Ce face istoria din om? Raspunsul este simplu: carne de viermi. Umplutura de groapa comuna. Fezandatura de transeu si de celula.
Din capitolul "Sa nu uiti, Darie, sa nu uiti".
Asta mai ales pentru cei tineri tembeli ai vremilor noastre care umbla cu Che Guevara in piept, mandri si cool si habarnamishti.
Stiu, o sa spuneti ca nu mai sunt vremurile alea. Ca acum e cu totul altceva. Totusi, voi sa nu uitati, mai atomicilor mai. Asha de repede se uita si se ia de la capat...
Stiu, e lung. E ditamai documentarul. Totusi, voi sa va uitati, mai atomicilor mai. Sa va uitati la el, ca sa nu uitatzi. Mai atomicilor mai. Mai Internautzilor. Mai minte scurta si tricou cool.
:(
Considerati-l un raspuns tarziu, dar nu prea tarziu, la leapsa pe care am primit-o cu Che Guevara acum mai mult de-o luna.
Courtesy of Dan. Care, din fericire, a invatzat sa nu uite :friends: .
Anul Nou care n-a fost
Acum 6 ore
27 comentarii:
"Asta mai ales pentru cei tineri tembeli ai vremilor noastre care umbla cu Che Guevara in piept, mandri si cool si habarnamishti"
Si ai caror motto este "mai scutiti-ma dracului cu mineriadele si cu comunistii si cu toate rahaturile astea expirate"
Vezi, de-aia sunt importante actiunile simbolice, gen condamnarea comunismului, lustratia, interzicerea simbolurilor comuniste, educatie/propaganda anticomunista. Altfel toti habarnamisitii vor ramane habarnamisti pana la adanci batraneti. Si ei si copiii lor si prietenii lor de la Moscova.
Mai multe detalii aici
Nu cred ca acest film, care e cuntremurator, da raspunsul corect la intrebarea din leapsa. Intre Uniunea Sovietica si Che Guevara exista mai multe diferente. Desigur, exista si asemanari dar sunt doua contexte extrem de diferite, nici macar ideologic foarte conectate, si a pune semnul egal intre ele tine mai degraba de ignoranta decat de cunoastere.
O opinie mai veche, care imi apartine:
"... daca e sa ii judecam pe toti cei care au condus planeta in secolul XX, nu cred ca scapa vreo 5 fara acuzatia de criminal. Da, Che a ordonat executii, asa cum executii au ordonat si Churchill, si Truman, si De Gaulle… Si asa cum executii au ordonat si dus la indeplinire si capii miscarilor anti-comuniste din Romania. Au fost oameni care au luptat in razboi iar razboiul presupune si executii!
Dincolo de asta, a-l posta pe Che pe tricouri e un KITCH! Personal il admir pentru taria de a lupta si a muri pentru o idee in care cred si eu dar nu port tricouri cu el, nu ii copiez tinuta vestimentara, nu ma imbat si ii urlu numele. Doar cateodata, inspre seara, imi place sa ascult in surdina “Hasta siempre Comandante!”…
Radu, sa condamni bombele atomice aruncate peste japonezi e una, dar sa-i pui pe Churchill, Truman si De Gaulle pe aceeasi pozitie cu Hitler si Stalin? Da-o incolo, un pic de minima resposabilitate inainte da a arunca vorbe asa intr-o doara! Or fi avand Churchill, Truman si De Gaulle bubele lor, dar pana la Lenin, Stalin, Hitler & co. e vorba ai un "salt calitativ" care nu poate fi ignorat daca ai un pic de simt al moralei.
Aha. Avetzi idei. Aha. Avetzi opinii. Aha. Avetzi pasiuni pro si contra.
E bine. E bine. Inca nu e totul pierdut...
:rofl: :p
Care e diferenta intre a ordona uciderea unui singur om si uciderea a 3 milioane?
Unul dintre raspunsurile mele preferare e "statistica". Din punct de vedere moral e "niciuna".
Nu pun semnul egalitatii intre ei. Spun ca toti au luat decizii prin care au condamnat la moarte nevinovati.
@Turambar,
discutand cu idei, uneori fortand argumente, nu lasam istoria sa doarma.
Cred ca e ceaa ce trebuie sa facem azi, maine, poimaine, mereu. Pana la savarsirea veacului... "I belive!"
Turambar, dupa ce postezi chestia asta cutremuratoare te apuci de glume.
"Inca nu e totul pierdut..." Ii aud pe unii spunand ca la 20 de ani dupa caderea comunismului nu mai e momentul. Hai sa invatam ceva din condamnarea de mare success a nazismului si a holocaustului. Procesul continua pina la "savsrsirea veacului", vorba lui Radu. Pe Demianiuk l-au adus la proces in scaun cu rotile, dupa 70 de ani.
Radu spune-mi ca nu vad bine...
Moral tu pui egal intre uciderea unui om si a unui milion de oameni?
Sper ca doar te-ai grabit cu acel comentariu.
Revenind la film.
Istoria se va repeta. Curand. Problema este de anvergura. La fel cum masacrele devin din ce in ce mai mari in istorie, la fel cred ca urmatorul va fi si mai crud si mai dur si mai "bine motivat" si mai "ideologic acceptabil".
Asta e. Pentru ca nu am invatat si nu invatam. Ministerele Adevarului au grija de asta si vor avea grija in continuare.
P.S.
Turambarr, nu mi-ai raspuns la o intrebare de la ultimul post legat de alegeri...
Da, obnoxious, banuiesc ca vezi bine. Moral nu e nicio diferenta. A ucide un milion de oameni nu inseamna decat a repeta de 999.999 ori ceea ce ai facut prima data: ai ucis un om.
@ Radu: :)
@ Aadrian: Eu de la Nastratin Hodgea si de la Solomon si de la Gica Petrescu am invatzat ca si cele mai crancene subiecte pot, ba nu!, trebuie tratate cu un zambet. Are o actiune antiseptica. Rasu plansu, cum spunea marele contabil Stanescu.
@ Obnoxious: scuze, nu stiu despre ce intrebare este vorba. Zilele astea am cam fost plecat (am smuls urzici la Telega, si am facut sondaje la Telega). In consecinta, nu prea m-am ingrijit de blog. Si, in plus, am si fost bolnav cand eram mic si inca ma resimt.
Deci despre ce era vorba in propozitzie?
:/
Cred ca se amesteca, se invalmasesc mai multe lucruri fara a fi analizate separat:
- condamnarea comunismului e un act necesar, din cate imi amintesc deja facut, dar fara urmari. pentru ca multora nu le mai pasa de asta. de ce? cred, pentru ca nu le mai prea pasa de comunism...
- legea lustratiei e una nedemocratica. nu exista argumente contra... toate ar contrazice principiile democratiei. da, fostii lideri comunisti pot fi condamnati pentru ceea ce au facut dar nu pentru simplul fapt ca au fost functionarii unui regim.
- Che Guevara. Ii va fascina mereu pe cei care nu ii cunosc viata. Cei care i-o cunosc pot sa il deteste sau sa il inteleaga... Eu il inteleg
@Radu : scuză-mă dar cum poţi debita chestia asta cu "Moral nu e nicio diferenta. A ucide un milion de oameni nu inseamna decat a repeta de 999.999 ori ceea ce ai facut prima data: ai ucis un om." ? adică cantitatea nu are nici o valoare ? sau vrei să spui că valoarea moral calitativă de a ucide un om este infinit, deci 1000000*infinit=infinit ? (mai vezi la mate, că oricum nu-i chiar aşa).
Pe lângă asta mă-ntreb câţi oameni au omorât efectiv stalin/hitler/churchill/che/etc... oare şi-a pus cineva problema în felul ăsta ? a ordona să se omoare şi a omorâ nu e acelaşi lucru. personal consider că monstrul care dă ordinul nu e atât de monstruos ca ăla care omoară propriu-zis. E mult mai uşor să găseşti un ţap ispăşitor şi să spui : el e monstrul decât să recunoşti că eşti înconjurat de mici monştri.(nu că aş spune că vreun om politic din secolul 20 poate fi "ţap" ispăşitor ;) )
@ Obnoxious: Gata. M-am prins. Am descoperit ce m-ai intrebat. Cati vor veni la turul 2 care nu au fost la turul 1?
Raspunsul, courtesy of CCSB: conform cu cel mai recent sondaj al nostru, facut duminica-luni (da, teren), acestia sunt aprox. 400 - 500 mii.
Pe de alta parte, mai mult de 400 - 500 de mii dintre cei care au votat duminica trecuta nu vor veni aceasta duminica. Deci, per ansamblu, o participare (usor) mai scazuta. Nu stiu (inca) daca va incepe cu 4 sau cu 5. Dar pentru asta sondam in continuare, nu?
:)
Interesant! Cei 400-500 mii in plus se duc intr-o directie anume, sau sunt distribuiti "aleator" in ponderi (aproximativ) egale? Adica campania electorala din turul 2 a avut vreun efect asupra nehotaratilor din turul I, in favoarea vreunuia dintre candidati?
Multumesc :)
Sa nu uitam... Churchill si Saddam au avut ceva in comun - o boala pe kurzi:
http://www.globalresearch.ca/articles/CHU407A.html
hm...aveam 6 ani in 1989, deci am doar amintiri vagi din perioada „luminata”, ceea ce nu ma impiedica sa fiu un anticomunist convins. intamplator sau nu, ma cam interesează un piculetz si istoria (deh, facultate & stuff), asa ca celor ce vor sa stie cam cu ce desert s-a mancat comunismul, revolutia (lovitura de stat din oct/nov 1917), URSS-ul si cu tot Gulagul aferent, recomand Richard Pipes si Robert Conquest. de asemenea, si Courtois e o lectura instructiva. Che Guevara e doar un epigon caraghios al altor capete cretze
oho, destul de dur atacul la adresa rusilor.
facut dupa manualul de manipulare, dupa fapte reale. sint curios cine l-a dat pe post.
@ fish
rusii sunt una si sleahta de banditi, ce au acaparat puterea in 1917 pentru a nu mai renunta la ea aproape 80 de ani, alta
@dan,
Da, moral nu e nicio diferenta. Nu exista termeni de comparatie intre ucigasi: mai ucigasi,mai putin ucigasi. Asta nu scuza pe nimeni si nu acopera culpa nimanui.
@Camil, de acord cu distinctia rusi vs. comunisti. Dar nu putem face din toate revolutiiile care nu ne convin lovituri de stat... :) Istoria nu se citeste cu ochelari de apropiere!
@ dan
iti poti pune ce ochelari vrei, nu exista istoric serios care sa mai sustina ca in octombrie/noiembrie pe stil nou 1917 a fost o revolta popular, in loc de o lovitura de stat pregatita din timp de bolsevici ce au profitat de slabiciunea guvernului provizoriu condus de kerenski. a, poate te referi la ce s-a intamplat in februarie/martie acelasi an. atunci da, a fost o revolutie, doar ca aceea n-are nicio legatura cu bolsevicii. dupa cum cred ca stii, lenin era atunci in germania, a ajuns abia in aprilie la petrograd. sunt deschis oricarei discutii serioase (subliniez) pe aceasta tema
@Camil,
eu ma refeream la revolutie, nu la revolta populara.
@Turambarr, multumesc.
@Radu and @dan
Nu stiu daca moralitatea unei crime are vreo legatura cu matematica. Dar... pe cand o crima poate fi accidentala sau poate avea un motiv "intemeiat" (razbunare, gelozie, invidie, pasiune, etc) unui genocid i se pot asocia motivatii (sa le zicem) mai putin umane.
Abominabilul unei crime creste exponential (of matematica asta...) cu repetarea ei.
Iar a ordona o crima este mai grav decat a o face. Nici macar nu ai curajul asumarii ei.
Dar nu merge tot? La mine, cand ajunge la foametea din Ucraina, imi baga ceva cu un "advertisment" si dupa aia o ia de la inceput. Unde as putea gasi tot filmul?
@obnoxious,
good point! e o perspectiva pe care nu o imbatisez dar o respect...
care revolutie? parca vorbeam despre URSS aici, nu despre revolutii in mod generic. dar daca vrei sa generalizam, exista o lucrare instructiva: Anatomy of a revolution, de Crane Brinton. o recomand. de asemenea, poti arunca un ochi si aici:
http://camilstoenescu.wordpress.com/2009/11/26/despre-revolutii/
Trimiteți un comentariu