Se discută mult zilele astea despre participarea la vot, şi de ce institutele de cercetare / sondare nu estimează corect participarea la vot.
Asta a fost una din principalele acuze, în nesfârşite talk-show-uri vitriolante, la adresa nepriceperii profesionale, în cel mai bun caz, sau al cine ştie căror interese ascunse ce ţin de teoria conspiraţiei cotroceniste / iliescieniste / masonice / ortodoxe / licuriciste / zen-budiste, în cel mai rău caz. S-au făcut spume la gură, s-a înjurat din posturi TV până în ziare.
Cel mai recent scrie Mircea Kivu. Fără agresivitate, fără acuze, căci e un om de bun simţ (şi sociolog, pe deasupra :) :p ), Kivu scoate la iveală pericolele estimării prezenţei la vot. Articolul îl găsiţi aici, în România Liberă.
Răspunsul la aceste îndoieli este următorul: există două motive de suprareprezentare. Aceasta este dată de:
a) dezirabilitatea socială (cum scoate în evidenţă, pe bună dreptate, şi Mircea Kivu). Pur şi simplu unora din oameni le vine mai greu să recunoască în faţa operatorilor de interviu că nu vor merge la vot, dat fiind faptul că asta este perceput ca fiind o abdicare de la "înaltele îndatoriri civice", aşa cum ne-a tocat la cap ideologia comunistă şi post-comunistă a ultimilor an.
E ca şi cum te invită cineva la nuntă, tu nu prea ai tragere de inimă să te duci şi probabil nici nu o să te duci (trebuie să ieşi din casă, să dai bani, să te plictiseşti toată noaptea în fum gros de ţigară şi în muzică tâmpită dată la maxim), dar din politeţe sau din jenă spui iniţial DA, urmând ca pe parcurs, probabil în ultimele zile, să inventezi o problemă urgentă care “tocmai” a apărut şi să îţi ceri scuze: “dragă, aş vrea să vin, dar să moară mama, zău dacă am cum...”
Acest răspuns de conformitate, a celor care zic că vin la vot dar de fapt nu o vor face, reprezintă, conform cu experienţa mea de sondaje de până acum, undeva în jur de 15 puncte procentuale: o bandă de conformism de între 10 şi 20 puncte procentuale.
b) diferenţa dintre românii cu drept de vot care mai sunt în ţară (aprox. 14,5 milioane – nici dracu nu ştie cu exactitate câţi, dar asta este estimarea cea mai realistă), pe care facem noi sondajele şi din totalul cărora estimăm procentele de participare de vot, şi numărul oficial de pe care cei de la BEC (Biroul Electoral Central) îl folosesc drept cifră oficială: 18,3 milioane de români cu drept de vot şi din care calculează ei prezenţa la vot. Asta înseamnă o reducere cu 14,5 ... 15 / 18,3, adică cu aprox. 18-20% (atenţie: procente, nu puncte procentuale).
Pe cale de deci, formula devine (unde x e procentul pe care il obtinem in sondaje al celor care spun ca vin la vot): (x% - 10..20%) * 80 ... 82%. Mai simplu: (x% - 15%) * 80%.
Acum să facem calculele.
De regulă, cei care spun ca vin la vot sunt în zona lui 65%...75%. Cam atâţia în general în sondaje spun un partid pe gură, că ar vota cu el. Să spunem în medie 70%. Din aceştia, cum arătam mai sus, în medie 15% spun ca vin dar de fapt nu vin la vot. Rămăn deci 70% - 15% = 55%.
Dar de fapt aceştia sunt 55% din românii din Romania (14,5 milioane), nu din românii “oficiali” de pe lista oficială a BEC-ului: 18,3 milioane cu drept de vot. Pe cale de deci, aplicăm factorul de corecţie de 80%. Adică 55% * 80% = 44%.
Adică, dragi tovarăşi şi analişti politici de talk-show-uri, exact câţi au venit la referendum în mai, când aţi făcut spume la gură la adresa făcătorilor şi făcăturilor de sondaje.
Acum însă, la alegerile europarlamentare, e mai groasă. Sondajele recente, de dinainte de aceste alegeri, nu mai identifică aprox. 70% din români care spun un partid pe gură (opţiune explicită de vot), ci doar aprox. 50%.
Asta înseamnă, reluând calculul: 50% - 15% = 35%. 35% * 80% = 28%
Concluzia, dragi cetitori, spumanţi talk-showişti şi stimate d-nule Kivu? Vom avea o participare la vot de aprox. 28%. Adică, spre a nu creea confuzii, în cifre cu mii, de aprox. 5,1 milioane de oameni.
Să nu spuneţi că nu v-am spus. Înainte de alegeri. Auzi tu, bre cetitorule? 28%. Douăjşopt. La sută. Cinci melioane de votanţi. Cu marja de eroare, bineînţeles. În jurul lui 28%. Nu cu mult. Na, poftim: între 25% şi 31%.
Declar acestea pe proprie răspundere, cu mâna pe tastatură şi în conformitate cu Codul Bunului Simţ şi cu preceptele Înaltei Confrerii ale Statisticii Procentuale,
Azi, sâmbătă, 24 noiembrie 2007, cu o zi înainte de vot (şi de Exit Poll :p )
Subsemnatul,
Turambar,
Sociolog, Tastaturolog şi Blogosferist de ocazie
PS: Alte articole pe această temă mai găsiţi în Cotidianul (da, da, ăia care ne înjură. Şi care nu scriu cu diacritice pe site. Go figure... :) )
Un milion de alegători pierduţi între INS si MIRA
S-a găsit milionul de alegători lipsă
Bricolaj: update #41
Acum 3 ore
7 comentarii:
Salutari D-lui Mirel!
Nara stanga a nasului meu (cea dreapta e infundata si refuza sa faca estimari) imi spune ca vom avea in jur de 6.800.000 votanti (din cati romani or mai fi la data votendumului).
Greu de spus daca are dreptate sau nu. Stii cum s-a votat la europarlamentare prin Europa si am putea sa ne luam dupa experientele lor pentru a estima participarea. Referendumul complica putin lucrurile, dar in mod normal ar trebui sa creasca putin participarea. Ca sa nu mai vorbim de scrisoarea lui Basescu catre boborul roman (asezonata cu un calendar 2008 si o poza? icoana? a Lui, facatorul de uninominale), care mi s-a parut bine scrisa si care poate spori prezenta la vot cu inca 2%.
Overall, ajungem la cei 6.800.000 estimati de nara stanga a nasului meu.
Mdeh, om trai si om vedea. Pana atunci, pe cand iesim la o bere/suc/cafea sa mai vedem ce mai facem?
Claudiu
Salutari d-nului Claudiu!
De saptamana viitoare sunt berabil (i.e. disponibil de bere). Vorbim / discutam / ne dam telefoane.
Meanwhile, nara mea dreapta spune ca vor fi max. 3 puncte procentuale care sa fie scoase din casa separat de catre referendum, bascha peste cele 28 de care vorbeam mai sus.
Maine aflam. Tine-ne pumnii. Facem Exit Poll :)
Aceste 3 puncte procentuale ar insemna cam 3/28 = aprox. 10% in plus. Adica ar veni inca vreo cinci sute de mii, deci 5,1 mil + 0.5 mil = aprox. 5.6.
Facem pe-o bere: intre 5.6 ale mele si 6.8 ale tale, sa vedem care e mai aproape. Eu vreau Pilsner Urquell, sa nu te bag la cheltuieli de bere belgiana nefiltrata
:)
Draga Mirel,
dupa cum ti-am mai zis, eu miros in jur de 25% (in ultimele zile am intalnit inimaginabil de multi oameni care acum, pentru prima oara in viata lor, nu merg la vot).
Va fi mare jale, mai ales cand va trebui sa aflam raspunsurile la urmatoarele intrebari:
1. cum se face ca partidele care reprezinta "322" au castigat alegerile (insumat, bineinteles, ca si 322 este tot o suma)?
2. cum se face ca 80% dintre romani vor vot uninominal, dar cand este propus acest referendum prefera sa stea acasa?
3. cum se face ca genialii consilieri sociologi nu au fost capabili sa estimeze ca in Romania, cel putin in acest moment, nu poti organiza un referendum pe orice tema care sa fie validat dupa actuala lege?
4. presupunand ca esecul referendumului a fost unul asumat, ce va trebui sa ascultam daca si PD+PLD vor obtine mai putine voturi decat aveau estimat la inceputul campaniei?
Iti tin pumnii maine la exit poll.
Ioana
P.S. pe tine te voi crede la momentul T
Draga Ioana,
multumesc mult pentru incurajari. Sper ca maine sa fie totul in regula (modulo teorica conspiratziei care spune ca unii sondeaza, altzii numara voturi. Shtii tu... :( )
In privinta referendumurilor care nu vor putea fi never ever validate in situatia actuala (aprox. 2,5 mil romani plecati in strainatate, umflarea cifrelor de la INSSE = 17,2 la BEC = 18,3), raspunsul simplu, clar shi trist il shtii deja. Poate ca nu se vrea, in conditiile actuale
Domn'le, ce sa zic, jos palaria pentru predictie!
He he. Mai imi iese si mie. Din cand in cand. Uneori. Cateodata.
Des. Foarte des.
Intotdeauna.
// de ce sunt oamenii aia de la Ambulantza la usa la mine? Am zis ceva greshit? //
LOL
Trimiteți un comentariu