joi, 29 septembrie 2011

Brown bear, brown bear, burning bright, in the shale coals of the night

Poland’s shale gas discovery has recently given Europe reason to be optimistic in attaining its energy diversification goals and may serve as a means of tackling Europe’s most imminent energy crises. Just the potential for Poland’s offer is enough to make a change.

3 Legs Resources, Exxon Mobil, Chevron, and Talisman Energy are among companies leading the effort to unlock gas trapped in shale rocks from Poland to Bulgaria. This supply may be enough to meet regional demand for almost 80 years, according to the US Energy Information Administration (EIA). Poland has completed seven wells out of a planned 124.

EIA estimates that Eastern Europe may hold as much as 7.1 trillion cubic meters of shale gas. Poland alone may sit atop about 5.2 trillion cubic meters, amounting to more than 300 years of domestic consumption and approximately 55 percent of the estimated shale gas reserves in Europe. This exceeds projected domestic consumer need, indicating Poland may evolve from an energy importer to an energy exporter, a promising sign for Europe’s energy diversification agenda.

[...] Poland is a large net importer of natural gas. Of the natural gas consumed in Poland in 2009, 61 percent was imported, almost all of which was supplied by Russia. Realizing the potential for unconventional natural gas to support its declining conventional gas production, the Polish government has shown strong support for shale gas drilling and has put into place very attractive fiscal terms for shale gas development. "Exploration of our own resources is our chance and our obligation,” Polish foreign minister Radosław Sikorski said. “Shale gas is a chance to limit Poland's and Europe's dependence on imports."


Restul articolului, despre felul in care Uniunea Europeana poate incet-incet sa iasa din strinsoarea cvasi-monopolistica a ursului energetic rusesc, il puteti citi aici: Redrawing Europe's Energy Map: Poland’s Offer. Lectura esentiala, despre lucrurile cu adevarat importante, care ne influenteaza fundamental viata de zi cu zi: energia, securitatea nationala, relatia cu Rusia, cooperarea europeana.

18 comentarii:

Dragos Bora spunea...

Corect dar incomplet, cum spune bancul. Polonia e fututã si de ursul german, in acelasi timp, si din pacate asa va si sfarsi, sfasiata de Germania (Silezia) si Rusia (restul). :(

Turambar spunea...

Polonia tot timpul a fost fututa din doua parti. Blestemul geografiei, maica :(

matusalem spunea...

E posibil, daca nu ii cumpara pe aia Gazpromul, cu fulgi cu tot... :)

k spunea...

m-ar interesa mai mult un basm in care blanda europa, calarind pe ursul rus - prietenul ei - ar smulge penele din coada acvilei americane si ar defeca pe musuroiul chinez.

nu stii d-astea, nene turambare?

Turambar spunea...

@ Matusalem: He. He he. Sa-i cumpere poate cu obuzuri de tun, caci altminteri nu ii vaz eu pe poloneji sa se vinda la pravoslavnic

@ K: Neah. Nu stiu povesti de groaza. Doar de-astea prozaice, horror geostrategic :) :p

PS: Blinda Europa, chiar si calare pe prietenosul urs post-sovietic si fioros, nu poate sa comita nimic pe musuroiul chinez, atita timp cit cuplul primilor doi face vreo 700 de milioane, iar musuroiul are 1,2 miliarde de furnici galbene si fooarte pornite pe hartza :(

impricinatul spunea...

aha. si financiaru poloniei care vorbea de resbel mai deunazi...
oare la ce s-o fi gandit?

impricinatul spunea...

aha. si financiaru poloniei care vorbea de resbel mai deunazi...
oare la ce s-o fi gandit?

Turambar spunea...

O figura de stil, mon cher. Facea cu degetul prin nisip, desena siluete de tancuri :/

k spunea...

dar, nene turambare, populatia nu e totul. tocmai am dat o raita pe la wiki, care mi-a povestit ca GDP-ul chinei [vreo 10 trilioane] e fix cat ale rusiei, germaniei si frantei impreuna [asta fara sa mai socotim alte tari puternice din UE, cum este romania].

http://en.wikipedia.org/wiki/China

Dragos Bora spunea...

K are dreptate, dar asta stia si Metrî T, ca doar el e magicianul numerelor mari, al statisticilor & stuff.

Ar mai fi o chestie care tre sa ne dea de gandit. Ca incasari din exporturi China a depasit Germania abia anul trecut sau acum doi ani.
Ca volum de exporturi desigur c-o depasise de mult. Germania are 82 de milioane de locuitori.

Pongo spunea...

Ioropa ca sa scape de ursul Sasha trebuie sa vreie mai intaiu. Deocamdata nu vrea, ca si coana Rusie trebuie scoasa din cacat. Deal mai vechi si in vigoare. Cam de cand Germania a incheiat si ultimele socoteli cu rasbelul zis si mondialu'.

Deci - mark my words - Europa nu vrea sa scape de Rusia.
Concluzie : avem o problema. Vine iarna.

Dragos Bora spunea...

Pai normal ca nu vrea... Europa nici macar nu exista. Exista Eurasia. Iar cand exista, Europa = Germania. Iar Germania s-a-nteles si se intelege bine cu Rusia.

Anonim spunea...

eh, dac'ati intelege ca rusii joaca acum rolul tarilor romane in fatza osmaliilor - n-ati mai vrea voi sa moara ursu' asa repede...

fish

Turambar spunea...

Da, stiu. Vine iarna. Dar pina sa vina iarna ruseasca, vine iarna demografica. Si la noi, si la rusi. Si de-aia sint rusii mai putin inclinati spre solutii ofensive - pt asta ai nevoie de oameni. Incet-incet, pe masura ce se va face din ce in ce mai frig, adica din ce in ce mai putini oameni pe pustele alea nemasurate, rusii se vor culcusi in europeni, ca doi pui de ciine in vintul cel rece. Da, Fish, ai dreptate, nu vrem sa moara ursul prea repede (nici nu va muri - sa fim linistiti: nici romanii, nici bulgarii n-au pierit sub asuprirea turca). Dar vrem ca ursul sa-si taie ghearele cu forfecutza inainte sa vrea sa intre la noi in cotetz, sa ne aparam impreuna de frig :( Caci altminteri s-ar putea ca ursul sa inceapa sa creada ca e cotetzul lui si ca noi astia, ioropenii palizi la fatza, sintem pe post de gaini de consumat iarna, proaspete si calde

Pongo spunea...

Adevar grait-ai khane Turambare. Trebuie mama Rusie sa se curetze. Inca pute dupa mizeria comunista. Dara si noi trebuieste sa o ajutam. Cumva.
Caci cumva "noi" "europenii", mai vopsitzi dar tot de pe la Berlin venitzi, am bagat-o in cacat. Cu ideile minunate incununate de revoutia sangelui inchegat.
Suntem si noi dara "divina" ca sa zic asa. Sa mai zic ca rusul a pus osul sa avem si noi o tzara independenta?.. Trist cand te gandesti in ce intorsatura de ura am ajuns.:/

Anonim spunea...

@Turambarr, ah, da' rusii n-au nici o apucatura ofensiva acum. Nu mai mult ca nemtii sau EUezii.
Rusii acum lupta defensiv pe frontul chinez. Unde se micutul popor incearca sa se infiltreze. Si sa cotropeasca. Poate stii poate nu shtii, da' miza e siberia cea iernoasa.

Cit despre sfere de influente, cuceriri de proxy si alte alea, nimeni n-are ghearele taiate, asa ca ursul nu vede nici un motiv sa si le taie pe ale lui proprii si personale. In plus i-ar incuraja pe micii ochi oblici sa fie mai curajoshi daca ar face-o.

Noi sintem simpla zona proxy, rusii n-au intentii agresive, cel putin nu acum. Rusii sint activi in EUezia doar prin soft power iar chestia asta nu ai cum sa ceri sa se opreasca. Ar fi ... ridicol :)


fish

Turambar spunea...

Da, Fish, stiu despre Siberia si despre infiltrarile controlate, incet si trist, ca la vaduve, ale chinezilor prin acel pustiu inghetat atit de plin de resurse strategice.

Da, ai dreptate cu soft power. Alte vremuri, alte feluri de a duce un razboi. Acum e economic totul, si psihologic. Agentii de influenta picura picatura chinezeasca peste tot pe unde apuca. Incet, persistent, pina la modificarea atitudinala. Nu sint prosti sovieticii astia, bre :(

kilroy spunea...

Da, coane. Din cauza trebii cu populatia (si nu doar) rusii, spre deosebire de Eu, isi fac planuri pe termen lung. Dar Oioropa a fost tot timpul nitel decadenta, nitel inclinata spre desfrau si alte chestiuni urate (dar placute), ca a avut zone tampon.