Rîdeam cu niște prieteni, că e vară și vara oamenii din colonii asta fac, rîd și se hăhăie. Dar nu e de rîs, e subiect serios.
Libertarienii și-au făcut icoană cioplită din venerarea liberului arbitru și al non-intervenției statului. După ei, mai ales după virtuoșii extremiști, statul e demonic și nu ar trebui să existe. Orice face statul e cîh, e yuk și e nașpa. Statul face numai tîmpenii.
În schimb, oamenii pe persoană fizică, ei sînt toți niște virtuoși și niște genii și niște înțelepți și dacă ar fi doar după capul lor, am trăi într-un rai neimpozitat, nefiscalizat și nefutut la cap de către nemernicii de funcționari publici.
Sunt multe argumente împotriva acestor tîmpenii, căci orice exagerare e o tîmpenie (inclusiv asta pe care tocmai ați citit-o). Dat fiind că-i vară și vara oamenii nu gîndesc profund, n-o să intru într-o dezbatere lungă. Atît o să zic. În momentul în care libertarienii vor fi de acord cu orice tip de privatizare, atunci ne vom da pălăria jos în fața lor și le vom recunoaște consecvența ideologică.
Dar să fie de acord cu totul, inclusiv cu consecințele. De exemplu, cu privatizarea violenței, căci știm cu toții că oamenii reali, pe persoană fizică, nu ăia din manuale și din teorii, sînt unii dintre ei răi și melteni și le place să dea la mufă, fie cu pumnul, fie cu sabia.
Atunci, cînd libertarienii vor fi de acord cu privatizarea violenței, vom face așa un grup organizat de contrarieni practici, de oameni ai muncii cu forța, și vom merge peste ei să-i batem, să le demonstrăm consecințele gîndirii forțoase, exagerate, de tip robespierrean.
Ei probabil își vor angaja niște mercenari, căci de-aia sînt libertarieni, să fie de acord cu ideile pe care le propăvăduiesc. Și, în acest Ev Mediu libertarian și foarte hobbesian, fie o să-i batem cu mercenarii lor cu tot, fie, după ce-o să ne respingă atacul, o să-și dea seama că de fapt mercenarii sînt cei care îi conduc.
Că mercenarii nu știe carte, ei nu gîndește profund, pumnii lor minte nu are, și o să-i bată și o să le ia toți banii cîștigați în mod libertarian de la diversele slujbe ale lor deținute pe la stat.
Vă place teoria? Ehe, ce-o să vă mai placă practica... Ați auzit de Attila? O să și mîncați...
.
marți, 25 iulie 2017
Libertarienii și consecvența ideologică
Scris de Turambar at 15:21
Etichete: Antropologie, Economie, Responsabilitate sociala, Scriitura, Sociologie, Violenta, War
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Am o dilemă. Nu-mi dau seama cine spune adevărul.
Un libertarian anonim, afirma p-aici, cum că putem închide ochii la evaziunea pe care o fac multinaționalele la plata impozitului pe profit deoarece plătesc salarii de jdemii de euroi și automat și impozitele pe salarii aferente sunt tot de ordinul jdemiilor de euroi.
Premierul a pus cruce „taxei pentru bogați” afirmând „era prea puţin pentru a face ceva, era prea mare deranjul”.
Ori minte libertarianul și de fapt salariile alea de jdemii de euroi sunt trecute pe ștatele de plată un pic peste salariul minim pe economie, ori minte Tudose că simularea nu a dat rezultate satisfăcătoare și ne putem lipsi de jdemiile de euroi ce puteau să provină de la salariații multinaționalelor sub forma unei taxe de solidaritate.
Bun, hai sa-i raspund colegului de dezbatere Mariu Frinculeasa, dar la modul organizat, pe puncte, ca sa nu ne pierdem in discutii inutile )
1.Nu stiu de unde ai dedus tu ca eu as fi vreun libertarian. Cu afirmatia asta, cred ca nu puteai fi mai departe de ceea ce gandesc eu dpdv economic. Dimpotriva, sunt unul dintre cei care au schimbat multe opinii/comentarii cu poate cel mai cunoscut libertarian din mediul on-line (Bogdan Glavan) si de fiecare data i-am spus ca nu sunt de acord cu argumentele si viziunea lui extrem de simpliste despre viata si economie. Poate principiile alea putea fi aplicate acum vreo 500 de ani, dar nu acum cand suntem peste 7 miliarde de insi pe planeta asta
2.Exagerezi voit si rau intentionat discutia cu salarii de “jdemii de euro”. Eu ti-am dat si niste cifre reale care nu erau deloc „jdemii de euro“, dar care erau mult mai mari decat in sectorul privat romanesc.
Dar sa revenim la discutia principala si la dilema ta. Nici eu nu mint si e posibil ca nici nea Tudose sa nu minta (aici nu pot fi absolut sigur pt ca nu lucrez pt el, ci doar pot sa speculez ). El i-a pus cruce “taxei de solidaritate”, se pare, pt ca le cam dadea cu virgula la calcule. Adica la simularile facute, incasarile aditionale aduse de taxa asta nu excedau atat de mult cheltuielile aparatului de stat incat sa aiba rost introducerea taxei.
Sa ma explic. Pragul fixat de Guvern a fost parca salariul de 14.500 RON iar supra-impozitarea asta trebuia sa functioneze ca impozit aditional de 25% la diferenta de peste 14.500 RON. Asta nu au inteles multi (inclusiv presa lu’ peste prajit). Daca ai salariu de ex de 15.500 RON/luna, vei fi impozitat cu 16% (cota unica) pt venitul de 14.500 RON si cu 25% pe diferenta in plus (adica 25% aplicati la 1.000 RON). Diferenta obtinuta in plus de stat fiind una destul de mica (in exemplu de mai sus diferenta in plus ar fi de doar 250 RON). Iar simularile facute, cum am spus, le-au dat cu virgula pt ca si statul are intotdeauna un cost atunci cand implementeaza astfel de masuri (de ex schimbarea sistemului informatic al ANAF, cheltuieli de comunicare/mediatizare, training-ul angajatilor, formulare etc.) . D-asta, cred eu, a renuntat nea Tudose la acest impozit.
Din punctul meu de vedere, greseala nu a fost de conceptie ci de prag. Pragul de 14.500 RON este mare pt Romania acestui moment. Reprezinta un salariu de peste 3.000 de euro. Daca Guvernul voia sa aduca bani multi la buget, ar fi trebuit sa scada pragul la, de ex., 7.000 RON (1.500 de EURO) sau putea sa introduca mai multe praguri, dar asta ar fi insemnat sa renunte la cota unica de impozitare.
Aici am intrat pe teritoriul unei alte discutii/dezbateri f mari. Cum e mai bine? Cu cota unica de 16% sau cu impozitare progresiva? Personal, eu cred ca introducerea cotei unice de 16% a fost benefica pt economia Romaniei pt ca a incurajat veniturile legale mai mari si s-a dorit si crearea unei clase de mijloc. Ca s-a reusit sau nu, asta este o alta discutie. In mod sigur in viitor, Romania va trebui sa introduca impozitul progresiv (la fel ca in toate statele occidentale UE) adica pe principiul cine castiga mai mult plateste impozit mai mare, dar momentul va trebui sa fie f bine ales pe o baza solida si anume atunci cand puterea medie de cumparare a romanilor se va apropia la macar 70-80% din puterea medie de cumparare a statelor UE din zona euro, altfel riscam sa ne intoarcem din nou la perioada anilor ’90 cu salarii mici si contributii mici si bugete de stat mici si fara perspectiva de dezvoltare.
Speculații și ... vise, taică!
Numai un naiv poate crede că veniturile românilor se pot apropia la 70-80% de veniturile cetățenilor din zona euro în situația în care suntem unica țară din Europa unde muncii îi revine din PIB atât de puțin (31%)și capitalului atât de mult (55%), restul de circa 13% reprezentând bilanțul intervenției statului (taxe de producție minus subvenții acordate). În toate celelalte țări Europene situația este exact pe dos, munca este cea care ia mai mult decât capitalul din PIB. Și nu o afirm eu, ci tocmai datele furnizate de UE!
Cu formula asta, nu există vreo perspectivă reală de dezvoltare pentru România.
Nu am spus vreodata ca va fi usor sau decalajul enorm dintre noi si lumea civilizata va fi depasit peste noapte. Ne despart multe decenii de munca asidua si mai ales de decizii inteligente ca sa ajungem acolo, dar nu este imposibil.
Raportul ala de impozitare de care vorbesti tu se poate ajusta. Nimic nu este definitiv pe lumea asta, dar ce-o sa te faci cand cu acel raport schimbat, tot nu vei rezolva nici 5% din problemele mari si multe si grele pe care le are Romania. Sa crezi ca solutia universala si miraculoasa este sa supra-impozitezi orice afacere, te conduce mai devreme sau mai tarziu la faliment. Comparatia asta pe care o faci tu cu celelalte tari occidentale si ponderea in PIB a impozitarii capitalului este deplasata. Ca sa ai o asemenea pondere in PIB, trebuie mai intai sa ai capital. Germania poate ca isi permite sa aiba o astfel de structura a impozitarii cand este cea mai puternica economie a UE. Economie puternica construita pe o industrie extrem de puternica si sanatoasa, care se bazeaza pe exporturi uriase. Da, aia au ce sa impozite si e bine ca o fac. Da, la noi inca este impozitata forta de munca mai mult decat capitalul pt ca in 30 de ani nu am fost in stare ca natie decat sa distrugem economia productiva si sa punem in loc doar mall-uri si hypermarket-uri care vand in proportie de 80% produse importate.
D-asta am si spus ca va dura mult si ca va fi fff mult de munca pana ne vom alinia economiilor dezvoltate.
Putem sa ne jucam noi cu procentele si cu cifrele pe hartie cat vrem. In final tot banii aia sunt iar capacitatea Romaniei in acest moment de a creste si de a se dezvolta accelerat este una scazuta in conditiile in care in mai putin de 15 ani au emigrat aproape 4 milioane de oameni, forta munca activa, iar pensionarile anticipate fac in continuare ravagii. Cred ca nimeni nu mai pune botu’ la prostelile astea din media cu cresteri economice de 4-5% pe an…sa ne uitam la deficite si asa vom intelege pretul pe care il vom plati pt cresterile astea artificiale facute pe baze nesanatoase.
Imi plac fff mult deontologii astia de pe net care sunt de ceva vreme incoace doar cu corporatiile multinationale in gura si prosteli din astea pt copii de 3 ani ca nu ne lasa Soros sau conspiratiile planetare sa ne dezvoltam, dar niciunul din deontologii astia care stiu economie de pe Wikipedia nu se uita pe cifre. Pe cifrele alea publicate chiar de catre guvernele aflate la putere (aka. PSD). In momentul in care tu ca tara care mai ai inca vreo 20 de milioane de suflete, populatia activa ocupata (adica aia care muncesc legal cu un contract de munca) este de sub 5 milioane (mai precis fo’ 4,8), ai vreo 6 milioane de pensionari, vreo 3 milioane de minori si mai putin de 1 milion de someri (legal inregistrati), sa-mi spui tu mie te rog unde sunt restul de aproximativ 5 milioane. Evident ca cifrele sunt aproximative si nu am stat sa le investighez la virgula, dar in mare exact despre asta vorbim.
Pana cand nu se va schimba din temelii in Romania atitudinea fata de munca si performanta, orice alta discutie despre impozite si taxe este mai mult decat inutila si s-a vazut acest lucru de mult ani incoace. Pana cand nu se termina cu atitudinea asta de incurajare a ne-muncii, pana nu se va reduce aparatul birocratic al statului cu cel putin 50%, pana cand nu se va termina cu zecile astea de categorii de asistati sociali, tara asta nu se va dezvolta.
Evident ca acest lucru nu se va intampla vreodata sub conducerea partidului unic PSD (Partidul Schizofrenic Degenerat) si a conducatorului iubit (ex militianul, stiti voi cine) pt ca in felul asta isi vor pierde electoratul. Electoratul ala sarac si incult si asistat social care sta in continuu cu mana intinsa la o punga de faina/malai si care voteaza tot timpul f disciplinat cu ei. Tarile alea dezvoltate pe care le tot injura deontologii internetului au ajuns asa prin munca si prin cultivarea performantei, nu stand cu mana intinsa…
Trimiteți un comentariu