Lucrez acum la un eseu ce tine de demografie. Populatii, evolutii, cum o sa ne rupem gatul de romani pana in anul 2050. Nothing fancy. Just the usual catastrophe.
Si, in brownitatea mea internetica de student intarziat, dau peste felurite chestii. Unele in format tabelar, numai bune sa'mi infig coltii de Excel in ele. Altele deja in forma grafica.
Precum ar fi aceasta de mai jos, care ne arata de maniera inexorabila si implacabila distributia spatiala a populatiei umane pe glob. O expresie grafica a densitatii maimutzelor cu creer si telecomanda care suntem. Pardon: suntetzi, ca mie ni s'a stricat de ceva timp telecomanda, si nici cu creerul nu stau prea bine zilele astea, ca nu'mi place cafeaua cumparata de Flo.
Si concluzia? Ne intindem ca o pecingine. Ca o ciumperca. Ca o raie. Ca un parazit. Precum mucegaiul care infloreste verde in crapaturile umede, ashijderea si noi: pe vai de fluviu, la campie, unde'i cald si bine. Pe Gance, pe Nil, pe Yang Tze.
Chiar si pe Dambovitza, daca belitzi ochii mai cu pricepere.
Ciumpercilor. Parazitzilor. Huoo! Hominizilor. Maimutzelor cu telecomanda. La televizor cu voi. La OTV. Sa cresteti si sa va inmultiti si sa sporiti, si sa acoperiti fatza pamantului, si sa mancati si sa beti si sa supravietuiti si sa faceti copii si sa umpleti muntii si campiile si oceanele de peturi si plastice si gunoaie si sa...
Da' de ce naiba vorbesc eu la persoana a dooa? Maimutza cu leptoc si deadline ce sunt.
:p
ABCul politic, cu Ernu și Rogozanu
Acum 4 ore
11 comentarii:
n-are nici o legătură cu fondul postului. "ca o raie" citesc eu, ad literam.
raie, mă gîndesc, o fi de la rai. o fi găsit otrava (dagnirul, de) vreo preaminunată şi ne-o serveşte ca feminin al raiului pe pămînt?
şi cînd colo.
mă rog, tot eu, în acelaşi steit of maind, am citit ieri pe un stîlp la intrarea în sat: bun venit în oria. oría, cuget, ce denumiri au pe-aici, ce ţinuturi de basm! - desigur, la ieşire am văzut şi H-ul mare din faţa oríei...
di end iz niăr.
Se poate citi si in cheie turceasca. Raía. Mucava. Baclava. Musaca.
Si cishmea.
:)
cumană nu? că tot am trecut şi prin peceneaga: bardacă, catâr, chindie, chior, habar, hambar, maidan, murdar, taman, buzdugan, dulamă, maramă, suman, tărâm...
Uau! That's impressive.
Probabil ca se potriveste si "hatâr". Mi'e lene sa caut in ...
Ba nu. Caut. Chiar acum.
Hatâr: Tc. hatir. (Cioranescu, Dictionarul Etimologic al Limbii Romane, pag. 394).
Deci turcesc. Deci nu se pune.
Putem sa zicem si balaur, dar asta mi'aduc aminte ca ar fi din substratul lui mama Omida, geto-traco-daco-maco-baco.
Balaur: Origine necunoscuta. Pare evident ca este vorba de un cuvant identic cu alb. bolje "sarpe", buljar "sarpe de apa" [...] si cu sb. bla(v)or, blavur; dar nu este sigura filiatia sa exacta. (Idem, pag. 73)
Deci nici balaur nu'i cuman.
Tz tz. Nici cuvintele stramosilor mei nu le stiu cum trebuie :blink:
:) Asta da breaking news! Mai exact, mai concret, mai punctual, total si deosebit, asta cu "scolitul", re-invatatul, redevenitul invatacel. Si asta da surpriza. Si fara carcoteli, rautatiuri, snobisme si alea alea. Pur si simplu ca o constatare. Impredictibila si neasteptata. Nu prea ai spusmulte legate de asa ceva pana acum. Oricum...:)
O fac de jumatate de an, doamna. Ma duc la cursuri zi de zi. Acum pregatesc lucrarea de final.
:) Esti "in trend". Absolvire usoara. :)
cred că şi beci, dacă mai ştiu bine. poate şi Hurez. duşman... şi tot aşa.
a, şi fireşte: http://en.wikipedia.org/wiki/Codex_Cumanicus
;)
Dushman din cate stiu e persan. Ca o fi pe filiera turca sau cumano-pegenega, e de verificat. Cand ajung acasa, la dictionarul priceput
:)
la mine in lucrare scrie asa: suntem prea multi (Malthus sa traiasca:)) pt cate resurse ne-au mai ramas. (vezi si Limits to Growth). si cand suntem prea multi pe prea putin, homo homini, cum ar fi zis tatal nostru cel latin:)
cat despre pata rosie, aia nu-i pe Dambovitza, e Har-Cov (glumeam, e Ferentariul:))
Da, dar ai vazut cat loc e in Australia? Aproape pic de roshu in bunatate de pogoane si pogoane de deshert de continent.
HarCov. Ha. Ferentari. Hm. Homo homini ad beregatum sunt.
Trimiteți un comentariu