Gata! S-a terminat. A fost o zi isterica.
S-au facut trei Exit Poll-uri: noi (CCSB) pentru Antena 3, CSOP pentru Realitatea TV si ATLE pentru B1 TV.
Noi (CCSB) am supraestimat PD (cam mult: 3.7), PNL (1.2) si PC (1.2). Am subestimat PSD (-1.8), PLD (-1.1) si PIN (-1.0). In rest, nesemnificativ. Singura abatere peste 3: la PD.
CSOP a supraestimat PD (2.9) si PNL (1.8). Au subestimat PLD (-0.9). In rest, nesemnificativ. Si la ei diferenta la PD a fost mare: aproape de 3 (2.9).
ATLE (rezultate preliminare; nu am facut inca rost de rezultatele lor finale) a supraestimat PD (3.2) si PIN (1.8). A subestimat pe Tokes (-1.6), PLD (-1.0) si Partida Romilor (-0.9). In rest, nesemnificativ.
Cu exceptia lui Tokes la ATLE, toate partidele la toate Exit Poll-urile au fost estimate corect in privinta cui intra in Parlamentul Europei si cine nu.
La ierarhie a fost oarecare bulibasheala, data fiind apropierea de procente dintre aia mici, din banda procentuala de 1...4%. Astfel, din cele peste 1%, unde chiar poti vedea ceva in marja de eroare, CCSB a dat PC mai sus decat a iesit. CSOP a dat mai sus decat a iesit. ATLE a dat PIN si PRM mai sus si Tokes mai jos.
Per ansamblu a iesit bine.
Surprizele politice au fost multe, majoritatea bine identificate in Exit Polluri:
- PD: toate institutele l-au dat mai sus decat a iesit, incepand cu 3 (zeci la suta); de fapt a inceput cu 2 (zeci la suta) - jale mare si suspin, dincolo de marja de eroare. Cea mai probabila / pertinenta explicatie: conformismul social care a facut unii votanti PSD sa nu declare votul cinstit, ci sa spuna ca au votat cu PD, partidul pe care il percep a fi the leader of the pack
- PLD, UDMR si Tokes: estimate corect de toate Exit Poll-urile ca trecand pragul, cu exceptia Tokes la ATLE
- PRM, PNG, PC: estimate corect de toate Exit Poll-urile ca nu intra
Sa auzim de bine. Gata. S-a terminat. Unde e sticla aia de rom? (pardon: de whiskey, sa fiu politically correct)
:)
ABCul politic, cu Ernu și Rogozanu
Acum 3 ore
2 comentarii:
Cat de probabil crezi ca o parte din subestimarea PLD de la exit sa vina din confuzii ale respondentilor (PLD cu PNL, PLD cu PD)?
La urma urmei electorii "medii" pentru fiecare dintre cele trei nu sunt foarte indepartati ca profil (socio-demo) unii de altii (vorbesc doar de nucleul de votanti, ca altfel PD-ul iese nitel din schema), numele partidelor sunt consonante...
Este posibil sa fi avut declaratii mai "vagi" ale respondentilor in clipa in care au raspuns operatorilor de la exit si care apoi sa fi condus la erorile de predictie amintite? Sau sa fi pus stampila pe PLD voind sa stampileze PD sau PNL?
E posibil. M-am gandit si eu la asta. Dupa mine, consider ca mai mult au luat de la PD. Asta imi iesea si din analizele sondajelor anterioare. In plus, daca aduni PD + PLD din Exit Polluri iti iese cam acelasi lucru ca si PD + PLD din numaratoarea oficiala.
In plus, consonanta fonetica e mai puternica intre PLD si PD. La PLD sunt trei consoane, pe care lumea tinde sa le pronunte ACCENTUAT - neaccentuat - ACCENTUAT (PE - le - DE). Nimeni nu spune pe dos: pe - LE - de. Atunci te apropii ca pronuntie de PD: PE - DE (amandoua accentuate).
Nu am apucat inca sa ma uit mai cu atentie pe profilele socio-demo. Am avut aseara o discutie cu niste prieteni, dar ne-am uitat mai mult sa vedem daca se confirma chestiile pe care le stiam deja:
- varsta, educatie si mediu rezidential la PNL : educatie da (corelatia cunoscuta), varsta si mediu rezidential nu - marirea pensiilor si-a facut efectul --> s-au nivelat procentele pe categorii
- varsta si mediu rezid la PSD: da. da da da :)
- varsta la PNG: doar 18-29
- splitul intre UDMR si Tokes.
Apropo: stiati ca 15% dintre unguri au votat in medie cu altceva decat cu UDMR / Tokes?
Mda. Trebuie sa ma apuc de raportul final. :)
Cum spuneam si aseara: insanatosire iute si grabnica. :)
Trimiteți un comentariu