duminică, 29 ianuarie 2012

Burn, baby, burn!

Evolutia imperiului mongol in secolul 13.

4 comentarii:

vala spunea...

asta-i confirmarea ca Dracula e mai batran decat se credea initial...
cum au ajuns mongolii in Ardeal cum au dat de dracu !

jeack spunea...

nu cred ca se poate vorbi de imperiu, in cazul lor.

ca sa ai un imperiu trebuie sa construiesti ceva, sa ai o oaresce organizatie.

tatarii n-au stiut decit sa rada tot ce le-a iesit in cale. si cum a murit batrinu' cum s-au dus dreq.

ai vazut Mongol (2007)? e cam timpitzel, dar are farmecul lui.

Turambar spunea...

@ Jeack: a fost imperiu, cu toate cele ce trebuie. A durat cel putin 100 de ani. Dupa toate criteriile, it was the real thing.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mongol_Empire

Citeste despre durata sa. Despre organizarea militara. Despre cea teritorial-administrativa. Despre persistenta sa. A fost. A fost...

alexnicolae spunea...

citeste copile istoria, citeste ca Mongolii astia au adus o pace comparabila cu pacea romana pe jumate de glob, au adus china si india in europa, i-au impins pe europeni sa caute Karakitayul si au gasit America, au terminat evul mediu intunecat si au impins la construirea statelor medievale ~moderne~printre care si statele romanesti, a da si Rusia. Ca organizare si traditie - parca ultima descendenta din Mongoli a fost pe la 1800. De construit - au construit cea mai moderna structura de idei: libertatea comertului, libertatea religioasa, ideea de meritocratie, egalitatea intre sexte. Da, au fost eficienti in cuceriri si da 5% dintre barbati provin direct de la un mongol (probabil GH). A si tot de la ei avem celebra injuratura (pz- matii) care etimologic vorbind e una din cele mai complexe injuraturi.