Na, sa nu va mai aud ca alea alea. Prin mijloace specifice, lupta de clasa se ascute si se dezvaluie in toata splendoarea sa capitalista de Capitala. Turambar va prezinta, in premiera si in exclusivitate, un document de macsima importantza in campania electorala: simularea de la locale.
Cu alte cuvinte: cam asa ar arata lucrurile, daca alegerile parlamentare uninominale din 30 noiembrie ar avea acelasi rezultat ca cele locale, de acum doua luni.
Ho, nu saritzi. Sigur vor fi diferentze. Insa la fel de sigur acesta este punctul cel mai valid de plecare in orice analiza de putirintza politica bucureshteana.
Sa nu spunetzi ca nu v-am spus... :(
Bricolaj: update #41
Acum 5 ore
13 comentarii:
:) A, fain. Mda, 4 sau 5 decembrie (dupa TV si ale media coverage).
Timp frumos pana atunci. :)
Spor..:)
Merci, ma belle, ma brune, ma bete... :)
Acu cat de corect e, e cu dubii ca mai ntervine si coeficientul pe tara pe care nu-l poti exctima, da asta-i mancare de peste grea. Stiu sa scriu.
Conform datelor BEC (vezi site), pentru CGMB, atat la sectorul 1 cat si la sectoarele 4 si 5, PDL s-a situat pe locul I, astfel incat un rationament de bun simt ne spune ca este imposibil ca PSD sa fi obtinut majoritatea in toate colegiile de la CD in sectoarele 4 si 5(de vreme ce la totalul procentelor partidelor, pe sector, pentru CGMB, PDL a fost pe primul loc). De asemenea, la sectorul 1, PDL a avut cam dublu - pentru CGMB - fata de PNL. Deci PNL nu putea sa fi avut majoritatea in 3 din 4 colegii pentru CD. Observatii similare se pot face si pentru senat. Ma surprind un pic aceste erori, mai ales la CCSB. Verifica site-ul BEC. Daca e nevoie iti pot transmite o copie a documentului. Atept clarificari. M-am referit doar la voturile pentru CGMB, desi puteam face observatii si in privinta unor erori privind votul de la sectoare (a se vedea sectoarele 1 si 4). Oricum, cred ca mai relevant este votul de la CGMB - vot politic - mai apropiat de specificul alegerilor din noiembrie.
Pe cand marfa adevarata, adica simulari pe sondaje ?
Greu de zis dacă ăsta este punctul de plecare sau nu.
Una este vot pe liste, alta vot pe persoane.
Punctul de plecare ... fara directie si distanta ... nu spune prea mult de punctul de sosire :)
Cica iarna nu-i ca vara :) (d'aia or fi pus alegerile in ultima zi pana-n iarna?)
Ca te vad darnic, avizat si cu resurse de timp .... pe sistemul asta nou ... e posibil ca la redistribuire sa apara si "aia mici"? ... ca la 5 se joaca in UCL si ... poate influenteaza :(
Deci doamnelor si domnilor conu' sociologu' iese la incalzire.Avand in vedere ca ai fost foarte aproape in iunie astep estimarile tale facute avand la purtator si celelalte variabile.
@ anonim: nu mai fi suparat. fumeaza marijuana si citeste legea electorala. e aplicata riguros si astea sunt rezultatele, conform cu algoritmul de acolo. te spumegi degeaba: pd-l-ul, cat l-ai iubi tu, nu poate sa ia tot peste tot. c'asha'i in lege. chiar daca a iesit primul peste tot, inevitabil vor fi colegii in care pd-ul sa nu ia, si sa respecte acel 35 30 20 restul sau cat dumnezeu a fost in bucuresti.
ccsb-ul nu are nimic de-a face cu asta. daca ti-e lene sa citesti legea, vorbeste si tu cu boc sa te lamureasca... :)
@ bogdan: sa stii ca lumea a cam tinut cont la decuparea colegiilor de chestia asta. si va tine cont in continuare, la desemnarea candidatilor si la inevitabilele negocieri. si documentul asta, failibil cum o fi el, e al dracului de pe-acolo. pariu pe'o bere?
@ cristi: singura necunoscuta este png-ul. mi-a soptit o pasarica cum ca niste unii mari, nu spui cine, partid important, ar suferi profund si si-ar dori un jiji parlamentar. si ar face tot posibilul sa intre. nu spui mai multe.
@ gogolometro: mersi pt aprecieri. bine ai venit cu nickul asta pe aici. ce ar fi mai mult? o simulare pe toata tzara. o hiper-munca de hiper-chinez batran. nu stiu daca ma bag, ca mai am si altele de facut.
the rest is silence. leka notch detza, krasivaya mumitcha.
sorry, am uitat. @ dan selaru: coeficientul de tzara in bucuresti intervine minim, pentru ca este cea mai mare circumscriptie (28 de deputati, 12 senatori). in consecinta, coficientul electoral este cel mai mic si practic toti deputatii, except 1-2 din 28 (ceea ce e neglijabil), ies din primul tur al distributiei. cred ca de-aia au bagat bucurestiul la gramada, toate 6 sectoare intr-o singura circumscriptie, cocosator de mult mai mare si mai dezechilibrat decat restul circumscriptiilor (restul judetelor): ca sa fie siguri ce iese din prima, si sa nu astepte pentru parlamentarii de bucuresti pokerul redistribuirii.
therefore, nema nevoie de asteptat calculul pe tzara in cazul bucurestiului. except 1 sau 2 blambeci de tip lucky loosers.
Turambare,
Ma surprinde un pic raspunsul tau...mai apropiat de stilul lui "Ciutacu cel Arogant", decat de turambar pe care il stiam eu...pentru ca imi plac explicatiile logice, voi reveni la nedumeririle mele - in analiza ta, ar rezulta ca la sectorul 4, in functie de votul pentru CGMB, psd ar obtine toate mandatele de deputat. Dar, supriza, conform BEC, in sectorul 4 pentru CGMB, PD-L s-a situat pe primul loc...deci macar intr-un colegiu PD-L ar fi trebuit sa fie pe primul loc...pentru ca altfel nu iesea primul la nivel de voturi pe intreg sectorul...sau poate ati adunat si voturile PC-ului la cele ale PSD ? Dar, cum explici situatia de la sectorul 1, in functie de votul pentru CGMB. Conform BEC, PD-L a avut cam 36-37%, iar PNL in jur de 18%. In analiza ta PNL are 3 mandate pentru CD, iar PDL doar 1. E imposibil ca la o diferenta 37 la 18, cel cu 18 sa fi avut majoritate in 3 colegii. In plus, pe locul 2 s-a situat PSD cu 22-23% iar nu PNL. Atunci de unde ati obtinut 3 mandate pentru PNL si unul pentru PDL ? Si asta nu cred ca are legatura cu legea, ci mai mult cu matematica.....
Da, am adunat voturile PSD cu ale PC, pentru ca sunt in alianta.
Trebuie sa tii cont de faptul ca Bucurestiul conteaza drept o singura circumscriptie. Deci nu conteaza cine a fost cel mai sherif la el in sector. Toate calculele sunt pe total Bucuresti.
Calculul, roughly, e urmatorul:
- se calculeaza coeficientul electoral (total voturi valide, adica peste 5%, impartit la total nr de parlamentari. in cazul camerei deputatilor 28, la senat 12). rezulta o cifra, de ordinul zecilor de mii de votantzi.
- se imparte pt fiecare partid numarul de voturi obtinute la coeficientul electoral. partea intreaga, (adica rotunjita in jos) reprezinta numarul de mandate pe care partidul il obtine din prima tura de distribuire. restul pana la total se duc la tura a doua de distribuire, la nivel national. in cazul bucurestiului, aceste numere sunt 13 pd / 10 psd+pc / 4 pnl sau 12 pd / 11 psd + pc / 4 pnl, in functie de cum faci calculul: pe baza rezultatelor la cons local sector sau la cons general (municipiu).
- pasul urmator: se ordoneaza descrescator toate partidele, din fiecare colegiu, intr-un carnat luuung de tot, de 3 x 28 = 84 de candidaturi, in ordinea voturilor obtinute, INDIFERENT DE PARTID SAU DE COLEGIU / SECTOR. Si incepe distributia: cine e primul in ordinea voturilor? sa zicem ca unul de la PD-L. atunci ala primeste la el in colegiu. ceilalti doi se pupa de bot (ii taiem de pe lista, sunt nishte looseri nashpa). se bifeaza in lista pd 1. cate avea de primit? 13. cate mai are? 13 - 1. buuun. urmatorul. cine este? sa zicem ca tot de la pd-l. i se da si lui, ailanti de la el din colegiu si-o fura, pd a primit doua din 13. mai are 11. cine e urmatorul? sa zicem ca psd. sa ii dam si lui. hooopa! la el in colegiu tocmai am dat la unul de la pd-l. ghinion de neshansa. cu al treilea rezultat, psd-istul si-o fura. marsh la gunoi. urmatorul. sa zicem ca e tot un psd-ist. vine intrebarea: la el in colegiu a primit altul? nu. buuun. ii dam lui, ca-i premiant. pe ailalti doi le dam prin gura. la psd taiem unu. avea de primit 11, acum mai are 10.
si tot asa. e un calcul destul de complicat. ce e de retinut: la un moment dat, pd-l primeste 13 colegii din 28. ailalti, care au obtinut mai putine voturi decat cei 13 castigatori, si-o fura, chiar daca sunt cei mai premiantzi la ei in colegiu. pentru ca gata: pd-l si-a primit portia de deputati pe bucuresti. atunci pe astia ii ignoram si facem calculele fara ei. uite asa obtine pnl colegiu cu 2 mii cinci sute de voturi, iar alti pd-listi sau psd-isti pierd cu 8 - 9 mii de voturi.
vrei mai mult? ne intalnim la o cafea si iti ofer consultantza.
si nu mai fi suparat. citeshte legea. acolo vei gasi explicatia la toate nelamuririle tale :) :wink:
Multumesc pentru explicatii...
Recunosc ca acum am inteles distributia mandatelor pe sectoare...am obiectiuni privind baza de plecare in calcularea mandatelor (votul de la locale, iar nu sondaje recente), dar asta nu ti se poate reprosa tie...apropo, cu sondajele cum mai stati ?...cam multa liniste...
:) Ti-am spus eu: citeste legea. Macar articolele 47 si 48. Foarte lamuritoare. Multi politicieni care candideaza ar trebui sa o citeasca :(
Sondaj? Locale pt moment. Nationalul ala de care vorbeam mai demult s-a contramandat. Deh: vacantza. Probabil in septembrie.
Trimiteți un comentariu