Vin & Spirit, compania de stat suedeza ce detine cunoscuta marca de votca Absolut, a fost privatizata. Ea a fost cumparata de Pernod Ricard cu suma de 5,6 miliarde euro (vezi articolul din The Economist pentru detalii)
Petrom, compania de stat romaneasca ce detinea rezervele de petrol si gaz ale Romaniei, a fost si ea privatizata, acum patru ani, in 2004. Jumatate din ea a fost cumparata de OMV cu suma de aprox. 1 miliard euro. Adica evaluata la aprox. 2,2 miliarde euro (vezi articolul de pe HotNews pentru detalii).
Concluzia? E de doua ori mai bine sa faci vodca in Suedia decat sa extragi petrol in Romania. Principala companie de extragere si exploatare a combustibililor fosili din Sud-Estul Europei, incluzand pe langa campuri extractive prin toata lumea si doua rafinarii si o retea zdravana de down-stream, a fost vanduta la jumatate din cat face o fabrica de vodca, plus nishte sticle frumos desenate.
Nu-i asa, Dan Ioan Popescule? Nu'i asa, Adriane?
Mama voastra... :(
Cu Crin, iese Georgescu președinte fluierând
Acum 3 ore
3 comentarii:
păi domnu', motor să meargă cu votcă s-a mai văzut, da' machitori să bea petrol nu prea...
Petrolul va pierde la un moment dat poziţia-i dominantă ca şi principal combustibil.
Vodca pare veşnică ... :)
Serios acum: riscul e dat şi de mediul în care evoluează firma respectivă, de tipul de management anterior, de resurse umane disponibile etc. Iar în cazul Petrom lucrurile stăteau prost la toate capitolele. În multe privinţe încă mai stau, experienţa recentă de a-i avea clienţi nu e tocmai una plăcută.
Ceea ce nu înseamnă însă că nu se putea obţine un preţ (oficial) mult mai bun la vânzare.
Din pacate, petrolul (si, in general, combustibilii fosili) nu vor pierde asa de curand din importanta. Toata generatia noastra va trai in continuare sub umbra lui. Pana spre nepotii nostri si stranepotii nostri. Si, pana atunci, resursa data din mana este resursa pierduta, data la sovietici, cu obladuirea cozilor lor de topor, KGBisti mici si pufosi sau batrani si nemernici. Tot aia e.
Iar in privinta evaluarii, de ce pui la socoteala doar elementele care sa traga pretul in jos si nu le pui si pe cele care sa il traga in sus (importanta geostrategica, pozitie privilegiata, resurse exploatabile, crestere previzibila, in anul 2004, a pretului petrolului)?
Comme on. Stiu ca stii. Astea cu managementul de rahat sunt mizilicuri. Nici austriecii nu debordeaza de managementeala.
Trimiteți un comentariu