Cauza fundamentală a "dezastrului de la bac" este faptul că a şti nu mai este o valoare în societatea românească de azi. Eu am făcut liceul într-o perioadă în care cultura generală era un motiv de mândrie. Dacă aveai cunoştinţe în mai multe domenii, dacă vorbeai corect româneşte, erai un om respectat, un om "cu carte". Şi exista o anume gratuitate în actul de a învăţa, voiai pur şi simplu să ştii ca să-ţi reduci neştiinţa, în care nu te simţeai bine, nu gândindu-te neapărat că vei avea astfel o slujbă mai bună sau bani mai mulţi. Nici măcar notele nu erau un scop. Media mea la bacalaureat a fost 9.83 , dar în timpul liceului am avut note de toată mâna, fiindcă citeam ce voiam şi când voiam eu. Dar citeam, stimaţi liceeni de azi, chiar citeam.
Cristian Tudor Popescu, Cunoaşterea gratuită şi ignoranţa pe bani (Gîndul, 4 iulie 2011)
ABCul politic, cu Ernu și Rogozanu
Acum 4 ore
5 comentarii:
Mda. Ai si matale dreptate, stralucitorule, invatzatule, solomonarule :) :wink:
Se pare că, de cînd cu dezvoltarea explozivă a Internetului şi de cînd cu larga răspîndire a dispozitivelor care oferă acces la el, oamenii citesc nu mai puţin, ci mai mult. Dar citesc de pe ecrane electronice, iar calitatea textului citit (inclusiv la nivelul ortografiei şi punctuaţiei) nu este neapărat mai bună.
Tapirul e un mamifer...aaa...indexat cu o anume parte a corpului in Guinness Book. Am inteles ca familia cabalinelor este foarte invidioasa pe acest record.
Da, depinde mult de ce anume se citea. In "zona" mea, am avut ani buni in care bagam cu Alexandre Dumas si Jules Verne pe nerasuflate, pe linga lecturile de la scoala. Astazi baga Tolkien, George RR Martin si eventual m-me Rowling (doamna cu Harry Potter), cred ca mai degraba filmele decit cartile.
Probabil ca in caz de disperare de cauza, in vremurile astea se poate "recupera" lectura, folosind publicatii de genul "100 de romane intr-unul singur"...
Cred ca intotdeauna s-a citit dupa moda, si ca sint foarte putini aceia care au avut indrumarea spre lectura sistematica. Si mai cred ca procentual vorbind, cei care citesc acum, indiferent ce, nu sint mai putini decit cei care citeau pe vremea mea. Sau a lui CTP.
Scuze, dar categoric sunt mai putini cei care citesc. Nu ma iubesc procentele, asa ca n-o sa fac apel la ele, dar domniile voastre ati incercat sa estimati cate carti se pot cumpara intr-un cuplu care plateste chirie si produce un venit mediu pe economie? La preturile de pe piata editoriala? Nu de alta, dar ne-am saturat de recitit cartile primite cadou, iar de imprumutat unele noi, nu prea e rost, ca ne invartim tot in cercuri de amarati. Iar biblioteca publica dintr-un oras mic este si ea mica si cam aceeasi de dinainte de triumful democratiei.
Trimiteți un comentariu