Am ajuns din intamplare sa citesc in dimineata aceasta in Cotidianul un articol vechi, din mai, al lui Sever Voinescu despre sondaje: De ce Oprescu si de ce nu Blaga.
La vremea lui nu-l vazusem. Bine ca l-am citit si acum, in octombrie. Va invit si pe Dvs sa il cititi, pentru ca e limpezitor. Si in privinta motivatiilor de vot, si in privinta felului in care se interpreteaza sondajele de opinie in perioada campaniilor electorale.
Desi nu se mentioneaza explicit, din context rezulta ca e foarte probabil sa fie vorba de un sondaj de'al nostru. Sondajele acelea nemernice, care il dadeau pe Oprescu primar si pe Blaga pe locul II. Sondajele acelea totalmente false si neprofesioniste si masluite, facute pe telefon, mama noastra de nenorocitzi care mintzim poporul cu procentele. Sondajele acelea facute pe telefon, care nu sunt valide metodologic si care doar in America se pot face, dar la noi nu.
Si, citind argumentele cat se poate de pertinente ale lui Sever Voinescu, m'am simtit bine. M'am simtit razbunat. Retrospectiv, acum, with the benefit of the hindsight, stim ca masurarea a fost OK si ca lucrurile asa stateau si in realitatea aspra si dura. Stim acum ca Oprescu a castigat, la haiduceala, si ca Blaga a fost perceput ca fiind lemnos si totalmente non-bucurestean in campanie. Stim ca Oprescu a castigat alegerile (btw: noi stiam din ianuarie, de cand se faceau sondajele preliminare, pentru desemnarea candidatilor). Stim ca analiza lui Sever Voinescu este pertinenta. Ca sondajele se pot face si pe telefon, si ca rezultatele noastre reflectau realitatea, nu o manipulare, asa cum am fost acuzati.
Insa una e sa stii acum, in octombrie, cand nu mai e subiect de presa, cand nimeni nu mai vorbeste despre asta, pentru ca nu are nici un interes si, in plus, unde atzi vazut Dvs ziarist si, in general, formator de opinie care sa isi recunoasca greseala. Si alta era sa vorbesti despre asta atunci, in mai, in focul alegerilor, cand isteria era in toi si acuzele zburau garla si cand nimeni, cel putin in zona publica, reflectata in presa, parca nu era in stare sa gandeasca limpede, cu capul pe umeri. Sau nu avea interes sa o faca. Sau nu era platit sa o faca.
Ei bine, spun nimeni, dar Sever Voinescu tocmai asta a facut-o atunci, in toiul evului aprins: a gandit limpede, nepartinitor. A avut bun simt. A gandit cu capul lui propriu si personal, pe care i l'a dat natura in dotare, si nu cu portofelul sau cu fidelitatea de redactie.
Chapeau, domnule Voinescu!
:bow: :)
ABCul politic, cu Ernu și Rogozanu
Acum 5 ore
10 comentarii:
Cred ca era vorba de un sondaj INSOMAR. mai ales ca era vorba de un sondaj "dat publicităţii acum două zile de Realitatea TV". Detalii sunt si la adresa http://www.realitatea.net/reactiile-politicienilor-la-sondajul-insomar--legat-de-alegerile-locale-din-capitala_284412.html
Asta nu scade valoarea articolului, evident.
E posibil. Insa eu nu stiu ca INSOMAR-ul sa fi facut sondaje telefonice. Chiar tineau sa precizeze, in zilele acelea, ca nu sunt telefonice, iar unul din criticile aduse sondajelor noastre era chiar asta.
- "Duceti'va de aici cu sondajul vostru, ca e facut pe telefon".
- "Nu e bun, e pe telefon".
- "Nu se pot face sondaje telefonice in Romania".
- "Ce telefoane fixe mai ai in Bucuresti?" samd samd.
Cine isi aminteste perioada aia, stie ce spun.
Iar acuma putem retorca: iete ca s-a putut. Pe telefon, pe telefon, dar datele au iesit bine. Cine stie, cunoaste... :/
Dar dincolo de asta, ai perfecta dreptate: indiferent de institutul in cauza, articolul lui Sever Voinescu ramane la fel de pertinent.
E adevarat ca nu prea au fost sondaje telefonice INSOMAR, insa spre finalul articolului de la capatul acelui link trimis mai devreme scrie asa: "Cercetarea sociologică a fost realizată de call-center-ul postului Realitatea TV împreună cu institutul INSOMAR şi prezintă intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru funcţia de Primar General, dar şi pentru mandatele de consilieri municipali.
Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 13-16 mai, pe un eşantion de 1.770 de persoane cu drept de vot din Bucureşti şi are o marjă de eroare de +/-3%."
D'aia am facut precizarea, nu ca ar fi foarte important in acest context.
Intrebarea ar fi daca dl. Voinescu si-a pastrat nealterata perspicacitatea, mai ales acum, cand e candidat PDL.
Si daca da, daca intuieste dezastrul spre care (zic unii, rauvoitori, vezi bine!) s-ar indrepta PDL-ul.
Desigur, intrebarile acestea sunt pur retorice :)
A propos de sondaje, sambata trecuta in sfarsit am fost si eu sunat de cineva pentru un sondaj de opinie.
Pot sa il pipai si sa urlu esteee ! :-)))
Cu cata placere ii raspundeam fetei la intrebarea : "Notati de la 0 la 10 sansele sa votati cu unul dintre urmatoarele partide:"
"PSD" --> ZERO
"PRM" --> ZERO
"PNG"--> ZERO
etc.
Da, poti sa ai noroc, sa faci un sondaj telefonic si sa iti iasa. De ce se fac in America sondaje telefonice:
- pentru ca acoperirea cu telefonie fixa e de 97%.
- pentru ca poti foarte usor sa generezi aleator numere de telefon pentru fiecare localitate, ceea ce permite un cadru de esantionare foarte bun.
- pentru ca acolo se lucreaza cu paneluri puternice, bine testate.
- pentru ca e mai rapid, comod, ieftin.
Parte din cele de mai sus se potrivesc si in Ro. Dar cand ai o rata de acoperire cu telefonie fixa de sub 50% si nu poti utiliza generatoare de nr. de telefon pt o localitate, trebuie sa ai noroc. Mult noroc!
Mai stimate anonim, tu nu intzelegi ca nu e vorba de noroc aici, ci de stiinta si de pricepere? Si ca nu e vorba de generare aleatoare de numere, ca am numerele de telefon, si imi vine foarte usor sa le scutur aleator in cadrul fiecarui strat?
Ce mama naibii. Bai frate bai, totzi va pricepetzi la fotbal, politica si sondaje... :(
Domnu Turambar,
Stiu de cata stiinta si pricepere e vorba intr-un sondaj de opinie. Dar a investiga 50% din populatia Bucurestiului si a afirma ca sondajul e reprezentativ pentru toata populatia lui reprezinta, chiar si pt. Dvs. un abuz! Asta in cazul in care se pleaca de la asumtia similaritatii celor doua populatii: cei cu telefon fix si cei fara. Dar, lucru stiut, diferenta intre cele doua populatii e semnficativa in ceea ce priveste educatia maxima din gospodarie, venitul per gospodarie, media de varsta din gospodarie, determinanti ai preferintelor politice si ai intentiei de vot.
Ca ati scuturat aleator numerele de telefon pe straturi e bine! Dar asta nu rezolva problema de mai sus. Ca ati ponderat datele dupa varsta, educatie, sex, venit? E si mai bine dar nici asta nu rezolva problema de mai sus, pentru ca nu stim foart exact ce alte diferente mai sunt decat cele enuntate si cum pot ele sa influenteze intentia de vot...;)
Acelasi anonim.
Si sa stiti ca primul anonim avea dreptate. Sondajul dat pubicitatii de Realitatea TV apartinea INSOMAR. Au facut un sondaj telefonic pe Bucuresti pornind de la un master de-al lor de "nu stiu cate" mii de adrese. Asta nu scade, desigur, valoarea sondajelor CCSB.
Respecte,
Tot acelasi anonim
Au: a facut si INSOMAR-ul sondaj anonim si telefonic. S'a intors lumea cu marja de eroare in sus. Sa vezi ca al lor e bun, telefonic, in schimb al nostru nu e bun. Tot telefonic.
Kashay in tenis...
:p
Trimiteți un comentariu