Sînt mai multe variante. Toate la fel de dificile.
1. Un guvern PNL.
Așa cum își dorește Iohannis încă de cînd a devenit Președinte: “Guvernul MEU”. Dificil. Foarte dificil.
Pentru a trece prin Parlament, e nevoie de majoritate parlamentară. Pentru asta, e nevoie fie de sprijinul PSD, fie de sprijinul UNPR, că altminteri nu ies voturile la socoteală pentru majoritate de susținere în Parlament.
1.a. Guvern PNL sprijinit de PSD.
Dacă va fi sprijinit de PSD, chiar și în varianta “guvern minoritar”, nu știu pe de o parte peneliștii cum vor accepta asta, atît la nivel de parlamentari, de votanți, care știm că sînt puternic anti-PSD (mai ales aripa PDL-istă, care încet-încet înghite vechiul PNL), dar mai ales nu știu cum vor accepta asta tinerii frumoși și liberi care știm că vor dispariția PSD-ului.
Va fi o mare problemă pentru PNL și pentru Iohannis să accepte acest compromis politic.
Dar o și mai mare problemă va fi pentru PSD și pentru liderul său, Liviu Dragnea, să facă un pact cu Iohannis și cu PNL-ul care de fapt e un PDL mascat. Ar fi o trădare a voinței membrilor de partid și a votanților PSD, care sînt la fel de porniți împotriva PNL-ului cum sînt și PNL-iștii împotriva PSD-ului. Rănile din campania prezidențială sînt prea recente și prea dureroase.
Ar fi o mare problemă de credibilitate pentru conducerea PSD asocierea cu Iohannis și PNL.
1.b. Guvern PNL sprijinit de UNPR.
În varianta în care PNL-ul nu va accepta o coaliție cu PSD, trebuie atunci să facă înțelegere cu grupul semnificativ numeric al UNPR, ca să iasă socoteala de majoritate în Parlament.
Dificil. Foarte dificil.
Asta pe de o parte din cauza fidelității de alianță a UNPR-ului față de Guvernul Ponta, inclusiv la recenta moțiune de cenzură eșuată lamentabil. Pe de altă parte din cauza recentelor acuzel aspre aduse liderilor UNPR de către militanții / simpatizanții PNL / Iohannis / anti-PSD: Oprea – polițistul mort; Piedone – accidentul din clubul Colectiv. Ambele piedici considerabile în acceptarea susținerii UNPR pentru un prezumptiv guvern PNL.
Deci și în acest caz va fi o mare problemă pentru PNL și Iohannis.
1.c. Guvern PNL sprijinit de alții.
Dacă nici cu PSD, nici cu PNL, atunci poate cu restul, cu ăia mici, cu UDMR, ALDE, PMP, independenți etc. Nu prea se poate. Socoteala voturilor în Parlament arată că nu e suficient. Evident că există ca variantă de lucru. Evident că sub amenințarea alegerilor anticipate unii parlamentari PSD / UNPR pot să voteze pe ascuns pentru această soluție care nu angajează formal partidele lor. Totuși, cu mici șanse de reușită, oricît s-ar încerca presiuni subterane venite din partea diverselor instituții.
În plus, ar însemna ca PNL să rămînă la guvernare pentru următorul an, timp suficient să se erodeze, pentru că preiau o situație de imagine complicată (strada supărată pe toți) și nici nu sînt cine știe ce pricepuți, au dovedit-o recent. Mai adăugați și tentațiile vechii gărzi să se reîntoarcă la putere (Blaga, Predoiu, Roberta, Alina Gorghiu și alții de același calibru), ca și inevitabilele certuri ce vor apărea între peneliști și pedeliști, certuri ce vor răzbate imediat în conștiința publică, pentru că știm că nu se pot abține.
Deci și în acest caz e greu, tare greu pentru PNL și Iohannis.
1.d. Guvern PNL mascat sub eticheta “guvern de uniune națională”.
La fel de greu. Se prinde lumea imediat că de fapt e guvern PNL. În plus, tot are nevoie de voturile fie ale PSD, fie ale UNPR, deci ne întoarcem la discuțiile anterioare.
2. Guvern de tehnocrați.
Tot e nevoie de susținere parlamentară. Ar însemna ca PSD să susțină acest guvern. Deci ar însemna ca PSD să recunoască faptul că nu își mai dorește guvernul. L-am convins pe Ponta să plece, luați-l voi, conduceți voi. O dezamăgire puternică pentru membrii de partid și pentru votanți / simpatizanți și principalul motiv pentru care Guvernul Ponta nu a picat pînă acum, chiar dacă unii din PSD ar fi luat asta în calcul.
3. Guvern PSD
Ar mai fi varianta să vină cineva de la PSD în locul lui Ponta. Dîncu, Maior, Dragnea, Zgonea, cine ar fi. De data asta marea bubă e la Iohannis și la PNL. Adică Iohannis clamează de atîta amar de vreme că vrea “guvernul MEU” și acum, cînd i se oferă nesperata șansă pe tavă, el să-l lase în continuare la îndemîna nasoilor de pesediști? Ce a scăzut el în sondaje pînă acum, dar ce-ar scade la un asemenea semn de slăbiciune.
Deci simplu. Deci două cuvinte: ecs – clus.
4. Alegeri anticipate.
Am cam terminat toate variantele de nou guvern care să meargă pînă la alegerile la termen de la anul, din toamnă. Ar mai fi varianta să organizăm alegeri anticipate.
Și aici dificil.
Dificil pe de o parte procedural. Ar trebui să cadă propunerea de Premier de trei ori în Parlament. Fezabil, dar cu dificultăți.
Însă pricipala problemă este că dacă se organizează alegeri anticipate, PNL-ul s-ar prea putea să nu obțină un scor prea convenabil, pentru a putea să facă guvern fără nevoia unei coaliții. Nu vă spun sondaje, dar le-ați cam văzut și voi în ultimul timp. Complicat.
Toate variantele sînt la fel de încurcate. Toate sînt luate orele astea în calcul. Una din ele, vrînd – nevrînd, va fi cea pînă la urmă pusă în aplicare.
Însă nici una din ele nu este atît de ușoară și de convenabilă celor care pînă mai deunăzi credeau că e doar o formalitate să obțină “Guvernul MEU”.
.
ABCul politic, cu Ernu și Rogozanu
Acum 3 ore
2 comentarii:
va fi george maior, pentru ca georgica e omul americanilor (poate si al cia, ceea ce e bine, pentru ca eu sunt proamerican). iohannis sigur va accepta pentru ca el nu e de capul lui in partea asta de lume unde rusii sunt in expansiune
Un lucru nu inteleg: daca PNL sta asa de prost in sondaje de ce solicita alegeri anticipate?
(sa zicem ca de dragul imaginii). Dar atunci vine reversul, de ce nu vrea PSD?
Trimiteți un comentariu