luni, 18 ianuarie 2010

Despre lucrurile cu adevarat importante

Aici. Despre primejdia mintii imbacsite. Despre asediul obscurantismului. Despre trompetele din dotare.

Aici. Despre moarte si despre solidaritate umana. Despre suferinta. Despre ce va fi in Romania intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat.

Ce au in comun? Doua lucruri: 1) O preocupare pentru oameni si 2) O critica la adresa iresponsabilitatii mass-media romanesti, mai ales a televiziunilor.

Fratzilor intru Internet, va rog eu: nu va mai uitatzi la televizor. Strica mintea si prosteshte inima...

:(

7 comentarii:

Richard spunea...

De acord cu tine. De cite ori o vad pe Esca, ma intreb daca Adrian Sirbu nu e cumva rrom.

Turambar spunea...

Tzigan, nu rrom. Pls nu fi si tu ipocrit

Pongo spunea...

Eh, sa nu cadem in extreme. Informatii si probleme false sunt peste tot. Culmea e ca chiar in cele doua "aiciuri". Sa amintesc doar scandalul mailurilor despre incalzirea globala, postul tau relativ la imbatranirea populatiei (care se bate fix cap in cap cu cresterea). Despre al doilea link, ce sa zic, vorba primului, nitica stiinta adevarata nu ar strica, una e un cutremur de suprafata fix in focar alta e unul la vreo 100km adancime si alte cateva pe horizonala.. Nu ca ar fi rau sa respectam legile naturii.
Da extremele, astea nu face bine

parvan spunea...

zici tu ca de la televizor ... vine violetul?

Nu-s deloc de acord cu tine, dar daca tu zici ca fereala de afurisitul de tv te apara de cele rele ... atunci renunt si eu la argumentele cu pretentie de rationale si-ti zic doar ca eu as indemna "fratzii" sa se uite la televizor, in reviste, in www, in carti, in ziare ... in ce vor ei ... si sa incerce sa cunoasca si sa inteleaga (chiar daca la prima impresie pare inutil si de neinteles) ... iar pe masura ce vor incepe sa distinga binele de rau, beneficul de malefic, rationalul de irational ... vor putea sa-si tempereze spasmele si fricile si superstitiile si ratarile ... si inghitirea nemestecata si neinteleasa a unor sfaturi generale bineintentionate :)

dromichaetes spunea...

parvan, good point si nu prea. Cum media actuala mai mult te prosteste prin faptul ca perpetueaza stereotipii [pe motiv ca asta vinde si pe baza de cercetare sociologica] si infoteaza [ca in infotainment], nu informeaza, cred ca Turambar stie ce spune :D

parvan spunea...

Zici tu ca stie ce spune :) mie-mi suna mai mult a scuipat in san :)

Rational vorbind nu prea cred in mitul cu alternativa tv-urilor la "perpetuarea stereotipiilor" dar pentru ca tot suntem in afara zonei vizibile a blogului, incerc sa demontez o stereotipie :)
O sti el ceva din serpisori si din minunatul spss dar indemnul categoric tine tot de o interpretare si de o asumtie ... ca asa-i in zona asta probilista.

Spre ex: Se prea poate sa stie ca "increderea" declarata in biserica (cifra aia mare si care de fapt operationalizeaza prin biserica tot felul de ritualuri mai degraba pagane) coreleaza binisor cu timpii mari de vizionare tv.
Dar se prea poate ca asta sa nu insemne ca o variabila o determina pe cealalta ci sa fie ca-n povestea cu numarul de pompieri si pagubele incendiilor iar variabila care le inflenteaza pe amandoua sa fie tocmai sursele limitate de informare (sau infotare cum zici tu)

Turambar spunea...

@ Pongo: Nu, nu se bat cap in cap. Populatia lumii a crescut exploziv. In ultimii ani, rata de crestere a scazut. Se va ajunge in ceva ani (20-30) la o stagnare urmata de o scadere. Stii cum arata o functie de gradul doi, o parabola cu varful in sus? Cam asa ceva.

Partea care pe noi ne intereseaza este ca aceasta scadere se realizeaza diferentiat: mai rapid in unele parti ale globului, mai incet in altele. Corelatia este cu nivelul de dezvoltare / de trai: cu cat tara e mai dezvoltata, cu atat scaderea demografica mai mare, pentru ca a inceput mai devreme. Dupa experimentul controlului demografic din anii comunismului, Romania acum a luat-o la vale rau de tot cu populatia.

@ Cristi: Da, de la televiziuni vine violetul. Pentru ca ele in momentul de fata sunt trompeta care se aude cel mai tare, tipul de mass media cea mai consumata si cu cea mai mare credibilitate. Ei sunt vinovati pentru perpetuarea si amplificarea stereotipurilor. Mama lor... :(