luni, 21 noiembrie 2011

Rǎzbunarea se servește rece, cu aspirinǎ și cu mult, mult dipiridamol

Tarile occidentale ne atrag medicii tot intr-o veselie. Salarii mult mai mari, posibilitatea unei cariere construita pe competente profesionale, nu pe coterii si pe compromisuri de inteligenta sociala, o calitate a vietii muuuult superioara mediocritatii lipsita de stil din Balcanii astia cam de rahat.

In consecinta, pleaca doctorii intr-o veselie, doctori, asistente, cu miile in fiecare an, aproape mai multi decit scoatem de pe bancile scolii. Evident ca de cele mai multe ori pleaca aia mai buni - stiu meserie, stiu limbi straine, nu au rabdare si nici sira spinarii intr-atit de cartilaginoasa incit sa astepte sa pupe poala popii pe la vreun sef de sectie, de catedra, sa iasa naibii la pensie sa-i ia locul.

Rezultatul? Jale. Nasol. Catastrofa, coane Fanica. Sectii subpopulate, oameni care muncesc ture suplimentare sa acopere penuria de personal, deseori o scadere a calitatii serviciilor acordate. Nu spun ca au plecat toti medicii buni din tara asta. Nu, slava Domnului!, in continuare avem si de-aia, ba chiar unii profita in contra curentului de aceasta oportunitate. Insa per general scade stocul de profesionalism, statistic vorbind.

In acest peisaj trist, daca nu chiar cu nuante apocaliptice, venim si le facem arogantilor de franceji o chestie fenomenala. Le primim loazele de studenti care n-au reusit sa intre la studii de specialitate la ei acolo, in arogantul Hexagon, le luam banii sa-i scolim, in conditii bune, ca scoala de medicina romaneasca e decenta, face fatza climei si ambientului.

Si pe urma, dupa ce-i educam cit ii putem educa, la ce creere de macsima calitate telectuala vin pe aici, le dam o diploma pe care scrie pompos "medic" si gata. Le-am luat banii, i-am nenorocit pe arogantii de franceji. Caci acestia se aleg cu o pacoste pe cap: le mai vine un prost sa profeseze, de-al lor, sa le omoare bolnavii.

In loc sa le dam unul bun de-al nostru, in care am bagat banii statului roman ca pe urma sa il privim disperati cum isi pune palma in fund si se cara in Provence, mai bine le pregatim unul prost de-al lor si pe urma catastrofa-i garantata pentru ei.

De ce? Nici nu-i nevoie sa-i facem pachet sa-i trimitem inapoi acasa in Franta, ca pleaca si singuri, doar n-or fi nebuni sa-si continue viata aici printre tiganii astia de romani. Si atunci pleaca francejii nostri de doctori mediocri si submediocri si se duc sa umple nevoile de servicii de sanatate pe care pina acuma Franta si le acoperea cu importuri de doctori buni de la noi.

Nu-i fabulos? Se pare ca problema arogantilor de frantuji a ajuns atit de mare incit au simtit nevoia sa vina cu o delegatie oficiala sa ii roage pe tiganii de romani s-o lase dracu mai moale, haide bre, nici chiar asa, sa ne mai potolim un pic cu productia de doctor galic la gratar, ca le stricam socotelile la ei acolo acasa si le mor babele de malpraxis.

Mama lor de aroganti. Lasa-i sa mai sufere si ei. Pe principiul "decit sa plinga mama, mai bine sa plinga ma-ta", iata o abordare institutionala sanatoasa, solida, fara de cusur. Fabulos! O ironie a istoriei care ne face sa simtim povara inceputului de saptamina un pic mai acceptabila... :)





10 comentarii:

Ștefan A. spunea...

Vezi , deviezi de la esenta problemei . :)
Calitatea scazuta a invatamintului universitar romanesc . Ca francezul merge acasa dar ca va fi obligat sa sustina un examen de recunoastre a diplomei romanesti , nu scrie nimeni nimic . In Italia e deja sa devina realitate ca au descoperit dentisti italieni scolarizati in Romania dar mai aproape de meseria de macelar decit de cea de dentist . :)
PS . Ce ne facem in schimb cu medicii nostri proaspeti de scoala si care nu au nevoie de un examen suplimentar ca sa intre prin spitalele mioritice sau cabinetele dentare . ? Macelarie legala cu diploma in buzunar pe cobaii numiti in general romani ?

Turambar spunea...

Da, e posibil sa avem de-a face cu o anuma tusa de mediocritate si in invatamintul romanesc. Dar vin eu si te intreb: atunci cum mama naibii de ii primesc francejii si italienii pe toti doctorashii nostri proaspat iesiti de pe bancile scolii, daca sint asa de prost scoliti? Doar pt ca sint mai eftini la salar decit blambecii lor? Hmmm. Ma indoiesc. Si salariul mai scazut dat maidanezilor balcanici e un factor, dar nu singurul. Daca n-ar fi pregatiti, nu i-ar accepta de la bun inceput.

Pongo spunea...

Mon cher amis Turambar. Mai caineste ar fi poate sa observam pretzul redus spre dumping (asta daca e sa comparam costurile invatamantului in occident cu ale noastre) al scolii romanesti. Tot doctor te cheama dupa ce dai cu tz% EURoi mai putzin. Iar daca vrei sa ajungi in cabinetul lui tata din Provance (da da da, tre sa "mostenesti" un cabinet, nu e chiar asa de simplu:) , de ce mama ma-sii sa nu te duci intr-o tzara bananiera cu multa bunga-bunga, pe bani mai putzini?

Turambar spunea...

Ai si tu dreptate... :(

Ștefan A. spunea...

In Italia pot sa te asigur ca toti medicii , infirmierii straini vin testati. Inclusiv romanii .
Toti medicii romani plecati peste hotare au sustinut teste acolo unde au mers . Ca doar diploma aia de absolvire pe care scrie medic in romaneste nu asigura post de munca in vest. E drept ca nu toti care pleaca gasesc in urma acestor teste posturi de medici dar asta nu vine publicizat in presa nationala . De regula se prezinta la teste cind fac o "vacanta" peste hotare . Daca nu sint admisi se intorc acasa din "vacanta" si declara toti cit de odihniti sint dupa concediu . E tare diversa situatia reala dar asta nu face audience in presa . :)

Ștefan A. spunea...

Revin din nou . :)
Un medic cu 10 ani vechime in Romania va accepta un post in vest demn de unu cu doar 2 ani vechime datorita diferentei enorme de salariu. Minim are salariu net lunar cu 50% mai mare decit a unui ministru roman .
Un medic , medicina generala cu ore destule de garda de noapte primeste 2.500 euro net lunar in Italia . O fi viata indiscutabil mai scumpa dar medicii astia scapa de grija principala a zilei de maine si nevoia de spaga . Vine dat afara imediat si fara discutii daca cere sau accepta asa ceva . Valabil si pentru infirmieri , surori medicale . Adauga ca un post de medic in vest asigura si acordarea rapida a unui imprumut bancar mai ridicat si fara sa fi cu rude in conducerea bancii . :) Intra medicii astia straini si in spirala perfectionarii continue profesionale care duce la posturi si salarii si mai ridicate . Dupa 3- 5 ani cere cetatenia tarii respective si atunci adio definitiv Romania , Basescu, Boc , Ponta, Crin sau Iliescu .
Inchei aici definitiv ca prea te enervez . :)

Turambar spunea...

Nope, nu ma enervezi de loc. Din contra: ma intristezi :(

Anonim spunea...

Ca absolvent al UMF Carol Davila, Facultatea de Medicina Generala, promotia 2005, va spun in deplina cunostinta de cauza ca pretentiile cadrelor didactice sunt MULT mai scazute de la studentii straini decat de la romani. Deci exista o explicatie foarte logica pentru faptul ca ei accepta doctori romani (relativ cu usurinta) dar se stramba la proprii lor cetateni care au absolvit in Romania.
E o mare drama la care nici statul nici societatea nu reactioneaza aproape in niciunfel, plecarea doctorilor. Din seria mea au plecat deja cam toti cei 10-15 foarte buni (potential viitori profesori universitari, cercetatori,etc), majoritatea celor buni si o buna parte din restul. Oamenii astia, macar cei din prima categorie, pasionati, foarte inteligenti si extrem de constiinciosi NU POT FI INLOCUITI. In 10-15 ani o sa se intrebe toti de ce nu mai exista doctori si speranta de viata o ia in jos.

Turambar spunea...

Mersi mult de comentariu. Se stringe carnea pe mine cind citesc ce scrieti. Avem si noi prieteni in domeniul medical si stim cam ce se intimpla. Dar asemenea marturii sint si mai zguduitoare in taiosenia lor trista si implacabila. Damn it... :(

impricinatul spunea...

maitre turaNbare, mai stii cum faceau razboi rusii? mai stii, mai stii...
la ei nu se punea numarul mortilor, nah! nu conta care era numarul alora de dadeau coltul.
cam asa si cu politica medicala romaneasca: nu conteaza cati o sa dea coltul, sau cati bani o sa pierdem cu pregatirea unora - mai bine nu-i platim nici pe doctori, mai bine nu platim sanatatea in ansamblu.
zau ca asa e! paradoxal, este un NUME in jurul cariua sa invarte toata politica financiara din sanatate. NUMELE e vechi, au supt cu totii la tzatza lui unica, de 21 de ani incoa. le-a venit la toti manusa, da?
pe de alta parte, la ce sa ramai frate? aia deschid usa, la tine te injura toata lumea, asa ca pleci.