vineri, 25 septembrie 2009

Old cruel harsh beauty

Acum cateva luni, prin iulie, un somer de 55 de ani, Terry Herbert, care de ani de zile balaurea campurile Angliei centrale, prin comitatul Staffordshire, un soi de judetul Bistrita-Nasaud, cu detectorul de metale dupa el, doar-doar va gasi ceva, a dat peste cea mai mare comoara descoperita in timpurile moderne in Anglia: peste 5 kile de aur si peste nu stiu cate kile de argint.

Dar in acest caz paradigma lui Stalin nu se aplica, pentru ca nu atat cantitatea si numarul diviziilor conteaza, ci frumusetea obiectelor gasite. Obiecte de arta elegante, migalit lucrate, genial desenate si gandite si turnate. Sabii si bijuterii si casti si inele si alte chestii de-astea pe care le apreciau razboinicii anglo-saxoni ai secolului 7 sau 8 dupa Christos, pe vremea regatului Mercia, pe vremea cand lumea credea ca balaurii dorm cu burta pe comoara.

Stiu, stiu: o sa ma intrebati de sondaje si de referendum si de priceperi retorice si de miscari neasteptate si de genialitati de marketing politic. Stiu, tristilor, mascatzilor, politrucilor. Stiu. Iar eu o sa va raspund: cititi articolele astea: aici sau aici sau aici, si pe urma uitati-va la pozele astea, sa vedeti ce faceau barbarii de pagani neciopliti de pe vremuri: aici.

Si lasati pentru o jumatate de ora politica la o parte si ganditi-va cum era pe vremea cand balaurii striveau cu burta cea plina de solzi comorile stalucind rosiatic in flacara respiratiei lor de foc.










3 comentarii:

joe spunea...

E singura comoara Anglo-Saxona descoperita. Imi plac inelele. Statul va licita comoara unui muzeu iar gasitorului i se va da un procent.

Radu Oltean spunea...

Si la noi s-au gasit asemenea comori dar apartinand gepizilor. Doua tezaure (de fapt unul descoperit in 2 etape) a fost gasit la Simleul Silvaniei in sec 18 si 19. O parte e la Budapesta, cealalta la Viena. Altel doua comori FUNERARE s-au gasit la Apahida si sunt la MNIR Bucuresti. Nu mai zic de Sannicolaul Mare ca e din alta epoca.
Cine bombane ca aceste comori se afla in muzee de afara sa se gandeasca ce s-a intamplat cu cel de la Pietroasa pe la 1837, partial distrus si injumatatit. Erau mari mesteri "barbarii"!!!

Turambar spunea...

@ Joe: din cate am inteles, a mai fost (cel putin) una, la Sutton Hoo (un mormant)

@ Radu: Mda. Soarta aurului in aceasta tzara. Ca si a altor lucruri de valoare. Mama lor de imperialisti (turci, habsburgi, rusi) :/

Da, mari mesteri barbarii. Si toti nemtzii ashtia invatzasera de fapt lucratura in aur de la scitzi. Popoarele stepelor...