luni, 7 ianuarie 2008

Dreptate 4 x 4

Mda. Fabulistul ala al nostru de sec. 19 Gheorghe Sadoveanu avea dreptate "Dreptate vrem, dar nu si pentru catei".

In mod particular, nu si pentru cateii bucuresteni care nu au 4 x 4.

I-auzi i-auzi ce i-a nascut mintea stimabilului primar imbuibat Videanu: sa blocheze traficul o zi, sa curete zapada cu adevarat.

Deci pana acum, cat ai avut o saptamana de semi-amortzeala de trafic, pe baza de vacanta de Revelion, nu ai putut sa cureti Bucurestiul. In schimb, ai dat amenzi de 10 sau 15 milioane societatilor de salubrizare publica ce nu si-au facut datoria "cum se cuvine".

Hilar. Ar fi de ras, daca nu ar fi de plans.

Dar sa admitem, la rigoare, ca dom' Videanu are dreptate. Noi, cetatzenii scumpei noastre patrii Republica Tembelista Romania facem un sacrificiu civic, o tzinem pe Floricica fara scanteie la bujii o zi si mergem frumos aliniati printre troiene catre metrou sau troleul 69.

Buuuun. Sa zicem ca nu-i (inca) nimic (prea) scandalos pana aici. Temporary suspension of disbelief, cum zicea Coleridge.

Vine insa dom' Videanu si zice: buuun - ar fi si niste esceptzii. Ia sa auzim, dom' primar! Ce esceptzii cocosator de utilitare consideri dumneata ca sunt imperios necesare pentru binele public al bucurestenilor introieniti?

Pai, sa le numaram pe degete, ca Pristanda steagurile:
- Salvarea (buuun, logic),
- Pompierii (buun, logic),
- transportul public (buuun, logic),
- masinile de aprovizionare (buuun, logic) si
- autovehiculele 4 x 4.

Moment in care televizorul se face tzandari, laptopul e zvarlit pe fereastra shi incep sa caut toporul.

Bine, bre ticalos grizonat cu marmura, asha simtzi dumneata nevoia sa legitimezi exceptzia de privilegiu si arogantza? Auzi, tu, bre ticalos trist, cu marmura si Primarie: privilegiu: dreptul celor putzini. Al imbuibatilor fara de merit, doar pentru ca sunt de cand lumea si organizatia de partid in fruntea bucatelor de stat.

Dintr-o data, ma simt socialist cu banderola, la marginea anarhiei si a grenadei. Asa marlanie, de pe vremea lui Aditza n-am mai intampinat.

Pulimea, sa faca bine sa catadicseze sa o ia la mana, la picior si la metrou, sa-ti tina rablele acasa, sa curatam noi Bucurestiul pe care nu am fost in stare o saptamana sa-l curatam. In schimb, imbuibatii sa nu cumva sa-si miste curu gras prin alte parti decat prin pufosenia jipului 4 x 4 propriu si personal, ca face scarlatina de scarba si tristete.

Dincolo de valul de greata starnit, trebuie insa sa recunoastem ca identitatea "aia shmecheri = aia care poseda 4 x 4" este bine gasita. Intruneste calitatile unei bune operationalizari: ii baga inauntru pe toti cei care trebuie bagati.

Adica pe toti imbuibatii din banii si functiile publice, cu cei care nu pot sa se duca nici macar pana la veceu fara girofar, cu cei care calca totu in picioare, omoara oameni pe trecerea de pietoni si betzi si nu patzesc nimic, pentru ca, vorba CeTePeului, prezinta pretiosul sentiment romanesc al jipului. Fiintza 4 x 4 de la stat.

Pentru ca vin si va intreb: mai exista vreun pitifelnic imbuibat si trist care sa nu aiba 4 x 4 de cand sunt sub-bagatori de seama consilier trei la Ministerul Ascutitului Creioanelor si al Ordinii in Penar?

Raspunsul e nu: nici un mini-hrebengiuc, nici un micro-cosmanciac, nici un pico-becalian sau nano-bercenian nu mai este fara 4 x 4. Simbolul bogatiei arogante.

O ultima remarca, haioasa de n-ar fi trista. Dom' Videanu, in mare intelepciunea sa de aparator al intereselor de deplasare a privilegiatilor imbuibati, in enumerarea serviciilor publice care au voie sa se dea pe asfaltul 4 x 4, a spus de Salvare si de Pompieri, dar a uitat sa mentioneze Politia.

Vedeti, bai fraierilor de la Rutiera: daca nu v-ati luat inca 4 x 4.

Damn... :(

Mai jos inceputul articolului, courtesy of Gandul:
Videanu pregăteşte oprirea circulaţiei în Bucureşti

Soluţie Pentru că firmele de deszăpezire sunt depăşite

Videanu pregăteşte oprirea circulaţiei în Bucureşti
de Titus Liviu VULPE | 07 IANUARIE 2008

Şoferii care încalcă restricţia pot rămâne fără permis

Prin Capitală ar putea circula doar Salvarea, Pompierii, transportul public, maşinile de aprovizionare şi autovehiculele 4X4.


[[restul pe site-ul Gandul; click mai sus]]

6 comentarii:

oceania spunea...

la cat e de idiot primarul asta nu ma mai mir de loc de deciziile aberante pe care le ia. niciodata Bucurestiul n-a fost mai dat peste cap de cand a venit el la primarie. e escavat pe toate strazile in acelasi timp, intrat parca intr-o febra a reparatiilor. dar sa nu ma mai agit ca-mi creste tensiunea

Moxx spunea...

ASTA E UN AUTIST FUTUT!

pula mea, asta e musafir in primarie :|

suraj sharma spunea...

nice blog dude. came here thru KG-forums, got nothing better to do since teh tracker went down :P

oh and BTW, I love Manara and Maltese too, going to upload some of Corto's TV-show episodes when the tracker is back up :)

Turambar spunea...

@ oceania & moxx: yeah. ce dracu sa mai zici... sa dai cu papucii dupa ei. sunt curios pe cine o sa puna PD candidat la primarie, sa spele gustul nashpa produs de Videanu

@ Suraj: txs, mate, for dropping by and for your kind remarks. As for Corto TV episodes, I'm not sure but I think some of them are already on KG. Let's wait for the tracker to come back and we'll see. Anyway, higly appreciated for the connaisseurs. :D

Bogdan spunea...

Se vede treaba ca nu pricepi. Trebe sa iti explic:
1. Zapada multa dauneaza la borduri. Ceea ce e bine ca e nevoie de borduri noi.
2. Zapada curatata protejeaza bordurile. Ceea ce e rau, ramane orasul cu bordurile de asta vara care e urate.
3. 4x4 vor ocoli elegant masinile de curatare, catarandu-se pe borduri. Ceea ce e bine, conform punctului 1.

Problema se rezolva astfel naturel: si zapada pleaca de pe borduri, si orasul se infrumuseteaza cu borduri noi. Colorate. Gri. Who cares?

Ceea ce e bine.

/just kidding/

Turambar spunea...

He he. Imi place cum gandeshti. Din argumentatzia ta rezulta o concluzie stringenta si necesara: bordurile mai trebuie schimbate inca o data, de preferintza prin inaltzare tripla, cu bazalt de ciment rapid, pe undeva prin martie-aprilie, inainte de locale, ca o ultima shpaga impotriva uitarii.

Nu? Logic.

Eu, intre timp, de cand cu zapariada asta, am redescoperit din dulcile chinuri ale mersului pe jos. Parca sunt student. Cred ca daca mai merg vreo trei-patru zile mi se retrage si burta, imi piere si chelia shi mi se shi lun... Nu. Aia nu are de ce. E in continuare lu.. Trebuie sa se inta..

Ah, studentzie! Ah, bordurie! Ah, zapezie!

LOL

Parca suntem nishte copii tembeli. Cred ca e de la zapada, Bogdane... Ne-a luat mintzile shi ne-a regresat. :D