luni, 1 martie 2010

Pericolul statisticilor gresit folosite

Vlad ne spune ca traim intr-o catastrofa, maica, mai ceva ca in Somalia. Repede! Sa fugim in Noua Zeelanda, sau in Canada, sau in India, sau in Insulele Fericirii Democratice!

Camil ne arata sursa datelor, unde gasim Excelul cu seria de scoruri de tzara mai mult sau mai putin esuata, mai mult sau mai putin scandinavo-ideala sau africano-bananiera.

Turambar face graficul, ca asta stie el mai bine: sa faca grafice. Apoi Turambar se uita la grafic cu un ochi clinic si rece, de soparla metodologica si interpretativa, si va spune: ei, ash... Mai e mult pana departe. Misterul distributiei normale se limpezeste. Pana in Somalia si in alte state esuate din Africa mai e mult. Din contra: suntem in prea marginea normalitatii.



Deci la loc comanda, stimatzi panicarzi de servici. Deci puneti la loc valiza sus pe dulap si nu mai rascolitzi prin sertarele comodei dupe chilotii si maiourile de schimb, ca nu plecam nicaieri. Nu esueaza nimeni. Nu moare nimeni. Toata lumea rade, canta si danseaza pe ritm de mambo-criza balcanico-moralo-economico-isterica. Vlade, eu itzi propun sa amanam apocalipsa pana dupa ce se imbolnaveste Basescu si iese Fidel Castro presedinte si la noi.

Vezi tu, Vlade, stii cum spun savantzii islandezi: poza face cat o mie de cuvinte...

12 comentarii:

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, ai dreptate! Cu toate astea, uită-te cine stă mai bine ca noi. Panama, Mauritius, Emiratele Arabe Unite, Quatar, Oman? Despre ce vorbim?

Turambar spunea...

Pai e simplu: e vorba de nivel de trai. De bani. De PIB / cap de locuitor.

Aia cu Panama au canalul (si americanii, manca-i-ar mama si lupii sa-i manance de capitalisti verosi si fiorosi si neomenosi, ca stiu ca nu-tz plac deloc nasoii aia de americani).

Aia din Mauritus sunt fix cat un cartier al Focsaniului, deci nu se pune.

Aia din toata Arabia de care pomenesti stau cu curul lor geostrategic si lenes si musulman pe ditamai punga de fericire la liber, courtesy of Cambrian dead things. Cand ai atata antidot la tristete si anarhie, ce vrei mai mult?

Mai vorbim noi despre state esuate in Arabia peste vreo 30 de ani, cand se va pune problema cine sterge de praf toate geamurile din Dubai :(

ZaffCat spunea...

Poate ar mai fi interesant sa fie colorat diferit fiecare continent?
;-)

Ovidiu spunea...

Dom'le, ce-i al tău e-al tău, te pricepi la grafice!

Jos isteria, sus normalitate :D

Anonim spunea...

@Turambar,
da domle! mare scofala, toata lumea stie grafice, doar jurnalistii stie sa le interpreteze.
Ma bine o bagai paia cu exista adevaruri, minciuni si statistici, ca are succes la expertii in stiintele comunicarii si jurnalism.
Noi restu, mai modesti, ne multumim cu Mattei Dogan. Nu, nu joaca la Unirea Urziceni, e imprumutat la Paris.

Camil Stoenescu spunea...

bun nenea dogan :)

Turambar spunea...

Da, stiu, am auzit de el. Dogan, joaca la Stade Francais. E pilier dreapta. In ultimul timp a fost mai mult accidentat, are ceva probleme la umar. Dar antrenorul estimeaza ca sunt mari sanse sa intre pana la sfarsitul sezonului si sa duca echipa spre noi victorii grafice, statistice, morale, pecuniare, sociologice si de politici publice.

:p

parvan spunea...

Si totusi ce pacat sa strici un excel cu multe date intr-un grafic sumat si aglomerat :)

Daca ordonezi dupa declinul economic sau deligitimarea statului incepi sa te sperii. Daca pui filtru pe europa... incepi sa poti raspunde la intrebarea unde sa trimiti geamantanul (oriunde in europa in afara de serbia si moldova)

Vezi tu asta e problema comuna a graficelor si a concluziilor atractive ... esueaza in simplitate :P

eugeni spunea...

Acu' mai avansam o tzara. Grecia tre' ca a cazut dupa noi.:) si mai sunt catziva pe acelasi drum.
Dupa mine, in alta ordine de idei (de fapt in cea corecta) stam chiar bine. Cred ca daca "bargrafu'" mare era de bine, ragetele analistilor erau mai multe si jalea mai mare.(vezi ce putin avem? suntem blestematzi, nu ne ajuta nimenea, viloletu' ne-a facut-o)

Turambar spunea...

:) ;)

Bogdan spunea...

Ai găsit pe undeva, pe la Fund for Peace sau aiurea, detalii despre modul de calcul al cifrelor care stau la baza fiecăruia dintre cei 12 indicatori?

Mă refer evident la chestiuni metodologice concrete, altele decât anunţarea de principiu a ce ar putea fi în spatele inidcatorilor (aşa cum au trecut în pop-up windows) sau decât listarea paşilor urmaţi la modul general disponibilă la methodology behind CAST.

Turambar spunea...

Nope. Nu m-am focalizat pe componenta metodologica. Singurul lucru care m-a interesat in cazul de fata a fost felul in care jurnalistii iau a piece of junk statistics (pt ca daca stai stramb si judeci drept, cam asta este - inca unii care inventeaza inca o ierarhie intre toate tarile lumii; azi stat eshuat; maine statele cu cei mai multzi copaci cu coaja dulce), deci o bucata de fast-food statistics si o scutura in dinti pana nu mai ramane nimic din ea.

Ma intereseaza procesul prin care datele sunt prezentate in public, si pericolele de proasta interpretare si uzanta, si nu datele in sine (in cazul de fata; in general ma intereseaza si datele in sine - ar cam trebui, nu? doar asta mi-e meseria :) )