joi, 6 noiembrie 2014

Concluzie de etapă. Sondajele au avut dreptate

Acum, că a trecut primul tur al alegerilor și că avem rezultatele oficiale BEC, putem trage niște prime concluzii, atât privind desfășurarea campaniei, cât și – mai punctual și mai personal – privind măsurările sociale cantitative, vestitele sondaje de opinie și exit polluri.

SONDAJELE ȘI EXIT POLLURILE NOASTRE AU FOST FOARTE EXACTE

Trebuie să începem cu începutul, să frazăm adevărul pe care cei din tabăra Băsescu - Iohannis îl contestă vehement și pe care multă lume influențabilă tinde să-l pună la îndoială, aplecând urechea la trompetele băsesciene.

Sondajele noastre au fost exacte și utile. Au fost făcute cu rigurozitate, profesionist, au fost comunicate corect și și-au dovedit puterea predictivă, explicativă și acțională.

Sondajele au avut din nou dreptate, iar tentativa disperată de decredibilizare din partea celor celor cărora nu le conveneau rezultatele a eșuat.

Atât sondajele de dinainte de turul 1, cât și Exit Pollurile au prezentat o acuratețe remarcabilă.

Sondajele dinainte de turul 1 au prefigurat corect tot ce era de importanță semnificativă. Ponta va lua marginal peste 40%. Iohannis va fi și el marginal peste 30%. Distanța dintre primii doi candidați va fi de aproximativ 10 puncte procentuale. Tăriceanu va ieși pe locul 3, în fața lui Macovei și a lui Udrea. Toți candidații secundari vor fi semnificativ sub 10%. Macovei nu va lua mai mult de 5. Udrea nu va lua mai mult de 5. Participarea la vot va fi în jur de 52-53%.

Toate acestea au fost comunicate de noi ÎNAINTE de turul 1.

Mai mult. Cele două exit polluri din ziua primului tur, Sociopol și IRES, s-au dovedit foarte exacte, prefigurând cu erori de sub jumătate de punct procentual scorurile candidaților. Rigoarea măsurătorii exit pollurilor a fost comparabilă cu cea a măsurătorii din farmacii sau din laboratoarele de chimie.

Pe lângă acuratețea exit pollurilor Sociopol și IRES, și sondajele telefonice realizate în timpul zilei de către IRES și CSCI / OR, sondaje realizate pe întreaga populație, deci o metodă de măsurare diferită față de exit polluri, adică de sondajele de la ieșirea de la urne, ce s-au focalizat doar pe cei care au mers la vot, s-au dovedit la fel de utile și de exacte, venind să valideze rezultatele exit pollurilor și ale sondajelor pre-electorale din săptămânile trecute.

Totul a mers strună. Farmacie. Felicitări, IRES! Felicitări, CSCI / OR! Dar mai ales și mai ales, felicitări, Sociopol! O echipă deosebită, profesionistă.



BĂSESCIENII AU ÎNCERCAT VEHEMENT SĂ CONTESTE SONDAJELE, DAR NU AU REUȘIT, DECREDIBILIZÂNDU-SE ÎN URMA ACESTUI EFORT

Totul a mers strună. Farmacie. Dar evident că asta nu le-a convenit băsescienilor.

Tabăra lui Băsescu / Iohannis a încercat cu disperare să pună la îndoială aceste sondaje. Pe rând, au luat fiecare din rezultatele prefigurate de sondaje și le-au contestat cu vehemență, acuzându-ne de manipulare.

Nu-i adevărat, Ponta nu va lua sub 40%! Hoților! Mințiți lumea cu sondajele voastre murdare! Nu-i adevărat! Iohannis nu are doar 30%! El va lua mult mai mult, 35%, poate chiar 37%, dacă ne opintim cum trebuie!

Diferența va fi mult mai mică de 10 puncte procentuale! Nu Tăriceanu va ieși pe locul 3, ci salvatoarea națiunii, jeanadarc de Dâmbovița, Monica Macovei. Iar aceasta nu va lua 4-5% cît zic sondajele cele mincinoase, ci 8, 9, poate chiar 10%! Hai, că putem! Hai, că luăm 10%! Am câștigat! Am câștigat!!

Cam așa a fost până după ziua primului tur. Formatorii lor de opinie, trompețelele băsiste, au făcut spume la gură pînă în al treisprezecelea ceas, pînă și în prag de finalizare a numărătorii oficiale BEC, că sondajele manipulează. Cînd, de fapt, ei erau cei care se zbăteau să păcălească lumea.

Un pic de istorie recentă. Vă mai aduceți aminte de 2012? Atunci, Sebastian Lăzăroiu se dădea de chinul morții să ne convingă că în nici un caz USL nu va obține în jur de 60%, cât prefigurau sondajele și cât a și luat de altfel. Nuuu! Lăzăroiu avea sondaje de-alea foarte adevărate, cum are Vadim de la adevărații patrioți, în care USL lua sub 50%, poate chiar 40% și ceva.

Rezultate oficiale, realitatea, viața, l-au prins din urmă și i-au dat peste mînă, peste vorbe, peste încercarea jalnică de manipulare. USL a luat 60%, cât prefigurau sondajele și exit pollul din ziua votului. Lăzăroiu s-a ascuns în păpușoi după aceea vreo jumătate de an, de n-a mai apărut nicăieri.

Dar atunci, în toiul focului, înainte de alegeri, mai erau totuși unii cu naturelul mai simțitor care parcă-parcă le-ar fi venit să-l creadă pe Lăzăroiu. Vai, să vezi că USL ia sub 50%! Vai, ce catastrofă! Vai, fetelor, ce ne facem? Să fugim! Ne mănîncă!

Asta este tactica. Să provoace îndoieli la adresa rezultatului. Poate-poate niște unii mai slabi de înger chiar îi cred.

Fix aceeași tactică de contestare a rezultatului nefavorabil care se contura din ce în ce mai puternic în sondaje a fost aplicată și zilele acestea de către trompetele băsisto-iohanniste. Pur și simplu au luat-o de la capăt, ca la manual.

Vestitul obiectiv Dan Tapalagă știa el sigur că sondajele mint, că sîntem puși să păcălim oamenii și că de fapt Iohannis va lua 33-34%, poate chiar 35% iar Ponta 38, doar 38, sigur sub 40, dacă stă să se gândească bine poate chiar 37, distanța dintre cei doi fiind de maxim șase puncte procentuale, prefigurând o victorie năpraznică a lui Iohannis.

"Aș îndrăzni să avansez o cifră: 37% - 33% sau chiar mai strâns", declara ritos obiectivul de servici Tapalagă în ceasul al treisprezecelea, în seara de duminică, 2 noiembrie 2014, orele 22:43, după anunțarea exit pollurilor și când deja numărătorile paralele începuseră. Duminică! După închiderea urnelor! Vă dați seama câtă disperare? Soldatul japonez în tranșee, clamând ca roboțelul stricat: noi am câștigat. Noi am câștigat. Noi am câștigat.

N-au câștigat. Doar s-au făcut de râs.

Exit Pollurile Sociopol și IRES s-au dovedit remarcabil de rapide și de precise în măsurare. Numărătorile paralele s-au dovedit și ele remarcabil de rapide și de precise, și cele din tabăra PSD, și cele din tabăra ACL. Doar în mintea domnului Tapalagă încă mai era 37 la 33. Soldățelul jalnic. Roboțelul trist.

Nu numai Tapalagă a contestat. Au fost și alții. Toate trompetele și trompețelele clamau la unison: sondajele nu e bune, manipulează. Exit pollurile vă păcălește. Stați așa, să vă spunem noi adevăratele cifre, alea cele mai foarte exacte. Adică inevitabil 37 la 33. Au curs cifre despre "adevăratele sondaje" și "adevăratele exit polluri". Toate au fost iremediabil false.

Efortul de decredibilizare s-a întins dinspre activiștii de partid și dinspre jurnaliștii lui Băsescu din păcate și spre tabăra academică.

Deontologi obiectivi și principiali, care până recent jurau cu mâna pe sondaje și le foloseau de câte ori aveau nevoie, dintr-o dată în zilele dinainte de turul întîi s-au apucat să conteste prin emisiuni TV, cu o față tristă, dar înțeleaptă, valididatea măsurătorii cantitative în general ("nuu, sondajele nu mai pot să mai surprindă adevărul, a trecut vremea sondajelor") și a sondajelor din zilele acestea în particular.

A fost un dezmăț de contestare a măsurătorii. Simplu: pentru că nu le convenea. Dar nu le-a ieșit.

BĂNUIALĂ PUTERNICĂ DE EXIT POLL FICTIV LA BĂSESCIENI Din păcate, nu s-au rezumat doar la atît.

Duminica trecută, pe un post de știri urmărit de sute de mii de oameni, s-a prezentat un exit poll cu rezultate puternic diferite de realitate și asupra căruia planează puternic bănuiala de exit poll fictiv. Repet: FICTIV. Nu s-a făcut. Nu este. Nu există.

Sînt discuții în cadrul comunității de sociologi din care rezultă că vestitul exit poll făcut pentru Realitatea TV nu s-a întîmplat. Doar a fost scris din pix. Pentru că aveau nevoie de un exit poll care să contracareze rezultatul oficial al votului și să anunțe Ponta sub 40% și Iohannis mult peste 30%, să fie diferența dintre ei mică, de șase puncte procentuale, în continuarea liniei de comunicare pe care o urmaseră în tot timpul campaniei.

Și au făcut-o. Au comunicat că e un exit poll făcut de CSOP împreună cu o firmă obscură, ARP. Nu a fost adevărat. CSOP va face exit poll doar pentru turul 2, ca și CURS / Avangarde.

Nu a fost exit poll CSOP. A fost un exit poll comunicat în mod convenabil, realizat de către o firmă obscură, care evident că a anunțat – unde altundeva decît la Realitatea TV, acest bastion de obiectivitate? – că Ponta are doar 38% și că Iohannis are 32% și că scumpa de Monica Macovei și cu scumpa de Elena Udrea sînt la egalitate cu Tăriceanu, poate-poate ies totuși pe locul 3.

Acțiuni meschine pentru mize meschine.

Din păcate, nici CSOP nu a ieșit să spună: minciună!, nu e făcut de noi. Prin tăcerea lor complice CSOP a dat credit unui act de manipulare. CSOP, care știm cu toții că este apropiat de PDL și de tabăra băsesciană.

O firmă care a mai făcut exit polluri pentru tabăra băsesciano-pedelistă și în alte dăți. Firma cu singurul exit poll în 2012 care a fost puternic diferit de realitate, comunicând că USL are doar 54%, în continuarea eforturilor lui Lăzăroiu de a spune că USL nu va lua nici măcar 50%.

Începeți să înțelegeți? Se leagă punctele și se conturează desenul?

Comunitatea științifică a sociologilor trebuie să ia act de această situație neplăcută și să... Și să... Și să ce? Asta e problema. Și să ce? Nu există sancțiuni pentru asemenea fapte reprobabile, care clatină credibilitatea comunității noastre profesionale.

CONCLUZII

Să tragem concluziile.

Sondajele și exit pollurile SOCIOPOL, IRES și CSCI / OR au fost foarte exacte. Încercările de decredibilizare a acestor măsurători au eșuat.

Realitatea TV a transmis un exit poll puternic diferit de realitate și care este foarte probabil să fi fost fictiv, făcut din pix, asemănător cu efortul de exit poll CSOP din 2012.

Eforturile taberei Băsescu – Iohannis de a îl duce pe Ponta sub 40% și de a strînge ecartul sub 10% au eșuat. Atât la nivel de comunicare, cât și de mobilizare de vot.

Marea salvatoare Macovei a eșuat și ea lamentabil, obținând la fel de mult ca și Dan Diaconescu. Intensitățile online s-au dovedit și ele un mare fâs. Prefigurarea unui scor de 8-9% pentru Macovei pe baza tacticilor de tip #unițisalvăm a fost doar wishful thinking.

Încercările de campanie negativă ale băsescienilor au eșuat și ele. Ofițerul acoperit a făcut fâs. Arestările direcționate spre liderii PSD au făcut și acestea fâs, ba mai mult, mai rău au întărâtat activiștii și votanții din zonele respective. Bau-baul cu Rusia și cu China și cu "să fugim! vin comuniștii!" a făcut și el fâs.

Toate încercările disperate ale taberei băsesciene au dat rasol. Simplu: pentru că 2014 nu mai este nici 2004, nici 2009, și pentru că lucrurile s-au schimbat între timp. Băsescu pe vremuri știa că iarna nu-i ca vara. Uite că acum n-a mai știut că 2014 nu-i nici ca 2004, nici ca 2009.

Dar mai ales și mai ales, știrea cea mai importantă este că profilul votanților PSD / Ponta este unul schimbat, acoperind de manieră mai echilibrată toate categoriile socio-demografice.

Pariul cu modernitatea începe să fie câștigat. Ponta a schimbat partidul, iar românii au simțit asta și au venit în mai mare măsură spre el. S-a văzut în turul 1: în 2014, Ponta a obținut în volume absolute mai multe voturi decât Geoană în 2009 ÎN TOATE categoriile socio-demografice analizate.

Asta este un rezultat absolut semnificativ, cel mai important rezultat al acestor alegeri, vorbind atât despre schimbarea incrementală a PSD-ului, dar mai ales despre schimbarea incrementală a României.

Unii dintre voi poate vă amintiți ce vă spuneam acum cîteva luni: încet-încet, profilul PSD nu mai este atât de ideologizat / dezechilibrat pe cât era în urmă cu 10 ani sau cu 5 ani și pe cât și-ar dori adversarii săi.

Ei bine, zilele acestea s-a adeverit și această predicție. Încet-încet, cu PSD votează în mai mare măsură și categorii care până relativ recent votau mai puțin: tinerii, transilvănenii, cei din urban, cei cu studii superioare.

Asta este concluzia cea mai puternică a acestor zile de foc. Faptul că avem de-a face cu un partid și cu un candidat care s-au mutat încet-încet spre zona de centru, zona unde se câștigă alegerile. Și, pe cale de consecință, faptul că în curând vom avea un președinte al României care unește, nu dezbină, care este acceptat de toți românii.

O necesară normalizare după 10 ani de ură și dezbinare.

Mai e un pic. Mai sînt doar 11 zile.

.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Bravo!

Vorba ta: mai sunt doar 11 zile. :)

BTW: Jeanadarca de Dâmboviţa voia să anuleze alegerile din pricina celor 1169 de voturi nule din străinătate. Se vede că n-a citit Eseu despre lucididate.

Eee, dacă Saramago n-a scris şi el despre trezie :))))))

__Vali spunea...

Huh, vad nu-mi mai publici nici comentariile pe aici :-(
... dar macar stiu ca le citesti inainte de a-le sterge ;-) , asa ca asta e doar pentru tine, Turambare!

Ai fara indoiala dreptate cind e vorba de cifre (ele "vorbeste" de la sine) dar concluzia final suna a spalare de creiere:
"faptul că în curând vom avea un președinte al României care unește, nu dezbină, care este acceptat de toți românii."

Pronosticul meu: Ponta, daca va ajunge intradevar presedinte, va fi unul mult mai controversat decit insusi Iliescu!

Sa fii sanatos si te indrepti la loc ;-)

Turambar spunea...

Nu ti-am sters nici un comentariu. Cel putin nici unul scris sub handle Vali. Am sters doar comentarii de anonimi.

Iti accept punctul de vedere, chiar daca nu sint de acord cu el. Noi sa fim sanatosi, ca va fi viata si dupa 16 noiembrie. Si vei vedea ca Ponta va fi un presedinte muuult mai bun si mai decent decit va faceti voi acum temeri de bau-bau in cap

pozeDECAT spunea...

Pe mine ma intristeaza minimizarea voturilor nule de la europarlamentare si a celor de acum. Sunt prea multe ca sa fie greseli. Cand spun "minimizare" ma refer la totala ignorare a fenomenului in dezbaterile publice (mai putin a aluia care si-a fotografiat mesajul pe care l-a scris pe buletinul de vot)

Sergiu spunea...

Cand putem vedea profilele de vot ?
De la ce scor in sondaje pleaca cei doi pentru turul 2 ?

__Vali spunea...

Hm, ciudate sunt caile web-ului pe unde, probabil, s-au ratacit si unele din comentariile mele :-(

In ceea ce-l priveste pe Ponta nici nu stii cat de mult m-as bucura sa n-am dreptate!

Turambar spunea...

Profilele de vot le puteti vedea de pe 17 nov incolo. Pardon: de pe 18 nov incolo, ca pe 17 nov dorm, beau si belesc ochii pe site-ul BEC.

Ponta va fi un presedinte bun, decent, nu cum va temeti voi. Mai bun decit scortosul de Iohannis si de mii de ori mai bun decit detrimentalul de Basescu

Anonim spunea...

Facem printscreen la asta, salvam in "Ale mele..." ca uneori lumea mai uita sau le "sterge" din greseala... :))
Mai vedem noi...

Turambar spunea...

Daca tot faci printscreen, anonim pufos si antiguvernamental, sa nu uiti cumva sa o si postezi public dupa alegeri, cind va veti jeli cu totii si veti da vina pe serpilieni ca v-au furat. Atunci, cind o sa fiti voi disperati, sa nu uiti sa le aduci aminte ca Turambar v-a zis asta cu doua saptamini inainte de vot

__Vali spunea...

Hanibal, de Eugen Jebeleanu

Nimeni n’avea ceea ce el avea:
superba lui trufie
şi elefanţii
şi labele lor sfărâmând vertebrele
acestor Alpi albiţi de spaimă.

Călca, de-abia să se audă, peste stânci
şi s’auzea în lună, şi
nimeni nu mai văzuse trâmbiţele
de piatră ondulândă ale acestor fiare.
Şi n’au învins.

Please, please, nu te inrai, se putea intimpla oricui:-( Indreapta-te!