Stiti ce e haios? Ca daca va uitati la sondajul nostru si la cel BCS, datele sunt la fel, daca tinem cont de marjele de eroare. Doar ca nimeni nu isi oboseste mintea de forumist cu patima sa se uite la voturile din cei care sigur merg la vot.
Faceti, va rog eu frumos, un exercitiu de obiectivitate si beliti ochii la cifre: pagina 5 la noi, pagina 5 si la ei. Si pe urma cititi cacaturile care se scriu pe forumuri. Si pe urma ganditi'va: cum e mai valid sa estimezi votul: din total populatie, sau din cei care intentioneaza sa mearga la vot?
Pentru cei care nu stiu sondajul nostru, asta cel mai recent (Tracking Poll val 03, 19-21 nov): PSD + PC: 36.4, PD-L: 34.1, PNL: 15.2 (aici e singura diferenta semnificativa), UDMR: 6.8, PRM: 4.1, PNG: 2.8, altii: 0.6.
Ca sa nu mai spun ca am auzit azi un radio shantz despre un INSOMAR facut pt PD-L care zice PSD 36, PD-L 29 PNL 16. Dar, cum ar zice cei din Catavencu, e cu o ureche. Nu bag mana in foc pentru el.
Of of. Mai mai... :(
:wink:
Bricolaj: update #41
Acum 3 ore
10 comentarii:
BCS nu exista, e un institut fantoma, astfel incat e regretabil daca te compari cu acest institut...daca te uiti la tabelele sondajelor bcs din ultimele doua saptamani, observi ca in transilvania pdl cade de la 36 la 22 la suta in banat urca de la 29 la 43 si asa mai departe...rezultate aberante (spre exemplu da pdl cu 21,8 in ardeal, te apuca si rasul).despre insomar, e o perdea de fum: 36 cu 29 cu 16 si cu 6 udemr da 87, poate prm 3 si png 3 da 93, atunci unde merg restul de 7. nu tine, e un fals. pdl nu lucreaza xu insomar...in fine, sondajele tale mie mi se par ok, dar asa cum am mai zis am anumite rezerve legate de scorul psd, pentru ca - oricat as incerca - nu inteleg cum poti sa ai 36,4, cand in ardeal ai vreo 18-19 la suta...cand judete din sud, precum calarasi, prahova, ilfov, dambovita au peste 40 la suta primari din pdl, iar in calarasi sau ilfov toti sunt in mediul rural...situatia asta nu exista in 2004....la urban nici nu are nevoie sa aiba primari, ca are vot politic...aceste aspecte de teren, cum se spune mie imi ridica anumite dubii...eu merg pe o logica electorala, compar cati primari avea pd si pld in 2007 la europarlamentare, cati aveau inainte de locale, tendintele de vot locale vs. europene si repet pe o logica electorata - fara sondaje - imi da un minim de 2-3 puncte in favoarea pdl...vom vedea pe 30...tu cu sondajele, eu cu analizele comparative....poate imi explici aceasta neclaritate pentru a o intelege...evident daca ai timp...eu nu gasesc o explicatie...in ceea ce priveste participarea...printre colegi, prieteni, vad un interes mai mare decat la locale si europene...asa ca s-ar putea sa avem o prezenta buna si in urban...legat de analiza pe bucuresti, in care am incredere 100 la suta, nu te-am rugat sa ne zici cifre ci cam care este abaterea procentuala medie vot uninominal/politic...nu stim nici un rezultat, asa ca nu putem stii cifrele de care sa plecam...
Waw! Te platesc bine, bag de seama. La numar de cuvinte.
Ai vazut Usual Suspects? Mai Verbal mai... Mai stralucitorule. Mai gealat mic si perseverent... Mai priceputule in analiza pe regiuni...
:rofl:
Ar fi bine sa ma plateasca cineva pentru asta...dar o fac ca un hobby personal....ramane totusi problema de fond....
Pana la urma BCS mai da putin si la liberali, ca doar pentru ei presteaza.
Parerea mea pentru "de duminica viitoare"
- PSD+pc 36%
- PD+l 31%
- PNL 17%
- UDMR 6%
restul e sub 5%.
Eu am o altă nedumerire, nu legată de scoruri, nefiind adeptul teoriei conspiraţiei. Cum vor fi influenţate rezultatele de absenteism? Mi se pare curios că nimeni nu a făcut asemenea calcule (că dacă le făcea cineva sigur apăreau). Şi aici e vorba în principal de PD, singurul unde la ultimele 2 alegeri a existat o diferenţă foarte mare între estimările iniţiale şi rezultatele finale.
Pretty simple: cu cat avem o prezenta la vot mai mica, cu atat beneficiaza PSD si pierd PD-L si PNL. Si pe dos.
De aici chestia cu 1 decembrie. De aici lupta de campanii: unii care, mai mult sau mai putin insidios, incearca sa induca o stare de lehamite pe Internet si sa nu se duca lumea la vot, iar altii (Guvernul, de ex., sau alte fundatii cu orientare de dreapta) care incearca sa mobilizeze lumea la vot.
De aici si discrepantele dintre unele date de sondaje. Unele institute dau procentele din total populatie. Altele (noi, de ex) dau din cei pe care ii identificam ca vor merge la vot.
Chestia asta cu prezenta la vot si cu identificarea cat mai valida in masurarea pre-electorala a lor e importanta si apare ca tema pertinenta de discutie / analiza / cercetare peste tot.
simplu daca n-ar fi complicat. pt ca mobilizarea asta nu e uniform distribuita.
corecta aia cu PSD care functioneaza ca UDMR nucleu dur foarte mare (ca procent din votanti), prezenta mica face ca acelasi numar de voturi sa insemne mai multe procente.
Dincolo (PNL, PD-L) e un intreg joc de mobilizare/demobilizare. Istoric PD-l a fost mult mai bun in acest joc. Dar in ultimul timp cred ca si electoratul a obosit un pic.
turambar... pt o lucrare de doctorat si o noua perspectiva asupra sondajelor si campaniilor
... s-ar obtine cu un telefonic dupa vot pe acelasi esantion ... intrebandu-i daca au votat.
Si vedem cum e cu predictia de comportament si care-s factorii de risc :) .
PS ... cred totusi ca saptamana viitoare vom avea si alte discutii despre masurarea politica: reprezentativitatea candidatilor (sex varsta, mediu de provenienta etc)si distributia neuniforma a acestora.
Guvernul incearca sa mobilizeze lumea la vot? :O :O :O
Pai de ce ai pus alegerile fix de 1 decembrie, cand pleaca lumea intr-un weekend prelungit? Oare nu or fi prevazut ca asta va creste absenteismul? Chiar asa de fraieri sa fie PNListii astia? :hmm:
Personal aş zice că PNL este mai degrabă avantajat decât dezavantajat de o prezenţă scăzută la urne. Electoratul lor de bază are oricum un simţ civic pronunţat şi îi votează indiferent câte prostii fac (şi pentru simplul motiv că nu au o alternativă reală). Iar ce a mai acumulat în afara bazinului propriu sunt din zone sedentare (pensionari, rurali) care au de asemenea o prezenţă ridicată. S-a văzut clar la ultimele două scrutinuri că au avut 2-3% peste estimările de dinainte, în vreme ce la PD au fost 6-8%.
Acum, la PD chestiunea este dacă scăderea actuală din estimări (32-34%, faţă de 36-38% la alegerile precedente) este din cei care ziceau că votează şi chiar votau sau dintre cei care doar ziceau.
@ vv: :) Mintea romanului cea de pe urma.
@ Cristi Banu: la noi este din cei care estimam ca merg la vot. Cati or merge, asta doar Doamne Doamne care nu exista si vremea si Sf Petru stiu. Noi doar putem emite predictii, cu grade mai mult sau mai putin precise de acuratetze: locotenent, maior, general, amiral :)
Trimiteți un comentariu