joi, 30 august 2007

Geo Bogza

Geo Bogza a copilǎrit în Buştenari – un sat al Telegii. A fost frate cu Radu Tudoran (Toate Pânzele Sus). A fost suprarealist. A fost comunist. A fost înflǎcǎrat. A fost bezmetic.


A fost mai bun decât mulţi alţii. Nu-l uitaţi… Şi uitaţi-vǎ pe cer, noaptea – dacǎ puteţi în oraşul mare plin de lumini în care vǎ zaceţi viaţa. Orion stǎ sǎ rǎsarǎ. Betelgeuse, Rigel, Belatrix.


Peste pǎduri înverzite n-a strǎlucit nicicând lumina lui albǎ. Nici pe pajişti de fân.


Orion

Nici o corabie nu s-a întors vreodatǎ

Din Mǎrile Sudului sau de la Capricorn

Atât de purǎ şi elegantǎ fregatǎ,

Cum se întoarce toamna Orion.


Peste pǎduri înverzite n-a strǎlucit nicicând

Lumina lui albǎ. Nici pe pajişti de fân.

Oceane şi munţi îl vǎd primǎvara plecând

Şi cerul nu-şi mai aflǎ multǎ vreme stǎpân.


Octombrie urcǎ din nou peste grǎdini

Înaltele-i catarge cu vârfuri de platinǎ

Şi toatǎ iarna, apoi, corabia de luminǎ

Deasupra lumii uimite se clatinǎ.


Rege al constelaţiilor din Septentrion

Mereu lunecând peste lumi îngheţate

Aşa strǎbate noaptea marele Orion,

Corabie legǎnatǎ în eternitate.



POEMUL INVECTIVǍ (1933)


PREFAŢǍ LA UN ROMAN DE DRAGOSTE

Tu mi-ai fost scrisǎ mie

Nu deprimǎrii, nu tristeţii mele

Ci adevǎratului eu, puternic – şi fǎrǎ nici un pic de milǎ.

Privesc trupul tǎu fraged de fatǎ tânǎrǎ

Şi o furtunǎ de gânduri infernale se dezlǎnţuie în mine

Sângele şi oasele mele îmi dicteazǎ tot ce trebuie sǎ fac

N-am sǎ mǎ dau în lǎturi de la nici o ticǎloşie

Fiinţa ta plǎpândǎ a fost scrisǎ puternicului din mine

Şi tu eşti prada pe care de mult am aşteptat-o sǎ-mi cadǎ în ghiare.

Joc singur noaptea – şi cânt

Şi, ca pe un complice de crime îmi privesc sexul, sǎlbatic în erecţie;

El va trece prin pulpele tale suave şi va lǎsa urme de nedescris.

Şi sunt de pe acum fericit

Atâtea nopţi de chin, de febrǎ şi delir

Atâtea bube care mi-au copt în suflet

Se vor sparge – şi vor curge în tine odatǎ cu prima ejaculare.


ESSEU

Lui Ilarie Voronca

Ce frumos era la piatra neamţ

Aerul tare ca vobele într-un poem de geo bogza

Şi munţii deranjaţi de ultima furtunǎ

Ca mai demult pe crestele aspre ale carpaţilor

La trecǎtoarea de stânci colţuroase bratocea

Unde ciobanul întâlnit se masturba în aer liber

Şi câinii de la stânǎ lingeau pe piatrǎ sperma.

Era frumos ciobanul şi cât de feciorelnic

Acolo pe crestele aspre ale carpaţilor

Arǎta felul pur în care el ştie sǎ facǎ dragoste

Sǎmânţa, ca un scuipat, fǎcea pe stâncǎ: plici

Câinii ciobǎneşti o înghiţeau cu lǎcomie

Nu rǎmânea nici o murdǎrie

Şi totul era atât de frumos şi pur.


===================

Cf. “Eu sunt ţinta – Geo Bogza în dialog cu Diana Turconi” (Ed. Du Style, Bucureşti, 1996, pp. 279 – 308)

Citeste tot...

Tot despre religie în şcoli

Gabriel Andreescu scrie un editorial în Ziua despre subiect.

=======================

Un proiect care se joaca cu multe (II)
Gabriel ANDREESCU

-- Trec acum la prevederile proiectului de lege a invatamantului preuniversitar cu privire la educatia religioasa. Conform art. 10, (1): "Planurile cadru ale invatamantului obligatoriu includ religia ca disciplina de invatamant". Acest enunt are o constructie neobisnuita, menita probabil sa creeze confuzii. Intentia a reusit, de vreme ce o multime de ziaristi s-au grabit sa sustina ca proiectul face din educatia religioasa o disciplina obligatorie. Gresit. Proiectul lasa parintilor, tutorilor legali si copiilor peste 10 ani posibilitatea de a solicita in scris studierea unei alte discipline, "Educatia moral-religioasa".
Disciplina "Religie" ar fi totusi o disciplina optionala, cu ciudatenia ca pentru ea nu se face cerere scrisa, pentru cealalta optiune, da. Autorii adauga: parintii etc. aleg "confesiunea si religia pentru studiu". Proiectul preia deci, pentru a-l intari, viciul esential al legii invatamantului care a dat educatiei religioase o natura confesionala. Punand in oglinda neglijenta cu care au fost redactate celelalte capitole ale proiectului si atentia cu care a fost asezat fiecare cuvant la acest punct, mi se pare evident ca ansamblul a fost gandit pentru a construi o baricada in jurul actualei educatii confesionale. Ce nu inteleg "smecherii" care au redactat textul este faptul ca explicitarea gandurilor ascunse convine instantelor de judecata - inclusiv celei de la Strasbourg care va avea ultimul cuvant in ce priveste invatamantul religios in scolile din Romania.

Alte cateva observatii. Mai intai, nu poate folosit termenul "obligatoriu" in legatura cu educatia religioasa. In aceasta privinta, Curtea Constitutionala s-a exprimat foarte clar in 1995, urmand teza care spune: "Daca guvernele incearca sa indoctrineze copiii conform unei anumite religii sau ideologii, dreptul international si jurisprudenta sa introduc limite stricte. Educatia religioasa obligatorie in scolile publice este interzisa, iar educatia etica este permisa numai daca este prezentata intr-o maniera neutra". Apoi, disciplina "moral-religioasa" nu reprezinta o varianta, caci sunt oameni care vad sursa eticii lor in cultura seculara, nu in religie. Si nici nu putem vorbi despre o adevarata optiune, daca cererea scrisa se face numai pentru una din cele doua discipline. In sfarsit, nu exista la ora actuala numarul de profesori de filosofie necesar programului de educatie morala.

Pentru alte observatii nu mai este spatiu. Concluzia se reduce insa la o idee simpla: educatia confesionala se face in biserici, nu are ce sa caute in scoli. Este inacceptabil ca ministerul sa foloseasca elevii drept septel crescut pentru realizarea unor pasiuni private contrare interesului superior al copilului.

Proiectul de lege a invatamantului preuniversitar este unul dintre cele mai jalnice propuneri de acte normative pe care le-am vazut in ultimul timp. El arata incompetenta, la acest nivel aproape de nebanuit, a actualului ministru al Educatiei, Cercetarii si Tineretului si a celor care au pregatit proiectul. Gandirea lor asupra actului educational reprezinta o revenire la logica precedentului ceausist. In particular, exprima vointa de a intoarce spatele marilor principii constitutionale si europene, precum educarea in spiritul drepturilor fundamentale, al demnitatii si al tolerantei, al libertatii opiniilor. Sesizarea Comisiei pentru Arta si Educatie a Consiliului Europei despre aceasta deriva a MECT mi se pare un act sanitar.

=======================

Încetul cu încetul, problema libertǎţii de conştiinţǎ, cât şi una din particularizǎrile sale: religia în şcoli, capǎtǎ un loc din ce în ce mai central / vizibil în agenda setting a mass mediei româneşti. Semn de schimbare a vremurilor.


Vezi şi postul anterior pe tema asta: Furie. Furie.


Iatǎ şi comentariile mele la adresa temei, de la zoso:

Turambar a scris pe
E foarte simplu: cei care au copii vor înţelege mult mai uşor. Este vorba despre pǎrerea ta despre lume şi viaţǎ, despre ce crezi cǎ e bine şi e rǎu şi felul în care te seacǎ la linguricǎ sǎ-ţi convingi copilul tǎu – repet: copilul tǎu – sǎ facǎ la fel. Pentru cǎ tu simţi cǎ e bine.

La fel cum credinciosul islamic, ortodox, budist, evreu sau ce mai vreţi voi face pecingine în cerul gurii dacǎ vine cineva şi încearcǎ sǎ îî schimbe scufiţa ideologicǎ lu fii-su sau fii-sa – şi sigur ştiţî exemple de-astea – la fel şi eu fac jǎrǎgai în gât, vǎd roşu în faţa ochilor şi fierbinţealǎ în pumni dacǎ vine cineva sǎ o îndoctrineze pe fi-mea altfel decât consider eu – repet: EU – de cuviinţǎ. Auziţi, bǎ? E copilul meu. Şi eu în momentul ǎsta, şi pânǎ când o sǎ fiu bǎgat în pǎmânt sǎ putrezesc cu viermii, o sǎ fiu foarte convins – repet: foarte convins – cǎ nu existǎ dumnezeu, cǎ popii sunt o turmǎ de ideologi care spalǎ oamenii pe creier de manierǎ agresivǎ şi cǎ nu vreau ca şi copiii mei sǎ fie otrǎviţi de dobitocenia parşivǎ a oricǎrei religii. Repet: a oricǎrei religii.

Sunt ateu. Şi vǎ fut muma în cur tuturor celor care doriţi sǎ îmi învǎţaţi copilul altceva. Repet: copilul meu. Cei care au copii înţeleg despre ce e vorba.

-----------

Cezar a scris pe

Pentru Turambar : ateismul nu are nici o sustinere rationala. Nu este nici o dovada ca nu exista Dumnezeu, insa sunt puzderie de dovezi ca Dumnezeu exista. Credinta este o conditie necesara pentru mantuire, chiar daca nu si suficienta. Deci, daca nu crezi in Dumnezeu, nu poti ajunge la fericirea vesnica, oricat de corect ai fi in rest. Iar copilul care sustii ca e al tau, nu e proprietatea ta. In primul rand, sufletul il are de la Dumnezeu, care este izvorul vietii, si nu ai nici un drept sa-i impiedici accesul catre Dumnezeu. Daca vrei sa ajungi la suferinta vesnica, n-ai decat (desi nu cred ca ti-ar surade ideea nici pentru propria persoana), dar nu-l trage si pe copilul tau in jos dupa tine, ca nu ai acest drept.

------------

Turambar
a scris pe

Pentru toţi cei care credeţi cǎ ştiţi mai bine ce este bine pentru copilul meu, care trebuie mântuit, care nu e proprietatea mea şi care alte chestii de ateism agramat: vǎ aştept cu plǎcere sǎ vǎ dau un cap în gurǎ, un şut în proprietate şi sǎ vǎ învǎţ ce este aia mântuirea de prostie şi de agresivitatea propǎvǎduitoare pe pielea altora într-un stat laic care respectǎ libertatea de conştiinţǎ, aşa cum şi eu v-o respect pe-a voastrǎ, Dumnezeii mamilor voastre de totalitarişti cu crucea în frunte.

Atunci dovada existenţei lui Dumnezeu va fi scrisǎ cu o pecete de foc, ca sǎ mǎ explic biblic, în dinţii voştri, în coaiele voastre, în tot corpul sacru al existenţei voastre de persoane înalt responsabile care nu au ce face şi vor sǎ se bage şi în viaţa altora.
Citeste tot...

Rebel Rebel

Arise! Tremuraţi…

Citeste tot...

Le Dernier Repas

Aşa trebuie sǎ înceapǎ povestea cu Brel. Le Dernier Repas. Testamentul sǎu artistic.

Tremuraţi…

Citeste tot...

Vesoul

Poate nu cea mai bunǎ introducere în Brelologie (vulgata brelianǎ ar zice: începe cu Ne Me Quitte Pas), dar unul din cântecele mele de bucurie.


Chauffe, Marcel, chauffe! :)

Vesoul + Interviu – un Brel mai copt (1968)

Începe sarcastic – musicǎ de camerǎ, un Brel afectat. Trece brusc în varianta cunoscutǎ. Urmeazǎ un interviu cu el. Aveţi rǎbdare. Pour les connaisseurs.

Vesoul – English subtitles


Vesoul – funny karaoke fǎcut de doi franţuji tineri contimporani


Citeste tot...

PNL = Partidul Legionar Român

Acum li s-a pus pata pe sondaje. Dacǎ sondajele nu îi aratǎ în culori frumoase, de 50% spre 70%, atunci se cheamǎ cǎ produc efecte negative în populaţie şi, therefore, trebuie interzise în perioada campaniei electorale.


Un alt semn de ipocrizie tâmpǎ. Pe de o parte, pe mǎsurǎ ce se apropie campania electoralǎ (pardon: campaniile electorale), dau din ce în ce în ce mai mult din colţ în colţ sǎ ştie cum stau şi vin la tine sǎ le faci sondaje de tip “ieri” (repede, bine şi ieftin). Pe de altǎ parte, se iau de braţ dintr-o parte în alta a junglei politice, de la PNL la PSD şi de la PC la UDMR, sǎ aprobe interdicţia.


Şi de unde vine propunerea? De la liberali. Auzi, bǎ? De la liberali, futu-i liberalismul de rit românesc cu cine l-a fǎcut el sǎ-l facǎ. A doua cǎlcǎturǎ recentǎ pe bec a liberalilor. Mai întâi religia obligatorie în şcoli, acum interzicerea sondajelor. PNL: Partidul Legionar Român.


Evenimentul Zilei
vorbeşte aici despre propunerea de interzicere a sondajelor de opinie. Ioana Avǎdani comenteazǎ aici.

Citeste tot...

miercuri, 29 august 2007

Titsology


Acum şi femeile fac haka. Vǎ daţi seama cum li se scuturǎ ţâţele în aer?


O kapa te… :bow: :rofl:


Pânǎ şi BBC-ul a scris despre asta. Cu ţâţe cu tot în paginǎ.

Şi bineînţeles cǎ se gǎseşte şi pe YouTube.




Citeste tot...

Ka Mate! Ka Ora.

De aici:

Leader
               KA MATE!                  KA MATE!
               We're going to die!           We're going to die!   
               We were at war                                   
Chorus
               KA ORA,                   KA ORA!
               We're going to live!          We're going to live!
               But now there is peace.                              
Leader 
               KA MATE!                  KA MATE!
               We're going to die!           We're going to die!   
               We thought we were all going to die
Chorus
               KA ORA,                   KA ORA!
               We're going to live!          We're going to live!
               but now we are safe


All together
               TENEI  TE  TANGATA        PU'RU-HURU
               This is the man,              so hairy
               because our leader,            so strong and masculine,


NA'A NEI TIKI MAI WHAKA-WHITI TE ...
               who fetched,                  and made shine the 
               has unified us and brought back the sunny days of


... RA! UPANE! KA UPANE!
               sun!    Together!             All together ... !
              peace.    We are all working in harmony, side by side, 


A UPANE! KA UPANE!
               Together!                     All together ... !
               moving in unison like the hairs on our chief's legs
 
               WHITI TE RA!
               To sun shines!
                    to prolong these sunny days of peace.



                HI !

Yeah!

Citeste tot...

Rahan

Vǎ mai aduceţi aminte? Nostalgia copilǎriei comuniste. Rahan şi Pif Gadget. Cuţitul rǎsucit pe piatrǎ.

Zice cǎ acum fac desen animat dupǎ Rahan (courtesy of Hotnews). Sau poate chiar au fǎcut. Ia sǎ cǎutǎm şi filmuleţul pe YouTube.


Luaţi filmuleţ. Mǎ duc sǎ vǎd dacǎ gǎsesc şi filmul.

Dar nu cred – în ştirea de pe HotNews zice cǎ o sǎ fie serial pt TV din primǎvara viitoare.


LATER EDIT: Nu e (logic, nu?). Dar tot am gǎsit ceva: colecţia completǎ de benzi desenate. O iau, chiar dacǎ nu o sǎ mǎ uit la ea. Sǎ fie acolo. Comportament de hârciog tâmpit. Inutil. Nu mai luaaa, bǎ, cǎ nu ai timp sǎ te uiţi la ele….. Ng ng ng


Citeste tot...

Furie. Furie.

Prea complicat sǎ mai scriu încǎ o datǎ. Mai bine citiţi la zoso. Şi postul cu pricina, şi debate-ul – inclusiv comentariul meu. Şi pigu zice despre acelaşi lucru.

E vorba de furie. Cineva, altcineva decât mine, vrea sǎ modeleze mintea copiilor mei într-un fel cu care eu nu sunt de acord. Şi dobitocul de stat laic, cu dobitocul de ministru liberal – auziţi, bǎ? LIBERAL, bǎga-mi-aş sǎ-mi bag eu în liberalii morţii mǎ-sii – care poartǎ prapurii ipocriziei.

Sǎ-mi bag. Simt cǎ e una din primele dǎţi când vreau sǎ plec din ţara asta de cǎcat.

Aici scrie zoso despre religia în şcoli. Aici comentez eu – furie cu diacritice.


LATER EDIT: Mai sunt şi alţii care abordeazǎ tema. Doc de la HotNews despre caracterul non-obligatoriu al acestei obligativitǎţi. Un comentariu al lui Horia-Roman Patapievici, de partea cealaltǎ a baricadei, în EZ aici. Citeste tot...

Din dreapta leul, din stanga crocodilul

Din ciclul “Viaţa bate bancul”. Poate vǎ amintiţi de bancul cu eroul (român, bineînţeles) care e asediat dintr-o parte de tigru, din alta de leu, din a treia de crocodil, şi el, în vitejia lui….


Ooops. Am uitat bancul. Dar vǎ pot oferi varianta real life. Fǎrǎ tigri. Dar cu bivoli. Unul din cele mai urmǎrite, dacǎ nu cel mai urmǎrit, filmuleţ de pe YouTube. Vizionat de milioane de oameni. Ad literam.


Epopeea unui pui de bivol prins de lei, disputat de… Ba nu! Mai bine nu vǎ povestesc şi vǎ las sǎ vedeţi acţiunea. Suspans. Galore. Enjoy!



Citeste tot...

He he... :)

Ce înseamnǎ stilul, mǎi frate mǎi. Dig this, dudes. Rugby with an attitude. :D



Citeste tot...

Rugby. Galore.

Pentru cei care sunt interesaţi: aici puteţi gǎsi tot soiul de mini-filmuleţe (YouTube usually) ce ţin de rugby. Buşeli, trosneli, eseuri, faze semnificative. Un blog bine ţinut, cu grǎmadǎ de content. Profesional tipul. Very professional.

Pentru ceilalţi, care vor meciuri de rugby, wait for Rugby World Cup 2007 to happen. In just two weeks time, dudes. Hardly waiting.


Partea bunǎ este cǎ TVR 2 va transmite meciurile României din grupe, cât şi toate meciurile din fazele eliminatorii (sferturi şi peste). Partea proastǎ este cǎ acelaşi TVR 2 nu transmite restul. Grupele, carnea. Unde vor fi nişte meciuri sfâşietoare. Think South Africa vs England sau toate meciurile dintre Franţa, Italia, Irlanda şi Argentina (toate trei în aceeaşi grupǎ – grupa de foc).


Iar pentru cei cu adevǎrat interesaţi de rugby, just drop a comment and contact. Pot sǎ vǎ pun în legǎturǎ (invite) cu un site unde gǎsiţi meciurile de rugby, ţinut de australieni. Highly recommended.


PS: V-am spus cǎ o sǎ mǎ duc la meci, la Scoţia vs New Zealand, peste trei sǎptǎmâni, în Edinburgh? I f*cking rule, mates…

Citeste tot...

Despre asta este vorba de fapt

Interviul din România Liberǎ de care pomeneam mai înainte.

http://www.romanialibera.ro/a103568/tariceanu-a-ratat-o-vizita-la-moscova.html

Interviu - "Tariceanu a ratat o vizita la Moscova"

Tariceanu a ratat o vizita la Moscova"

Miercuri, 15 August 2007

Interviu realizat de Sabina Fati

Mircea Popa, 65 de ani, disident promoscovit inainte de 1989, cand a si cerut azil politic in URSS, este astazi unul dintre putinii romani priviti cu bunavointa la Kremlin. In perioada 1975-1982 a editat revista Orizont a Ambasadei Cehiei la Bucuresti, a fost apoi director de cinematograf si corespondent ad-hoc al agentiei ruse Novosti in perioada evenimentelor din decembrie, motiv pentru care a fost arestat sub acuzatia de transmitere de informatii catre puteri straine. In prima perioada a anilor ‘90 a lucrat alaturi de Miron Mitrea la consolidarea Confederatiei sindicale Fratia, iar dupa revenirea PSD la putere in 2001 a devenit consilierul lui Cozmin Gusa. Intre 2001 si 2003 a editat revista "Noua Rusie", iar din 2003 coordoneaza Agentia "Rusia la zi", un site care si-a suspendat recent activitatea.

» Site-ul "Rusia la zi" pe care l-ati coordonat pana recent si-a suspendat acivitatea sau s-a inchis? De ce?

— si-a suspendat activitatea. Eu am infiintat acest site impreuna cu Sorin Rosca Stanescu, iar in iunie 2004 cineva a cumparat de la noi 60 la suta din actiuni, astfel incat am putut demara o activitate cotidiana, fiindca pana atunci functionam in regim saptamanal.

» Cine este investitorul?
— O firma din Insulele Virgine.

» Cine este reprezentantul acestei firme? E cunoscut in mediul public autohton?
— Nu vreau sa-i dau numele, fiindca nu vreau sa creez o situatie-limita, desi acest om ar merita sa fie pomenit.

» E implicat in viata politica?

— Intr-un fel. In orice caz, site-ul a reusit sa penetreze presa romaneasca, iar per total am putut observa ca mass-media au inceput sa aiba mai multe informatii despre Rusia. Am inceput sa avem tot mai multe abonamente, chiar pentru institutii publice: Ministerul Industriei, Guvernul, SRI, Rompres.

» De ce nu incercati sa gasiti finantari pentru site-ul "Rusia la zi" de la Moscova?
— Poate parea paradoxal, dar Rusia nu este interesata sa fie privita cu atentie din afara si acest site nu a fost tocmai salutat la Moscova.

» De ce?
— Pentru ca Rusia vrea sa spuna despre ea ce vrea ea.

» Site-ul era destul de prietenos cu puterea de la Moscova, apareau acolo foarte putine articole critice la adresa lui Putin, iar selectia era bine facuta in acest sens.
— E adevarat. Noi nu am vrut sa facem nici apologia Rusiei, dar nici sa avem o atitudine negativa, de altfel nu am primit niciodata o oferta de sprijin din partea Kremlinului. In schimb, cel care a inchis "Rusia la zi" a crezut ca-i face o placere lui Traian Basescu. In realitate a facut rau mediei romanesti.

» Cel care detine 60 la suta din "Rusia la zi" si care a inchis site-ul are deci influenta in politica.
— Da. Aceasta inchidere apare pe fondul atitudinii negative fata de Rusia a Guvernului si Presedintiei. Inchiderea site-ului a fost un act nervos si brutal.

» De fapt cat costa intretinerea acestui site?
— 7.000 de euro pe luna.

» E o suma destul de mica si ar putea fi furnizata de investitorii rusi din Romania.
— Daca as accepta bani de la Moscova sau de la oamenii de afaceri veniti de acolo, s-ar confirma zvonul ca as fi platit de rusi si atunci site-ul nu ar mai avea destula credibilitate.

» De ce nu-l finantati din propriile afaceri? Se spune ca detineti firme in domeniul energiei, cum e Energi Co, dar si alte companii in care sunt implicati afaceristi importanti precum Sorin Ovidiu Vantu.
— Eu nu sunt atat de bogat, am doar o editura, restul sunt speculatii.

» Dar militati pentru aducerea investitorilor rusi in Romania.
— In 2002, la Summitul ruso-american de la Roma, cei doi mari actori au impartit din nou Romania: SUA si-a luat 70 la suta din importanta geostrategica si Rusiei i s-au rezervat 70 la suta din importanta economica, iar lucrurile evolueaza potrivit acestei intelegeri despre care nimeni nu scoate o vorba.

» Din perspectiva unui filorus ca dvs. aceasta intelegere ar putea parea buna, dar din perspectiva intaririi democratiei autohtone lucrurile ar putea parea alarmante.
— Aceasta intelegere ar fi trebuit sa fie buna pentru Romania fiindca i-ar deschide pietele estice.

» Aceasta este si teoria premierului Tariceanu. Il cunoasteti?

— Nu, doar pe consilierul sau Dorin Marian.

» Ii dati sfaturi lui Dorin Marian?

— Il cunosteam inainte de a fi la Guvern, dar de cand a devenit consilierul premierului am avut doua intalniri pe aceasta tema si daca are nevoie de sprijin eu sunt gata sa i-l acord. Problema lui Tariceanu este ca nu stie regulile de baza: nu poti merge la Moscova neasistat.

» Cine ar trebui sa-l asiste?

— Oameni care se pricep la acest lucru.

» Dvs.?
— Poate noi, eu si Cozmin Gusa.

» Le-ati oferi premierului, Guvernului acest sprijin?
— Cred ca nu au nevoie. Guvernul nu vrea sa-si recunoasca lipsa de competenta in legatura cu Moscova. Dl Tariceanu a ratat in decembrie anul trecut o vizita la Moscova.

» Cine ce greseala a facut?
— Defectiunea tine de Guvern.

» Primul ministru se pregateste totusi pentru o vizita la Kremlin in aceasta toamna. E posibil sa o rateze din nou?

— Nu stiu. Se fac multe greseli si exista multe prejudecati. Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a fost recent la Sankt Petersburg si cand s-a intors a spus ca vine de la Amsterdam. Guvernul se teme de electorat atunci cand sacrifica relatia cu Rusia si accepta pierderi inclusiv economice din acest motiv. Nici un om politic nu are curajul sa afiseze o atitudine pozitiva fata de Rusia.

» Sunteti un filorus declarat, iar inainte de 1989 ati cerut chiar azil politic in URSS, intr-o perioada in care disidentii preferau Occidentul. Ce fel de relatii aveati la Moscova?
— Aveam relatii cu sovieticii, sigur ca da, participam la receptii cu ei, eram un disident de stanga, l-am atacat pe Ceausescu dinspre Moscova.

» Atunci i-ati cunoscut pe Iliescu si pe Magureanu?
— Nu, Magureanu a vrut sa ma cunoasca in 1990, atunci cand eram la CSI Fratia.

» Sunteti in relatii bune cu Virgil Magureanu?

— Nu. Eu il acuz ca a distrus Fratia. In 1990 scoteam revista "Argument", iar Mitrea mi-a propus sa transfer publicatia sindicatului si sa intru in biroul executiv al organizatiei. In acel moment venisera la Fratia o serie de reprezentanti sindicali din SUA, cu bani, instructori, logistica. Eu am primit 85.000 de dolari doar pentru revista. In perioada aceea sindicalistii americani veneau mereu la noi, iar Ion Iliescu a vrut sa ne cunoasca tocmai din acest motiv, temandu-se ca se va dezvolta o miscare sindicala proamericana si el ar putea pierde masa de manevra de care avea nevoie.

» In 1989, cand ati fost arestat, a fost o coincidenta ca v-au plasat in aceeasi celula cu fostul ofiter de informatii Mircea Raceanu?

— Nu cred, mai ales ca in aceeasi celula mai era cineva acuzat ca ar fi agent britanic, Raceanu era agent american, iar eu eram socotit agent sovietic.

» Ati avut relatii cu serviciile secrete ale URSS sau ulterior ale Rusiei?

— Eu probabil ca as fi ajuns agent al KGB in anii ’70, dar KGB n-a vrut tocmai pentru a ma proteja.

» Ati fi vrut?
— In anii ‘70 probabil ca da, fiindca Ceausescu era o problema mare.

» Desi spuneti ca nu ati avut relatii cu KGB, totusi cunoasteti o serie de investitori rusi proveniti din serviciile secrete sovietice cu care sunteti asociat la Centrul de Afaceri Romano-Rus.
— In 2001 eram asistentul politic al secretarului general al PSD, care era Cozmin Gusa. Atunci a venit un fax de la Moscova in care se preciza ca partea rusa era de acord cu vizita noastra acolo, desi noi nu ceruseram nimic. Cu alte cuvinte, Gusa a fost ales de Kremlin ca posibila interfata politica in Romania.

» De ce l-ar fi ales pe Gusa?

— Eu cred ca a ales in primul rand PSD si apoi pe Gusa.

» Dvs. de ce l-ati consiliat pe Gusa?
— Altcineva m-a trimis la Gusa.

» Cine?
— Nu spun. Eu trebuia sa fiu un fel de expert sindical, iar Gusa trebuia sa puna in practica proiectul PSD ca SPD (Partidul Social Democrat din Germania), cu sprijin din partea acestei formatiuni, dar acest proiect nu le-a convenit oligarhilor din partid.

» Liderii PSD au fost de acord sa-l ajutati pe Gusa?

— Nu, ei m-au si dat afara, in iunie 2002, iar apoi au vrut sa-l anihileze pe Cozmin.

» In presa s-a speculat ca Gusa ar fi avut relatii in cercurile influente de la Moscova peste capul liderilor PSD.

— E adevarat, vizita lui Adrian Nastase la Moscova in 2002 si cea a lui Ion Iliescu in 2003 au fost negociate de Cozmin Gusa. Totusi, PSD ar fi vrut sa-l pastreze in partid.

» Mai sunteti consilierul lui Gusa?
— Suntem prieteni.

» Pe Iulian Vlad, seful Securitatii in perioada 1987-1989, cand l-ati cunoscut?
— In 2001, de ziua lui Cozmin Gusa.

» In perioada referendumului s-a vorbit despre implicarea unor cercuri influente de la Moscova in politica autohtona si mai ales despre aparitia lui Alexandru Kondiakov, consultantul rus care s-a intalnit inainte de demiterea presedintelui cu mai multi lideri de partide. Dvs. i-ati facut legatura cu Tariceanu?
— Nu.

» Kondiakov are parghii prin care ar putea influenta anumiti politicieni romani?
— Cred mai degraba ca el poate da anumite raspunsuri atunci cand este intrebat la Kremlin despre anumite situatii de la Bucuresti.

» Ce ar putea rezolva Tariceanu daca va fi primit la Kremlin in aceasta toamna?

— Vizita la Moscova trebuie pregatita: trebuie sa se hotarasca daca vrea spectacol sau vrea sa rezolve probleme. Daca ar fi sa-i dau gratis un sfat, i-as sugera lui Tariceanu sa-i invite pe toti oamenii de afaceri rusi din Romania la un cocteil si sa-i intrebe ce-i nemultumeste. De pilda, patronul rus care a cumparat fabrica de sarma de la Campia Turzii si COS Targoviste ar vrea sa cumpere si centrale pe carbune.

» Toate centralele pe carbune?
— Da.

» N-ar fi periculos sa intre parti importante din industria energetica pe mana rusilor?
— Nu. Petromidia lui Dinu Patriciu a vandut, se pare, recent 20 la suta din actiuni rusilor.

» Exista temerea ca acesti oameni de afaceri ar putea importa in Romania mafia ruseasca, sistemul oligarhic si celelalte tare ale sistemului rusesc, punand in pericol democratia fragila autohtona.

— Dar ce, eu, daca-i invit acasa pe japonezi, trebuie sa le preiau si obiceiurile?

"Sunt stanjenit de relatia cu Sorin Rosca Stanescu"

» Inainte de 1989 ati scos o foaie subversiva "Libertatea" impreuna cu Sorin Rosca Stanescu. stiati ca el avea relatii apropiate cu Securitatea?


— Nu. Cu Rosca s-a intamplat ceva, fiindca el si-a predat carnetul de partid si a venit la mine sa ma intrebe daca am pe cineva legat de Moscova, fiindca se simtea in pericol. Dupa aceea am facut samizdatul impreuna, dar el a fost cel care l-a oprit, spunandu-mi ca sunt probleme. Putin dupa aceea am fost dat afara de la Cinema Miorita, unde lucram.

» L-ati suspectat ca a tradat?
— Nu.

» Acum in ce relatii sunteti cu el?
— Sunt stanjenit in relatia cu Sorin Rosca Stanescu. Eu nu sunt certaret, dar el a fost cel care l-a adus pe investitorul care acum a inchis Agentia "Rusia la zi". Nu pot sa cred ca ei doi nu au avut o discutie inainte de a hotari ca trebuie inchisa agentia. Ei doi au inchis agentia.

» Este vorba despre Sorin Ovidiu Vantu?
— Nu stiu.

Citeste tot...

marți, 28 august 2007

Mda. Hai. De la capǎt...

Meanwhile s-au întâmplat chestii.

Am fost în Bulgaria, în conced. Copii hârtii gulii. Gǎletuşe de nisip, scoici, soare. Aaaaaaaargh! Vreau pe munte. Vreau pe munte. Piatra Craiului. Am fǎcut poze. Am fǎcut filme. Nu le pun.

Meanwhile s-au întâmplat chestii.

Dinu Patriciu a vândut 75% din Rometrol cǎtre kazahi. Mda. De rumegat. E bine? Se dǎşchide piaţa spre pleaşca aia de petrol din Asia Centralǎ? E rǎu? Iar dǎm la ruşi bucǎţi strategice de ţarǎ? E bine? Suntem un cap de pod pentru Ioropa şi asta înseamnǎ cǎ we really start meaning somepin in the energy game / war / shit? E rǎu? Semnul acelei înţelegeri de care pomenea şpionu rus în interviul din România Liberǎ : cǎ geostrategic suntem 70% ai americanilor şi doar 30% ai ruşilor, dar cǎ economic suntem viţǎversa, dacǎ mǎ înţelegi dumneata, conaşule?

Mda. Meanwhile s-au întâmplat chestii.

PS: Aveţi dreptate: în româneşte scriu mai bine. Creativitate, mane. Liber exprimǎciunea riguros spontanǎ a Internauticii hibrid-primitive. Mda. În englezǎ sunt lemnos-plictisitor. În românǎ sunt Turambar. I’ll therefore switch to Romanian. Sǎ moarǎ jungla…

Citeste tot...

Dinamo, te pup!

Dinamo a mâncat bǎtaie. Right now, under my starry eyes. În prima reprizǎ conducea cu 1-0, împotriva lui Lazio. În a doua reprizǎ, în 10-15 minute le-a dat Lazio sǎ le ajungǎ: trei unu dupǎ altu.

Ştiţi voi ce înseamnǎ asta? Înseamnǎ cǎ moi, subsemnatu undersigned, moi l’impardonable tocmai am scutit o cheltuialǎ considerabilǎ. De ce? Pen’ cǎ. Pen cǎ Mihai a pus pariu cu mine cǎ Dinamo se calificǎ. Dacǎ pierdeam eu, îi plǎteam o cǎlǎtorie (belet, coteţ, hârleţ) la unde ar fi vrut muşchiul domniei sale sǎ îi vadǎ pe câini în deplasare, în Liga Campionilor. Dacǎ pierdea el (şi ohoho, a pierdut. Tocmai a pierdut), plǎteşte el cǎlǎtoria lu mine (belet, coteţ, hârleţ) la meciul New Zealand vs Scotland. Unde oricum mǎ duc.

Bǎǎǎǎǎǎǎ cititorule, auzi dumneata? Mǎ duc sǎ vǎd the mighty All Blacks la Edinburgh. Mǎ duc sǎ-l vǎd pe Carter şi pe Collins cum o sǎ le-o tragǎ celţilor sǎ le meargǎ The Famous Grouse pe fulgi. Şi nu pe banii mei.

Tu du du dum. Life is a bitch and then you die. Life is a beach and then I dye. Scubidubiduuuu… :D

Citeste tot...

sâmbătă, 11 august 2007

Until We Meet Again, Under Death's Starry Eyes

That's what I've found today. It's about getting closer.

Do not go gentle into that good night,
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.

Though wise men at their end know dark is right,
Because their words had forked no lightning they
Do not go gentle into that good night.

Good men, the last wave by, crying how bright
Their frail deeds might have danced in a green bay,
Rage, rage against the dying of the light.

Wild men who caught and sang the sun in flight,
And learn, too late, they grieved it on its way,
Do not go gentle into that good night.

Grave men, near death, who see with blinding sight
Blind eyes could blaze like meteors and be gay,
Rage, rage against the dying of the light.

And you, my father, there on the sad height,
Curse, bless me now with your fierce tears, I pray.
Do not go gentle into that good night.
Rage, rage against the dying of the light.

(DYLAN Thomas)

Citeste tot...

joi, 9 august 2007

The Wolf In A Sheep Skin, Eating Digested Grass

Iliescu on TV, sustaining that the lustration law is Stalininst in essence and claiming that he was politically persecuted and that his father was politically detained.

These are the days of our confusion... :blink: :( Citeste tot...

Sad and angry editorial concerning Romanian physicians [in RO]

http://www.revistapresei.ro/articol_80771-Moartea-doctorului-Escu-de-Alina-Mungiu-Pippidi.htm

Moartea doctorului Escu (de Alina Mungiu-Pippidi)

Om fi un popor crestin? Orice om se uita in ziare sau la televizor zilele astea nu poate avea decat indoieli. Un cotidian discuta pe larg despre organele interne ale patriarhului decedat: trebuiau scoase la imbalsamare sau nu? De ce nu l-au autopsiat, se intreaba diversi, care au pierdut astfel o mare sursa de distractie suplimentara.

Un alt cotidian il dezgroapa de undeva pe fratele puscarias al mitropolitului Daniel, caci altfel nu aveau o sursa care sa lanseze ca Daniel e ofiter acoperit, si ii ofera largi spatii in care sa spele in public

rufele familiei. Si isteria generala cauta frenetic explicatia unui fenomen perfect banal, moartea unui batran bolnav de 93 de ani, care acceptase riscul unei interventii chirurgicale, la o varsta la care orice interventie chirurgicala presupune un risc enorm.

In acest circ se vede clar ca raposatul nu era de fapt respectat pentru el insusi, ci numai pentru pozitia lui de putere (altfel nu ne-am repezi la maruntaiele lui si am admite ca un patriarh, un om care la 93 de ani vrea sa mai presteze public, va accepta un risc sporit decat un calugar care s-ar fi putut inchide in celula).

Si se mai vede si ca acesti crestini de circumstanta nu admit ca moartea e un fenomen care se petrece din vointa lui Dumnezeu si nu neaparat din vina unei conspiratii iudeo-masonice.

Am scris eu mai demult ca Europa de Vest s-a secularizat dupa ce valorile crestine fusesera internalizate si se manifestau in comportamentul oricarui om, chiar daca nu mergea la biserica, in vreme ce la noi e exact pe dos, suntem niste religiosi declarati, dar cu destule comportamente barbare.

Dar am subestimat fenomenul. Saptamana asta lucrul care m-a suparat cel mai mult este altul. Am observat de ceva timp incoace ca exista un resentiment in crestere fata de corpul nostru medical. Pana la un punct, acest lucru s-ar putea explica prin faptul ca sistemul autohton de sanatate functioneaza in continuare prost.

Dar nu stiu de unde a aparut ideea ca el functioneaza atat de prost din cauza cadrelor medicale.

Cine vede filmul mult laudat al lui Cristi Puiu Moartea domnului Lazarescu ramane cu ideea ca doctorii sunt toti un fel de mici Ceausesti (cand nu sunt niste smecherasi manipulati de asistente frumoase). Filmul a facut prozeliti, si C.T. Popescu ne-a mai dat, intr-o emisiune de-a lui, o replica minora, facuta de o studenta, tot pe tema asta.

Fata frumoasa si inocenta lovita la cap nu gaseste doctor competent si sfarseste prin a calca pe unul cu masina. Ce nu pricep acesti artisti de talent, dar superficiali ca toti romanii, este ca si cadrele sanitare sunt tot atat de mult victimele acestui sistem infect, unde s-a aratat tot amatorismul clasei noastre conducatoare de dupa 1990, ca si pacientii.

Lungul sir de reforme ratate nu se datoreaza celor dinauntru, care au incercat mereu sa isi faca datoria, ci veleitarilor care au condus sistemul, ca si expertilor de circumstanta care i-au asistat si care, da, au ratat.

Faptul ca un medic de rangul intai, ca profesorul Sinescu, a putut fi anchetat la reclamatia unei fundatii Sarmisegetuza (evident, o facatura securista, cu diversi funaristi prin ea) si ca la asta au agreat si ministrul in functie, dl Nicolaescu, PNL, si fostul ministru, doctorul Cinteza, PLD, mi se pare culmea.

Comentatori de televiziune de doi bani au tipat la medici zilele astea cum nu au niciodata curaj sa o faca la oamenii cu putere. In viziunea publica, medicul e un fel de chelner, care trebuie sa serveasca la masa corect pentru a-si primi bacsisul, si trebuie trimis la puscarie daca ceva iese prost.

Hai sa ne intelegem: numai cine are mare dedicatie vrea sa lucreze in sistemul medical de azi din Romania. Ca sa ajungi doctor studiezi cincisprezece ani, daca nu chiar toata viata, dai cele mai multe si mai grele examene din orice profesiune, ai parte de cel mai mizerabil loc de munca (spitalul romanesc), cea mai mica plata si raspunderea cea mai grea.

Timp pentru a doua slujba nu ai cum sa ai, si ajungi sa accepti cadouri de la pacienti, ceea ce nu e demn. In tineretea mea erau cincisprezece pe un loc la medicina, azi uneori nu se completeaza locurile la admitere, atat a ajuns de neavantajoasa profesiunea. Orice politician de meserie sau sofer amator din Romania are dreptul la iresponsabilitate cu consecinte legale minore, medicii nu.

Oricine a fost patriarh sau presedinte, ca a fost securist sau criminal, ca il cheama Teoctist sau Iliescu, are parte de impunitate eterna, pentru ca ceea ce respecta de fapt romanul e puterea. Medicii nu au parte de asta. Comunismul a lasat in imaginarul colectiv ideea ca un medic poate opera cu mitraliera la tampla.

Poate pentru ca e de neconceput ca vreun medic sa isi foloseasca vreodata priceperea pentru a face rau. Virtutea e inca o data vazuta in lumea noastra de salbatici ca o forma de slabiciune. Pe doctorul Escu nu il respecta nimeni, ceea ce e mai grav decat o moarte clinica.

Hai sa ne reconsideram atitudinea fata de medici cat mai avem cativa buni pe aici! Ca Roncea si ai sai de la Civic Media, care au facut o plangere penala contra medicilor patriarhului, nu au unde pleca de la fundul fundului unde se afla, ca nu sunt buni de nimic.

Chirurgii si asistentele noastre insa, carora le dam pe luna cam cat ia un expert PHARE pe zi intr-un program european din Romania, au insa Europa deschisa de la 1 ianuarie, si daca se iau dupa ce am vazut in Polonia, unde s-au golit spitalele de cadre, vor pleca cu totii. Eu deja nu mai inteleg de ce mai stau sa ne ingrijeasca pe noi in conditiile astea.

Citeste tot...

duminică, 5 august 2007

Florian Pittis just died a while ago. May he rest in peace :( Citeste tot...

miercuri, 1 august 2007

Finally...

Finally... After almost one month of harsh heat, of 40+ Celsius degrees, it finally rains.

It's kinda cold for this time of the year (20-22 degrees) and the rain has an autumnish quality: slowly, inexorably, coldish. From time to time it starts to pours for several minutes then it settles down again to a calmer state.

A saving hand for the vegetation that was on the verge of being starched by heat.

Romania, slowly turning into a Mediterranean climate... Citeste tot...

Good tidings, shrouded in danger

That's what The Economist has to say about the most recent plans of Romanian public policies. Not bad, but with a cautionary tale:

Romania gets ready

Jul 31st 2007
From the Economist Intelligence Unit ViewsWire

Preparing for EU membership threatens fiscal health

Romania’s budget recorded a small deficit in the first half of the year, but is likely to run close to the EU-mandated 3% of GDP limit for the year as a whole as Prime Minister Calin Popescu Tariceanu’s government embarks on a massive infrastructure and welfare programme, designed to bring those areas of Romanian life into line with the rest of the EU.

Romania’s consolidated budget deficit was equal to 0.19% of GDP in the first half of the year, compared with a surplus of 0.16% of GDP in the year-earlier period, the finance ministry reported on July 27th. In local currency terms, the deficit was Lei750m (US$324m). This marks something of an improvement in the second quarter, since the January-March gap was Lei450m. Revenue was equal to 15% of GDP (Lei58.6bn), while expenditure reached 15.2% of GDP (Lei59.3bn).
A strong position

For an economy that ran a fiscal deficit of 1.6% of GDP last year, the first-half fiscal outturn is impressive. Of course it is helped by economic growth, which although slowing from 2006’s 7.7% expansion in GDP was still growing at 6% in the first quarter. This is being powered by buoyant private consumption, on the back of expanded employment and fast-rising wages. As a result, there is little need for pump-priming. Yet this is precisely what Mr Tariceanu’s government proposes.

Its 2007 budget law sees revenue of 39% of GDP and spending at 41.7%—the highest level since the end of communism. As a result, the government expects the deficit to balloon to 2.8% of GDP this year, with barely any change planned for 2008. The European Commission is less convinced that the government will keep the deficit within the EU’s guideline 3% of GDP ceiling: it projects an increase in the consolidated budget deficit, from 1.9% of GDP in 2006 to 3.2% of GDP in 2007 and the same in 2008, using the ESA 95 methodology. Mainly because we believe the revenue target for 2007 is unduly optimistic, the Economist Intelligence Unit forecasts a fiscal deficit of 3.1% of GDP this year.

The projected increase in the deficit (based on the budget proposal) is largely driven by increases in government capital expenditure projects equivalent to 3.6% of GDP, and increases in social security benefits equivalent to 0.4% of GDP. These will be partially offset by increases in income tax and VAT equivalent to 1.5% of GDP, and cuts in subsidies equivalent to 0.9% of GDP.

Mr Tariceanu says the massive increases in spending are necessary to modernise Romania’s infrastructure and bring its welfare system closer to EU standards. In June, his government decided to double state pensions over a two-year period, at a predicted cost in 2008 of €2bn (US$2.7bn).
Look before you leap

Mr Tariceanu’s plans for a “great leap” to catch up with Western Europe in the fields of infrastructure and welfare carry several dangers for the country.

First, they threaten to exacerbate the current-account deficit, which ran at an elevated 11.6% of GDP in the first quarter on the back of the Romanian consumer’s thirst for imports and a dramatic expansion in credit. Worryingly, as the deficit has expanded the country’s ability to finance it through foreign direct investment (FDI) has contracted. In the first four months of the year, FDI covered just 36% of the current-account deficit, compared with 87% coverage in the year-earlier period.

Second, Romania is moving away from adherence to the Maastricht criteria for membership of the euro area. Several new member states are struggling with fiscal problems inherited from previous governments; the emerging problem in Romania is purely of this government’s making.

Third, and perhaps most seriously, there is a serious risk of provoking a resurgence of inflation. Romania’s progress in this front was hard-won, as it was one of the last accession states to achieve single-digit inflation. Last year, consumer-price inflation averaged 6% and it stood at 3.8% year on year for a third consecutive month in June. However, very strong domestic demand and the procyclical fiscal policy that is helping to suck in imports could fire inflation once again. In addition, sharp increases in the minimum wage and three rounds of wage increases in the public sector could reignite inflationary expectations and spill over into the private sector.

We forecast real GDP growth of 6.5% in 2007 and 5.5% in 2008. However, the economy's continued rapid growth will lead to a worsening macroeconomic imbalance. The current account deficit will expand to 11.4% of GDP in 2007 and 13.1% in 2008; it will not fall below 12% of GDP until 2010. The fiscal deficit, meanwhile, will rise to 3% of GDP in 2008 and will only very gradually ease down in the years that follow. So far, the outlook for consumer-price inflation is relatively healthy: we see an average rate of 4% this year, 4.3% in 2008 and 4.1% in 2009. This raises a serious question mark over Romania’s ability to adopt the euro, but at least it doesn’t threaten runaway inflation that would seriously erode macroeconomic achievements. Nevertheless, the risks of wage rises reigniting inflationary expectations cannot be discounted. Mr Tariceanu would do well to remember that great leaps tend to end with hard landings. Citeste tot...