. nu neaparat dupa model udmr, dar tot cam pe-acolo.
-da-i cu tzuica fiarta. sau suc de gref. sau 2 kiwi.

parvan spunea...

Eu sunt mai "prapastios" si as zice ca stupizenia de "castigatorul ia totul" ne duce deja foarte aproape de partidul/alianta unica. Si nu doar in 2012, oricand se poate forma o alianta care sa stabileasca la "masa verde" cine candideaza pe locul care o sa fie primul la alegeri. La astia se pot adauga diversi maghiari (profitand de semintele de noi partide maghiare aruncate de "reformatori"), si diverse persoane alese din alte partide pentru a mima pluripartidismul (Ex noncombatului la Ontanu pt localele sector 2 este un bun studiu de caz) ..... deci fix persoane alese de niste lideri si nu de cetateni ... deci fix ceea sustineau "intelectualii" (sentimentali) ca se va elimina prin introducerea uninominalului mesianic. :(

Dan Selaru spunea...

Cand il vad pe Boc ma bucur, cand ma gandesc la Hrebenciuc ma apuca groaza.

Sergiu spunea...

Este foarte clar ca asa vor sta lucrurile...
Eu sper, totusi, si chiar cred acest lucru, ca usl va mai cobori, pana la toamna...as zice in zona 45-47%...e in logica lucrurilor sa fie asa...vremurile care vin nu vor fi deloc usoare, iar lumea, oricum, va fi nemultumita....
Avantajul pdl este ca e cam unic colector de nemultumiti ai noii guvernari...spun asta, pentru ca, dupa rezultatul de la locale, cred ca ppdd va scadea dramatic...iar pdl va putea poza in singura opozitie reala si, daca il aduc si pe MRU, ar avea o sansa....ca sa obtina spre 25-27% in toamna....nu cred ca va trece votul uninominal pur de CC...recomndarile comisiei de la Venetia sunt clare: sa nu se faca modificari ale sistemului electoral cu mai putin de un an inainte de alegeri...sunt si alte aspecte de ordin constitutional, precum bunele practici electorale.
Legat de alegerile locale, sunt foarte curios, fiind nascut in Ploiesti, daca actualul primar va rezista pe post, adica daca gospodarul (intelegand ca are o perceptie pozitiva in oras cu privire la administrarea acestuia) va rezista valului votului politic al momentului, dar si "tentatiei...pensiei municipale"....

Anonim spunea...

Tocmai vin din Ungaria, unde s-a intamplat cu vro 3 ani in urma.
E trist. Si aia erau de dreapta...

berenger spunea...

in romanika si o majoritate de 55% e, de fapt, diktatura a majoritatii. spre 80% nu mai vorbim de nicio sansa acordata democratiei. oricum, 2 sunt scenariile posibile: daca useleul ramane unit, democratia trece in opozitie, daca useleul se rupe, doar peneleul... trece in opozitie :). prefer a doua varianta

Adinel spunea...

Wow! A trecut deja o luna. Mai am o luna sa vedem ce iese... Probabil te intrebi ce sa iasa... :) Numaratoarea asta. Have fun! :D

John Galt spunea...

Analiza e pertinenta insa are o singura buba: nu ia in considerare HABOTNICIA votantilor, adica profilul celor care voteaza USL.

Daca ar fi luat ar fi vazut ca 82% inseamna de fapt "ultimul stinge lumina", adica DOAR ei mai voteaza.

Pentru ca restul s-au saturat.

John Galt spunea...

Analiza e pertinenta insa are o singura buba: nu ia in considerare HABOTNICIA votantilor, adica profilul celor care voteaza USL.

Daca ar fi luat ar fi vazut ca 82% inseamna de fapt "ultimul stinge lumina", adica DOAR ei mai voteaza.

Pentru ca restul s-au saturat.

Strajnik spunea...

Constatari pertinente...
Asa e...
Intrebari.
Cine o sapat groapa altuia?
Nu cumva partidul cesta ce-si zice PDL atuncea cand se afla pi kai mari?
Chestiunea e ca nu intotdeauna e pentru cine se pregateste ci PENTRU CINE SE NIMERESTE.
Un licar de speranta tot o mai ramas...
Halianta castigatoare(USL) se va splita mai iute decat cred strategii.Vor ramane doua partide pricipale Care vor face politica unu pe fata, doua pi dos...Spre larga satisfactie a populimii.

atreides spunea...

E si normal sa fie asa. De fapt, acesta este si scopul pentru care s-a creat USL. Sa ne amintim: In tot anul 2009 si inceput de 2010, cand PNL statea prost si PDL era pe cai mari, astia din PDL ne-au tot frecat la melodie ca ce rau a fost sistemul inventat de PNL in 2008, ca aia intrati de pe locurile 2 si 3 erau de porc, ca ar fi trebuit sistem majoritar etc. Deci, pe vremea aia PDL voia sistem majoritar, ala proportional era nasol. PNL, intelegand primejdia, faptul ca un sistem majoritar i-ar dezavantaja in primul rand pe ei, partidul cel mai mic dintre cele trei mari, a creat USL. Pe vremea aia foarte multi simpatizanti liberali au strambat din nas, inclusiv dpdv pragmatic, anume sustinand ca PNL si PSD ar lua mai mult separat decat impreuna. Ceea ce e adevarat, dar doar pe sistem proportional. Ori, PNL era obligat sa se protejeze pe sine in privinta pericolului introducerii sistemului majoritar de catre PDL. Si a ales foarte bine, a contracarat perfect pericolul: practic, din momentul intemeierii USL, tema votului majoritar a disparut din discursul PDL.
Iata insa ca acum USL a ajuns, cam din nimereala, la guvernare. Scorul USL pe vot proportional ar fi vreo 50-60%. Cei din USL si-ar dori mai mult. Ce variante sunt? Pai, fie sa pastreze vot proportional si sa candideze separat ca PNL si PSD, pe principiul ca separat iau mai mult decat impreuna, fie sa ramana impreuna si, ca la aikido despre care inteleg ca ii place maestrului Turambar, sa preia actiunea ''vot majoritar'' a PDL din 2009-2010 si sa o indrepte chiar impotriva PDL. S-a ales a doua varianta. Vom vedea daca trece de CCR. Daca va trece, ceea ce va urma va putea fi descris, din perspectiva PDL, in termeni de proverbe: ''Nu e pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste'', ''Cine sapa groapa altuia cade singur in ea'' si or mai fi si altele pe care nu mi le amintesc acum. Sincer, doresc disparitia PDL pe calea naturala a votului proportional, fie in 2012 fie in 2016. Dar daca asta se va intampla prin vot majoritar, nu o sa sufar foarte mult.

Anonim spunea...

atreides: AMIN!

Dragos Bora spunea...

Tovarasul Nicolae Ceausescu ar fi mandru.

ZaffCat spunea...

Tovarasul Iliescu ai vrut sa zici, nu, Dragos?

Unknown spunea...

lasa-i sa te injure si vino in decembrie cu un ranjet pe fata si arate-le postarea asta :D

Dragos Bora spunea...

@ ZaffCat

Tov. Ceausescu si Regina Angliei. Ma rog, ea nu e aleasa (prin vot) dar la englezi votul e cam tot asa. In plus a si fost cu Tov. Ceausescu in caleasca. Asa ca ramane Ceausescu, nu Iliescu... :) :(

dragon spunea...

Sincer mă sperie perspectiva ca vreun partid să aibă peste 70%. Ar fi un lucru foarte prost, ar putea să-și facă de cap fără a mai ține cont de opoziție, ceea ce nu-i așa de bine (a se vedea Ungaria).