Stau pe trotuar și aștept să vină un prieten, să intrăm la o întîlnire. Bipăie telefonul. Mesaj. Trafic, întîrzie cinci minute. Stau și aștept. Nema problema, o să vii cînd o să vii. Nu ne grăbește nimeni. Take your time.
N-am țigările la mine, încerc măcar în cîteva din zile să fumez mai puțin. Mă uit în preajmă, admir peisajul. Lume oameni persoane. Textura urbană care ne face să ne simțim vii, să apreciem privilegiul de a trăi într-o urbe mare. Admir fețele, posturile, gesturile, mersul. Orice om e un univers în sine. Mă simt sociolog și generos. Viața merită trăită. Mai ales că e soare afară, primăvară tîrzie.
Privirea-mi rătăcește în jur. Mă uit și la clădiri, și la pomi. Ce e acolo? Ce mi-a sărit în ochi, baleind împrejurimile? În ferestrele casei de peste drum, două afișe. Scoase la imprimantă, lipite pe fereastă pe dinăuntru. Casa veche, clar locuință rezidențială, nu de birouri. Două foi A4, lipite pe două ferestre separate, cele care dau înspre drum.
Încă mai am privirea ageră, n-am nevoie de ochelari. Văd clar ce scrie, fără biciclete pe nas. Prietenii mă și bombăne: cum, tu poți să vezi pînă acolo, să citești ce e scris pe foaia aia? Ah, ce bine e să fii la 50 de ani să n-ai nevoie de ochelari. Te face să te simți tînăr. Criza vîrstei de mijloc.
Mă uit la afișe. Da, am citit bine, nu mă înșală privirea. Pe ambele foi scrie același lucru. Un text scurt, o frază simplă. “România, trezește-te!”. Font simplu, hîrtie albă, fără alte zorzoane. Doar aceste cuvinte.
Ah, Doamne, mulțumescu-Ți. Mi-ai dat subiect de articol săptămîna asta, că și-așa nu știam ce să scriu pentru gazetă.
Auzi tu: România, trezește-te! Un strigăt mut, o indignare mediocră, tipărită mediocru pe niște foi mediocre de hîrtie scoasă la imprimantă. O imprimantă inevitabil mediocră, de apartament. De-aia de se strică atunci cînd ți-e lumea mai dragă. Nici măcar n-au făcut fontul suficient de mare, să acopere cum trebuie spațiul disponibil. Ce font mediocru. Ce afiș mediocru. Ce strigăt mediocru, inutil.
România, trezește-te!
Din ce să se trezească, bre? Nu-i vezi cît de placizi sînt? Nu-i vezi cum își duc viețile mai departe, fără mari angoase, fără mari răvășiri existențiale? La cine strigi, bre fereastră mută bre? Nu vezi că nu te bagă nimeni în seamă? Nu vezi că sînt singurul blambec idealist care catadicsește să te citească? Nu vezi că toți ceilalți trec impasibili pe lîngă tine, fără să ridice privirile, fără să le pese?
Inevitabil, cuvintele imnului îmi răsar în minte. Deșteaptă-te, române din somnul cel de moarte, în care te-adînciră...
Pleacă, bre, de-aici, cu prostiile tale. Nu se deșteaptă nimeni. Le convine situația. Călduță. Mediocră. Las-o, mă, așa, cum a căzut. Las-o la punctu’ mort.
Cuvintele afișului reverberează peste secole cu îndemnurile imnului nostru. Golite de conținut, rumegate solemn și plictisit ori de cîte ori avem cîte un eveniment la care se cuvine să-l cîntăm. Nimeni nu dă atenție conținutului. Ce înseamnă cu adevărat acele cuvinte.
Toți le molfăim cuviincioși, cu fețele fleașcă, încercînd să ne ascundem stinghereala ori plictiseala. Așteptînd să se termine minutul de penibilitate. Unii dintre noi nici nu ne mai aducem aminte versurile, dăm mărunt din buze, minînd că le știm. Deșteaptă-te, române, din somnul cel de... Pe naiba. Nu ținem cont de cuvinte. Să cînte muzica, să se termine imnul.
Hai să-l actualizăm, căci oricum nu contează.
Deșteaptă-te române, din somnul cel de NEPĂSARE
Nepăsare, da? Nu moarte. Nu mai moare nimeni în ziua de azi, în afară de Covid. Și oricum, acelea sînt morți oficiale, necesare, să dea bine la statistică. Nu mai există alte morți, în afară de Covid. În rest, de ce să murim, cînd putem să trăim ca și cum am fi morți?
Slumber. Ce cuvînt frumos. Somn de-ăla fără scop, fără vise. Cum zicea străbunică-mea, Dumnezeu s-o odihnească: dormi, fi-r-ai ai dracu’ de nenorocit, dormire-ai bumben să dormi. Bumben. Adică slumber, dar mai pe românește. Acest cuvînt pe care nu-l mai folosește nimeni. Stați liniștiți, nu mă bombănea pe mine, că eram copil răzgîiat, ținea la mine. Îl blestema pe străbunică-miu. Pe el putea să-l patrafirească în vorbe de duh. Prea dormea bumben cînd nu-i dădea voie străbunică-mea să doarmă.
Nu mai e vremea de moarte, dragii mei placizi. E vremea de nepăsare. O lene existențială, în care nu contează, nu punem la suflet, nu simțim. Alții decid pentru noi, trăiască dronele și camerele de luat vederi și fonciirea. O nepăsare bumben, premium, necesară.
Să continuăm. Merită să ne actualizăm imnul de stat. Oricum nu contează. Oricum nu ține cont nimeni de cuvintele sale. Viața e în altă parte. La vie est ailleurs.
În care te-adînciră barbarii de INFLUENCERI
De ce influenceri, bre sociologule bre? Simplu. Pentru că azi nu mai există tirani. Doar influenceri. Radu Tudor și-a lui ceată toți moderatori cu ceafa lată și cu deskul dezvelit antărteinăr cel vestit. Ne lăsăm mințile acaparate nu de tiranii de pe vremuri, niște ființe monstruoase, demne de înfierat. Ci de influenceri. Ah, ce cuvînt puternic. Un barbarism atît de necesar.
Sîntem atît de moi și de fleașcă și ne convine mediocritatea în asemenea măsură încît nici nu mai e nevoie de Stalin sau de Mehmet Pașa sau de Ceaușescu sau de Dragnea. E suficient să vină Radu Tudor, să ne adăpăm de la înțelepciunea amvonului său incontestabil. Și gata: realitatea e servită, fandacsia-i gata. Mințile sînt acaparate fără luptă. Ce simplu. Genial de simplu.
Acum ori niciodată, croiește-ți a ta ...
A ta ce? Soartă? Hai să fim serioși. Viață? N-auzi, bre, că viața e în altă parte? Oamenilor le place să le croiască soarta alții. E convenabil. E suboptimal, într-adevăr. Dar lipsit de efort. Calea minimei rezistențe. Las-o, mă, la punctu’ mort...
Deci nu punem nici un cuvînt. Nu există soartă. Nu există viață. Doar Radu Tudor. El umple tot spațiul necesar. Acum ori niciodată, croiește-ți a ta MEDIOCRITATE BLEAGĂ ȘI FLEAȘCĂ ȘI CONVENABILĂ. E lung, știu. Nu rimează. Se cîntă greu. Deci dacă vreți, puneți. Dacă nu, nu. Mediocre versuri. Mediocră viață.
Să continuăm.
La care să se-nchine și cruzii tăi NEO-COLONIALIȘTI
Îmi cer scuze, n-am găsit altă rimă. Nu mai există dușmani. Decît ăia fabricați în mod convenabil de către influenceri. Putin, evident. Dar și Orban. Orban ăla rău, ungurul suveranist, nu Orban cel bun, ăsta al nostru, fostul prim-ministru, acuma ajuns rebut politic.
Dar mai ales Năstase Geoană Ponta Dragnea Dăncilă. Ce serie de tirani convenabili. Decenii la rînd v-au băgat influencerii în cap că sînt niște nasoi. Niște tirani. Deci PSD, indubitabil. Boierii autohtoni demonizați de către metropolă. Ce tirani, că nu ascultă de stăpînii lor înțelepți de la centrul Imperiului.
Pardon, uitasem. Îmi cer scuze pentru greșeală. PSD între timp a fost reevaluat. Nu mai e Ciuma Roșie. E partenerul responsabil de guvernare. Nu mai există tirani nici măcar la PSD. Nu mai au pe stoc. Ciolacu e bun, nu ca nasoii dinaintea lui. Se cade să reformulăm ideea. Nici măcar PSD nu mai e dușman. Dacă pînă și Iohannis l-a reevaluat, înseamnă că nu mai avem voie să mai zicem nimic rău de el.
Deci, ce să vezi, nu mai avem de fapt dușmani. Doar bampiri care sug sîngele poporului. Adică neocolonialiști. Pardon, îmi retrag cuvintele. Prea tari. Nu se cuvine să introducem ideologie marxistă în acest discurs înălțător. Tăiați neocolonialiști. Scrieți aliați strategici. La care să se-nchine și cruzii tăi aliați strategici.
Acum ori niciodată să dăm dovezi în lume
Că-n aste mîini mai curge un sînge de român.
Fugi, bre, de-aci. Ce e cu medievalismele astea? Nu român. Tăiați acest cuvînt plin de naționalism revanșard. Radu Tudor ne învață că naționalismul e cîh, e nașpa, e fake news. Poate italian. Așa sună mai bine. Sau spaniol. Englez. German. Chiar și ucrainian. Astea sînt națiile bune. Doar ei au voie să fie naționaliști.
Pe bune, nici nu-mi dau seama cum de ne mai putem permite să cîntăm asemenea versuri barbare, medievale, vetuste, primitive, obscurantiste. Chiar, ce Dumnezeu e sărăcia asta de imn, care îndeamnă lumea la tot soiul de gînduri subversive? Cum putem îndemna românii să mai fie români, cînd deontologii ne învață că nu mai e bine să fii român, ci doar decît italian spaniol englez neamț polonez ucrainian?
În rest, stați liniștiți, e bine. Toate merg cum trebuie. E primăvară afară. Lumea trece liniștită pe stradă. Tocmai am dat o lege prin care gazele României nu mai sînt ale României, se duc direct spre metropolă. Cum să decidem noi asupra gazelor noastre? Doamne ferește. Se sparie gîndul. Ce prostie medievală. Mai bine să le ia alții pe gratis și să ni le vîndă înapoi, la suprapreț.
Să facă și metropola un ban cinstit de pe urma resurselor noastre. Frankfurt? E bun. Să meargă banii la Frankfurt. Viena, e bine? Cum să nu. Să se ducă gazele și plus-valoarea și profitul la Viena. Ei merită. Noi nu. Să dăm ceva și la Paris? Să dăm, cum să nu dăm. Ei de ce să nu ia nimic de-aici? Ce, ei e mai proști decît alți aliați strategici?
Deci e bine. E primăvară afară. E soare. Lumea trece liniștită pe stradă, își vede de treburile sale mediocre. Afișul din fereastră strigă degeaba România, trezește-te. De ce să se trezească, bre? De ce să se deștepte? Ce-i cu îndemnurile astea dubioase? Nu vezi ce bine doarme? Somn liniștit, milenar. Ciobanul mioritic. Oile placide s-au așternut la iernat, privesc la Radu Tudor cu multă poftă din care vor consuma iarna întreagă.
Hai, că o să fie bine. Am rescris și imnul de stat. L-am actualizat la noile necesități geostrategice ale momentului. Și în rest, ne vedem de viața noastră. Cea mai foarte perfectă viață. Cea mai foarte mediocră. Trăim în cea mai bună dintre lumile posibile.
O Brave New World That Has Such People In It. Nu am spus-o eu. Ci genialul de Shakespeare. Dacă nu mă credeți pe mine, măcar pe el să-l credeți. Un imperialist. Un neocolonialist. Priviți cum ne colonizează creierele. Nici măcar în limba română nu mai gîndim, e nevoie să apelăm la citate din limba aliaților strategici pentru a spune ce se întîmpă. Și ceea ce nimănui oricum nu-i pasă.
Oh, wonder! How many goodly creatures are there here! How beauteous mankind is! O brave new world, that has such people in it!
Și mai e și primăvară afară. Primăvară tîrzie. Ah, cît de perfect. Ah, cît de mediocru.
Ghinion.
Pardon, m-am exprimat greșit. Bad luck.
PS: Ca să nu avem discuții. Ce v-am povestit cu afișele lipite în geam, pe care scrie "România, trezește-te!”, nu e nici un fel de invenție de-a mea. Nici un fel de libertate auctorială pe care să mi-o fi permis pentru a scrie un articol genial, dar neadevărat. Nu e o scorneală de sociolog inventiv. Afișele sînt acolo. Am și poză, dacă nu mă credeți. Viața bate narativul. Ghinion. Pardon. Bad luck.
.
luni, 13 iunie 2022
România, trezește-te!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
Un strigăt cu același mesaj al Moromeților, de acum 14 ani..
https://youtu.be/KV86OxVkse4
E grea treaba cu DEȘTEPTAREA!!!
Liberii, deci și Iohannis, sunt așa cum i-a caracterizat Eminescu (ba chiar mai răi, au involuat):
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=7574873599252805&id=100001907214893
Te salut Mirel Palada, cea mai neagra oaie de pe campia alba a sociologiei!
Esti singurul, da, singurul, pe care l-am citit, auzit, banuit a spune ca PSD este gasca celor carora ar fi trebuit in alte vremuri sa le fi spus spre adresare boieri dumneavoastra. Da. Elita conducatoare a societatii romanesti, adevarata elita, cea de jos, de la firul ierbii, din teritoriu, de acolo de unde vine forta puterii, de la pamant. Cat mai este. Ca nu prea mai este. Caci si ei au fost si nu mai sunt, sau au ramas prea putin baroni locali. Mai tii minte, mai sunt inca unii care folosesc desuet aceste cuvinte, baroni locali. Total nepotrivit in contextul globalist de astazi. Dar, da, au fost. Si da, erau comunisti.
Apropo, comunistii romani se imboierisera, stii, nu? Tu stii, esti singurul care poate sti. Nu spun la misto. Restul oilor albe de pe campia sociologiei nu se mai vad de sociologie. Ele nu au opinii, ele sunt in pas cu curentul si nu fac unde.
Auzi? Ce zici de ideea asta: penuria de la finalul comunismului se datoreaza fortelor de productie. Si mijloacelor, desigur. Si relatiilor. Mai ales relatiilor, chiar si de productie. Pare ca nu are legatura, dar m-am dus in week-end la hypermarchet. Autoservire la raft, case multe, lume si mai multa, cozi la case, cosuri pline. Dar stai, si asta nu e tot! In Bucuresti, ca da, aici locuiesc, sunt 4 Cora, 7 Auchan, 8 Carrefour, 18 Kaufland, 24 Lidl, 11 Carrefour Market, 6 MyAuchan, 636(!) Mega Image (si Shop & Go), 4 Metro Cash & Carry, 4 Selgros, 6 Penny, piete si alte magazine. Toate pline. Si caut in manualul de socialism stintific si materialism dialectic. Nimic despre toate acestea. Comertul este desfacerea marfii. Pretul se calculeaza corect, adaugand plusvaloarea pe care acum nu o mai ia capitalistul. Si ma duc inapoi, intr-o regresie mentala corelata cu mersul fizic la piata sa vad cu ochii mei ce a mai ramas din fostul magazin de carne. Nici loc de tigari nu mai este acolo. Si cata lume, un cartier intreg statea la coada sa cumpere de acolo! Dati-mi bucata aceea, nu-nu, mai la dreapta, dreapta mea, stanga dumneavoastra, aaasa, aceea.
Comunistii erau baieti destepti, dar incremeniti in proiect (uh, bate-ma peste gura!). Ma, pana si metroul, daca te uiti atent vei vedea ca in Giurgiului, Rahova, Ferentari, Giulesti, Floreasca, Colentina, mari cartiere ale Bucurestiului, nici astazi nu apare in proiectele facute atunci. Nu acum, de Udrea, sa fie clar. Chestie de sociologie urbana. Marile cartiere erau puse langa marile platforme industriale. Sa fie omul aproape de serviciu. Dar ceva s-a intamplat ca era transportul in comun supra aglomerat, mai urcati de la scara ca nu poate sa inchida usile. Cetatenii s-au inmultit dupa o generatie-doua la oras. Si multora nu le-a mai placut pe platforma industriala, s-au facut cercetatori stiintifici, mergeau la universitati si institute, la centrele de calcul si la institutiile subordonate partidului sau securitatii. Se vanzoleau la o adica prin oras. Si umpleau alimentarele cu fizicul lor, golindu-le de marfa. Pai unde sa pui atata marfa cata se cumpara astazi? E coada, s-a terminat, e penurie. Avem relatii? Le folosim. Luam pe din dos. Nu stam la coada, luam direct de la sursa. Sau de la gospodaria de partid. Ne-am descurcat cumva.
[continuare din cauza de Google]
Si l-am injurat pe Ceausescu ca ne-a luat inapoi ceea ce ne-a dat. Apa calda. Ca eu inca mai tin minte ca ma spalam la lighean. Cati mai stiu? Si in Bucuresti multi se incalzeau cu lemne si carbuni. Acum e un hypermarchet acolo, dar acum multi ani era depozit de lemne si carbuni pentru bucuresteni. Si ei, comunistii aveau de toate. Ei erau boieri. Chiar erau boieri. In Bucuresti stateau in Primaverii. La tara, familiile de vechi comunisti aveau pana si argati. Munceau la ei. Furau de la CAP, dar de casa boierului nu se atingeau. Si boierii aveau. Si apoi boierii au vrut sa aiba ceea ce era al lor. Si s-au facut pesedisti, urata sa le fie denumirea.
Asa ca te intreb, Mirel Palada, singurul sociolog in functie pomenit, ponegrit si raspopit, te intreb ca pe un om care sociologic vorbind nu spera sa mai traiasca tot atat pe cat a trait pana acum, care nu mai viseaza la cariere si la cai verzi pe pereti, ca pe un om care poate sa faca o miscare incredibila, pur intelectuala, aducatoare doar de timp pierdut si proasta faima printre contemporani: de ce a esuat comunismul? De ce romanii nu isi mai asculta boierii? De ce se urca zilnic scroafa in copac?
Trimiteți un comentariu