Deci daca nu va uitati pana la capat si nu tremura carnea pe voi, inseamna ca suntetzi nishte fameni si nishte goi shi nishte uratzi shi nishte nasoi.
Aveam 9 ani. Cat are Marta acum. Ne uitam la bulgari, cu jumatate de sat adunat la noi in camera de jos, din dependinte, cu popa dormind solemn pe fotoliul din mijloc. Era fum, al dracului de mult fum, si lume, al dracului de multa lume. Si pe ecranul plin de purici defilau zeii. Zeii in galben albastru, care piteau mingea cu o elegantza rea, dureroasa, magnifica si ireproshabila. Imi aduc si acum aminte golul pe care Eder l'a dat lui Dassaev. Recunosc, nu'mi mai aminteam numele sau (credeam ca e Zico), insa ca si ieri il vad pe Socrates departand picioarele, lasand mingea sa-i treaca printre glezne...
Fabulos. Supra-uman. Din capitolul "asha ceva nu poate sa existe".
Sa stiti voi, copiii moshului atomic care v-atzi nascut dupe ce s-a inventat Internetul, ca au fost doua mari echipe care nu au castigat niciodata Cupa Mondiala, si care sunt cu toate acestea cele mai bune echipe din lume, ever-ever: Brazilia lui Zico si Socrates din 1982 si The All Blacks din 1995 / 1999 cu Lohmu si Mehrtens si Zinzan Brooke.
Ce vremuri. Ce echipe. Ce monstri sacri.
Doamnelor si domnilor, the stuff the dreams are made of. In seara asta, Socrates si Zico si Junior si compania. Cea mai faina echipa de fotbal din lume, ever. Alta data, in alta seara, o alta bucurie: cum i'a sdrobit Lohmu pe englezi in 1995.
Pasa. Sut. Goool!
Sau aici, toate golurile in ordine cronologica. Fara introducerea filmului anterior, insa cu o calitate a imaginii mai slaba si cu nemernicu de Rossi care incheie filmul. Grrr....
Bolojan, Radu Eremia și austeritatea
Acum 4 ore
19 comentarii:
La fel de frumoasã a fost echipa Angliei de la Italia '90. Cã tot muri Bobby Robson... In '82 si '86 ne uitam 'la rusi', de pe blocul cu X etaje. Cum naiba de nu s-a aruncat nici mãcar unul ? KH Rummenigge sau Vasile Stângã au câstigat trofee majore ca jucãtori? :( :)
Campionatul din 82 nu l-am prins, primul campionat mondial la care am pariticipat (pe bulgari, evident) a fost ăla din 86. Nasol, te înveţi prost. Te înveţi cu Maradona de mic şi după aia ţi se pare că toţi sînt nişte împiedicaţi.
PS. mai bine că n-au cîştigat în 82. Îi omorau ăştia cu reclama şi epitetele. Acum deja aveam greţuri cînd auzeam de superextratereştii megagalactici din 82.
PS. La echipe mari care nu au cîştigat ai uitat Ungaria 54, a lui Puskas, Czibor, Kocsis, Hidegkuti (nu ştiu dacă am scris numele corect). Or fi imagini de atunci?
exceptionali !
azi e mai greu... probabil poluarea...
Ferenc Puskas
http://www.youtube.com/watch?v=qU7LzHoCspU
i-am prins. aveam 10 ani, si stiu si acum pe de rost echipa cu care-a cistigat italia, desi n-am tinut cu ea.
sa ti-o insir?
iaca.
zoff, graziani, bergomi, schirea, collovati, gentile, conti, rossi, oriali, cabrini, tardelli, antonioni, altobelli, causio, bettega, si mai erau doi la rezerve, cu nume relativ nemtesti. asa-i stiu, ca mi i-a scris un coleg de generala pe hirtie.
iar la ala din 86 ne uitam la un vecin de la alta scara care-avea tv color si-l punea pe balcon, aveam noroc ca eram la acelasi etaj si vedeam bine cum sunt tricourile si cum e gazonul de verde.
nebunia fotbalului, maitre.
dar ca sa-nchei asa cum voiam, mai impozant ca Socrates nu e nimeni. decit poate nebunul de Kempes de la Argentinienii din 78... ;)
@ April: No! Don't! Te rog. Ti prego. Nu mentziona cuvantul "italieni" in aceasta biserica a furiei la adresa lor. Nu. Nu. Groaznic. Cum potzi sa tzii minte echipa italienilor? Acesti nasoi de nemernici de pomanagii care de fiecare data se chinuiau sa treaca de grupe ca apoi sa omoare frumusetzea si fiorul fotbalului cu nemernicia aia a lor de catenaccio, sau cum s-o fi scriind.
Nu. Ti prego. Nu...
:(
Kempes? Neah. Diferentza dintre Dionyssos si Apollo. Kempes, sturlumbatec si avantat si zvapaiat. Socrates, elegant si drept si stapan pe el.
:)
Nu-mi pot reprima invidia deja celebra. "Zeii in galben albastru, care piteau mingea cu o elegantza rea, dureroasa, magnifica si ireproshabila". Aveati televizor color, banditilor!
:) Nu, n-aveam. Era televizor din ala obishnuit, cu purici bulgareshti. Culorile le-am pus pe urma. Exact cum au facut studiourile cu filmele din anii 40, pe care le-au colorizat. Yuk...
uite-asa isi infrumuseteaza omul propriul trecut :)
:) In psihanaliza se numesc "amintiri false"
:)
Doamne jocul asta e fotbal cumva?! uite cam deasta nu se mai merita sa te uiti la fotbal astazi. Eu de la Hagi incoace nu ma mai pot uita la orice. Stacheta e undeva sus si nu mi-o cobor la nivelul lui chr. ronaldo.
PS: Franta lui Platini si Olanda lui Cruyf sunt alte doua nationale demne de titlul suprem...
Pe Olanda lui Cruyf, din pacate, nu am prins'o. Eram prea mic (ca si pt Ungaria lui Pushcash, evident; txs Bleen for the tips). Insa Franta lui Platini, evident. O alta echipa de vis, de pe lumea ielelor. Cat de nesuferitzi imi sunt mie francezii in sport (mai ales la rugby), trebuie sa recunosc ca echipa lui Platini este foooarte sus intr-o ierarhie a echipelor celeste.
"Pe Olanda lui Cruyf, din pacate, nu am prins'o."
Draci, imi amintesc cã-n '78, eram in clasa a II-a, am tinut cu Olanda! Si n-au invins... :( Noroc de noi, c-altfel naiba-si mai amintea de Mario Kempes. ;)
Da, de cei din 1978 imi aduc aminte (golul de la mijlocul terenului, al lui Han daca nu ma inshel), dar in 1978 mi se pare ca nu mai era Cruyf. De verificat...
Asa este, n-a jucat. :( Daca juca sigur castigau. ;) Olanda e alta echipa care ar fi meritat sa castige mai mult.
Turrambur, rau imi pare, da Italia chiar a meritat atunci sa castige. Uite numai ce rezultate au avut in ultimele 4 meciuri: Italia-Argentina 2-1, Italia-Brazilia 3-2, Italia-Polonia 2-0 si Italia-Germania 3-1. Au jucat cu ultimele 3 campioane mondiale si cu Polonia (2 medalii de bronz in 74 si 82) si a marcat de 10 ori.
Echipele care meritau sa castige si nu au castigat au fost altele: Ungaria in 54 si Olanda in 78. Ele au avut ghinioane, arbitraje contra si toate cele. Dar erau cele mai bune echipe la ora aia. Argentina in 78 a castigat pentru ca a jucat acasa, altfel nici poveste: e eliminat in grupe Franta superba a lui Platini cu un arbitraj horror (penalty gratuit Argentina, penalty clar refuzat pt Franta), a castigat cu 6-0 cu Peru pt a elimina Bravilia la golaveraj(Peru a primit compensatii materiale in cereale, s-a aflat mai tarziu) si a avut norocul porcului in finala, Olanda a avut bara in minutul 90. Asa se scrie istoria, lumea mai stie doar de Kempes acum.. Da eu tot la Haan, Resembring si Naninga ma gandesc..
of, Turambare!
Stiu ca sunt in ograda ta, dar chiar nu ma asteptam sa-mi stergi comentariul in care scriam toata echipa Italiei cu rezerve ... n-ai idee citi neuroni mi-au murit cu ocazia incercarii de aducere aminte. si tu imi minimizezi efortul cu un simplu bifat.
eu am scris de Kempes si vad ca am touch-at pe multi. eu aveam 6 ani la vremea aia si mai tin minte doar ca-mi placea cum arata pe stadion.
Trimiteți un comentariu