duminică, 3 februarie 2013

Lingîndu-ți buzele de pișatul cel fierbinte

Ați tǎiat vreodatǎ o gǎinǎ?

Îi înfigi o mînǎ în gît, cealaltǎ în tîrtițǎ, ce-i aia tîrtițǎ? habar n-aveți, orășenilor, cǎutați pe Google, o pui la subsoarǎ, ea dǎ din picioare, se zbate, zboară fulgi peste tot, cu mîna cealaltǎ liberǎ între timp apuci toporul, îl cumpǎnești din greutate sus, lîngǎ fier, duci sǎrǎcia de post-dinozaur la butuc, butucul e jos, e plin de urme de sînge și de linii întretǎiate mǎrunt, zeci și sute de momente de crimǎ organizatǎ, o întreagǎ istorie în acea distribuție spațialǎ de linii pline de sînge.

Pui gǎina cu gîtul pe butuc, ținîndu-i trupul între genunchi, altminteri se duce naibii și gǎinǎ și tot, nu poți s-o ții doar de gît, ții bine, te gîndești ce se întîmplǎ dacǎ nu dai cum trebuie, ai deștele atît de aproape de locul unde va cǎdea leafa toporului, ce-i aia leafǎ? adicǎ salariu? habar n-aveți, orășenilor, cǎutați pe Google, cumpǎnești toporul în mînǎ, eu de exemplu sînt stîngaci, voi probabil cu dreapta, ții toporul mai de sus, mai dinspre coadǎ, sǎ facǎ moment, sǎ cadǎ inerția precum pedeapsa divinǎ, gǎina se zbate, îi întinzi gîtul, penele de pe gît se rǎsfirǎ într-un model ad literam mortal, harșt! toporul cade, în funcție de cît de priceput ești zboarǎ capul gǎinii din prima sau te faci de rîs, mai trebuie sǎ mai dai o datǎ și încǎ o datǎ, sǎ chinui amǎrîtul de animal.

Cum necum în cele din urmǎ capul se desprinde, din prima sau din a treia, sîngele țîșnește peste tot, lichid sub presiune care de-abia așteaptǎ sǎ vadǎ lumina zilei, împroașcǎ roșu cu zvîcniri puternice, lungi, toatǎ curtea, dacǎ e iarnǎ toatǎ zǎpada, roșu fierbinte care aproape cǎ sfîrîie albul înghețat, gǎina se transformǎ într-un rostogol de agonie, picioare care zvîcnesc spasmodic, aripi fîlfîind disperat, aleargǎ gǎina fǎrǎ cap prin curte cîteva secunde, sînge peste tot, pînǎ la urmǎ se potolește, o apuci de picioare, o mai scurgi un pic de sînge, o ții cu capul în jos, pardon, nu mai are cap, o ții cu gîtul în jos și pe urmǎ o duci la bucǎtǎrie unde oala mare cu apǎ fierbinte așteaptǎ sǎ-i înmoaie penele, s-o jumulești.

Scîrbos, nu? N-ați putea face așa ceva, nu? În fiecare zi mii de astfel de gǎinociduri se întîmplǎ, fǎrǎ sǎ mai punem la socotealǎ gǎinocidurile industriale din fermele de pǎsǎri, unde acolo se întîmplǎ în fiecare minut cîte un Auschwitz avicol. Fiecare babǎ mai de Doamne ajutǎ e în stare sǎ repete repede, eficient, fǎrǎ de nici un zvîcnet de emoție pe fațǎ mișcǎrile de mai sus.

Ați mîncat vreodatǎ fripturǎ de gǎinǎ? Crocantǎ delicioasǎ cu cǎrnița aia a ei zemoasǎ, dacǎ e fǎcutǎ la rotisor mǎnînci pînǎ crǎpi, pielea aia a ei plinǎ de colesterol, ah ce deliciu, grǎsimea aia absolut nesǎnǎtoasǎ din piele care ți se topește în gurǎ, pulpa la grǎtar ficǎței cu smîntînǎ ciorbǎ de gǎinǎ cu pǎtrunjel și gǎluște, supǎ limpeze zamǎ de pui pentru cei bolnavi ostropel de pui cu usturoi. Aaaaah, sǎ mǎ opreascǎ cineva prea multe prea bune.

Scîrbos, nu? Se pare cǎ nu.

Ați operat vreodatǎ pe cineva?

Te speli pe mîini cum numai chirurgii știu s-o facǎ pînǎ sus la coate, repetat, cu soluții speciale, te îmbraci steril, te acoperi peste tot, doar ochii ți se mai vǎd printr-o crǎpǎturǎ de ninja, intri în sala de operații, teoretic la fel de sterilǎ, pacientul e deja adormit de anestezist, sǎ sperǎm cǎ se va mai trezi, asistenta are deja locul pregǎtit unde se va realiza incizia, pielea dezvelitǎ acolo unde tai restul acoperit, asistenta îți întinde bisturiul, îl apuci cu mîna dominantǎ, eu cu stînga, voi probabil cu dreapta, cu o mișcare sigurǎ tai unde trebuie, cum ai învǎțat la facultate cum i-ai vǎzut pe alții cum ai fǎcut-o de atîtea ori, sîngele țîșnește din toate capilarele secționate, pielea se desface elegant, cu o rǎsuflare, cu o ușurare, parcǎ de-abia aștepta s-o detensionezi, sǎ se despice și lumina zilei sǎ intre înǎuntru la mațe, sîngele deja mustește, asistenta tamponeazǎ expert locul sǎ îndepǎrteze surplusul de lichid, cald și greu, vîscos lipicios zemos, sînge proaspǎt, mușchi secționați carne mustindǎ uite am trecut de peretele abdominal uite cavitatea uite intestinele la țarǎ le zice mațe noi aici nu vorbim așa avem jargonul nostru ce știu sociologii ǎștia dǎ-mi aia dǎ-mi ailantǎ ține aici taie aici peste tot sînge sînge sînge o sǎ fie bine sǎ sperǎm cǎ o sǎ fie bine, unde e apendicele unde e ruptura de prapor unde e tumoarea?

Scîrbos, nu? N-ați putea face așa ceva, nu? În fiecare zii mii de chirurghi înfig mii de bisturiuri în mii de pacienți. Fǎrǎ sǎ mai punem la socotealǎ toate intervențiile mai puțin intrusive, dar pînǎ la urmǎ tot cu carne despicatǎ, laparoscopiile tatuajoscopiile mǎselomahiile și tot ce e cu intervenit asupra corpului uman. Fiecare medic mai de Doamne ajutǎ e în stare sǎ repete repede, eficient, fǎrǎ de nici un zvîcnet de emoție pe fațǎ mișcǎrile de mai sus, evident mult mai în detaliu și mai priceput decît ar fi în stare sǎ aproximeze un biet sociolog cu slabele-i cunoștințe de specialitate însușite de pe Discovery Channel și de pe Internet, acuma cǎ nici Discovery nu mai avem, mama lor de bozgori, ați vǎzut cum vor sǎ ne distrugǎ țara?

Ați fost vreodatǎ operat? Cineva drag vouǎ a fost vreodatǎ salvat din ghearele morții de asemenea intervenții pline de sînge, sînge scîrbos, suferințǎ, durere?

Mai e scîrbos? Da, e în continuare scîrbos, dar parcǎ se meritǎ, nu?

Ați spǎlat vreodatǎ de cǎcat un veceu? Ați rînit vreodatǎ balega din grajd? Ați curǎțat vreodatǎ haznaua din curte? Ați spǎlat vreodatǎ cotețul la porc sau la gǎini? Ați dus vreodatǎ vreo cǎruțǎ de bǎlegar pe cîmp, sǎ-l împrǎștiați?

Indiferent de cantitate, mirosul e același. Miros de cǎcat, de bǎlegar, de gǎinaț, e adevǎrat cǎ au tonuri olfactive distincte, dar nasul ți-l mutǎ din loc cam la fel. Mai ales cel de gǎinaț are niște gradații ofensive cu greu atinse de celelalte tipuri de dejecții animale. Iei peria de veceu o înmoi în balta aceea de jos unde pe pereți încǎ mai sînt petice de substanțǎ maro vîscoasǎ plinǎ de grǎsimi care nu vor sǎ se dea bǎtute prea repede de pe albul faianței freci vîrtos încet-încet petele se amestecǎ cu apa se face un maclavais de un maro incert, mai tragi apa încǎ o datǎ dai cu substanțǎ de curǎțat veceul de-aia de un albastru atomic și care provoacǎ cancer la pinguini gata slavǎ Domnului s-a curǎțat.

Pui mîna pe lopatǎ, împingi balega dinspre înǎuntru spre înafarǎ, metodic scrijelești podeaua, blanǎ cu blanǎ, sǎ nu rǎmînǎ nimic, ce-i aia blanǎ? adicǎ pǎrul animalelor? habar n-aveți, orășenilor, cǎutați pe Google, pișǎlǎul muștește printre tǎlpi, cizme de cauciuc sau gumari sau bocanci sau adidași sau trǎmpǎlǎi sau teniși sau papuci de plastic Rebok din tîrg de la Bǎicoi, se face așa o grǎmǎjoarǎ de baligǎ într-un colț o iei pe lopatǎ o cumpǎnești cu grijǎ nu vrei sǎ ajungǎ în altǎ parte decît în grǎmada de afarǎ vaca între timp începe sǎ se pișe din nou un jet fierbinte care picǎ de la peste un metru înǎlțime stropește peste tot n-ai nici o șansǎ sǎ scapi de distribuția tridimensionalǎ gaussianǎ lichidǎ tot te nimerește cumva închide gura sǎ nu-ți intre pișat în gurǎ înjurǎ cu gura închisǎ închide și ochii sau mǎcar ferește capul într-o parte gata a terminat îi dai un ghiont un picior, ‘mnezeii mǎ-tii de vacǎ, boala dracu’ dǎ vitǎ, acuma te-ai gǎsit sǎ te piși, cînd sînt eu aici, gata ai terminat și tu de înjurat boaita, te-ai rǎcorit, acuma poți sǎ zvîrli bǎlegarul afarǎ în grǎmada mare din fața grajdului, tone de cǎcat de vacǎ ce fermenteazǎ încet se vor transforma în cel mai bun îngrǎșǎmînt la primǎvarǎ sau iarna viitoare.

Scîrbos, nu? Numa gîndul cǎ începe vaca sǎ se pișe și sǎ vǎ stropeascǎ pe ochi v-a fǎcut deja sǎ aveți un icnet de vomǎ în gurǎ noroc cǎ nu știți cum miroase e doar imaginație vizualǎ nu și olfactivǎ, altminteri deja ați fi borît demult pe tastatura voastră cea curată, curățată periodic de firimituri și alte gunoaie cu un șprei de-ăla cu muțuflender subțire care zvîrle un jet puternic de aer, ori pe monitorul vostru cel curat, curățat metodic cu soluție specială care miroase a parfum din supermarket.

N-ați putea face așa ceva, nu? Și totuși, în fiecare mii sute de mii milioane de țǎrani agricultori fermieri ziceți-le cum vreți pun mîna pe coada lopeții și rînesc conștiincios la vacǎ dimineața și seara, înainte s-o mulgǎ, înainte sǎ-i punǎ fîn în iesle, înainte s-o țesale, ce e aia sǎ țesali? habar n-aveți, orășenilor, cǎutați pe Google. Fiecare țǎran mai de Doamne ajutǎ sau nici mǎcar atît, fiecare prostovan bețivan amǎrît e în stare sǎ repete repede, eficient, fǎrǎ de nici un zvîcnet de emoție pe fațǎ mișcǎrile de mai sus. Inclusiv sǎ dea cu limba pe buze și sǎ spunǎ dacǎ e vaca bolnavǎ sau nu, dupǎ ce gust are pișatul cel fierbinte.

Glumesc. Dar doar la aia cu pișatul de vacǎ pe buze glumesc. În rest vorbesc serios.

Ați bǎut vreodatǎ lapte de vacǎ? V-ați bucurat vreodatǎ de curǎțenia de la toaletǎ? Ați mîncat vreodatǎ ouǎ de casǎ? Mirosul proaspǎt de deodorant faianța cea lucitoare veceul imaculat de curat pe care sǎ vǎ așezați bucile curului. Laptele proaspǎt de vacǎ gǎlbui gras gustos care face repede pojghițǎ deasupra. Ouǎle care fac prǎjiturile galbene gustoare adevǎratul gust de ou ochiurile cu mǎrgini crocante. Toate beneficiile urmǎrii faptului cǎ cineva undeva a curǎțat de cǎcat ceva.

Scîrbos, nu? Da, în continuare scîrbos, dar parcǎ se meritǎ, nu?

Ați convins vreodatǎ pe cineva sǎ voteze? Sǎ stai de vorbǎ cu toți intenșii sǎ pupi babele sǎ promiți locuri de muncǎ și biserici și drumuri asfaltate sǎ fii oprit pe stradǎ sǎ-ți cearǎ lumea chestii locuri de muncǎ pensie mai mare un favor pentru nepoțica o propunere de afacere preposteroasǎ sǎ te apuce de nasture și sǎ nu-ți mai dea drumul sǎ te piseze cu pisǎlogia lui cînd tu de fapt ai coborît din mașinǎ doar sǎ-ți cumperi un pachet de țigǎri, damn it data viitoare trimit șoferul, vezi de ce e bine sǎ ai șofer.

Sǎ primești toate dejecțiile verbale din lume sǎ-ți pierzi zilele nopțile serile sfîrșiturile de sǎptǎmînǎ în întîlniri plictisitoare formale ipocrite în care fiecare spune ceva și gîndește altceva oameni mediocri cu nevoi și pasiuni mediocre adicǎ marea majoritate a oamenilor babe tineri soldați pensionari cetǎțeni lume populație mulțime pulime votanți electorat. Sǎ promiți marea cu sarea sǎ fii mereu zîmbitor sau furios sau competent sǎ vorbești repede sǎ nu-l lași pe celǎlalt sǎ spunǎ pînǎ la capǎt sǎ mai explici încǎ o datǎ lucruri simple pe care lumea nu le înțelege sau nu vrea sǎ le înțeleagǎ sǎ spui una și sǎ gîndești alta sǎ minți sǎ pǎcǎlești sǎ o dai cotitǎ sǎ te prefaci.

Sǎ faci partid intens sǎ spui toate tîmpeniile din lume sǎ întǎrîți oamenii împotriva altora sǎ promiți cǎ dai doozeci de mii de euro și cǎ îi împuști pe toți pe stadioane mama lor de corupți sus patria jos mafia vom fi mai mult de-atît și încǎ ceva pe deasupra prințișorul nostru dǎnuț dǎnuț dǎnuț a venit dan se strînge lumea ca la balamuc, de fapt nu ca la balamuc, e un balamuc în sine, se strînge balamucul, ce pot face pentru Dvs cînd vom ajunge la guvernare o sǎ facem o sǎ dregem o sǎ-i belim pe toți va fi raiul pe pǎmînt și toți vor fi pedepsiți și lumea crede, știe cǎ nu va fi așa și totuși crede, ah minte-mǎ frumos spune-mi cǎ dupǎ ce mor o sǎ trǎiesc de fapt, spune-mi cǎ dupǎ alegeri o sǎ fie bine, nu te cred dar vreau sǎ te cred, cred Doamne ajutǎ necredinței mele, cred Dane ajutǎ-mi nepoata sǎ cîștige o mie de euro pe lunǎ, chiar și pe pǎmînt, cred Vadime ajutǎ-mǎ sǎ belim toți bozgorii din țarǎ, sǎ nu uitǎm de evrei, ei sînt vinovați, a, era sǎ uit masonii. Și americanii. Și șerpilienii. Sǎ-i belim pe toți mama lor dǎ-i dracului o sǎ-i împușcǎm pe stadion cu toate țevile mitralierelor din dotare.

Scîrbos, nu? Vǎ simțiți nǎpǎdiți de toate emoțiile negative cu putințǎ vǎ apucǎ furia dracii indignarea simțiți nodul de enervare și de neputințǎ cum vi se urcǎ în gît cum e posibil așa ceva pe ce lume trǎim cum de oamenii sînt atît de proști de ce nu trǎim și noi într-o țarǎ civilizatǎ într-o politicǎ a dezbaterilor raționale și a luptei între idei nu cu punga de mǎlai. Ah simt cǎ-mi crește tensiunea mǎ sufoc vreau sǎ-i belesc pe toți.

N-ați putea face așa ceva, nu? Și totuși, în fiecare an mii zeci de mii de politruci intenși asta fac, nu numai în România, și în Franța, patria marilor oameni civilizați și plini de stil, și în Olanda, acolo la toleranții și la cilivizații ǎia, și în America unde se cîștigǎ voturi cu teleevanghelizarea, și în Anglia, ah Anglia, țara democrației și a bunului-simț. În fiecare zii mii zeci de mii de politruci intenși asta fac mǎnîncǎ cǎcat cu lingura promit marea cu sarea prostesc oamenii care vor sǎ fie prostiți niște fameni niște ipochimeni care sînt în stare sǎ repete repede, eficient, fǎrǎ de nici un zvîcnet de emoție pe fațǎ prostelile de mai sus. Inclusiv sǎ dea cu limba pe buze și sǎ spunǎ dacǎ votantul chiar va vota cu el sau nu, dupǎ ce gust are pișatul cel fierbinte.

Glumesc. Dar doar la aia cu pișatul de votant pe buze glumesc. În rest vorbesc serios.

V-ați gîndit vreodatǎ ce s-ar întîmpla dacǎ hoardele de votanți ar vota cu cineva cu adevǎrat intens? With a loose cannon?

Scîrbos, nu? Nu. Nu scîrbos. Spǎimos de-a dreptul. Groaznic. Înspǎimîntǎtor.

Ieri am cumpǎrat România Mare și Dilema Veche de la chioșc. Dilema Veche o cumpǎr de regulǎ. România Mare am cumpǎrat-o cred cǎ a doua sau a treia oarǎ în viața mea, de fiecare datǎ din interes profesional. Doar cǎ ieri am citit-o pentru prima datǎ fǎrǎ de vreun zvîcnet de emoție pe fațǎ. Repede, eficient, cum rînești la vacǎ în diminețile geroase de iarnǎ, lingîndu-ți buzele de pișatul cel fierbinte și fiind în stare sǎ spui dacǎ e vaca bolnavǎ sau nu.6 comentarii:

Bogdan spunea...

Lea Fleurs du mal...

(...somebody is grumpy today...)

laurentiucat spunea...

cand tai gaina, pui un picior peste picioarele ei, altul pe aripi,o apuci de cap si ii intinzi gatul,dupa care cauti cu cutitul sa tai intre vertebre. daca esti tare ii tii gatul in jos ca sa nu stropeasca peste tot cu sange.
baliga aia de vaca o iei de doua ori la mana, cel putin. prima data cand cureti grajdul si pe urma cand o incarci/descarci din mijlocul de transport...
nasol e sa se pise/balige cand o mulgi atunci chiar ca ajunge peste tot,inclusiv pe mesele boieresti. sa nu mai spunem, ca multi oraseni nu stiu ca uneori nu se spala ugerul vacii sau se spala si nu se sterge si zoaiele pica in galeata cu lapte. iar la oi...nici nu vreau sa-mi amintesc,ptr ca majoritatea saivanelor este pe camp iar apa se foloseste doar la baut.
cat despre cerutul voturilor...nu e scarbos prima data cand poate daca politicianul e de buna credinta si spera ca indoaie coada la lopata mai merge...ci a doua si a treia oara cand stie ca nu poate sa le ofere nici a zecea parte din ce-i iese pe gura si el promite. ce bine-mi pare ca nu ma obliga nimeni
sa citesc romania mare, de fapt nu ma obliga nimeni sa citesc nimic.
si asta ptr ca am ales sa fac ceva in care chiar nu ma obliga nimeni la nimic sau daca ma obliga ,mi se rupe...

semanticu spunea...

da,gaiana la cutit, gasca la topor

Anonim spunea...

bre, tehnica mea de decapitat gaina e oleaca diferita:
* se foloseste cutitu, si nu securea.
* se ia oratania, i se pun aripile picior peste picior (ca sa nu se zburataceasca prea mult), cu un picior o calci pe picioare, o apuci cu mana de cap, si cu mana cu cutitu ii tai gatu.

la baligare nu ma bag.
Dracu

Danyzus spunea...

Mai bine cumpar gaina deja taiata si ambalata in plastic :-)

Stefan Muresan spunea...

Imi place poza ;)