joi, 13 noiembrie 2008

Sigur va va ajuta

Pentru ca suntem in plina campanie electorala, si pentru ca iar incepe nebunia cu nenorocitii de noi care facem si dregem, va propun niste linkuri rapide spre articole rapide despre sondaje. La ce sunt bune ele, cum se fac, care sunt limitarile si pericolele la care sunt supuse.

Asta asa: daca nu ne credeti pe noi, pe romani, care suntem niste nenorociti si nu stim nici macar sondaje sa facem (hei, it's just a rhetoric device! nu suntem asa... suntem cei mai priceputi de pe fata pamantului dambovitzean), macar pe nenorocitii de imperialisti de americani sa ii credeti.

Ati bagat la cap, mai stralucitorilor? Mai ziaristilor? Mai forumistilor? Mai cinicilor si carcotasilor si paranoicilor si catastroficilor si prapastiosilor si conspirationistilor?

Of of. Mai mai...

:) :p

CAVEAT: Nu sunt singurele articole care pot fi consultate on-line. Sunt cele pe care vi le pune stralucitoru de Turambar la dispozitie la orele 5:30 trecute fics, in timp ce-mi dau in vena infuzia zilnica de cofeina

COMENTARII: comentariile incep inevitabil cu Mama voastra de necredinciosi si carcotasi (nu de alta, dar daca voi tot ne bombaniti, in timp ce ne cautati avid rezultatele sondajelor, atunci macar sa fac si eu acelasi lucru: va bombam si vorbesc cu voi pe blog) si continua cu cuvintele magice PONDERARE, ESANTIOANE TELEFONICE si LIKELY VOTERS.

Cititi, va rog, cu atentie:

- De ceva timp, toate sondajele sunt facute la imperialistii americani pe telefon (costa mai putin si priceperea metodologica asigura reprezentativitatea, ca de'aia unii invata meserie).

- Toate sondajele sunt ponderate, ca sa se asigure reprezentativitatea.

- Multe din ele dau date pe submultimea prezumptivilor votanti (likely voters, aia care e mai probabil sa mearga la vot - cum ii identifici, e alta mancare de peste; cititi articolele, pls)

Concluzia? Aaaaaargh...

ARTICOL F BUN NYT
http://www.nytimes.com/2006/08/27/opinion/27pubed.html?ei=5088&en=589ab68128b298b7&ex=1314331200&partner=rssnyt&emc=rss&pagewanted=all

POLLING FAQ
http://www.electoral-vote.com/evp2008/Info/polling-faq.html

AAPOR
The American Association for Public Opinion Research (AAPOR)
http://www.aapor.org/about


RESURSE SI DEFINITII
http://www.aapor.org/resources


TEMA TELEFOANELOR MOBILE
http://www.aapor.org/docellphonesaffectsurveyresearch

http://pewresearch.org/pubs/515/polling-cell-only-problem


FACATURI
http://www.aapor.org/aaporstatementonpushpolls

0 comentarii: