Aici! Aici! Venitzi aici cu totzii!
Repede! Am gasit sectzia de votare...
ABCul politic, cu Ernu și Rogozanu
Acum 4 ore
Certainly Maybe. RANDom FUNk
Scris de Turambar at 12:14
Etichete: Fun, KG, Movies, Posters, Random, Rautacisme, Vin alegerile, Westerns
4 comentarii:
Eu votez in colegiul 5din "Maverick" please ( pe vas )
Fac şi eu nişte întrebări serioase (nu mă caracterizează dar mă roade). Ideea mi-a venit la Dan Andronic pe blog. Reiau comentariul meu de acolo:
"E posibil ca electoratul PDL şi PNL (urban, mai educat, venituri mai mari, mai informat), confruntat cu toate aceste campanii de mobilizare la vot, toate aceste campanii de “responsabilizare” prin învinovăţire sau auto-învinovăţire (mai mult sau mai puţin reuşite), să mintă (şi să se mintă) atunci cînd răspunde operatorului (nu mă pricep la sondaje şi sociologie însă repondentul şi operatorul sunt doi oameni vii, faţă în faţă - de multe ori operatorul e apropiat ca vârstă şi apartenenţă socială cu repondentul).
Nu ştiu cum se simte un om de 32 sau 39 de ani, din mediul urban, cu o anumită imagine de sine, răspunzând unui puşti de 19 sau 23: nu ştiu, nu votez, nu mă interesează."
E posibil şi statistic relevant ca astfel de oameni să zică "votez cu PNL/PDL" deşi ei nu au preferinţe politice sau să zică că se duc probabil sau sigur la vot şi să nu se ducă?
E posibil şi statistic relevant ca astfel de oameni să dea răspunsul pe care ei cred că "ceilalţi" îl aşteaptă de la ei, răspunsul "conform" cu rolul şi statutul lor?
Mă rog, posibile sunt toate, însă e improtabt dacă sunt şi statistic relevante.
Da, e posibil. Insa asta sa stii ca e un fenomen constant, care nu poate sa fie scos din ecuatie. Face parte insasi din miezul spiralei tacerii. Pe de alta parte, nu numai electoratul de dreapta se confrunta cu astfel de discrepante de status social in interactiunea cu operatorul de interviu. Gandeste'te la dezechilibrul de status social dat de varsta. Respondentzi varstnici vs operatori tineri. Si aici pot aparea frictiuni la nivelul marginii comunicarii.
Per ansamblu, nu stiu in ce masura influenteaza. Frankly speaking, nici un metodolog nu e in stare sa operationalizeze aceste biasari, astfel incat sa'ti spuna: uite, cu atat difera.
Dar nu asta este important, Bleen. Importanta este linia. Evolutzia. Trendul.
Vorbim luni. Sau lunea viitoare, cand se termina de numarat voturile. Si atunci o sa vezi ca sondajele au estimat corect rezultatul alegerilor.
Va fi prea tarziu insa pentru unii. :(
Voiam să ştiu dacă există astfel de probleme de comunicare (mă rog, voiam o confirmare venită din partea cuiva din domeniu). Ştiu că astea nu pot fi cuantificate.
Văd care e trendul (nu sunt dintre cei care citesc sondajele ad litteram, ca pe lista de cumpărături).
Valoarea şi utilitatea sondajului sunt date şi de imaginaţia şi inteligenţa clientului. Dacă el e bou, se poate arunca în prăpastie bazându-se pe un sondaj.
Trimiteți un comentariu