Auziti voi, e vreun biolog pe-aici pe pashunea asta virtuala unde rumegam noi cuvinte potrivite si inutile, sa ne elucideze si noo marele mister al fiintei primavaratece?
Pe bune, mergeam in dimineata asta si m-a lovit asa dintr-o data, cum e lovit mielul de ghearele vulturului drept in ceafa, acolo unde face beeee: de ce dom'le infloresc copacii inainte sa dea frunze?
Nu ar fi mai logic (aka nu ar maximiza succesul de supravietuire) mai intii sa dea niste frunze, sa faca acolo niste clorofila sa porneasca procesu de productie de bagat la burtica, pentru ca prea a fost iarna grea si am terminat rezervele? Si de-abia dupa aceea, dupa ce am recuperat ceva-ceva din vigoare, de-abia atunci sa ne apucam sa pornim procesul de productie al puilor, adica flori albine chestii socoteli?
Adica, in termeni seriosi, lasind gargara expresiva la o parte: de ce plantele cu frunze cazatoare din zona temperata isi folosess si bruma de resurse care le-au mai ramas dupa trecerea iernii pentru a produce flori, in loc sa produca mai intii frunze si sa reia mai intii procesul de fotosinteza?
Cum creste the overall fitness (na, ca nu stiu termenul in romana) daca se pune accentul pe succesul reproductiv in detrimentul succesului de supravietuire al individului? E o ecuatie acolo cu niste parametri fini si pe bune, vreau un biolog sa vina sa-mi aduca lumina in creier in aceasta privinta.
Sau toti biologii sint ocupati cu Postul Pastelui? :) :wink:
Anul Nou care n-a fost
Acum 2 ore
17 comentarii:
Uite aici explicaţie interesantă, ca şi întrebarea de altfel.
Cred ca explicatiile alea sunt "intuitii" mai mult decat certitudini.
De fapt e vorba de sex. Plantele ca si animalele sunt interesate de perpetuarea speciei. Orice alt lucru devine secundar. De aia crapa somonul si paianjenul sacrificat pe altarul afroditei animale.
@ Bogdan: lol. Ce rapid! Mersi mult pt link. Me lazy bum, care n-a catadicsit sa caute. :bow:
@ TOTG: Neah, nu e chiar asa de simplu. Asta e un raspuns general, asa, evaziv. Vroiam niste explicatii mai operationale, mai de detaliu - exact cele din linkul pus la dispozitie de Bogdan. Stiinta, bre, nu filosofeala :)
Din cate stiu eu, nu e vreo ordine prestabilita genetic, e o treaba influentabila extern, climatic, more specifically -- aceeasi specie poate da frunze si inainte, si dupa inflorire, functie de temperaturile de primavara. Mai exact, frunzele au nevoie de temperatura ridicata pentru formare -- therefore daca e primavara calduroasa, you'll get leaves before flowers, daca e cu racoare, flowers before leaves. :)
@Anca
Si magnolia?
Niciodata nu am vazut frunze inaintea florilor, si am totusi o varsta... :)))
Pentru ca a Da viata, a Darui e ceva mai presus de propria traire.
Noi am cam uitat acest lucru. Azi salvam mama in locul copilului, dar pe vremuri nu se facea asa. Copilul era mai presus de mama, pentru ca acel copil era viitorul.
@matusalem
...ceea ce arata ca desi nu tine exclusiv de specie, exista cazuri in care diferenta dintre viteza de atingere a maturitatii a florilor si cea a frunzelor, raportat la factorii de mediu necesari, este intotdeauna in favoarea florilor. :)
@Anca
:) :) :)
Dap. Scurt si cuprinzator... :)))
Ma fac si io ca stiu ce vorbesc. =))
...pen' că frunzele nu pot înflori decât ultimele? :P
"de ce dom'le infloresc copacii inainte sa dea frunze?"
De frica girafelor, dom'le!
si de aia florile sunt tot frunze si appo au si clorofila, nu multa da numa suficient sa creasca un pic ! :)
Ia uite aici
http://spaceghetto.org/images/april2rqr.jpg
Waw! Mama lor de japonezi, cum chinuie ei bietzii copaci sa infloreasca in mod disciplinat! :rofl:
http://www.bbc.co.uk/blogs/natureuk/2011/05/oak-before-ash-in-for-a-splash.shtml
Trimiteți un comentariu