Plecind de la postul cu evolutia sperantei de viata in Romania pe care vi l-am prezentat zilele trecute, Impricinatul de dottore Corn ne ruga sa facem o comparatie cu aia adevaratzii, cu aia la care ne raportam noi cu naduf de fiecare data: aia la care apa calda e apa calda, governance e governance, calitatea vietii e calitatea vietii, politica politica, televiziunea televiziune si piinea de secara piine adevarata de secara, nu porcarie de-aia cu coloranti de bagi deshtu in ea de zici ca-i puf de papadie.
Deci, sa curga graficele. Va invit la meciul "Romania vs restu lumii". Care moare mai tirziu, care crapa mai naspa. Pe baza hintului de clue (na, sa vorbesc si eu in straineza) dat de Cersetorul de statistici, m-am dus la Gapminder, am descarcat baza de date cu evolutiile sperantelor de viata la nastere si am facut ce stiu mai bine: grafice.
Concluzia, pentru cei dornici de comunism: atzi belit-o in argumente.
O ducem mai bine de cind nu mai sintem comunisti. Moreover, Rusia, marea maica Rusia atotcotropitoarea, o duce din ce in ce mai prost. Saracan de Putin si vai de mama lor, doar Koreea comunista o mai duce la fel de jalnic precum ei in zilele astea. Deci daca va mai spune prietenul nostru Constantin Gheorghe ca trebuie sa-l lasam dracu' de capitalism, ca e evil si monstruos si ca trebuie sa ne inchinam la modelul social al rusilor, care libertate ne-au adus, nu-l credeti. Va face din vorbe. La rusi e nashpa. Look west, young people. Lasati-i pe rusi cu Dostoievski si cu bomba atomica si cu balalaicele lor, ca noi avem treburi in alta parte.
In rest, ramine cum am stabilit. Dupa cum va spuneam si alte dati: nici prea-prea, nici foarte-foarte. Nici semizei, dar nici la coada vacii. Nici raiul pe pamint, Finlanda si Elvetia, dar nici la cel mai foarte naspa. Pe undeva pe-acolo, niste loaze de semi-civilizati. Un soi de Jamaica. Adica un soi de hahalere. Pina si la moarte sintem un soi de hahalere, nu-i asa?
Alta concluzie: anii cei mai naspa au fost anii 80 si 90. Mai ales anii 90. Atunci ne-a mers prost intr-adevar. Acesti douazeci de ani ne-au mutat din liga unor tari precum Argentia sau Mexic intr-o divizie inferioara, la Filipine si la Jamaica.
Alta concluzie: uitati-va la Japonia. Uitati-va cum i-a futut cel de-al doilea razboi mondial si cum si-au revenit.
Alta concluzie: uitati-va la revolutia culturala din anii 70 din China, ce i-a busit la calitatea vietii. Ca sa nu mai vorbesc de fabulosii ani 60, care au fost mai darimatori decit al doilea razboi mondial pentru ei. De asemenea uitati-va la inceputul anilor 30 in Rusia. Parca a dat bomba atomica, atunci cind au avut foametea si cind a inceput Stalin sa-i omoare pe capete.
Dar cea mai importanta concluzie este urmatoarea: sintem cum erau occidentalii la sfirsit de ani 70. Aceeasi speranta de viata. Aceleasi marote. Aceeasi calitate a vietii. Aceleasi zaticneli social-economice si politice. Deci o distanta de aprox. 30 de ani.
E bine. Recuperam. La inceputul secolului era de aprox. 50 de ani. Ca si in 1990, de altfel. Noi de-abia in 1990 am inceput sa facem ce faceau ei in anii 50, imediat dupa al doilea razboi mondial.
Deci e bine. Cine vrea sa plece, sa plece. Cine vrea sa fie nostalgic dupa mama Rusia, sa-l bata Doamne-Doamne care nu exista.
Restul, lasati gargara si la treaba. Avem de recuperat 30 de ani.
:(
Romania vs tarile occidentale.
Cum ar trebui sa fim si nu sintem
Romania vs tarile ex-comuniste
Cum sint ceilalti frati de-un singe ex-marxist
Romania vs tarile lumii a doua
Realitatea. Ne convine, nu ne convine, aici sintem
Cu Crin, iese Georgescu președinte fluierând
Acum 7 ore
17 comentarii:
si "cu cuba" cum ramane? aia sunt sub embargou american, si nici nu mai exista URSS sa le trimita ajutoare si sa le cumpere la preturi supraevaluate produsele (e venezuela de cativa ani, dar nu se compara)... cat despre rusia, Putin se chinuie de ceva timp sa limiteze consumul de alcool, care acum e cam principala cauza de deces, vezi "Russia Today", (Pravda reambalata pentru occidentali) http://rt.com/Top_News/2010-05-11/russian-vodka-heal-kill.html . E interesanta corelatia dintre inceputul stagnarii in "lagar" si prima criza a petrolului, cand produsele estice au pierdut enorm din competivitate. De asemenea,in cazul Romaniei, graficul pare sa contrazica doua axiome despre comunism: 1. ca in anii 70 era mult mai bine ca in anii 80. 2. ca interzicerea avorturilor a avut un impact semnificativ asupra mortalitatii. Poate ca "alimentatia sanatoasa" a lu Nea Nicu chiar era o strategie sustenabila (cum indica si lazaroiu, o crestere continua a sperantei de viata nu este deloc un avantaj economic)
M-am gindit si eu la Cuba. Un mister, sa moara ma-sa. Astia ori se prezerveaza de la soare si tutun bun, ori minaresc datele tot intr-o veselie. As paria mai degraba pe a doua varianta, care foarte probabil se aplica si in cazul Albaniei. Albania, cu speranta de viata undeva intre Cehia si Polonia. Hai, ma lasi... Mai da-i incolo de ciobani contrabandisti, ca n-o fi zerul ala de brinza cu praf de pusca chiar atit de sanatos la corason.
Deci cooked data, most probably. Pentru saving face? Damn it. Habar n-am.
Rusii? Vodca? Sa crape, da-i incolo de popor cel mai foarte superior care ii trateaza pe ceilalti ca pe viermii pamintului... :(
Daca la Cuba hai mai treaca mearga ( soare, alimentatie usoara, tutun si de ce nu, rom ),la Albania nu vaz explicatia. Manareala? Se prea poate. De acelasi procedeu o banuiesc si pe Romanica noastra. Nu de alta, dar in zona in care stau eu - urbana - rar auzi sa fi murit un ins de peste 80 de ani. Mai adesea de 50-60 ani , max 70 ! Si ma mai macina o intrebare: cum suntem 'campioni' la cancer, avem un sistem sanitar deficitar si noi avem speranta medie de viata undeva la 72 de ani?
@ Alinutza: Daca Romania minarea datele, nu mai lasa burta aia negativa sa se vada. Stai linistita, nu sint minarite. Pur si simplu lumea traieste mai mult decit inainte. Cistigul este dat pe de o parte de reducerea mortalitatii infantile, pe de alta parte de cresterea sperantei de viata la tara, mai ales in rindul barbatilor (aia care mureau inainte la 55 de ani acum mor la 60 de ani - un cistig care se simte la statistica).
'Burta' aia, eu zic ca-i data de consecinta accidentului de la Cernobil. M-am uitat si la Rusia . Cam in aceeasi perioada e o scadere spectaculoasa.
Cat despre viata la tara nu zicea cineva cum ca pe-acolo s-a nascut VESNICIA ?
Am lucart in urma cu cativa ani cu cifrele respective si, pe atunci, setul de date cel mai bine pus la punct mi s-a parut a fi cel de la WHO. In el, spre exemplu, Albania avea o speranta de viata cu aproximativ 3 ani mai mica decat Polonia (date 2003)...
Altfel, pozitia Romaniei din grafice e cam pe acolo pe unde este in realitate. Ar fi ce e drept de vazut daca speranta de viata la nastere e calculata luand in calcul si migrantii aflati deja in Spania, Italia si prin alte locuri... (probabil ca da, si atunci speranta de viata a romanilor din Romania e un pic mai mica decat cea din grafic).
Si eu cred ca ii ia pe emigrantii recenti in consideratie, ca doar sint date oficiale, nu?
Cei de la Gapminder folosesc mai ales www.mortality.org, si unde nu sint date acolo, merg pe World Population Prospects (UN)
Aici detalii tehnice
http://www.gapminder.org/documentation/documentation/GD004/Gapminder%20documentation%20004%20Life%20Expectancy%2020100528.pdf
@ Alinutza: Cernobyl? Hmmm. Destul de putin plauzibil. Eu as pune-o mai degraba pe seama momentului 1989. Zaticneala mult mai grea decit o biata bomba atomica. Gindeste-te cite experimente nucleare au fost facute in anii '50 '60 in stepele Rusiei de atunci si citi nori radioactivi au plouat peste parintii nostri si peste noi, fara sa stim. Si totusi, sperantele de viata in perioada aceea au crescut peste tot in lumea comunista.
Deci briciul lui Ockham, da?
Am vazut odata un album cu poze din Barcelona in anii '70. Nu v-ar veni sa credeti cum arata...
http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.elpais.com/recorte/20050217elpepunac_2/XLCO/Ies/Chabolas_Carmel_Barcelona_anos.jpg&imgrefurl=http://iberianature.com/barcelona/tag/slums-in-barcelona/&usg=__lqVg0CHjtKYBpyxNGT4YUY1W8xg=&h=620&w=426&sz=73&hl=en&start=65&um=1&itbs=1&tbnid=CkKbN8uvCS1S9M:&tbnh=136&tbnw=93&prev=/images%3Fq%3Dbarcelona%2Bpictures%2B1970%26start%3D60%26um%3D1%26hl%3Den%26safe%3Doff%26sa%3DN%26rlz%3D1C1CHNU_enRO333RO349%26ndsp%3D20%26tbs%3Disch:1
cateva poze :-)
http://img252.imageshack.us/i/somorrostrofx8.jpg/
@ZaffCat
Cam asa arata prin 1984, din Ploiesti Sud, langa calea ferata, spre Valcea. Chiar mai rau.
In 2010 mai vezi asa ceva la intrarea in Zarnesti, pe dreapta, in cartierul tiganesc.
In 2009, Moldova, la sud de Piatra Neamt. Cutremurator.
@matusalem
:-) Am fost doar surprins ca o tara ca Spania a evoluat asa de mult intr-o perioada scurta si relativ recent. Spania a intrat in UE in 1986. Nu a avut comunism. Romania in 2007. A avut din belsug. Avantaj ei. Altfel, este absolut firesc sa fie un decalaj in dezvoltare. La fel ne putem raporta la Italia. E o evolutie naturala, chiar daca noi vrem sa ardem etape, in social nu tine, numai in tehnica.
Yup. Ai dreptate. Cu Spania si cu Portugalia putem cel mai bine sa ne comparam, avind o istorie recenta aproximativ asemanatoare, cit si caracteristici culturale relativ comune
Cuba e un fenomen de cercetat. Nu numai speranta medie de viata, daca o fi reala, dar si gradul de alfabetizare. Acum se lauda ca au descoperit si leacul cancerului.
Un factor de care vad ca nu spune nimeni, dar are importanta lui, sunt si conditiile climatico-geografice. Cum naiba sa traiasca mult aia in Siberia? Nici la noi nu e prea grozav, uneori cu diferente de temperatura de 20 de grade in doar 24 ore si 50 intre iarna si vara. Ne mai miram ca ne dor oasele...
Neah. Nu se pupa in modelu teoretic deloc. Daca ar fi sa ne luam dupa clima, cum iti explici pozitia constant fruntasa a tarilor scandinave la speranta de viata si la alti indicatori ai calitatii vietii? Ca si la ei e un frig de crapa si inima in ursu polar.
Factorii explicativi sint culturali si economici. Cu clima mai putzin. Mult mai mult cu vodca si cu saracia si cu o apetenta spre viata traita la risc, la rupere, la futu-i ma-sa, da frate sa musc din pahar sa mestec cioburili si sa le inghit ca viata e nashpa si eu mi-s slav exaltat.
Dar in general saracia, joness. Asta explica si omoara totul.
Nu cred nici eu că explicația cu clima ține: vezi țîrile scandinave...
Impresionat Chile, daca stai si te uiti mai bine. Deja se bat cu Spania si Irlanda pe burta si au plecat de jos de tot.
Da. Chile este un exemplu de "asa da" in rindul tarilor lumii a doua.
Trimiteți un comentariu