miercuri, 31 octombrie 2007

Valea Ficatului

Cum zice şi cântecul “Prin Valea Ficatului, în Seara Pǎcatului

Asearǎ am fost împreunǎ cu doi buni prieteni, cu Dan şi cu Tudor, printr-o cǎlǎtorie durǎ, primejdioasǎ, plinǎ de evenimente şi neprevǎzut prin Valea Ficatului. A început la 9 seara, s-a terminat pe la 7 dimineaţa (mǎ rog, pentru mine cel puţin – Dan şi Tudor au mai rǎmas preţ de vreo douǎ sute de grame).

Toatǎ ziua ne-am resimţit de pe urma acestei cǎlǎtorii. Ne-am adus aminte, ne-am dres, ne-am golit. Goi pe dinǎuntru. Dar mǎcar nu (prea) ne-a durut capul.

La 4 dimineaţa, cum se întâmplǎ în astfel de cǎlǎtorii, unul din noi a cedat. Nervos, psihic, fizic. Drept pentru care a trebuit sǎ-l aducem înapoi. Back from the Valley of Shadows, to the glimmering light of the Liver Valley.

Ştiţi cum se spune la vale în scoţianǎ? Glen. It was a Glen of a Liver. It was GlenLiver. It was GlenLivet.

Yeah. Glenlivet. Great single malt Scotch. Great night. Great trip.

Great hangover. Au.... :(

Citeste tot...

vineri, 26 octombrie 2007

A murit Dobrin... :(

Astea sunt lucrurile cu adevǎrat importante. Viaţǎ, moarte, foame, boalǎ, bucurie, fotbal.

Dumnezeu sǎ-l odihneascǎ. Beţivan de geniu din patria ţuicii...

:(



PS: La ore de la moartea sa, pagina Wikipedia era deja actualizatǎ. Ce repede se mişcǎ lumea asta...


Citeste tot...

vineri, 19 octombrie 2007

Sondajul prostǎnac

Este vorba despre sondajul Data Media, care a provocat ceva repulsii pe piaţǎ. Sǎnǎtoase, dupǎ pǎrerea mea de sondor... :)

Bineînţeles cǎ este şi un subtext în toatǎ chestia asta. Sondajul Data Media l-a scos scandalos de sus pe Mircea Geoanǎ. Data Media = Media Pro. Media Pro = Adrian Sârbu. Adrian Sârbu = finul de cununie al lui Geoanǎ şi cel care i-a organizat campania de la alegerile locale din 2004.

Pe de altǎ parte, Mircea Geoanǎ <> Traian Bǎsescu (adicǎ Mircea Geoanǎ nu egal love cu Traian Bǎsescu, pentru cei care sunt mai degrabǎ învǎţaţi cu retorica de scoarţǎ de copac scrijelitǎ cu brişca). Dincolo de tentativele sale de apropiere de Marinel (subterane negocieri de alianţǎ PSD – PNL, întru revigorarea FeSeNeului de altǎdatǎ), Geoanǎ este un adversar politic al lui Bǎsescu ce încearcǎ sǎ-şi consolideze poziţia în partid (are nevoie disperatǎ de asta) şi sǎ se defineascǎ public ca fiind în coasta lui Bǎsescu, modulo percepţie (pǎreri pozitive). Aşa încât a venit cu sondajul vopsit, care sǎ-l scoatǎ cu 50% pǎreri bune, chiar în coasta lu’ 52% ale Marinelului. Ceea ce, pentru orice are câtuşi de puţin habar despre cum stau lucrurile în sondaje zilela astea, este o aberaţie nemaivǎzutǎ, nemaiauzitǎ şi totalmente falşǎ, mincinoasǎ şi neadevǎratǎ (Geoanǎ stǎ pe undeva pe la 25% - 30%, în funcţie de cum bate vântu politic şi marja de eroare).

Însǎ Marineru nu şi nu. Şi-a dat şi el seama (sau consilierii lui. Mǎ rog, same thing. Sebi, wave. :) ) de pericolul acestei mişcǎri şi a zic cǎ e cazul sǎ dea la bubǎ. Therefore a sunat goarna şi şi-a chemat ortacii de nǎdejde. Therefore aceştia, în persoana cotidianului Cotidianul :P , au început o campanie susţinutǎ de minimizare / luare în derâdere a sondajului cu pricina. Ca sǎ nu îşi facǎ efectu’, logic.

Şi dǎ-i şi luptǎ la foaie. Au gǎsit un titlu inspirat: „Sondajul prostǎnac”, care reuşeşte sǎ zvârle – repet: pe bunǎ dreptate! Nu ţin cu ursu’ KaGeBist – rezultatele sondajului şi, mai rǎu, chiar sǎ le întoarcǎ împotriva Prostǎnacului – cu P mare – întǎrind stereotipul lingvistic (pricepere, maikǎ...)

Restul e campanie de presǎ şi motiv de prilej de seminar la SNSPA, la capitolul „Cum nu trebuie sǎ vǎ daţi cu sondajul în bombeu”.

OK. O sǎ ziceţi cǎ sunt paranoic. Cǎ mǎnânc prea multǎ teorie a conspiraţiei pe pâine. Ce vorbiţi voi acolo? Ziceţi mai tare, cǎ nu se aude. Şi nu udaţi florile, cǎ sunt Phillips...

Concluzia? Unii se pricepe, alţii nu prea. Ce e al lor e pus deoparte. Ai carte, ai parte. Ai ziar, ai trompetǎ. Nu ai, ia-ţi biciucletǎ.

:rofl:

=================

Pentru cei care nu ştiu rezultatele sondajului DataMedia, care îl umflǎ flagrant, cu nesimţire, pe Geoanǎ, le gasiţi aici, in Cotidianul (e un link catre un pdf la sfârşitul articolului - descǎrcaţi-l şi citiţi şi „rezultatele” sondajului, ca sǎ vedeţi pânǎ unde merge nesimţirea:

Geoana il ajunge pe Basescu intr-un sondaj prostanac


Consecin tele sondajului: Bogdan Teodorescu, de la Institutul Pro, strategul cu barbǎ, burtǎ, voce groasǎ şi osârdie machiavelico-cinicǎ, aşa cum îi şade bine unui consultant de marketing politic, şi-a dat demisia. Citeşte aici (tot în Cotidianul. Logic, nu?):

„Sondajul prostanac“ provoaca demisia lui Bogdan Teodorescu


Iar pasul trei, articolul care vine sǎ sintetizeze şi sǎ punǎ fundiţǎ roz conclusivǎ pe toatǎ daraveaua de manipulare şi contra-manipulare, un editorial fain scris, de care îmi pare rǎu cǎ nu l-am scris eu (nuuuuu ştiuuuuu.... nuuuuu mǎǎǎǎ priceeeep.....), îl gǎsiţi aici (tot în Cotidianul. Unde altminteri? Nu v-am zis cǎ e campanie de presǎ? WTF?)

Editorial - Sondajul si etajul (Cristian Teodorescu)


A, apropos, cǎ era sǎ uit: tot acest efort de contra-persuasiune este opera lui Cristi Şuţu, ziarist care are în fişa postului sǎ marcheze pe tot terenul pe Geoanǎ şi PSD-ul, recent transferat la Cotidianul şi mândru purtǎtor al unuia dintre blogurile faine ce ţin de politicǎ. Well done, mate! :)


Cu permisiunea libertǎţii de ecsprimare şi în flagrant GNU, îmi permit sǎ şi copiez editorialul, ca prea e fain si le zice bine.

În întregime, ca pe hoţnews :)


======================

Opinii


Sondajul si etajul
(de Cristian Teodorescu)

Mircea Geoana simte nevoia sa creasca procentual, in partid si in general. Solutia? Comandam un sondaj de opinie la minut cu rezultate care depasesc pina si visele liderului PSD.

Sondajele de opinie sint Mama Omida si Sidonia, regina magiei albe, ale vietii politice. La momente de cumpana, cine da mai mult sau are sustinatori care dau in locul sau obtine ce procente vrea la incredere, popularitate, intentii de vot si, daca are chef, un loc de frunte in viata de apoi.

Firmele mai obscure care sondeaza in profunzimile opiniei publice au marea calitate ca, daca n-o nimeresc la exactitate, ghicesc dorintele secrete ale celor pentru care consulta opinia publica. Ele sint cele care dinamiteaza piata, cu sondaje miraculoase, ca insanatosirea damblagiilor la vederea icoanei facatoare de minuni.

Asa s-a intimplat cu sondajul Data Media care l-a adus brusc pe Mircea Geoana pe locul doi, dupa Basescu, in fruntea plutonului politic. Un sondaj atit de sfruntat incit, dupa ce a fost „scapat“ in presa, a provocat demisia-demiterea comanditarului oficial, Bogdan Teodorescu, seful Institutului PRO.

Ma indoiesc ca exista la ora asta vreo intreprindere de acest soi care sa nu fi facut vreo rotunjire, in contul comanditarului, tragindu-i totodata concurenta in jos, in limitele marjei de eroare. Sondatorii experimentati stiu sa machieze rezultatele, fara a putea fi acuzati ca fac cotcarii.

Un sociolog care s-a ocupat de asemenea chestiuni mi-a explicat cum poti ramine negustor cinstit cu ajutorul marjei de eroare, al formularii intrebarilor si nu in ultimul rind printr-o atenta selectare a reprezentativitatii esantionului de respondenti. Incit, chiar daca pare suspect, sondajul reuseste sa nu fie taxat drept mincinos.

O firma care se respecta nu-si propulseaza clientul in fruntea listei din primul foc, ci il urca, de la o luna la alta, „il construieste“, ceea ce, spun sociologii, poate avea efecte asupra indecisilor. Asta insa cu o conditie. Beneficiarul trebuie sa miste si el opinia publica, in raport cu intentiile sale.

Vrea sa intre in Parlament, atunci e musai sa aiba macar patru procente cinstite si o „locomotiva“ de peste zece la suta. Altfel pateste ca APR, partidul-minune al lui Teodor Melescanu, care avea in sondaje de la 13 pina la 25% si nici macar n-a intrat in Parlament.

De pe urma acelorasi sondaje puse cu mina, PNTCD a ramas in anul 2000 pe peron, unde asteapta si azi un tren care nu mai vine.

In acest moment, din cite stiu, exista trei categorii de sondaje. a) Cele secrete, pentru uzul partidului care plateste si care, teoretic, ar trebui sa fie cinstite. Se pare ca nici astea nu sint, daca la virful partidului platitor exista defectiuni de colaborare.

b) Cele destinate publicitatii, ale caror rezultate sint prelucrate in favoarea comanditarului, fiindca altfel sondatorul nu mai vede alte comenzi sau nu mai poate cere aceleasi preturi. c) Cele comandate de independenti vreunei firme care pare mai serioasa, dar care nu-si poate contrazice sondajele anterioare comandate politic, incit nici acestea din urma nu sint mai breze.

Intre cele doua razboaie, Pamfil Seicaru a fost acuzat ca si-ar fi construit trustul de presa prin santaje. Se pare ca Nicolae Iorga a lansat formula „santajul si etajul“, fiindca i se pareau necurate caile prin care Seicaru avea bani sa-si mute sediul in imobile cu tot mai multe etaje. Sondajul politic actual rastoarna ideea clasica de santaj.

Fiindca, de fapt, adevaratul santajist nu e cel care face treaba murdara, ci comanditarul insusi care asteapta minuni din partea executantului. Numai ca in acest caz, minunea fiind prea de tot, damblagiul vizat a fost trimis inapoi in scaunul cu rotile.

Citeste tot...

marți, 9 octombrie 2007

Să nu uiţi, Darie, să nu uiţi...

Mda. Pentru cei dintre voi / noi / ei care cred că nu (mai) contează.


Citeste tot...