Ieri va aratam felul in care estimarile de participare la vot variaza in jurul unei valori medii de 47%, asa cum rezulta din sondajele recente CCSB.
Intre timp, am luat cifrele oficiale de prezenta la vot la alegerile de dupa 1989 si am facut ce stiu eu mai bine: i-am fript un grafic.
Fig. 1. Evolutia prezentei la vot, 1990 - 2008
Buuun. Ce observam? Patru momente relativ distincte:
1) Entuziasmul virginitatii initiale (Hmmm... Exista oare si virginitate ulterioara? Hmmm. De elucidat acest amanunt lingvistic). In 1990 am avut o participare la vot la un nivel de saturatie paretian: 86%
2) Stabilizarea la trei sferturi din electorat din 1992 - 1996 (epoca Iliescu)
3) Scaderea liniara din 1996 pana in 2004, cu o corelatie intre datele calendaristice si prezenta la vot remarcabila (coef corelatie -99%)
4) O valoare stinghera in 2008, sub linia ochiometrica a evolutiei anilor 1996 - 2004, care se explica foarte usor prin faptul ca au fost doar parlamentare, nu si prezidentiale. Alta mancare de peste, alta motivatie de participare la vot. Patimi diferite...
Buuun. Dupa aceasta observatie vizual-ochiometrica, tragem concluzia ca cel mai probabil putem face o estimare a participarii la vot din 2009, alegerile astea care stau sa vina si genereaza atatea trairi intense, pe baza secventei 1996 ... 2000 ... 2004. Aceasta datorita atat remarcabilei salei liniaritati, cat si faptului ca reprezinta cea mai recenta serie de date de alegeri prezidentiale. Dupa cum spuneam, ignoram momentul 2008, pentru ca atunci nu am avut prezidentiale.
Buuun. M-ati urmarit pana aici? Atzi intzeles ceva, sau trecem la teme de discutie mai simple, cum ar fi rugby-ul, indo-europenii, filmele alb-negru sau fotografia artistica de un anumit specific corporal?
Buuun. Stiam eu ca sunteti cititori rabdatori :). Buuun. Deci ne intoarcem la Excel, unde tocmai am facut grafice frumoase, si apelam la magia functiei FORECAST sau TREND. Care vreti voi, tot aia iese.
Pentru valoarea X cunoscuta 22 noiembrie 2009, folosind fie functia FORECAST, fie functia TREND, obtinem aceeasi valoare estimata Y : 47.0.
Fig. 2. Estimarea prezentei de vot la 22 nov 2009
pe baza participarilor la vot anterioare (1996 ... 2004)
Pe bune. Daca nu ma credeti, daca o sa ziceti ca am pus-o cu mana ca sa demonstrez ce priceput e Turambarul de la CCSB, atunci nu aveti decat sa faceti fics acelasi calcul in orice Excel din orice calculator cu Office-ul pe el, de preferinta bagat in priza, sa avetzi curent in instalatzie, pe urmatoarea serie de date:
03 nov 1996 --> 76.01
26 nov 2000 --> 65.31
28 nov 2004 --> 58.50
22 nov 2009 --> FORECAST sau TREND (cautati si voi in Help formatul functiei, daca nu va pricepeti)
Aveti grija ca prima coloana (valorile x) sa fie formatata DATE, ca in spate sa aiba niste cifre, nu valori text.
Buuun. Cam asta ar fi. Deci doua maniere de estimare distincte, una pe baza de sondaj de opinie (estimarea electoratului daca merge sau nu la vot), alta pe baza evolutiei datelor anterioare oficiale, dau cam acelasi lucru. Aceeasi valoare: undeva usor sub 50%.
De aici incolo, felul in care participarea propriu-zisa la vot va varia mai mult sau mai putin in jurul acestei aproape jumatati de electorat depinde de priceperea de mobilizare a distinsilor candidati si a distinselor masinarii de vot. To get their hearts and minds by their balls, cum ar spune veteranul din Vietnam. Insa va spun de pe acum: participarea la vot nu are cum sa varieze prea departe de acest 47%. Ca o fi 44% sau 45%, ca o fi 51% sau 52%, deja aici nu mai depinde nici de sondaje, nici de FORECAST-ul din Excel. Dar rezultatul va fi in jur de 47%.
Motiv in plus de suspans: oare va trece de 50% sau nu? Se va valida referendumul sau nu? Cat va trage in sus referendumul, daca acesta se va face? Cat vor trage in jos cei 2.5 milioane de romani plecati in strainatate? Cat va trage in sus campania si interesul pentru un tur I cu trei candidati foarte probabil sa fie neck-to-neck? Cat va trage in jos sictirul si cinismul acumulate in toate aceste cicluri electorale, ca sa nu mai spun de inerenta oboseala a sase alegeri in doi ani si jumatate (referendum 2007, europarlamentare 2007, locale 2008, parlamentare 2008, europarlamentare 2009, prezidentiale 2009)?
Anyway, tzinetzi minte: in jur de 47%. Sa nu ziceti ca nu v-am spus...
:wiseguy:
ABCul politic, cu Ernu și Rogozanu
Acum 3 ore
13 comentarii:
Pot să mai comand un grafic? Nu de alta, da' mi-e lene să-l fac eu :D
Pune pe acelaşi grafic evoluţia populaţiei şi evoluţia numărului de total alegători din listele electorale. După '92, prima scade, al doilea creşte.
:) Evident, my dear Watson.
Dar nu numai atat. In plus, mai am si o analiza a datelor pe 2009 din 2 surse: INSSE si BEC (tot INSSE), cu diferente de 750 mii de oameni. Sa vezi acolo grafic de discrepante.
Maine. Acum sunt pe cale sa devin very busy.
:)
imi cer scuze, din nou ca necunoscator... sa-mi spui daca bat campii ;-)
Asta daca nu se intampla nimic in perioada de pana la alegeri, nu?
In acest caz Forecastul mi se pare la fel Prediction-ul din twitter counter (ex:
http://twittercounter.com/ZaffCat/month), adica depinde foarte mult de ceea ce voi face in perioada urmatoare. Sa zicem ca am o rata de crestere de 3 persoane/zi fara sa fac nimic. Daca incep si dau follow la 1000 de persoane, o parte dintre acestea vor da follow inapoi si acest lucru va schimba substantial curba mea. La fel si cu votul, daca se intampla ceva deosebit, acest lucru poate sa modifice forecast-ul, nu?
Da, ai dreptate: evenimentele din urmatoarele 2 luni vor conta cu siguranta in stabilirea participarii la vot.
Pe de alta parte, insa, evolutia 1996 ... 2004 este atat de bine definita si lasa sa se intrezareasca in spate cifrelor o inertie de comportament atat de mare incat de aceea estimez ca cifra finala nu va fi cu mult diferita.
O corecţie cu scârba de politică, ceva, cumva? Şi dacă este mai mică decât la parlamentare?
Nu. Va fi mai mare, chiar si cu scarba de care vorbeai. Scarba este deja inclusa in evolutia aia constant descrescatoare din 1996 incoace.
Tabelu, cat face tabelu?
Raspunsul meu:
http://www.youtube.com/watch?v=vp3zliNWLnc
Btw o faza foarte amuzanta pe care am vazut-o pe okazii. Criza i-a ajuns si pe blogari. Vinde unu cont adsense de 65$ cu 1 leu.
http://www.okazii.ro/catalog/33397243/Vand-cont-google-AdSense-care-are-65-.html
Totusi la un moment dat o sa se mai atenueze curba aia, nu-i asa? Altfel prin 2015-2020 n-o sa mai voteze nimeni! :)
Da. Curba logistica, dar pe dos: de la mult la putin.
totul merge in jos, sau avem o problema cu reperul :D
Mult in jos nu prea mai are cum sa mearga, ca pe urma incepe sa dea cu minus, cu alegatori imaginari.
:)
Trimiteți un comentariu