duminică, 16 decembrie 2007

Peste nas. La obiect

Mda. In sfarshit, o reactzie pertinenta, bine spusa pe gura la o situatzie de fapt cam jegoasa pe care si eu si probabil si altii o (re)simtzeau, chiar daca doar la nivel de stare difuza, insuficient articulata, de jena si shukar: apetentza celor de la The Economist pentru articole despre Romania exotice, marginale, de tip neo-colonialist. Pentru unii muma (Polonia, for instance, sau Ungaria), pentru altzii ciuma.

Pentru unii articole bine documentate, pe teme hardcore economice, pentru Romania din cand in cand o ciupeala de barfa antropologico-senzatzionala, de la marginea Patagoniei si a Noii Guinee. Vai de mama lor de exotici ruptzi in cur. Uite la ei, au shi curent electric...

Vorba lu sarmanu' Caragiu, Dumnezeu sa-l odihneasca: Pai bine mai frate, pana cand?


Multumiri lui Emil Stoica pentru scoaterea in evidenta a acestei admonestari justificate pe care, for the sake of its rethorical elegance and brevity, o reproduc in intregime.

Bravos, dom' consilier! :)

Romania's record

SIR – In my dual capacity as faithful reader of your publication and economic counsellor to the prime minister of Romania, I am appalled by the carnivalesque depiction of my country in recent articles. It seems to me that you like to focus on subjects such as the slaughter of pigs (Charlemagne, November 17th), begging (“Disharmony and tension”, November 10th) and sausages and plum brandy (“Justice for some”, November 3rd), none of which is a particularly strong area of expertise for you. But while you concentrate on imaginary battles between spooks, crooks and idiots, genuinely important economic changes in Romania go unreported.

If you did more research you would know that Romania has a vibrant economy, an excellent record on economic reform (according to the World Bank), attracts private-equity firms interested in property, and counts Ford, Renault and Vodafone among recent investors.

I hope you mend your ways. In the meantime, I take heart from one of James Joyce's timeless quotes: “a man's errors are his portals of discovery”.

Razvan Orasanu

Counsellor on economic affairs to the prime minister of Romania

Bucharest

2 comentarii:

Unknown spunea...

Cand l-am intrebat pe Edward Lucas (editorul pe europa de sud-est) al the Economist ce parerea are de fapt despre Rep Moldova, dupa ce scrisese un articol in care era 'cautiously optimistic' pe tema, mi-a spus ca revista, de multe ori, isi impune propriul punct de vedere editorial asupra subiectelor discutate. asa ca e foarte posibil ca romania sa fie vazuta asa cum e. aceste lucruri fiind spuse, eu nu consider ca gresesc cu ceva, cum nici nu ma astept la un consilier de la guvern sa evoce situatia economica din Romania in alte culori decat roz bombon. hai sa fim seriosi.. doar n-o sa ne spuna cat de nasol e.

Turambar spunea...

Pe mine nu ma deranjeaza ca o persoana din stafful PM-ului are o agenda de aparat, propavaduit, comunicat. Din contra, m-ar deranja, cum ma deranjeaza de multe ori, daca ar sta ca mutu in papushoi shi ar ashtepta sa sparga usha la ora 15:00 trecute fix.

Ce ma deranjeaza la The Economist este inertzia in a vedea schimbarile care chiar s-au petrecut. E drept, depedeve economic suntem a blip on the friggin money map. But a blip was on its time Poland too, and they were much more simpathetic for their plight and subsequent struggle. E drept, i-au luat la impins vagoane pe fratii Kwasinsky, sau cum s-o fi scriind, dar au avut si articole de bine.

Sa fie asta din cauza ca ei au avut momentul lor de coloana vertebrala, cu Solidaritatea, iar noi momentul nostru de tabinet infernal de 20 de ani, cu Ceashca?

Hmmm. Something to ponder upon.

Transmitei salutarile mele lui George Lucas :) shi intreaba-l daca are motan acasa.