Hari Seldon was the last great scientist of the First Empire. It was he who brought the science of psycho-history to its full development. Psycho-history was the quintessence of sociology; it was the science of human behavior reduced to mathematical equations.
The individual being is unpredictable, but the reactions of human mobs, Seldon found, could be treated statistically. The larger the mob, the greater the accuracy that could be achieved. And the size of the human masses that Seldon worked with was no less than the population of the Galaxy which in his time was numbered in the quintillions.
Isaac Asimov, Second Foundation, pag. 9 (Panther Books, 1953)
Retrospectiv, de ceva timp mi-am dat seama ca felul in care mi s-a asezat viata este (si) datorita / din cauza acestui pasaj. Studii, cariera, eshece shi succesuri, de la paragraful asta mi se trage, citit intr-a noua, cind de-abia incepeam sa buchisesc in engleza cit de cit.
Ce superbie. Ce hybris. Ce aroganta a acelor vremuri. Ingineria sociala, cea care va rezolva toate bubele Pamintului si va aduce gradina Raiului pe pamint. Progres, umanism, stiinta, halatul alb al matematicianului care calareste secretele statisticii, probabilitatii si calculatorului pentru a vedea totul cu claritate necrutatoare in sclipirea verde a tubului catodic (asa era pe atunci). Marii preoti ai ratiunii luminate, ai luminii si creierului si spiritului, care asaneaza cu gindirea lor apolloniana smircurile biologicului, ale emotiilor, violentei, naclaielii intru zemuri si fac o lume plina de aluminiu, intelegere, stralucire, sticla si bunastare.
O tempora. O bube ale tineretii cunoasterii. Si la mine, copil nating, si la el, la Asimov, vizionar nating, si la o intreaga generatie de progresisti naivi si natingi care credeau ca va simplu, atit de simplu. E de ajuns sa stii matematica si olecutza di bataie si gata, trening avem, ce ne mai trebuie? Hai sa reparam lumea, pupa-i-ash eu talpile ei de lume. Pe ea, pe ea, pe ea cu matematica.
Iete ca n-a fost asta. Mama lor de sisteme complexe, de fenomene non-liniare, de variabile prea multe si prea intorlocate, de aripi de fluture si de fractalitate si de alti viermi ai cunoasterii simple. Au ros din precizie, din eleganta, din siguranta si din superbie pina invelisul gol a ajuns de risul curcilor politice.
Ba sociologilor ba, pai n-ati promis ba mamelucilor ca voi sfisiati corola de minuni a lumii si faceti o disectie precisa cvadri-dimensionala a fenomenelor, sa stim si noi bre incotro ne indreptam si ce e de facut? Pai de ce va tinem bre pe linga noi, mama voastra de purtatori de halate albe inutile? Ba mecanicilor intr-ale grupurilor mari, ce facem noi aici: vorbe sau fapte? Unde e lumea aia predictibila cu care ne tot amenintati de cincizeci de ani? Unde e bre ecuatiile alea, mama lor de ecuatii, sa le maninc eu pe ele, ca noi va dam bani si curent electric si voi tot aproximativ o bunghitzi...
Si totusi, noi mergem inainte precum soldatul sovietic, da? Have stats must work. Have gun must travel. Have comp must power. Power, this bitch of a word.
Of of, mai mai, bre Asimoave bre. Frumos gindit, insuficient elaborat :) :wink: Hai, odihneste-te in pace, bre maestre bre. Vezi mai ninja ca nu era asa cum ziceai tu? Tu nu si nu, Batman Batman...
:wink:
ABCul politic, cu Ernu și Rogozanu
Acum 5 ore
5 comentarii:
Doamna Hănciulescu să trăiască - doar de la dumneaei am citit oarece cărţi care ne-au schimbat prezentul şi viitorul. ;)
Cam tot pe atunci ma intalneam si eu cu Asimov, Klein, Strugatki si Le Guin. In amintirea acelor vremuri...
Cu ceva vreme in urma am gasit aici un link catre un film. O sa imi permit sa iti recomnd si eu cateva: Thin red line , Creation 2009 , The Road si Home
:-) Dar legile alea sunt misto orice s-ar zice.
Un robot român sigur nu le-ar respecta. :)
"Odiseea spaţială 2084" :)
:) :p
Trimiteți un comentariu