Am fost recent în Marea Britanie, într-un loc fain, de Britanie adevărată, nu ca la nasoii ăia de londonezi. Tot într-un loc arogant, evident, căci toată Marea Britanie e un ocean de aroganță. Dar într-un loc de-ăla de vă povestea Tolkien cînd era tînăr.
Cîteva impresii la cald.
Nu se poartă mască aproape nicăieri. Cu excepția cîtorva magazine mici, ținute de persoane mai în vîrstă, care te roagă să-ți pui masca printr-un anunț la intrare, în rest nicăieri. Pe stradă vezi izolați cîțiva care o poartă în mod voluntar – cei mai mulți dintre ei asiatici.
Te uiți în jur și nu-ți vine să crezi: parcă nici n-ar fi Covid. Viață normală, nestînjenită de nimic. Am fost la meci de rugby. Tribunele înțesate. Nici o mască. Am fost la film, la Dune. Nici o mască. (Despre film v-am povestit deja – e de bine). Am fost prin malluri, prin magazine mari, în puburi. Nicăieri nimic. E o senzație de libertate și de normalitate de te înfiori.
Asta chiar dacă în momentul de față cazurile de Covid în Anglia sînt de vreo trei luni aproape de maximele istorice. Cazurile sînt sus, însă morții jos, căci mai toată țara s-a vaccinat.
Mai mult de-atît, nu poți intra în UK dacă nu ai dovadă de Covid. De fapt, poți intra, dar intri direct în carantină. În rest, arăți certificatul o singură dată, cînd îți faci înregistrarea online de localizare, la care trebuie să adaugi obligatoriu și acest certificat.
Mai mult de-atît. Nu doar că trebuie să arăți certificatul Covid, dar pe urmă mai trebuie să îți mai și faci un test Covid a doua zi după sosire, pe banii tăi, la care trebuie să te programezi înainte să sosești în țară.
Deci un filtru riguros. Dar pe cît de riguroasă e intrarea, pe atît de relaxată e viața mai apoi. Nu te mai verifică nimeni.
Pe lîngă Covid, pe lîngă toate celelalte idiosincrazii culturale de care englezii sînt vestiți: mersul mașinilor pe stînga, bateriile separate la apa caldă și apa rece la chiuvetă, lumina care se aprinde din tavan, felul absolut oribil pentru noi mediteraneenii în care bezmeticii de englezi umblă dezbrăcați pe frig – am făcut aproape o obsesie în a număra adolescentele în cracii goi pe frigul de octombrie, multe din ele și cu părul ud, proaspăt ieșite de la duș,
încă o chestie care m-a frapat puternic. Încă o chestie care să prefigureze viitorul, în cazul în care vă temeți cumva că sînteți controlați prea tare și că vi se bagă cipuri în vene și vi se periclitează sănătatea cu cinci ge-u’.
În multe locuri nu se mai primește plata decît cu cardul.
Cashul este atît de medieval, încît nu mai e primit. Din ce înțeleg de la persoane cu care am discutat pe această temă, în țările scandinave deja eliminarea cashului este aproape completă.
Deci așteptați-vă ca, în scurt timp, și la noi să fie la fel. Nu mai ai voie să mai aduni apă de ploaie. Nu mai ai voie să mai dai foc la frunze în grădină. Nu mai ai voie să mai folosești bani cash. Nu mai ai voie fără certificat de vaccinare. Nu mai ai voie fără mască. Probabil nu vom mai avea voie să creștem nici porci, nici găini. Nici să ne producem mîncarea. O să fie bine.
În rest, nu mă apuc acum să vă povestesc cum e Anglia. N-are rost. Oricum n-o să credeți, sau o să luați în derîdere, sau o să căutați nod în papură. Las’, că vă știu eu pe voi.
Doar atît vă spun: sus acolo, în vîrful dealului la Glastonbury, chiar există spirite. Bătea vîntul atît de tare încît căpătase materialitate. Era ca un demon vînos care se încolăcea în jurul nostru și voia să ne dea de-a dura, să ne zvîrle de acolo, din înaltul măgurii, să ne interzică să punem piciorul pe acel loc unde probabil doar celții au voie.
Celții. Niște celți, mama lor de celți...
.
Situația la zi, luni, 18nov
Acum 3 ore
8 comentarii:
Deci în Anglia sunt numai Sir and Lord , sărăcii ,ori sunt din România ,ori în România
" În multe locuri nu se mai primește plata decît cu cardul.
Cashul este atît de medieval, încît nu mai e primit. " Anul trecut am fost in Nottingham unde locuieste unul dintre copii mei . De fapt , nu in vizita la copii venisem ci , la spitalul universitar pentru un control la plamanul operat cu doar un an mai inainte . Am intrat intr-un pub si...daca n-aveam alti bani si nici card bancar...ce sa fac ? Am scos o bancnota se...100 de Lire si am incercat sa platesc cu aia . Ma crezi bine , nu ma crezi iarasi bine , s-au purtat aia de parca eram americanul ala care dorea sa cumpere ceva cu o bancnota de un milion de Lire ...ala di nuvela lui Twain asta lasand la o parte faptul ca-n doua minute a aparut si politia . Ma rog , au inteles englezii ca-s roman prost si m-au lasat in plata domnului fireste , dupa ce 1] m-au transportat la spital si 2] m-au sfatuit sa nu mai afisez portofelul cu bani atat de...mari .Ai dreptate : PESTE TOT , AROGANTA cat cuprinde ca doar d'aia-s SUPUSI AI COROANEI BRITANICE .Nici eu n-am s a ma apuc sa povestesc cum este in Anglia insa , in pofida racelii specifice locuitorilor acestei tari , raceala dublata d e arogantza , parca tot mai bine este acolo la ei in UK decat in Romania sau...asa mi-a parut pe termen foarte scurt .
Nu stiu de ce va bucura controlul si dictatura vremurilor care vor venii.
Cred că ai inventat tu bancnota de 100 lire , eu știam că cea mai mare este de 50...
@Julian Nu sti prea bine si-n plus , acea bancnota o aveam...CACADOU tot de pe la copii mei si-o primisem fix cand am implinit 60 de ani adica in urma cu zece ani insa...tare mi-ar fi placut sa pot " inventa " un adevar trait . Te avertizez ca , inclusiv la aia de 50 , pana si la aia , esti tratat precum un posibil spargator de bancomate deci...grije mare cand o scoti pe tejghea :-) !
Vai de noi ...
Există o bancnotă de 100 de lire, dar nu sterling, este emisă de banca Scoției. In principiu ar trebui acceptată peste tot in GB.
O poveste mișto dacă aveți timp de citit, pe aceeași tema:
https://www.msn.com/en-gb/news/uknews/man-arrested-for-using-c2-a3100-coin-awarded-c2-a35000-in-damages-by-police/ar-AAPZo55
In Suedia este la fel, nu de ieri de azi, ci de la inceputul pandemiei. Nu au fost restrictii, masca nu a fost obligatorie niciodata. In timpul valului 3 doar in mijloacele de transport in comun masca era recomandata si asta numai intre anumite ore, evident acelea considerate de "varf", dimineata si seara.
Singurele restrictii din Suedia s-au limitat la numarul de participanti la diferite evenimente si la orarul carciumilor in sensul ca in timpul valului 3 au spus sa nu se mai vinda bauturi alcoolice dupa ora 22.00, dar carciuma putea servi in continuarea mancaruri si bauturi non-alcoolice, apoi au scazut pana la ora 20.00, ca in final sa se inchida carciumile cu totul la ora 21.00.
Nu a fost niciodata vorba de asa zisul "curfew" sau alte restrictii de circulatie, ci doar recomandari, iar cea mai puternica recomandare era sa se evite sau se limiteze contactele sociale, vizite.
In ceea ce priveste cash-ul, asa este, adica aproape inexistent. Doar in mediile imigrantilor se mai intalneste.
Trimiteți un comentariu