In urma cu cateva luni, prin mai, va rasfatzam telectual prin intermediul muncii voluntare si va aratam cum se poate stoarce bucata de SPSS de tot zerul cunoashterii. Ce spuneau de fapt cifrele unei distributii de raspunsuri privind variile atribute masurate la adresa candidatilor la Presedintie. La scurt timp, acelasi tip de analiza l-am facut si pe sondajul GSS.
Acum va propun sa o comitem din nou. Hai sa aplicam aceeasi analiza de variatie in jurul mediei generale a atributelor pe recentul sondaj Gallup pe care tocmai vi l-am prezentat si sa vedem ce iese. Cum stau stralucitorii intr-ale candidaturii la Presedintie? Care este cel mai foarte?
Ia sa vedem noi...
Din total populatie
Din raspunsuri valide
Ce iese? Pai cam tot aia. Avem de-a face cu o persistenta generala a atributelor din mai pana in iulie care ne spune doo lucruri:
a) Oamenii, populatia, cetatenii, subiectii, respondentzii, distinsii alegatori, manca-i-ar mama sa-i manance pe ei de alegatori pretiosi o data la patru ani, prezinta o inertie atitudinala pe de o parte previzibila si pe de alta parte demna de o cauza mai buna. Mintea populatiilor, dragi consultanti politici, se misca incet, inevitabil si iremediabil, precum lava sau precum mierea. Deci nu va asteptati la maaaaari modificari fenomenale, precum isi doresc a descoperi istericii de jurnalisti cand vad modificari de unu, doo puncte procentuale.
b) Sondajele se auto-valideaza. Faptul ca cel din mai si cel din iulie dau cam aceleasi structuri spun fie ca au gresit la fel, fie ca au masurat la fel de bine. Mult mai probabila varianta a doua, dat fiind faptul ca vorbim de Gallup (nu, nu e periutza; chiar se pricep).
Buuun? Ce ar mai fi de zis? Pai sa facem si noi precum istericii de jurnalisti si sa ne uitam la micile variatii, sa vedem cum rasare zeama semnificatziei din comparatia intre luni:
Basescu: ramane in continuare detinatorul indubitabil, inexorabil, inoxidabil si monopolic al atributului "Lider, conducator". Cam nasol pentru ceilantzi... :( In rest, structura stabila de atribute din mai pana in iulie.
Geoana: Partea buna este ca nu mai este asa de gri la atributul "Lider" (deci nu mai e perceput atat de moale). Partea proasta este ca pierde in schimb la capitolul "Impartaseste aceleasi valori". Deci un pic mai tare, dar si mai fara inima. In rest, structura stabila: pastreaza atat "Plan clar pentru rezolvarea problemelor tarii", cat si lipsa de independenta.
Antonescu: Ramane la fel de onest perceput. Creste la "Impartaseste aceleasi valori" (adica, cum ar veni, le ia de sub nas lui Geoana). Castiga la "Ii pasa de nevoile oamenilor", in schimb pierde la "Lider puternic".
Principele Radu: In continuare nu are asociat atributul de "Lider / Conducator" (pai daca il ia Basescu pe tot, nu mai lasa la nimeni...) Scade la "Ii pasa de nevoile oamenilor" (adica lumea il percepe ca nu-i pasa). Ramane in continuare tare pe atributul "Ar lucra bine cu orice guvern". Pierde la "Interesele tarii" si "Mandria de a-l avea presedinte". In continuare slab pe "Plan clar pt rezolvarea problemelor".
Concluzii? Basescu conduce in continuare in pozitionarea in mintea oamenilor, si asta se vede si in intentiile de vot. Basescu ramane in continuare singurul care prezinta si atribute masculine, tari, reci (lider) cat si feminine, inclusive, calde (Ii pasa de nevoile oamenilor). Geoana se intareste un pic (atribute mai masculine), dar asta, deocamdata cel putin, nu-i face bine la vot. Antonescu, in schimb, face rocada cu Geoana si se feminizeaza la atribute (scade la Lider, creste la Impartaseste aceleasi valori). Atributele Printului Duda se erodeaza, la fel precum si procentele sale de vot (nu astea din sondajul Gallup - in celelalte sondaje).
Deci, stimati cititori de rit consultatzional, cum ar spune un bun prieten de-al meu, care era cat pe-aci sa dea coltzul injunghiat de nemernicii de graniceri romani: Shedintza continua, tovarashi!
„…să dăm semnal la lume”
Acum 2 ore
5 comentarii:
Habar n-am ce-ai spus acolo, da' m-a rupt fraza cu atributele feminine ale lui Băsescu... Cu alte cuvinte, îmi place să te citesc, deşi nu-nţeleg mai nimic.
E bine. E foarte bine. Esht pe calea cea buna. Shi nu esht singurul :)
Măcar eu am curajul să recunosc...
Eu voi fi cârcotaş de data asta, deşi nu-mi stă în fire :P
Pe mine mă interesează ăia care votează, nu tot poporul. După cum se observă cu ochiul liber, cei care au o opinie despre candidaţi sunt binişor mai mulţi decât cei care au şi o opţiune la vot, iar cei care au o opţiune la vot sunt binişor mai mulţi decât cei care zic că sigur vor vota, unde mai pui că oricum votează mai puţini.
Adică, dau un exemplu, degeaba e perceput Antonescu ca cel mai onest dintre candidaţi de nişte cetăţeni, dacă cetăţenii ăia nu votează.
Şi nu mai induce lumea în eroare că ai stors SPSS-ul de informaţie, că nu ţi-a dat ţie Alex datele, ai stors un amărât de PPT :P
@ Ovidiu: :p pepete, espieses, ce mai conteaza... Important este ca le-am stors de plus-valoare, nu?
In rest, ai dreptate. Ramane suzerana intrebarea: cum ii identificam sans fault et sans mistake pe aia care chiar merg la vot?
:p
Trimiteți un comentariu