LOL. Ce patimi a stîrnit deja amǎrîtul meu de grafic de ieri!
Hotnews l-a preluat azi pe la orele 15:00. Și pe urmǎ a început nebunia. Imediat dupǎ au venit Realitatea.net și România Liberǎ. Urmeazǎ în curînd NewsIn și Adevǎrul, cǎ le-am dat interviu. Acum 2 minute m-au sunat cei de la România TV cǎ vor sǎ facǎ emisiune mîine. Nu veniți? Nu, nu pot. Dar poate pe telefon? Da, pe telefon da. Altminteri, nu ies din casǎ sǎ nu mǎ fulgere, cǎ știu cǎ bunul Dumnezeu e rǎzbunǎtor și nu îndurǎ sǎ-I iei numele în deșert, mai ales al dulcei sale mirese, Biserica.
Deci foame mare de sondaje. Deci moare lumea dupǎ sociologie, mai ales cînd e vorba de religie.
Buuun. Avem comentarii. Cele mai multe pertinente, altele date rǎu de gard. Deh, ca în viațǎ. Hotnews a luat și punctul de opinie al BOR, prin purtǎtorul lor de cuvînt. Acesta spune în primul și în primul rînd cǎ sondajele e greșite, dar mai ales cele ale nemernicilor de la CCSB. I’auzi i'auzi: “În general rezultatele celor de la CCSB sînt discutabile. Dar nu luați aceastǎ afirmație ca un proces de intenție”.
LOL again. Mǎcar pentru aceastǎ bijuterie de declarație totalmente blîndǎ și plinǎ de duhul înțelepciunii și tot merita sǎ public graficul. Deci sǎ înțeleg cǎ atunci cînd același blestemat institut CCSB dǎdea biserica de bine, la 80%, și atunci erau rezultatele discutabile? Țț țț țț, pǎrinte, vezi cǎ intri pe tǎrîm periculos. Sǎ nu iei în deșert cuvîntul statisticianului, cǎci de interpretǎri la adresa validitǎții pe termen lung vei suferi :)
Deci. Tot preacuviosul pǎrinte comenta la adresa scǎderii generalizate în instituții, cum cǎ de la asta i s-ar trage graficului. Cu respect raportez: nțț. Greșit din nou încǎ o datǎ. Din contrǎ. Taman ce s-au potolit apele supǎrǎrii, taman ce începem sǎ ieșim din iarna vrajbei noastre și sǎ ne lingem rǎnile atitudinii intens critice. Dupǎ doi ani de crizǎ și un an de crizǎ și campanie electoralǎ, cum ar veni adicǎtelea furtuna de șucǎr perfectǎ, acuma încet-încet românii nu mai sînt așa de supǎrați pe lume și viațǎ. Deci nu merge, pǎrinte. Cu esplicații de-astea cǎ am fost bolnav cînd eram mic și cǎ e lumea supǎratǎ, nu se valideazǎ ipoteza.
Mai mult. Altele nu cǎ scad ci cresc sau mǎcar stau pe loc. Armata bunǎoarǎ prezintǎ o revenire, dupǎ ce acum trei-patru ani era un pic înghesuitǎ de dezvǎluiri incomode. Și Guvernul crește. Pînǎ și Președinția crește. Mai toate, Pǎrinte, numa’ biserica nu.
Deci aia cu supǎrarea generalǎ nu ține. O ipotezǎ mult mai plauzibilǎ este cea privind influența subiectelor recente puternic vizibile asupra încrederii în aceastǎ instituție. E vorba despre incidentul Sergiu Nicolaescu, moartea și incinerarea sa și atitudinea BOR la adresa unei persoane cu simpatie mare la public. Mamǎ mamǎ, ce rating a fǎcut! Pe urmǎ, cu un rating mai scǎzut, dar și mai recent, e vorba despre scandalul privind distribuția banilor de la Buget. Cǎ o fi, cǎ n-o fi. Ceva ceva a tot rǎmas.
Semne de Apocalipsǎ, evident. O sǎ ploo cu foc și parǎ și cu spuzǎ de Gheenǎ, și de-aia o sǎ avem nevoie de pompieri. Pentru cǎ, ghinion de neșansǎ, deși nu sînt o instituție (ei, aș! mǎ lași? cum sǎ nu fie?), totuși pompierii sînt în mod constant apreciați de cvasi-totalitatea populației din România. Acești eroi ai salvatului din flǎcǎri, ai sǎritului în pǎtura întinsǎ generos la colțuri și ai datului jos pisica din pom, pe care sǎ moarǎ vaca electrocutatǎ dacǎ ai de ce sǎ te superi pe ei. Ia sǎ-mi spuneți mie cînd ați auzit ultima datǎ vorbindu-se de rǎu despre pompieri? Despre popi, în schimb. Eheheee...
A, ar mai fi încǎ ceva: spre deosebire de PreaFericitul Teoctist, care pe vremea cînd trǎia era una din figurile publice cele mai apreciate și respectate din România, acum PreaFericitul Daniel nu prea stǎ bine la grafic. I-a luat-o demult Mugur Isǎrescu înainte, și Sorin Oprescu, tot numa figuri laice mai credibile decît dînsul. Ca sǎ nu spun cǎ și Victor Ponta stǎ mai bine decît dînsul. Nu mǎ credeți? Pe bune cǎ am date. Sǎptǎmîna viitoare vǎ fac un grafic :)
În încheiere, un pachețel de primǎvarǎ, de Sf. Valentin Probabilistul: evoluția încrederii în instituțiile de putere socialǎ / simbolicǎ. Se întîmplǎ chestii, preafericiților, preapǎtimașilor, preaistericilor... :)
.
Știrile zilei – 20 noiembrie 2024
Acum 2 ore
13 comentarii:
Te mananca intre cornitze, impielitzatule :))
offff... zi macar Doamne Dumnezeule! Bagati publicitate... :))
Cu Nicolaescu ca_cu Nicolaescu insa aia cu taiatul slujbei de inmormantare daca ajungi la cimitirul privat nu prea mai avea variante de interpretare. Hai ca nu faci slujba unor nou nascuti morti in incendiu la maternitate s-ar putea sa mai dea cu "indoieli doctrinare" da' aia cu banu' care merge la cimitiru'u privat si ii supara pe popi e clara. Nici macar aia cu termopanele la biserica monument sapata in stanca nu mai conteaza pe langa asta sau cu banu' gros care se scurge de la buzunaru' public spre o pocitanie monstruoasa numita pompos si intarziata cu 90 de ani - Catedrala Neamului. Cativa popi beti la volan si surprinsi de "jurnalisti" nu mai conteaza chiar cat episodul Tanacu. Si-as mai continua dar pana la urma, daca tot pleaca Elvis din casa, raman oamenii singuri de capu'u lor si incep a fredona "Are you lonesome tonight, do you miss me tonight, are you sorry ... ?"
s-au adunat multe pentru biserica in ultima vreme si caderea era de asteptat. iar greselile sunt ale lor, in primul rand... poate se gandeste cineva la o demisie :).
in rest, mirele, cu cele sfinte si cele vitejesti ne-am lamurit, dar ceva date despre marsavele institutii politice nu ne dai?
Si a plouat cu foc, doar ca Doamne - Doamne a nimerit la rusi. :))
veţi ajunge cu toţii în iad, atei răuvoitori!
da' ne vom simţi bine acolo, gândiţi-vă numai ce muzicieni vom întâlni :))
noroc tau ca te-ai pus bine cu pompierii... acu daca da astia de la bor cu acatiste in tine, macar cu... isu sa te ai ok.
Va rog, ati putea sa-mi explicati ce inseamna "populatie adulta neinstitutionalizata"?
Multumesc
Persoanele care locuiesc in gospodarii rezidentiale, adica cele care NU locuiesc instituționalizat (cǎmine de nefamiliști, mânǎstiri, unitǎți militare, închisori, azile de bǎtrâni, unitǎți economice ori de cercetare) si NU locuiesc în locuințe temporare, adǎposturi sau persoane fǎrǎ adǎpost
Domnule Palada...
Sub loviturile de ciocan, concertate ale presei, provocate de unele fapte infamante ale unor preoti(popi)(nu iese fum fara foc)...
Nu ca in alte vremi ar fi fost altfel .
REZULTATUL??? Liniile strambe generate de graficele lu' matali...
Remarci ca si presa are aceeasi cadere "in freza"?
Permite sa postez un comentariu al subsemnatului facut cu un an in urma.
Strajnik on septembrie 25, 2012 la 5:06 pm said:
Aveti acilea textul promis. Geo Bogza, 1935. Cum nu circula pi internet(ca nu-l pesese nimeni) de acu ‘nainte…liber. Remarcati eleganta textului si formularea mai mult decat binevoitoare “unii preoti”…In text lipseste cu desavarsire formularea popi/popa.
” PRETURI MAXIMALE LA BISERICI
Ministerul de Interne care in ultima analiza e ministerul sigurantei si al politiilor, deci al ordinei publice, a trimis Ministerului Cultelor care si el in ultima analiza e ministerul raporturilor dintre oameni si Dumnezeu, o adresa pe cat de oficiala pe atat de subversiva. Daca afirmatiile din aceasta adresa ar fi fost facute de un simplu particular, s’ar fi spus ca sunt o grosolana calomnie. Dar iata ca insusi Ministerul de Interne indrazneste sa vorbeasca de rau una din institutiile fundamentale ale statului.
Desigur ca si Ministerul Cultelor ar fi putut raspunde cu atat de faimosul si, in cazul de fata, atat de indreptatitul dicton: Vede paiul din ochiul altuia si nu-l supara barna din ochiul lui. Dar sa lasam barnele, despre care daca am vorbi, inca s’ar mai putea spune ca totul nu-I decat o calomnie, si sa ne intoarcem la paie, existenta acestora fiind confirmata oficial.
Ministerul de Interne a gasit multe paie in ochii Ministerului Cultelor. Cel mai gros ar fi preturile exagerate pe care unii preoti, neputindu-si infrana dragostea de arginti, le pretind credinciosilor pentru diferite slujbe in general, si pentru aceea de inmormantare in special.
Pentruca mai ales cu acest prilej ii au la mana pe pacatosii de credinciosi. Cand vreunul dintre ei vrea sa traga chiulul si sa nu dea decat cateva sute de lei, e chemat la realitate in modul cel mai brutal: “Fara doua mii de lei nu-ti scot mortul din casa”
“Fara doua mii de lei nu-ti scot mortul din casa” e o drastica formula pe care au auzit-o indeajuns taranii romani. Plata are loc inainte si, ca si automatele de bomboane, mana preotului nu se misca pentru a face semnul crucii peste raposat, pana ce n’a fost varita in ea suma fixata. Sunt oameni care cred ca mortul nu va sta linistit in groapa daca nu e inmormantat cu participarea unui preot. Dar daca ei cred astfel, e imoral sa le fie exploatata credinta, sa fie pusa o femeie, pentru a-si ingropa barbatul dupa datina, sa-si vanda vaca din curte.
Sunt unii preoti care nu inteleg ca daca taranii n’au putut aduce un doctor sa cerceteze omul cat mai era in viata si mai avea poate zile de trait, cu atat mai putin o sa poata plati pentru o inmormantare o suma cu care ar fi putut fi consultati patru profesori universitari. Ministerul de Interne, care e un minister realist, si-a dat seama ca in asemenea conditii oamenii isi pot pierde credinta, si cum statul are nevoie de biserica tot atat de mult ca si de politie, cere Ministerului Cultelor sa fixeze pentru botezuri, cununii, inmormantari si celelalte slujbe, preturi maximale.
Asa dar, ne-a fost dat sa vedem, ca la pravalii pe timp de specula, preturi maximale la biserici.”
GEO BOGZA, 1935.
Multumesc pentru raspuns. Mentionez totusi ca nu inteleg aceasta delimitare. Daca la persoanele fara adapost mai pot pricepe, nu inteleg ce cadru institutionalizat reprezinta "caminele de nefamilisti"?
Iarasi nu inteleg de ce nu i-ati luat in seama pe oamenii din azilele de batrani...Oare ei nu reprezinta o parte din populatia Romaniei si parerea lor nu conteaza, mai ales ca vorbim despre domenii precum sanatatea si serviciile de urgenta?
Ca sa nu-mi sariti in cap, stiu foarte bine ce inseamna institutionalizat. Ma asteptam sa-mi spuneti ca nu ati luat in calcul oamenii internati pentru boli psihice si puscariasii, nu "caminele de nefamilisti".
@ Strajnik: mersi mult pt text. Cum ma eliberez un pic il pun pe blog :)
@ Barbu Catargiu: nu avem nimic cu bietii oameni. Explicatia e mult mai simpla: din maniera in care selectam adresele / numerele de telefon (in functie de tipul de cercetare: teren sau telefonica) nu ajungem niciodata sa stam de vorba cu persoanele institutionalizate, pt ca ori trimitem operatorii sa mearga "la case de oameni", adica in zone rezidentiale, si sa evite firme / magazine / birouri / aziluri ce-o mai fi, inclusiv camine de nefamilisti (probleme de aplicare chestionare), ori nu avem numerele de telefon ale acestor institutii sau le dam la o parte, pt ca nu sint telefoane rezidentiale. Deci nu are de-a face neaparat doar cu evitarea persoanelor fara drepturi cetatenesti (desi si despre asta este vorba), cit mai mult despre limitari metodologice. Oricum, despre ce vorbim noi acum reprezinta o pondere f mica din total populatie, sub 1%. deci nu afecteaza cine stie ce reprezentativitatea. in viitor, cind ponderea virstnicilor care locuiesc la azil va creste - cum e cazul cu tarile occidentale, de ex - va trebui sa abordam si acest aspect. doar ca mai e pina atunci. romanii la batrinete tot acasa stau.
In prezent nu reprezinta o pondere ridicata, insa incet, vor creste numarul celor institutionalizati, asa cum a inceput sa creasca numarul pesionarilor in comparatie cu cel al populatiei care are un loc de munca.
Trimiteți un comentariu