Se pare că, în astfel de condiții, Marele Inchizitor al lui Dostoievski are toate șansele să câștige în alegeri libere. Cum credeți, cum poate fi astăzi redus riscul costului libertății individuale?
Dumneavoastră atingeți aici un concept foarte vechi, acela al sclaviei voluntare. Primul care s-a aventurat să-l analizeze a fost Montaigne, într-un tratat atribuit, ce-i drept, prietenului său – Étienne de la Boétie.
Încă de-atunci devenise limpede că responsabilitatea pentru propria viață, care apare odată cu libertatea, este o obligație apăsătoare și că oamenii preferă să o transfere altcuiva. Ei au nevoie de senzația unei nopți liniștite.
Cred că necesitatea noastră imperioasă de a simplifica totul nu va aștepta prea mult, acum când ne aflăm într-un context intermediar, aflat între două puteri, și va începe să genereze întrebări destinate liderilor infailibili, cu privire la toate ideologiile explicative.
Zygmunt Bauman, Critic Atac, 3 iunie 2011
Două situații de mitralieră
Acum 13 ore
2 comentarii:
"Încă de-atunci devenise limpede că responsabilitatea pentru propria viață, care apare odată cu libertatea, este o obligație apăsătoare și că oamenii preferă să o transfere altcuiva. Ei au nevoie de senzația unei nopți liniștite."
Ha ha! Cum ziceam..e doar o problemă de programare. Oamenii inteligenţi îşi asumă această responsabiliteate şi de asemenea tind să crească numărul oamenilor inteligenţi cu care au de-aface, atât prin educaţie cât şi prin context..
Stanga si libertatea? Hai ca asta e buna. Mama lor de egalitaristi, cu drepturi garantate de stat si minunata protectie sociala. Libertate in inegalitate dragi rogozeni este conform spiritului uman.
Umanismul, caritatea, mila, sunt atribute ale individului, nu are ce cauta statul in acest context, mama lui de frate mai mare.
Trimiteți un comentariu