sâmbătă, 8 mai 2021

Libertatea, această primejdie de care ne apără stăpînii noștri ce ne vor binele cu de-a forța

A fost o perioadă în care cochetam cu ideea vaccinării obligatorii. La fel cum a fost o perioadă cînd am votat cu Traian Băsescu.

La fel cum a fost o perioadă cînd credeam cu sinceritate în toate blestemățiile pe care gașca lui Soros ni le înfunda în cap cu polonicul de propagandă. Că România trebuie reformată să semene cu Occidentul. Că trebuie privatizat tot și că proprietatea de stat e anatema. Da, cum să nu. De-aia Franța și Germania și Austria își proiectează puterea politică inclusiv prin intermediul proprietății de stat. Da, da...

După cum unii dintre voi și-au dat seama, sînt un tefeleu răspopit. La vremea mea, am pus botul la multe din momelile ideatice fluturate prin fața sinapselor mele de tînăr prost și frumos.

Cînd eram tînăr prost și frumos, prin anii ’90, m-am certat cu taică-meu, Dumnezeu să-l odihnească, pentru că “industria românească e o grămadă de fiare vechi”. Noroc că mi-a trecut.

Ceva mai tîrziu, aproape la fel de tînăr și de prost, doar că ceva mai puțin frumos, am avut discuții aprinse cu prieteni privind aroganța lui Adrian Năstase și necesitatea istorică a lui Traian Băsescu. Noroc că mi-a trecut. Tot cam pe-atunci, am avut poziții publice privind conservatorismul Bisericii Ortodoxe Române. Noroc că mi-a trecut.

Am comis multe la viața mea, cu gîndul, cu vorba, cu fapta.

Asta este partea proastă. Partea bună, însă, este că mi-am dat seama de vorbele celebrului comunist Tudor Postelnicu, “am fost un dobitoc”.

Partea și mai bună este că nu mi-e rușine să recunosc public asta și că mă strădui la fel de public să le spun altora prin ce greșeli am trecut în formarea mea intelectuală, morală, de cetățean al acestei țări asediate de fameni și de vipere și de lipitori.

Tefeleii mei dragi, pufoșii mei iremediabili, va veni o zi în care veți începe să înțelegeți.

Ca de obicei, va fi prea tîrziu.

Va fi prea tîrziu cînd vă veți da seama că ați fost păcăliți. Că v-au fost creierele spălate ca la Nufăru’, prin mijloace de propagandă eficiente, standard, de manual.

Că ați fost mînați la creiere ca vitele la abator, să vă urîți țara, neamul, să țineți cu străinii și să vă acceptați cu entuziasm condiția de cetățean de rang secund, de slugă la habsburgi și la ceilalți imperialiști de serviciu, mascați fățarnic în spatele unor cuvinte deontoloage și false, numa’ bune de păcălit tinerii naivi.

Va fi prea tîrziu cînd vă veți da seama că, dincolo de toate cele, cel mai important cuvînt din toată istoria este “libertate”. Nu “păpică” și nu “burta plină”. Nu Netflix și nu Facebook. Libertate, pufoșilor. Doar decît libertate.

Pe termen scurt, pîinea și circul astîmpără nevoile de slugă. Pe termen lung, istoric, panem et circences e maniera cea mai necruțătoare de a vă pune cătușe la mîini și mai ales la creier. De a rămîne și voi, și copiii voștri, și copiii copiilor voștri slugi la stăpîn. Iar strădania întru libertate, tot pe termen lung, e singura care vă scoate din condiția de slugă.

Libertate. Acest cuvînt tocit și pentru care, totuși, luptă atîția oameni și în zilele noastre. Unii să o obțină. Alții să-i împiedice pe ceilalți să fie liberi.

Cînd eram tînăr, manualele comuniste de istorie erau absolut oribile. Propagandă pe față. Drept pentru care tindeam să disprețuiesc tot ce ni se spunea acolo. Inclusiv toți morții ăia îmbrăcați aiurea care ne priveau din manuale cu privirile lor pline de reproș: Tudor Vladimirescu, Avram Iancu, Horea, Cloșca, Crișan. Niște primitivi îmbrăcați în blănuri de oaie care ne stricau nouă creierul nostru de copii cu prostiile lor de oameni morți și de ciobani.

Una din prostiile pe care le-am aflat tîrziu puse în gura lui Horea, într-unul din filmele alea oribile comuniste pline de propagandă, și pe care le-am înțeles încă și mai tîrziu cum se cuvine, sînt următoarele vorbe, rostite de Ovidiu Iuliu Moldovan în filmul Horea:

“Ce e rău în robie, nu e atîta robia. Rău e că, dacă trece prea multă vreme, omul să-nvață cu ea. Cu robia. Cu frica. Cu supunerea. Cu “săru’mîna”. Să fie batjocorit și să nu-i mai pese. Să-nvață ca pasărea cea proastă, cu colivia. Care uită și că o știut zbura oarecîndva. Sau să teme să nu afle stăpînu’ că n-o uitat să zboare.”

Noi, dragii mei tefelei care sîntem, am fost și vom mai fi, riscăm să uităm libertatea. Să uităm să zburăm. Să uităm condiția de om liber și să acceptăm ca normală condiția de slugă.

Riscăm să ajungem să fim batjocoriți și să nu ne mai pese. Cum se întîmplă aproape în fiecare zi în vremurile astea de rahat vopsit în vorbe mari și goale, cînd ambasadorii imperiului vin și își bat joc de noi cu sfaturile lor neo-colonialiste și conduc pe față, cu aroganță de grof și cu dispreț de habsburg această țară în interesul lor. Iar noi înghițim și ne supunem. Am ajuns niște slugi resemnate. Niște iobagi proști.

De-aia, deși sînt de acord cu principiul vaccinării, nu sînt de acord cu ideea de vaccinare obligatorie. Pentru că e vorba de libertate. Cu toate cele ce vin împreună cu dînsa: risc, responsabilitate, iresponsabilitate, semeție, îndoială, cumpănă. Putere. Cîștig. Pierdere. Luptă. Strădanie. Viață.

Da, vaccinarea e bună. Total de acord. Nu, nu e bine să obligi oamenii să se vaccineze. Îi transformi în vite, în oi. Și nu vreți să ajungeți oi. Nici voi, nici copiii voștri.

Nu știu. Poate e rău să lăsăm oamenii liberi, să decidă ei dacă se vaccinează sau nu. Dacă fumează sau nu. Dacă își riscă viața pe munte sau nu. Dacă e bine să deschidă o firmă sau nu. Dacă e bine să se drogheze sau nu. Dacă e bine să se însoare sau nu. Dacă e bine să treacă strada sau nu.

Dacă e bine să se avînte în necunoscut sau nu.

Dar am învățat încet încet, pas cu pas, că e mult mai rău, mult mult mai rău să împiedici oamenii să fie liberi.

E primul pas spre moartea aia mare, de om, nu spre moartea mică, de individ.

Ăsta este adevăratul liberalism, dragilor. Nu făcătura aia de păcăleală de maclavais de pseudo-ideologie cu care se împăunează amărîții de liberali pe-aici, prin gubernia asta a noastră mediocră. Săracii de liberali de Dîmbovița, ei sînt orice, dar nu liberali.

Românii vor rămîne slugi atîta timp cît vor fi îndrumați de la spate cu de-a forța. Așa au făcut-o și comuniștii: ne-au siluit întru progres. Și ne-au transformat în vite resemnate.

Așa vor să o facă la fel de bicisnic și această nouă rasă de comuniști, propagandiștii ăștia de progresiști de azi care vor să ne învețe cum să trecem strada, să ne controleze viața în cele mai mici detalii. Ca în cartea lui Orwell, în 1984.

Libertatea e aprigă, pufoșilor. Libertatea implică riscuri. Poți să mori de libertate. Dar altminteri Columb nu descoperea America dacă nu era liber. Dacă nu îndrăznea și dacă nu era iresponsabil. Nici americanii nu cucereau lumea dacă nu erau liberi. Nici austriecii nu puneau mîna pe Petromul nostru dacă nu ne împiedicau să fim liberi.

Citatul ăla din filmul comunist propagandist nu e complet. La sfîrșit, Horea, adică Ovidiu Iuliu Moldovan, un cioban primitiv îmbrăcat într-o dulamă de-aia de oaie care pute de amețești, mai zice ceva. Niște vorbe în plus. Niște încă niște vorbe pe care poate poate o să vi le aduceți aminte, cînd veți fi și mai slugi, și mai fraieri, și mai păcăliți de vesela propagandă care vă învață cum să vă trăiți viața în cele mai mici amănunte.

“Numa’ c-amu, cu voie de la împărat ori ba, am învățat că să poate.”

Poate o să învățăm și noi, vreodată, că indiferent ce zice împăratul din ziua de azi, totuși se poate. Acuma nu. Azi nu se poate. Azi sîntem proști și slugi. Dar poate, totuși, într-o zi...

Speranța moare ultima. Ghinion.



.

29 comentarii:

Stealthrun spunea...

Nene, poate ai drum pe la Constanța, să bem o bere și să te strîng in brațe.

Anonim spunea...

Superb :)

Unknown spunea...

Ma intreb cati citesc articolele si cati le inteleg. Numai gandul ca viitoarele carti de istorie vor mentiona un citu,un barna un johanis,un bulai iar un Horea,un Vlad Tepes,un Mihai Viteazul vor avea 2 randuri in care vor fi mentionati ma ingrozeste.

Anonim spunea...

Pentru subiectele pe care le abordezi dar in special cel de fatza , daca te-ntalnesc vreodata prin Bucuresti...mergem la bere iar plata o vom face nemtzeste , ca tot avem un etnic german la Cotroceni !!!

Unknown spunea...

Mirel Palada, EXTRAORDINAR!!!!

Unknown spunea...

Bătrâne,ce să zic? Ești tare!!!! RESPECT!!!

Anonim spunea...

Vin si eu! ✌️

Ionel Doroftei spunea...

Munca grea cu pufosii,dar..sper din toata inima ca oameni ca tine pot schimba ceva..keep going!!

Anonim spunea...

Fie ca vor pleca, fie ca se vor corci, oricum natia asta va disparea in urmatorul secol. Cand nu-ti mai pasa de origini, implicit nu-ti mai pasa de libertate, asa ca libertatea dispare odata cu romanul actual, adica modern care-si duce copiii sa invete in strainatate, care-i lasa sa tanjeasca dupa viata "natiilor superioare" ca e mai buna, care nu sadeste IUBIRE DE TARA in sufletul copiilor lui inca de cand sunt mici, care a fost si va ramane un egoist, un individualist. De aceea lor, urmasilor pufosi nu le pasa de natie, de tara si implicit de libertate pt ca ei NU simt/gandesc/traiesc ROMANESTE.......

Unknown spunea...

Toată stima ! Excelent scris !

Constantin Pistea spunea...

Felicitari pentru punctele de vedere realiste si nealterate . Ma bucura sa mai citesc idei originale despre brambureala din viata politica , sociale, economica si politica a Romaniei de dupa evenumentele din decembrie 1989.

Rauwoitorul spunea...

Ehe, meștere, ați fost loviți ca niște cățeluși nimeriți pe linia trenului maglev. spui că mă vrei la citit după urmele tale virtuale, după ce FB va făcut să schelălăiți de la biciul dresajului? scuze, nu pot urma calea celor care când se credeau înaripații scrisului virtual blocau accesul liber la comentarii al veneticilor din afar sectei aprobate de adulatori. mergi matele pe Telegram, Telefon, Poștă și alte asemenea că oricum vă fărâmițează pe voievodate și cnezate mai mici ca un mm de hârtie scrisă. altă dată lasă lumea să vorbească liber în preajma lui tălică dac te vrei public și de urmat. pa, pot trăi și fără cuvântul tău bine scris câtă vreme nici până acum nu m-ai vrut...

Lucian spunea...

👍👋👋👋

sofia spunea...

Libertatea...Adevăr trist...
Trăiesc sentimente pe care nu credeam să le încerc vreodată ...
Cu stimă!

Un roman oarecare spunea...

Numai unul care a fost soldat dedicat al unei cauze, poate deveni cand se lumineaza, cu adevarat un luptator decisiv in cealalta tabara. Problema e ca de atatea ori, e obositor sa lupti cu cei din tabara in care ai fost, pana reusesti sa le deschizi ochii, sau pana ce ei insisi inteleg adevarul si recunosc ca ai avut dreptate. Din principiu refuz binele facut cu forta. Acum m-am vaccinat cu moderna, pentru ca dupa ce am anulat programarea de doua ori, am decis ca la fel cum le iau in p#lă si virusul si masca de un an, pot sa le iau si vaccinul. Daca vor sa faca un plan de stabilizare a populatiei mondiale, pot s-o faca prin substante bagate in apa, in mancare, in coca cola si pepsi. Sau prin vaccinare selectiva la pachet, pentru un viitor virus cu adevarat periculos. Dar e greu sa coordonezi asa ceva mai ales sa aibe colaborarea unor tari indaratnice ca iran, china, correa de nord sau rusia. Pana una alta, incerc sa fiu liber atat cat pot dar si cat imi permite si buzunarul. Libertatea asta e buna dar ceva supunere trebuie acceptata ca sa mai umpli si burta. :-))) nu multa, doar atat cat sa pari in banca ta, si sa nu aibe motiv sa te puna in lant ori sa te inchida in cusca.

Carmen spunea...

E fara cuvinte. Dar ce te faci ca nu ai un lider credibil care sa deschida ochii oilor? Respect pentru cele scrise

Anonim spunea...

Subscriu

Anonim spunea...

Excelent spus.Respect

Unknown spunea...

Adevarul pur!

Anonim spunea...

Singurul lucru care îmi da speranțe este faptul că la RURAL oamenii au păstrat tradiții, muncesc nu au timp de bătut câmpii în politică și își educa sănătos copiii...
Acolo mai e o bucățică de ROMÂNIA!!!

Camelia spunea...

Excelent articol!
Cu consideratie...

Marius.M spunea...

La mulți le stați în gât,dar nu vă lăsați,noi vă susținem.

Marius.M spunea...

Mulți văd puțini înțeleg!

Unknown spunea...

👋

Anonim spunea...

Ca la carte! Sublim!

Anonim spunea...

Nu sunt un pufos dar nu ai cum să mai simți românește dacă totul se duce de râpă în țara asta și nu vezi nici o șansă.
Dacă majoritatea românilor încă votează pe unul ca Băsescu și Iohannis CHIAR DE 2 ORI.
Dacă de 30 de ani suntem incă la pământ pentru că nu nu-am mai putut ridica.
Dacă 95% din țară e privatizată.
Și exemplele ar putea să continue.
E trist dar asta e.

lapasprinviata spunea...

Cat adevar, cat trist adevar!

Unknown spunea...

Bine zis ,poate ne vom deștepta cândva ca popor .sa nu fie in zadar strădaniile strămoșilor

Unknown spunea...

Frumos spus, păcat că viața merge pentru unii pe un drum greșit,,mai păcat că și cei ce nu vor sunt trași în haznaua ,,,,pufoșilor