miercuri, 25 aprilie 2018

Remitențele lu' pește prăjit

E o știre recentă acuma ce trîmbițează suma record trimisă de românii din străinătate anul trecut, în 2017 (în termeni de specialitate termenul este de "remitențe").

Iată mai jos graficul, cu aceeași sursă ca și a știrii inițiale: World Bank. Doar că, suplimentar față de știrea triumfalistă, am pus alături și datele pentru Polonia.

Ce observăm? În primul rînd, că Polonia trimite de două ori mai mulți bani acasă. Deci mai ușor cu pianul pe scări. Alte țări trimit mult mai mulți bani acasă decît România. Nu vreți să știți ce se întîmplă în Mexic sau în Pakistan sau în Filipine...

În privința Poloniei, să zicem că e corect și normal. Și ei sînt de două ori mai mulți ca populație. Dar, atenție: nu și de două ori mai mulți ca emigranți. Altă discuție.

Dar în primul rînd observăm starea deplorabilă a datelor privind România.

Uitați-vă la graficul Poloniei. Face sens. Vedem niște evoluții treptate, plauzibile, care coroborează în primul rînd cu intrarea în UE, apoi cu criza economică.

În cazul datelor despre România, însă aceste date prezintă variații bruște, aiuritoare. Cum ar fi de exemplu de la practic zero peste 10 ani, din 1994 pînă în 2004, urmat apoi brusc de un salt la un maxim absolut de 4,7 miliarde dolari, în anul următor, în 2005.

Păi asta nu ne spune nimic despre evoluția remitențelor către România. Ci doar că cei de la World Bank nu au avut date la îndemînă și au pus și ei în Excelul ăla ce au găsit. Au băgat un deșt în gură, apoi l-au săltat în vînt și au făcut niște estimări sălbatice: nimic nimic nimic nimic apoi brusc dintr-o dată 4,7 miliarde dolari.

Nu vă mai luați după toate știrile. Ziariștii sînt niște mediocri penibili care nu știu cum să facă din rahat bici. Iau și ei ce au la îndemînă, fără să verifice plauzibilitatea datelor, și pe urmă fac Breaking News. Dar biciul tot din rahat e compus, să știți.



.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Da, Pufosule. Concluzia ta, strict din punct de vedere statistic, este corecta.
Parerea mea personala, repet, parerea mea personala este ca remiterile romanilor din strainate sunt cu mult mai mari decat au fost prezentate pe orice grafic de pana acum, cun ai spus si tu din lipsa cifrelor si raportarilor oficiale.
De ce? Sa ma explic. In mare parte din cauza comportamentului "diferit" al romanilor fata de alte natii care au avut emigranti si remiteri in tara mama. De foarte multe ori am asistat personal, de ex. acum 12-14 ani din capitala unei tari europene cu apa calda non-stop la robinet, cum romanii rupeau la propriu autocarele cu bagaje si cu produse pe care le duceau acasa si cam toti carau o gramada de cash cu ei. La fel se intampla si pe trenuri si cu o magnitudine ceva mai redusa pe avioane.
Ce vreau sa spun, este ca mare parte din romanii plecati afara au descoperit destul de tarziu mijloacele moderne de plata (transfer bancar, Western Union etc.) si ca ff multi ani cash-ul a dominat masiv si nimeni nu stie cu precizie cam cati bani au intrat in tara in felul asta.
Eu cred ca au fost f multi bani si se poate observa din cresterea economica brusca de tip boom pe care Romania a avut-o in perioada 2004-2008.
In acea perioada au intrat f putine fonduri UE (Romania a intrat oficial in UE in 2007), au fost intr-adevar intrari destul de mari de fonduri straine speculative dar restul? Restul cred ca a fost acest cash neinregistrat carat la purtator de cei care munceau pe afara.
Inca o data, este doar o parere/teorie personala bazata pe ceva observatii...