Ați auzit de Shannon?
De bețivul acela furios și palavragiu și trist care își urlă neputința noaptea la lună, legat de hamac de femeile cele rele, ca o iguană ce este? Cum dom’le, nu-l știți pe Shannon, acest popă ratat care umblă după fuste pînă dă de dracu și de doamna mă-sa? Acest nemernic de rit turistico-erotico-bahic jucat genial de un Richard Burton genial, condus de un alt bețivan genial, John Huston? Cum? Nu știți cine e Richard Burton, acest geniu alcoolic, acest galez care a scăpat de la mină, acest popă ratat din viața reală? A fost de fapt un explorator al secolului XIX, dacă nu știați.
Azi am cumpărat o carte, o ditamai nesimțirea de vreo 500 de pagini de cărămidă, aproape juma de copac, care îl are personaj central pe Shannon. Acest geniu care a pus ordine în gîndire, care a scărpinat Universul pe burtă și s-a ales cu mizerie între unghii fix esența sa: informația. Bitul. Coana cunoaștere și buna sa dujmancă în oglindă entropia.
Cartea se numește “Informația. O istorie, o teorie, o revărsare”, e scrisă de James Gleick, e scoasă la editura Publica, costă o gălăgie de nesimțire de bani, are o gălăgie de nesimțire de pagini și-și merită fiecare bănuț, fiecare colț de hîrtie, fiecare rămurică de copac sacrificat, fiecare sfert de paragraf.
Și evident că n-are nimic de-a face cu Shannon, bețivanul ordinar, ci cu Shannon, geniul de Bell Telephone Laboratories și cu esența miezului acestui ev aprins: informația, cea care alături de energie și de materie țese textura realității. Unii ar spune că doar informația, și că restul, energie, materie, e doar joc secund.
Hai că puteți. Puneți mîna pe portofel, pe paharul cu beutură, pe telecomandă, pe Wikipedia, și aflați de ce e bine să știți despre ce e vorba în Noaptea Iguanei și de ce e bine să știți cine a fost Shannon și chiar și Richard Burton. Sir Richard Burton. Un bețiv, mama lui de matematician galez... :)
.
2 comentarii:
Am aflat mai de mult, da' pentru aia as putea pune mina pe portofel, si chiar si pe sticla... Thx!
Too much SF will kill you. Eventually.
Captain Sir Richard Francis Burton a fost de 1000 de ori mai fascinant in viata reala decit e in "Lumea Fluviului". Viata bate fictiunea.
Foarte probabil sa fie valabil si pentru tine. Wellcome to the real world!
Trimiteți un comentariu