vineri, 4 august 2017

Mutați-vă mai departe, boșorogilor

Pufoșilor, în România nu există stînga și dreapta, nu există nici măcar PSD și anti-PSD, singurele structuri politice pertinente în țara asta. În România nu există de fapt decît etapele vieții, cum ar zice psihologii, și diversele nevoi diferite ale acestor etape, și diversele atitudini față de resursele publice ce rezultă din aceste nevoi distincte.

În România nu există de fapt decît tineri și bătrîni.

Tinerii vor zice: decît tineri frumoși și liberi și bătrîni bășinoși și comuniști, mama lor, nu mor mai repede. Bătrînii vor zice: decît tineri proști și aroganți, niște tefelei nesimțiți, și bătrîni care au muncit o viață întreagă și acum nu-i mai bagă nimeni în seamă, îi aruncă la coșul de gunoi al istoriei.

Pe măsură ce treci prin viață, ai o relație diferită cu resursele publice, deci și cu politica.

La început, ești tînăr și nu ai de prea multe și ai nevoi clar specifice: să te distrezi, să faci școală, să faci carieră, să babardești, chestii necesare, da?

N-ai mașină, n-ai casă, n-ai terenuri, n-ai familie, n-ai copii, n-ai probleme de sănătate. Și atunci te doare la bască de relația cu resursele publice, urăști statul cu ură sinceră și contează mult mai mult libertatea decît egalitatea.

Deci ești anti-PSD.

Pe urmă, pe măsură ce înaintezi în vîrstă, îți cumperi mașină, îți cumperi casă, faci familie, faci copii, începi să fii preocupat de taxe, de școala copilului, începi să fii preocupat de sănătate, pe urmă te îndrepți spre vîrsta a doua și începi să fii preocupat de pensie.

Dai cu capul de pragul de sus al vieții și de multe ori doare și începi să sufli în ciorbă, după ce ai zburdat pe cîmpiile imaginare ale tinereții și tefelismului. Și atunci începe să conteze mai mult egalitatea decît libertatea, redistributivitatea și responsabilitatea socială.

Și uite așa, încet-încet, devii pro-PSD.

Mă amuzam ieri cu niște cunoștințe cu care discutam despre PSD și despre felul în care marii analiști clarvăzători de acum 15 ani prevedeau dispariția PSD, căci, nu-i așa, PSD e un partid al oamenilor bătrîni și “ăia bătrîni mor, le dispare electoratul, deci PSD își va pierde din influență clar”.

Iată că au trecut 15 ani și, ce să vezi ? PSD e mai puternic decît oricînd. Da, așa e cum ziceau vizionarii de analiști: unii din alegătorii PSD de acum 15 ani au murit, Dumnezeu să-i odihnească. Dar între timp bazinul electoral s-a umplut la loc cu alții care au înaintat în vîrstă și și-au redefinit relația cu realitatea și cu resursele publice. Au plecat dinspre bazinul anti-PSD și au intrat în bazinul PSD.

Dar nici partidele anti-PSD nu au scăzut (prea mult), căci ce au pierdut prin înaintarea în vîrstă a unora au cîștigat de partea cealaltă a țevii vieții, intrându-le contingente noi de tefelei tineri, proaspeți, entuziaști și la fel de furioși pe bătrîni ca și predecesorii lor.

E o chestie de etapă a vieții, pufoșilor. E simplu. E panta rhei.

Scriu aceste rînduri ca urmare a știrilor despre Untold, despre tensiunea otrăvită dintre ăi tineri și ăi bătrîni acolo la ei la Cluj, pardon, la Cluuuuuj,

dintre ăia care au nevoie de zumga bunga, să le sune muzica tare în cap pînă la patru noaptea, tare repede și iute, sînt tare mîndri de acest festival de renume mondial, ia uite, avem și noi în sfîrșit un festival foarte fain, aduce bani în oraș, aduce oameni, turiști, vorbește lumea frumos despre noi, ne distrăm, ce cool e festivalul, mai vrem,

și ăia care au nevoie de somn și nu-și doresc scandal în mijlocul orașului și ar vrea festivalul mutat înspre cîmp, mai încolo, faceți dracului și voi un Woodstock pe dealuri, nu aici să treziți copiii și să nu putem să ne odihnim că mîine mergem la muncă, nu ca voi, și îi băgați și mai rău în boală pe amărîții ăia care sînt internați în spitalul de alături, chiar de lîngă scenă.

Fiecare grup de vîrstă are nevoi diferite. Pe ăia tineri și frumoși îi doare la bască de nevoile celor bătrîni. Pe ăia care nu mai sînt tineri îi doare la bască de nevoile tefeleilor.

Citesc, jumătate amuzat, jumătate disperat, comentariile tefeleilor la adresa celor care spun că festivalul produce probleme altor oameni. Ia uite aici:

- Am muncit la fiecare Untold, nu am avut timp sa merg, am muncit, dar nu ma deranjeaza deloc! Cui nu-i convine, mars .....

- Ai putea sa dai exemplu. Mars din Cluj!

- Ce comunist invidios eşti bă lachete

- Vreți liniște ? Mutați-va la țară // Eu stau la tara, la 7 km, se aude pana aici porcaria asta, e o rusine. // Muta-te mai departe...

- Recomand dopuri de urechi.


Înțelegeți? Dacă nu vă convine, puneți-vă dopuri în urechi sau, și mai bine, mutați-vă dracului de aici, să scăpăm de voi, mama voastră de boșorogi nemulțumiți. E simplu. E gîndire de tînăr. Ce să le ceri? Nu le mai ceri nimic.

Închei spunînd ca Shakespeare: nu e nici o șansă de mîntuire, pufoșilor. Deși la Shakespeare cam era. Eu sînt mai cinic și mai pesimist. Pentru că nu mai sînt tînăr.

Two households, both alike in dignity,
In fair Romania, where we lay our scene,
From ancient grudge break to new mutiny,
Where civil blood makes civil hands unclean.


.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Hmmmm...bai Pufosule deja ma stii ca te comentez de regula pe teme economico-politice, dar de data asta ma mananca destele pt ca din nou "aceste cuvinte ne doare"...
Observatia ta este mai mult decat corecta...de fapt despre asta este vorba in esenta. Toste celelalte, sunt doar un zgomot de fond si atat. Deci, de Data asta sunt de acord cu tine, dar din nou ai uitat sa spui si care ar fi cauza, nu mai vorbesc de solutii...
Am calatorit mult Pufosule, mai ales prin Europa asta dezvoltata si decadenta, cum o numesti tu. Am calatorit si in interes de serviciu si interes personal si am si locuit un numar de ani intr-o astfel de tara (nu spui care, e secretul meu). Si tocmai asta e nebunia...pt ca ma uitam in jur. pe strada sau in metrou/ autobuz sau in magazine si tocmai ca nu exista incrancenarea si ura din patria noastra iubita si schizofrenica si isterica...acolo diferitele generatii coexista pur si simplu.
De ce la altii se poate si la noi nu? Care ar fi solutia?
S-au acumulat multe frustrari in societatea romaneasca...cei care au construit socialismul au vazut pe pielea lor in doar cativa ani prin '90 si ceva cum toate economiile stranse intr -o viata au fost maturate de inflatia capitalista, cum fabricile au disparut una dupa alta, cum se umpleau magazinele cu de toate, iar buzunarele se goleau de la o zi la alta. Peste noapte, oameni activi si productivi s-au transformat in asistati sociali si pensionari cu pensii de nimic. Sa-ti aduc aminte cati ani a fost totusi PSD-ul la putere intre 1990 si 2002??
Acum sincer vorbind, cum ar putea generatiile astea nascute dupa 90 cu tablete si smartphone-uri in mana 24/7 sa-I inteleaga pe primii?!? Dar viceversa?!?
Mahnirea mea cea mai mare este aceea ca nici dupa aproape 30 de ani nu vrem sa schimbam nimic si sacrificam in continuare viitorul tarii. Solutia, dpmdv, cum am spus si in comentariul anterior , este sa rupem pisica Pufosule. Noi ca natie.
Sa terminam cu asistatii sociali, cu pensionari la 40 de ani, cu gonitul oamenilor activi si capabili din tara si cu orientarea masiva catre munca si performanta.
Cu munca multa si cu 8 milioane de salariati legal (nu cu 4,8 ca acum), se vor putea plati pensii decente si salarii bune si ai sa vezi cum aceste generatii vor putea sa coexiste fara niciun fel de ura si ranchiuna, asa cum se poate pe la multi altii.
Nu trebuie sa reinventam noi apa calda pt ca oricum nu suntem in stare...trebuie doar sa schimbam modelul asta nenorocit de societate saraca si asistata si cu mana intinsa, cu o societate productiva si performanta si care-si respecta toate categoriile sociale.

Yours truly,
Anonimul

Turambar spunea...

Da, da. Cum sa nu. Si marmota invelea ciocolata in actele DNA pentru furtul de la Nana. Sa nu uiti sa pui trei cuburi de gheata, pufosule :(

Anonim spunea...

Agree Anonimul!

Anonim spunea...

ca tot vorbea anonimu de incrancenare: el discuta pe principii, vine adminul cel guru si ii arde o chestiune specifica de nu se mai scoala din lanul de secara. Sa venim impreuna, sa propunem un plan civilizat pentru dezvoltarea tarii, niet: a fost sau n-a fost revolutie la noi in oras (sau "lulutza" acasa la Oprea)? Idei, principii: zbang, ia scatoalca. Dialog, niet: zbang, executie electrica.
Stiu, sunt basescian tefeleu sorosisto-iohannist.

Theo spunea...

Materialul tău e ambiguu fiindcă ironia nu e bine construită încât să poți prezice dinainte de a citi finalul încotro bați. Abia pe la jumătate ne spui că e despre Untold, legat pe undeva pe la Alaska de pro și anti-PSD. Dar poate te-ar mira câți tineri pesediști sunt în România. Din aceia fără mașină și casă. După Klaus ne-om împrieteni din nou cu Rusia, vei vedea. Eu aș împărți electoratul după educație, nu după vârstă. Nu mă refer la câte diplome ai, ci cât de școlit ești. Dacă citești măcar o carte pe săptămână, ești anti-PSD, chiar dacă ai mașină, casă, masă și garaj, că nu concepi să fii roșu.
Ah, încă ceva. Etichetele nu sunt cuvinte-cheie pe blogger. Sunt subiecte și funcționează precum hashtagurile, să te ajute să separi materialele pe diferite subiecte.

Anonim spunea...

Bun asa Theo!! Doar "prietenii" nostri rusi mai lipseau din ciorba asta stricata, ca in rest le-am rezolvat pe toate.
Dupa ce Palada ne-a povestit cum stau "chinejii" cu vagoanele de dolari la granita si asteapta sa investeasca masiv in Romania dar nu-i lasa DNA-ul si Soros si ca atare de vreo 20 de ani incoace ei fac doar evaziune de miliarde de dolari cu Dragonul Rosu, acum ar fi momentul perfect sa ne "imprietenim" din nou cu rusii pt ca poporul asta minunat de la rasarit ne-a vrut intotdeauna binele si am avut numai de castigat de pe urma lor...deja memoria celui de al doilea razboi mondial si a zecilor de ani de comunism si a stalinismului si a ororilor lagarelor de concentrare sau sters ca prin minune.
Bai fratilor, eu am inteles ca este canicula afara, dar ati facut insolatie sau ce?!? Voi va auziti/cititi ce aberatii debitati?!?
Eu propun sa revenim si la vechile prietenii ale lui Ceausescu cu toti dictatorii africani si arabi. poate ca multi dintre ei nu mai sunt in viata, dar cu siguranta au urmasi...

Turambar spunea...

Lasa, bre, basistule, ca fac prietenii tai morali germanii afaceri cu rusii si cu chinejii. Mi se pare normal sa fiti indoctrinati la creierele alea ale voastre naive ca n-avem voie sa facem afaceri decit cu cine ne da voie stapinii nostri. Lasa, ca e bine ca Merkel are parteneriat energetic cu rusii si face sluj la banii chinejilor. Sa nu uitati sa cereti voie de la Comisia Europeana cind va spalati pe miini, dupa ce vi-o scuturati. Neam de slugi. Neam de macoveisti. Mi-e scirba de voi.