E clar. Un calcul elementar ne arată următoarele: va fi o participare la vot de aproximativ 35%. Pe de altă parte, dintre aceștia aproximativ 85% vor vota împotriva lui Băsescu. Adicătelea cum ar veni prost și pentru unii și pentru alții. Prost pentru USL, că nu reușesc să-l dea jos pe Băsescu. Prost pentru Băsescu, pentru că va avea parte de o știrbire puternică de legitimitate, după ce va obține un asemenea scor de furie populară. Cum ar veni, prost pentru toți și la vară cald.
Cum am ajuns la cifrele astea?
Simplu: uitîndu-mă în trecutul apropiat, în globul de sticlă al rezultatelor oficiale de la alegerile locale de acum o lună.
Să mă explic.
În iunie 2012 avem deja datele oficiale, pe site-ul Bec Locale 2012.
Păi atunci ne uităm pe ele, facem un efort minim de agregare și pe urmă încă unul la fel de minim de predicție pe seama lor.
Pentru a identifica marginile, minimele și maximele, luăm în calcul extremele.
Pe de o parte votul cel mai personalizat, cel de primar, care aduce cei mai mulți oameni la vot: 10,8 milioane de votanți.
Pe de cealaltă votul cel mai puțin personalizat, cel mai politic, cel pentru consilierii județeni, care a și adus de altminteri cele mai puține buletine băgate în urnă: 8,9 milioane voturi.
Și pe urmă începem să facem calculele, conform cu tabelul de mai jos.
Tabelul 1. Estimări de participare și de comportament de vot la referendumul de demitere al lui Traian Băsescu din 29 iulie 2012, pe baza datelor oficiale de vot de la alegerile locale din 2012. Sursa datelor: BEC. Prelucrarea: Turambarr.blogspot.com
Cîți au venit (primele două coloane)?
Dintre aceștia, cîți estimăm că vor veni, conform cu interesele electorale și cu putirința de mobilizare organizațională (a treia coloană, estimare de participare la vot, în procente, diferențiat pe fiecare din actorii politici).
Deci cîți rezultă în volume absolute (coloanele patru și cinci)?
Dintre aceștia care vin la vot, ce pondere estimăm că vor vota împotriva lui Băsescu, ținînd cont de aceleași motivații politice diferite (coloana 6, procente)?
Deci cîți rezultă că vor vota împotriva lui Băsescu, în volume absolute (coloanele 7 și 8)?
Facem adunarea, tragem linie, sumă și ia să vedem ce rezultă.
Rezultă că estimăm că vor veni la referendum între 5,65 și 7 milioane de votanți, adică între 31% și 38% din cei 18,308,612 votanți, vestitul număr umflat de votanți oficiali din România anului de grație 2012, care de fapt sînt vreo 2-3 milioane de români afară, predominant în Italia și Spania (altă poveste, pentru alt articol). O participare la vot mult sub cei 50% + 1 necesari pentru validarea rezultatului referendumului.
Ups. Foarte nasol pentru USL.
Cel mai foarte imposibil să compenseze non-combatul pe care e foarte probabil că PDL-ul îl va îmbrățișa, să aducă 2 milioane de votanți noi, proaspeți, care nu au venit la alegerile locale dar să vină să-și exprime furia împotriva lui Băsescu, furie care știm cu toții că există în cantități considerabile, între 70% și 80% din cei care sînt în țară, un bazin potențial de 11 – 12 milioane de furioși anti-Băsescu.
Pe de altă parte, dintre cei 5,5 – 7 milioane de români care estimăm că vor veni la vot, cei mai mulți dintre ei, între 4,8 și 6 milioane vor vota cu furie, cu obidă, împotriva lui Băsescu. Adică un rezultat undeva în jur de 85% pentru destituirea lui Băsescu.
Ups. Foarte nasol pentru Băsescu.
Într-adevăr, va scăpa din această ambuscadă, din această încolțire în care a fost prins, dar la fel ca și mistrețul cu colții de argint care scapă prin desișul de mărăcini de pușca vînătorilor și de colții ogarilor, va lăsa o dîră groasă de sînge în urmă.
Traian Băsescu va ieși mototolit rău din acest referendum. În viață, dar nu teafăr. Va rămîne președinte, dar un președinte cu niște zgîrieturi urîte pe față, ce mai, cu jumătate de față zburată de glonțul referendumului, un cadavru viu din punct de vedere al imaginii. Va rămîne în continuare la manetele care i-au mai rămas, însă va arăta mai nasol decît Terminator după ce i-a mîncat incendiul fața.
În consecință, sîntem martorii unei bătălii cu mult sînge și doar cu victime.
Traian Băsescu va obține o victorie a la Pyrrhus, cu mare pierdere de vlagă. Ultima sa victorie dintr-o serie de lupte cîștigate pe muchie.
USL, pe partea cealaltă, va suferi o înfrîngere care îi va și mototoli, dar în mod paradoxal îi va și întări, cel puțin la nivel simbolic, retoric, electoral, pentru alegerile parlamentare din toamnă și pentru nominalizarea premierului din partea USL, indiferent cine este la Cotroceni.
Dacă nu vor reuși să neutralizeze influența lui Băsescu în zona manetelor pe care încă le mai deține: justiție, servicii, vor reuși măcar să obțină muniție pentru critica la adresa coabitării.
Poporul nu te vrea, dragă dictatorule constituțional, dar matale te-ai ferecat în cetatea Cotrocenilor și arunci cu smoală de pe metereze. Nu vrei matale să cobori pe malul Dîmboviței, să ne batem în parte dreaptă?
Acest rezultat va influența foarte probabil și relația dintre Victor Ponta și Crin Antonescu. Un premier care conduce ostilitățile, un președinte doar pentru o lună.
Dar asta este subiect pentru un alt articol, nu-i așa, măi dragă, măi animalelor, măi intenșilor și votanților și politrucilor măi?
:)
PS: Chiar cînd postam acest articol a apărut în mediile de socializare online, cum le zice acum în termeni complicați dar complecși, imaginea ideală pentru ilustrarea acestui articol.
Și deși fac eforturi deosebit de considerabile pentru a păstra o linie retorică neutră, o stilistică transparentă și un nivel minim de miștocăreală în articolele tehnice, totuși tentația este prea mare.
It’s beyond my control, cum ar fi spus Valmont. Deci, doamnelor și domnilor, ilustrația acestei situații, în cuvinte simple, să înțeleagă toți votanții... :)
V-am spus: it's beyond my control...
Fuck. This scene it still gives me all sort of creeps, although I've watched so many times. It's beyond my control...
Nu o să vedeți în presă de procesul ăsta…
Acum 2 ore
34 comentarii:
Auzi? nu s-a stricat monitorul când ai intrat pe site la BEC?
Gata. S-a reparat monitoru
gata, nu se mai poate! Cozmanca ! baga lumea la tombole, toti adultii la vaccinari obligatorii in data de 29 iulie in incinta sctiilor de votare, hai muzica ! il repetam la 2 saptamani pana iese, studentii voteaza de 2 ori ca si asa nu prea vin la vot, batranii voteaza cu buletinul si daca vor si cu bonul de pensie dar doar de 2 ori.
Asa ! Mirel ! ia numara acum ! vezi pe moldoveni ii bagi odata cu domiciliul matern si odată cu viza de flotant. Cati ies ? 80% frumos.
exista sondaje (publice) noi? cind am putea astepta altele?
toti sociologii (ahem, stiu doar doi :D) sinteti ferm convinsi de bataia pe care o s-o incaseze Basescu.
io, ca basist convins ce ma aflu, cred ca o sa cistige. o sa cheme oamenii la vot si o sa cistige. ha!
Interesanta analiza. Am totusi doua intrebari:
1. Procentul de 70%-80% votanti furiosi de Basescu de unde vine?
2. Care e sursa valorilor din coloana 3?
Multumesc.
o intrebare: ar trebui Basescu, in conditiile descrise de tine, sa demisioneze dupa un astfel de referendum? vorbim, ca sa citam din clasici in viata:) de un "cadavru politic"
@ Semanticu: Damn it. Cum de nu te-au angajat deja consultant de campanie? :)
@ Jeack: Sondaje publice noi, inca nu. Cind sa le asteptam? Cind se termina si cind se decide sa fie comunicate :) :wink:
@ Otto: 1) procentul de 70%-80% vine din sondajele recente. 2) sursa valorilor din coloana 3 si 6 o reprezinta ipotezele mele proprii si personale. Ele reprezinta componenta de subiectivitate si de limitare metodologica. In rest e aritmetica elementara. Nu am luat in calcul pe cei care nu s-au prezentat la locale, dar vor veni la referendum, pt ca ii consider a fi putini. Alta ipoteza de-a mea...
@ Ionut: Cred ca trebuie sa-l intrebam pe el :). Nu, nu va demisiona. Se va tine de putere pina la capat. E in fisa postului.
1. Sa zicem ca as fi de acord cu procentele de pe coloana 6 (adica nu-mi bat capul), dar totusi as vrea sa stiu procentul de la PDL de pe coloana 3 de unde a iesit?
2. Nu crezi ca a mai aparut ceva in ecuatie: partidul lui MRU. Chiar daca incipient cred ca are un potential foarte mare de a influenta la acest referendum prin mesajul inca ne dezvoltat caruia multi s-ar putea sa-i dea un vot de incredere, chiar mai multi decat la parlamentare.
Merci. E bine sa clarificam asumptiile, pentru ca, nu-i asa, ele sunt "the mother of all fuck-ups" ;)
Tu chiar crezi ca Voiculescu o sa tina cont de CCR si o sa faca referendumul cu 50%+1? Intreb si eu ...
Am o intrebare: la referendum pot vota si romanii din strainatate? Pentru ca, daca raspunsul este pozitiv, ce relevanta mai are faptul din cei 18 milioane de cetateni cu drept la vot vreo 2 milioane nu mai sunt demult in tara? Oricum, si cei din tara, si cei plecati sunt romani cu drept de vot. Deci 18 milioane.
Trei ar fi aspectele de luat in considerare:
- Ponta si PSD au mai pierdut ceva cu scandalul plagiatului
- erodarea PSD a inceput, la guvernare fiind, de pilda dupa scandalurile de la Educatie unde suntem deja la al patrulea ministru, iar semnele arata c-o sa-l avem si pe al cincelea in curand
- Basescu e vanator, iar glontul cu presiunile pentru procurorul general a fost doar primul
Ref. la ultimul subiect, cred ca ai uitat de reputatia grav avariata a lui Ponta. Dupa ce se linistesc apele, va fi cu adevarat o performanta daca va mai supravietui politic. O performanta demna de unul ca Basescu :)
De ce naiba schimba astia legea dupa moftul lui base ai al europei???
Nimeni nu a reactionat cand base si-a scris singur conditiile in care poate fi demis.
Daca scadem cele cca 6 milioane, care presupunem ca voteaza pentru demitere, din 18 milioane populatia oficiala cu drept de vot, ies vreo 12 milioane.
Deci, Basescu dixit: "12 milioane de romani nu au dorit demiterea mea. Adica peste 65 la suta din electorat"
Asta ar fi si jumatatea cealalta a paharului.
Coloanele 3 si 6 au vreo legatura cu sticla single malt cu nume greu de pronuntat?
o parere: dupa reevaluarile de pe OTV, ma indoiesc sincer ca votantii ppdd ar fi 50% la vot si ca ar vota 70% pentru, mai ales ca toata constructia cu "lovitura de stat", confiscarea statului etc e mult mai aproape de constructia lor discursiva
si un gand: in scenariu asta e lose-lose pt functia de presedinte, insa daca te gandesti la efectul pentru parlamentare lose-ul s-ar putea sa fie doar intr-o parte ... iar in partea ailalta sa fie "win" o tinta (resuspendabila?) care sa ajute la mobilizarea din toamna.
Dupa cum zicea si Parvan, cine castiga la referendum va suferi la alegerile parlamentare, asa cred si eu. Daca se voteaza masiv pentru demitere, dar scapa pentru ca prezenta este sub 50%, se acumuleaza si mai multa tensiune care va folosi USL-ului la parlamentare.
Daca Basescu este demis practic ratiunea de a fi a USL-ului dispare, ca si "ura" votantilor, care vor fi mult mai atenti cu cine voteaza si deci USL, daca nu se desparte se va duce mai aproape de 40%, probabil.
TB tinteste pentru ceva de genul 45% participare cu ~40% NU. Si asta era cel mai probabil scenariu pana acum 2 zile cand CCR a lansat bomba cvorumului. Asa ca daca nu vorbim de mers cu urna 3 zile ca la Constitutiunea din 2003, ramane scenariul cel mai posibil.
TB si-a pregatit terenul declarand ca nu i se poate cere unui presedinte 8 ani in mandat o popularitate de 50%. Oricum e a lame duck president, cum zic americanii, nimic nou sub soare.
Pariem ca o sa fie prezenta ~40% si 65% pentru demitere?
Tudor
kingsnake: eu spuneam doar de scenariul prezentat de turambar (cel in care actorul supus demiterii face non-combat de frica de a nu se valida). Mai ales dupa atragerea atentiei Europei ... mie unul mi se pare total exclusa o astfel strategie (pe ideea ca nu s-ar mai putea pretinde presedinte in europa atata timp cat va fi limpede ca a fugit de votul electoratului)chiar daca zilele astea au fost mesaje in sensul asta dinspre stafful de campanie (prin insistenta bizara pt conditii aspre de validare a referendumului).
Eu as zice ca e mai curand asa:
Locale 2008: 49.38%
Locale 2012: 56.39%
Rezulta un plus de interes de 7%
Prezidentiale 2009, turul 2: 56.99%
Adaugam 7%(crestere interes/disperare/etc intre 2008-2012)-> 64% participare la referendumul din 2012
64% inseamna 11.713.328
pdlul a obtinut la ultimele alegeri locale 2.500.000 pe care ii scadem(desi estimez ca multi pedelisti vor veni la vot, indif de boicotul chiar si urlat)
Rezulta o cifra de plecare pentru votantii antibasescu de 9.2 milioane, undeva ~50%
Cred ca de aici incepe campania de motivare.
Daca USL reuseste sa aduca la vot mai mult 5 milioane de oameni, sub orice forma (in 2 zile, de cate 3 ori fiecare etc.), eu mi-o tai si o dau la ratze.
Am zis.
Tu crezi ca aia care au votat USL sunt toti (97%) de acord cu suspendarea? Nu te gandesti putin la profilul alegatorului de locale, sociologule? Stralucitorule care esti.
Cumpara-ti brishca. O sa ai nevoie, ca se taie greu...
am vazut si eu acum niste sondaje.intrebare:
voi cum va tineti boii acasa, cind vedeti atita... ahem... pricepere la raspunsuri?
sticla aia de mai jos are vreo legatura? :D
Cred ca nu mai inteleg nimic.In propria mea judecata baremul pentru validarea referendumului il stabileste "LEGIUITORUL".Cine este legiuitorul?CCR nu este sigur!Atunci altul nu mai poate fi decit
"POPORUL",iar cu ocazia referendumului pentru demitere cei ce se prezinta la vot trebuie sa se exprime raspunzind si la a doua intrebare:"Sunteti de acord ca presedintele sa fie demis cu majoritatea voturilor exprimate DA?" Raspunsul la fel: DA sau NU.
Nu stiu de ce este o problema neprezenta celor care ar vota NU la referendum. Conform Comisiei de la Venetia, 'nu se recomandă stabilirea unui cvorum la referenum întrucât cei absenți sunt asimilați cu un vot negativ.'
Evident ca nu e nevoie de o prezenta minima la vot, dar daca numaratoarea s-ar face conform logicii, ar da prost pt USL.. pana la urma cei care vor DA sa iasa la vot, eu nu am cerut referendum...
@Florea Nita
Sigur, dar mai ar fi nevoie de o intrebare pe buletin:
3) Sunteti de acord ca rezultatul de la intrebarea 2) privind pragul de validare a referendumului sa fie valid daca se prezinta la referendum majoritatea din listele electorale sau nu?
Dupa care urmeaza 4)
4) Sunteti de acord ca rezultatul de la intrebarea 3) privind pragul de validare a intrebarii privind pragul de validare a referendumului sa fie valid daca se prezinta la referendum majoritatea din listele electorale sau nu?
Si tot asa. Vezi "What the Tortoise Said to Achilles" :)
Se va urma decizia CCR, evident.
De ce n-or fi convocat baietii aia cu epoleti care facura Master Planul blitz-ului parlamentar si un specialist in planning de proiecte? Le-ar fi spus ca cel mai greu e sa-ti implemenezi produsul daca nu tii seama de sistemele in functie din "environment". Lucruri mici ca:UE, NATO, FMI si alte comitete si comitii. Acum suntem toti in galeata
Vin la vot 40%. USL adauga / fura 10% +1.
La fel cum Basescu a smenuit prezidentialele in 2004 si 2009 iar acum referendumul introducand pragul de participare si neprocesand datele recensamantului asa vor smenui, pe buna dreptate, si cei de la USL referendumul.
Absolut realist scenariul din articol.
Nu mai multi de 40% votanti. Referendumul e deja pierdut,
USL-ul deja baga artileria grea, vezi tot felul de fraude la agricultura, etc.
Ponta e deja compromis, nu-l mai spala nici Dambovitza, Antonescu s-a nascut mort.
Eu zic ca va fi o vara plina de surprize, Basescu va marsa pe ideea cu cei 300 de spartani, pardon, parlamentari, si-si va da demisia prin octombrie, spriijinindu-l pe Ungureanu la presedintie (in ianuarie-februarie).
Pe cine pune PSD-ul in loc, Ponta va fi sfasiat din interior dupa umilinta de a pierde o chestie sigura?
Daca castiga alegerile din toamna, USL-ul se va destrama odata cu condamnarea lui Voiculescu, cam asta era si singura ratiune de a exista a acestei abominatii de coalitie.
Chestia cu cvorumul mi se pare de bun simt.
In 2009 au votat pentru o stare de fapt 5.275.808(Basescu) + 5.205.760(Geoana). Adica mai mult de 10 milioane de romani.
Ca sa schimbi acest status quo, moral iti trebuie cel putin acelasi numar de votanti.
@ Semanticu: Mă lămuriţi şi pe mine ce aveţi cu moldovenii? Un pic mai mult RESPECT se poate? Nu de alta, dar jumătate din scriitorii români din manuale născutu-s-au în Moldova (inclusiv Basarabia), Iaşii au cea mai veche Universitate, iar pe la 1890 după spusele olteanului Gh. Crăiniceanu ("Igiena ţeranului român") clasamentul venitului comunal pe locuitor (un fel de "strămoş" al PIB-ului) era: 1. judeţul Iaşi, 2. judeţul Botoşani; 3. Bucureşti! Şi ar mai fi şi altele dar mi-e mie jenă de lipsa dumneavoastră de jenă!
@Paganel: Enescu, Luchian, Iorga si altii.
Trimiteți un comentariu