Sînt unii zilele astea, de cînd cu incidentul măririi prețurilor la marii comercianți înaintea scăderii TVA, care se dau de chinul morții cum că propunerea de reducere a TVA e de fapt inutilă, pentru că tot diferențialul se va duce, vezi Doamne, în buzunarul și profitul comerciantului, cumpărătorul nebeneficiind de fapt de pe urma acestei modificări fiscale.
Proponenții acestui punct de vedere evident că sunt, la întîmplare, oameni de dreapta, adepți ai cuvintelor mari și ai principiilor sfinte: stat de drept, economie de piață.
Sînt inevitabilii intenși de servici, de-alde Hotnews și Sebastian Bodu și analiști economici, Bogdan Glăvan, toți niște “obiectivi” și niște limpezi fără ideologie.
Cum ar zice Hamlet înainte s-o pupe pe Julieta: so are they all, all honourable men.
Adică, la întîmplare, anti-guvernamentali și cu un scop precis în viață: să facă orice să prezinte Guvernul în lumină proastă, să-i dea la rădăcină, să pună umărul întru dărîmarea acestuia și venirea la putere a sfiintei alianțe de dreapta, cea mai perfectă și principială care există pe lumea asta, cu Predoiu în frunte și cu Blaga la butoane, ascuns în cortul de experți back-office.
Argumentul e simplu: nu e bine să scădem TVA-ul, căci oricum prețurile nu vor scădea.
Atenție! Acesta este un argument care vine din partea martirilor de dreapta, a marilor gînditori liberali, a celor care adorm noaptea cu sfînta libertate pe buze și se trezesc dimineața, odihniți și perfecți, fără să le miroasă gura, gîngurind “economie de piață”.
Ei bine, acești mari gînditori de piață nu știu un lucru elementar din gîndirea liberală.
În această continuă negociere dintre cerere și ofertă, în momentul în care apare o oportunitate să scazi prețul, cum e atunci cînd scade TVA, unii n-o vor face, pentru că vor dori să-și maximizeze profitul.
Exact logica pe care o clamează ei indignați, vituperînd nepriceperea guvernamentală, cît și logica multinaționalelor / a hipermarketurilor.
Ei însă uită – because they’re all honourable men, nu-i așa? – că în schimb vor fi dintre aceia care vor sesiza deschiderea, oportunitatea, prilejul, și vor scădea prețul.
Nu știu dacă în totalitate, probabil nu. Nu cu toată diferența scăderii de TVA. Dar măcar parțial, pentru a profita de un preț mai scăzut și pentru a-și consolida cota de piață.
Pur și simplu vor cumpăra cotă de piață, renunțînd la profitul suplimentar pe care l-ar fi putut face – adică logica celor cu cotă de piață mare, care preferă să bage diferența în buzunar.
Gîndirea lui Bodu și a lui Glăvan și a obiectivilor de la Hotnews este specifică marilor comercianți, celor care dețin cotă de piață, că și-au făcut-o pînă acum cu economii de scală (economies of scale) și cu productivitate ridicată, și care acum doresc să mulgă vaca, să maximizeze profitul.
În schimb, logica celor care este foarte probabil că vor scădea prețurile este cea a comercianților mici, a concurenților care vor să intre pe piață sau să-și consolideze poziția deținută, a alternativei la hipermarketuri.
Este o logică economică la fel de pertinentă. Așa funcționează piața de pe vremea lui Burebista și a lui Ghilghameș. Unii țin la preț. Alții lasă, atunci cînd pot.
Este tocmai logica și fundamentarea avută în vedere de propunerea guvernamentală de scădere a TVA. De pe urma căreia vor beneficia consumatorii și micii comercianți, adică cetățenii, nu cei de la Hotnews și toți ceilalți ideologi ai Behemotului multinațional.
Se numește simplu. Se numește CONCURENȚĂ, COMPETIȚIE, și se predă la cursul 101 de Microeconomie. Și de ea beneficiază CETĂȚENII.
Știți voi: cuvinte mari, scrise cu litere mari, cu care te culci și te trezești în gînd, dacă te bîntuie principiile.
Dar în capul distinșilor obiectivi care strigă “catastrofă!” nu e economie. Nu bîntuie principiile. În capul lor e doar propagandă. În capul lor colcăie interesele politice.
Argumentele așa-zis obiective ale “obiectivilor” de servici ascund de fapt o părtinire ideologică ce sprijină marii comercianți, sprijină eforturile Opoziției (culmea! niște pufoși care își spun liberali; ar fi de rîs dacă n-ar fi de plîns) atacă propunerile guvernamentale și nu țin partea celor care beneficiază de pe urma concurenței, adică cetățenii.
Argumentele așa zis obiective ale “obiectivilor” de servici nu reprezintă economie. Ele sînt ideologie crasă, macră, ca la măcelărie. La umbra așa-zisei gîndiri economice înfloresc de fapt lupta politică și interesele, nu apărarea principiilor.
Îi doare în cot pe distinșii de la Hotnews sau pe Bodu sau pe Glăvan de economie și de principii sau de cetățeni.
Ei de fapt vor să dea în Ponta și în Guvern și nu știu cum să justifice, să legitimeze această acțiune. E politică mascată în pricepere academică.
V-am spus că sînt niște obiectivi? V-am spus că îi doare în cot de cetățeni? V-am spus că ei de fapt fac politică, nu economie?
V-am spus că nu se abțin de la nimic pentru a ataca Guvernul, indiferent de consecințe?
Să nu uiți, Darie. Să nu uiți!
.
ABCul politic, cu Ernu și Rogozanu
Acum 3 ore
3 comentarii:
Deci, un comentariu pe care sa il respingi:
din punctul meu de vedere ( evident ca nu te intereseaza, dar daca tot eram pe aici... ) articolele scrise de tine aici se imparteau in 2 categorii: prima, articole faine, despre muzica si alte nimicuri, si articole incrancenate si urate, despre politica si dusmani. Le intelegeam si pe alea si treceam peste, ca asa e in tenis.
Pe articolul asta nu il pot include in cele doua categorii pentru ca, cititor cat de cat atent al lui Glavan fiind, ma zgarie minciunile pe care le-ai spus desre el. Cum nu o sa imi publici comentariul, nu ai nici cum sa dai macar un citat, fie si scos din context, de la Glavan care sa iti sustina atacul.
Si, daca ai citit pana aici si te intrebi de ce ti-ai pirdut un minut din viata degeaba citind un anonim, doua clarificari: nu sint Glavan, nu il cunosc personal, etc, si nu imi dau numele pentru ca nu vreau sa apara langa articolul tau.
Iar facem risipa de cultura de pripas! "So are they all, all honorable men" NU este din Romeo si Julieta, ci din sarmanul si "mis-citatul" autor (Shakespeare), in piesa Julius Caesar, respectiv:actul 3, scena 2, funeraliile lui Cezar si nici macar asta n-ati nimerit-o. Restul e poveste, ca tot ce insirati de la o vreme. O cultura, cu incultura trolla! Dar acolo unde vulpea are cuib in padure si Hamlet scrie drame...incape si asta, in adunatura aia de pripas.
Esti bou, dar nu ma supar. Pentru ca boii cad in capcana usor. Si pentru ca de-aia am intins capcana, sa faca boii icter negru si sa faca infarct sub limba. Da, stiu: e din Iulius Caesar. Tocmai de-aia spuneam ca Hamlet a pupat-o pe Julieta. Te-ai prins? Te-ai prins?? Cuuum? Nu te-ai prins? Ce-ti spuneam: esti bou.
Pina si postmodernitatea are boii ei.
Trimiteți un comentariu