Leapșa de la Belle de Jour. Ia să vedem…
1. Când citiţi, pentru a marca locul unde aţi rămas cu lectura, folosiţi semne de carte sau îndoiţi paginile?
Pe vremuri îndoiam colțul la carte, ca un barbar tînăr ce eram. Acum tind să pun o bucată de ceva (hîrtie, șervețel, anything goes) sau, pur și simplu, să țin minte pagina unde am rămas. Sau, pur și simplu, să las cartea deschisă cu fața în jos, să-i strice cotorul (știu că la lectura acestor cuvinte se strînge inima în Florin de durere). Asta nu înseamnă că sunt mai puțin barbar, ci că pur și simplu mi-am schimbat obiceiurile.
2. Aţi primit în ultimul timp o carte drept cadou şi dacă "da" care a fost aceasta?
Hmmm. Lemme think… Nope. Nimeni nu mă iubește cu adevărat. Toată lumea îmi face cadouri care… Ia stai puțin! Cînd am primit eu ultima dată cadou? Hmmm... Nimeni nu mă iubește. Nevaaastă! Ia vino fa femeie fa de la Viena să-mi povestești tu mie de ce nu-mi cumperi cărți... (Știu deja răspunsul: pentru că eu deja cumpăr prea multe – e plină casa de ele)
3. Citiţi în baie?
Oh yeah baby. Oh yeah.
Stai așa: ce înțelegi dumneata prin baie: pe budă sau în cadă, înfășurat în mantaua lichidă? Pe budă da. În cadă nu. Din simplul motiv că nu fac niciodată baie (hei! Hei! Stop yer laughters! Fac duș…)
4. V-aţi gândit vreodată să scrieţi o carte şi dacă "da" care ar fi fost aceasta?
Da. Nu spun mai mult, că poate poate vreodată o voi chiar și scrie.
5. Ce credeţi despre colecţiile de carte de la noi?
Sunt din ce în ce mai decente, mai bine ținute în frîu editorial. Pe de altă parte, îmi vine din ce în ce mai greu să cumpăr carte românească. Prefer zona anglo-saxonă (atît depedeve fiction, cît și profesional, non-fiction) și atunci prefer cărțile, ori de cîte ori pot, în varianta originală. Nu, nu știu germană…
6. Care este cartea preferată?
Hmmm… Asta e una din întrebările alea stereotipe la care niciodată nu poți să răspunzi pe loc, din simplul motiv că ai prea multe preferințe. Care e filmul tău preferat? Hmmm. Sunt zeci de filme preferate. Dacă mă pui să mă gîndesc repede-repede, nu-mi vine în cap nici unul. Dacă mă lași cinci minute, îți fac capul calendar. La fel și cu cărțile. Sunt zeci de cărți.
Hai să spunem că îmi place Steinbeck mult mult de tot, că îmi plăcea pe vremuri Borges mai mult decît îmi place acum. Că era o vreme în care citeam sci fi pe pîine. Că era o vreme în care, în general, citeam foarte mult. Că mi-am dat seama la un moment dat că, de fapt, nu este vorba decît despre o manieră de evadare din realitate. Că între timp am înlocuit acest tip de evadare cu unul, mult mai păcătos: surfing the Net. Citesc în fiecare zi cred că mult mai mult decît pe vremuri și nu-mi rămîne nimic în cap. Junk info for junk days.
Uite, hai să-ți dau o carte: The Spy Who Came In From The Cold. E bine? Am potolit setea de liste în continuă schimbare? Caveat: Răspunsul e valabil pentru următoarele cinci minute. Dacă mă întrebi peste cinci minute, s-ar putea să-ți spun Un veac de singurătate. Pe urmă să-ți spun The Left Hand of Darkness. Pe urmă să-ți spun Dicționarul Etimologic al Limbii Române. Pe urmă Dune. Pe urmă…
7. Vă place să recitiţi unele cărţi şi care ar fi acestea?
În general da. În ultimul timp din ce în ce mai mult. Decît să mă chinui cu chestii care să nu fiu sigur ce emoție pozitivă îmi stîrnește, mai bine mă scufund în lucrurile deja cunoscute. Recitesc destul de des Neuromancer. Recitesc destul de des Steinbeck (ce-mi pică în mînă. De regulă Cannery Row). Recitesc Dune. Recitesc Geertz, din cînd în cînd, să-mi aduc aminte cît de bine scrie, deși alambicat, și cît de multă dreptate are.
8. Ce părere aţi avea de o întâlnire cu autorii cărţilor pe care le apreciaţi şi ce le-aţi spune?
Hmmm. Le-aș spune să se apuce de trăit, nu de scris. Și să joace rugby.
9. Vă place să vorbiţi despre ceea ce citiţi şi cu cine?
Da. Pe blog. Și, dintre prieteni, cu Sorin și cu Gelu. Știu ei care sunt...
10. Care sunt motivele care vă determină să alegeţi o carte pe care să o citiţi?
Uneori recomandarea unor cunoscuți. Uneori cîte o cronică de carte. Uneori autorul, pe care îl știu deja. Uneori pur și simplu frunzăresc cărțile în librărie și încerc să-mi dau seama dacă îmi place stilul sau nu. Din ce în ce mai mult mă irită stilul alambicat, complicat, supraestetizat sau căutat, și prefer conținutul în detrimentul stilului. Cu ceva timp în urmă era pe dos. Things are changing, ain’t it, mates?
11. Care credeţi că este o lectură "obligatorie", o carte pe care cineva trebuie să o citească?
The Social Construction of Reality (Berger & Luckmann). Lumea ar fi mai înțeleaptă dacă asta s-ar băga lectură obligatorie în clasa a ... în clasa a 16ª :)
12. Care este locul preferat pentru lectură?
Hmmm. În pat. Pe budă.
13. Când citiţi ascultaţi muzică sau lecturaţi în linişte?
Citesc în liniște. Cînd lucrez, atunci ascult muzică. Mă ajută să mă concentrez. Cînd citesc, în schimb, trebuie să-mi impart atenția în două direcții.
14. Vi s-a întâmplat să citiţi cărţi în format electronic?
Oh yeah, baby. Cea mai recentă: Poul Anderson: The Time Patrol. Cînd eram la Telega am tras la întîmplare o carte din bibliotecă, să mă duc la budă. S-a nimerit să fie Patrula Timpului (la Nemira). Citind-o, m-am enervat din ce în ce mai tare de nivelul jalnic al traducerii (vezi și ce spuneam mai sus). Și atunci am descărcat-o de pe net și am continuat să o citesc în engleză, în format electronic. Trebuie neapărat să-mi cumpăr un Kindle.
15. Citiţi numai cărţi cumpărate sau şi pe cele care sunt împrumutate?
În general, cărțile cumpărate de mine. Pe vremuri citeam mult mai multe cărți împrumutate. Între timp m-am blazat.
16. O carte este pentru mine... Cum aţi descrie o carte?
O carte pentru mine este un drog, o dependență de care încetul cu încetul am învățat să mă dezbăr, numai pentru a aluneca într-alt consum vicios: Internetul
Nu mai dau leapșa la nimeni. Prea complicat pentru acest moment al zilei nopții minții mele întunecate...
Alegeri prezidențiale live text
Acum 2 ore
11 comentarii:
Multumesc pentru completare.
:)
P.S: de ce oare nu ma mira unele raspunsuri nu numai la tine ci in general. hmmm netul si wiki...stilul alambicat-hai sa ii zicem abisalo-(de)constructiv-post sau ante modernist si alte etichete...hmm, hmm..
oki.
S&B!
11. aia da carte :). și e lectură obligatorie prin unele facultăți (mentale) - sau măcar recomandată insisent
Instructiv.
Felicitări pentru postare, stîrpitorule de balauri.
Apropo de cărţi de recitire, cînd nu mai recitim Tolkien e un semn că am început să îmbătrînim... :)
@ Belle: Sa intzeleg ca toata lumea e virusata de stilul wiki acum? Ca multe din raspunsurile primite sufera de o superficialitate stilistica si de concentrare asupra contzinutului?
:)
@ Camil: Yup. Yup yup...
@ Florin: :) Tolkien? Cine e ala? Unde? Cand? Cum? De ce?
Itzi dai seama ca Tolkien nici nu se mai mentzioneaza. E de la sine intzeles. Ca si Dune. A, mai este inca unul care il (re)citesc mereu cu aceeasi placere: Caragiale.
da Asimov de ce nu? :D
că deh, eu parcă prefer Fundația lui Dune :)
(probabil că am spus o blasfemie)
hmm...sa raspund civilizat.
1.da, wiki e "boala nationala" in ro (cum copier-coller e "sport national" in ro). tac pac-bagi bibliografie aleasa (y comprris si pe la "case inalte") citand sursa de incredere: wiki. o merge la blog, la discutii de cafea dar, believe me, ca da ca dracu in alte parti (citare de pe net inseamna a cita din altceva si altminterea facut-zic asta pentru noua "ramura" a personalitatii tale-sic! si o fac fara rautate). so, wiki si stilul adiacent merge cu masura si cu gradul ei de ...adresabilitate. asta e punctul meu de vedere.
2. nu, nu de asta. straniu dar nu de asta. :) si nu "sufera"-haide, nu e chiar atat de mare snobenia pe ulita mea-ci "dau seama" de o stare de fapt. la care nu ma raportez superior ci o vad-de facto o stiam. de quoi se agita pe aici subiectul propozitiei? de multe si de nebagat in seama.
de facto turambar e pe jumate iertat daca citeste de pe gigapedia si din alte arhive on-line (hi hi...asta da generalizare) deci se duce la biblioteci (fie si ele virtuale).
:)
S&B!
Pina sa iti cumperi un Kindle poti sa incerci Kindle for PC:
http://www.amazon.com/gp/feature.html/ref=kcp_pc_mkt_lnd?docId=1000426311
Txs for the tip, Daniel. Chestia este ca lucrul de care vreau eu sa scap este formatul greu si neprietenos al laptopului cand vine vorba de o lectura informala (intins pe spate, in pat etc). Nu potzi sa tzii leptocul de 17 tzoli si de doo kile spre patru intr-o mana decat daca eshti culturist. Si, dupa cum stim, culturishtii nu citesc. Distractzia lor este sa bata tocilarii aia nasoi care ishi pierd vremea citind.
Eu vreau un device ushor, suptzire, ca foaia de melaminata cosmica, din neobtzinubiu, la care sa tzina bateria 23 de ani si care sa contzina toata intzelepciunea scrisa a lumii, inclusiv toate benzile desenate cu Batman si toate cartzile despre ponderarea marginala :)
Iti voi face cadou un semn de carte! :))
Nu admit! Nu permit! Nu inteleg!
Adica ce? Adica cum?
Eu ma recomand ca o lectura buna pentru dl. Turambaru aici de fata. Si de spate.
Domnuuu...pune mana pe carte! Domnuuu...recomanda-ma-n leapsa mamii ei de leapsa! Numarul oamenilor care ma citesc e direct proportional cu numarul de zambete tampe de pe fetzele autorilor mei. De tipul :-)
Bun!
In ceea ce priveste lipsa de idei atunci cand vine vorba de (lipsa)semne de carte....seriously...dude...get some toilet paper! :-D e multa si colorata. sare imediat in uachi.
Si de la mine ai o leapsa:d
Trimiteți un comentariu