duminică, 30 decembrie 2007

Secrete de stat deconspirate in vis

O combinatie de John Le Carre si Alberto Sordi. Ar fi de ras, daca nu ar fi de plans. Din capitolul "Minte omul, dar mai si gandeshte inainte..."

Courtesy of Ziua.

:)

==============

Secrete de stat deconspirate in vis


-- Guvernul britanic a fost constrans sa recunoasca faptul ca a aprobat un test nuclear in 1974, ca raspuns la un articol scris de un jurnalist dupa ce a avut un vis despre o explozie atomica.


Premierul britanic de la vremea respectiva, Harold Wilson, a depus toate eforturile pentru a tine secret acest test nuclear, efectuat in desertul Nevada din Statele Unite, in mai 1974. Insa jurnalistul cotidianului Daily Express, Chapman Pincher (foto) a aflat totul din surse "originale".

Un reprezentant al Ministerului de Externe a povestit totul intr-un memorandum, in urma unei intalniri cu redactorul sef al sectiei Externe a cotidianului, John Ellison. "Credeti sau nu, dar Ellison a spus ca sursa lui Pincher este insusi Pincher", spune Crispin Tickell in document, care urma sa devina ambasadorul britanic la Natiunile Unite. "Acesta obisnuia sa-si petreaca vacantele in Scotia. Intr-o dimineata, la micul dejun, acesta a povestit ca a avut un cosmar despre o explozie nucleara, despre care era sigur ca era britanica", scrie diplomatul.

La intoarcerea la Londra, jurnalistul telefoneaza unor cunostinte din cadrul Ministerului de Interne si intreaba: "ce e cu aceasta poveste a testului nuclear britanic?". "Acesta a obtinut un raspuns destul de ambiguu pentru a-l convinge ca este pe o pista buna si a scris articolul", continua Tickell.

Materialul sau a provocat polemici in Parlament, iar Harold Wilson a fost constrans, la vremea respectiva, sa vorbeasca in fata Camerei Comunelor si sa recunoasca faptul ca testul a avut deja loc. (D.M.)

0 comentarii: