duminică, 28 noiembrie 2010

Ticăloșirea autopercepției stereotipizante la români

Întrebarea este următoarea: cum se percep românii?

Stereotipuri, da, evident. Le-am dat o listă de vreo 24 de însușiri, 12 perechi de atribute pozitiv – negativ, aceleași care au fost date și acum aproximativ 10 ani într-un alt sondaj (etnobarometrul "Relații interetnice în România", CCRI, 2002), spre a putea face comparație. Le-am dat posibilitatea să aleagă maxim trei din 24.

Iată ce a ieșit.

Fig. 1. Atribute asistate, români
Vă voi prezenta în continuare o listă cu cîteva însușiri. Vă rugăm să alegeţi trei dintre acestea care i-ar putea caracteriza cel mai bine pe români.


Previzibil, nu? O vehiculare de tot soiul de stereotipuri pozitive banale, uzate, tocite, patetice chiar. Vulgata românului perfect, veți zice voi, înjurîndu-l printre dinți pe Patapievici, mama lui de alogen care își permite să ne jignească.

Da, așa este. Vulgata, perfecțiune, ce frumoși sîntem noi, buricul pămîntului. Însă dincolo de poza din 2010 este mult mai important, muuuult mai important să vedem evoluția acestei poze de stereotipuri blege pentru a vedea cum s-a mișcat de fapt mentalul colectiv într-o perioadă de timp care începe să însemne ceva: 8 ani de zile.

Iar rezultatele sînt cocoșător de semnificative:

Fig. 2. Evoluția acestor atribute între 2002 și 2010


Ce a scăzut?

Păi au scăzut exact acei piloni ai românismului îmbrăcat în costum popular de la Cîntarea României și de la Tezaur Folcloric: Cumsecade, Primitor și Harnic.

Iar scăderile sînt dramatice. Cumsecade este pur și simplu zvîrlit la coșul de gunoi al istoriei, de la 40 la 10, Primitor scade și el tot atît, 30 de puncte, 30!!, de la 60 la 30, și nici Harnic nu se simte prea bine, deși stă în continuare în fruntea bucatelor simbolice: de la 46 la 37..

Cine crește? În ordinea creșterii: Orgolioși (+11), Religioși (+9), Leneși (+8), Delăsători (+7), Curați (+6), Hoți, Ipocriți, Dezbinați (+5).

O întreagă haită de atribute toate negative, cu excepția lui Curat.

Deci în afară de faptul că am început să dăm ceva mai mulți bani pe săpun, courtesy of advertising, Unilever și Procter & Gamble să trăiască, mama lor de capitaliști care bagă banii în publicitate, și eventual de perceperea creșterii religiozității (de discutat, unii zic că e bine, alții, precum mine, că e rău), în rest ne percepem pe noi înșine din ce în ce mai cîini, răi, fameni, ticăloși.

O încîinoșire a națiunii. Pardon, a grupului etnic. Ba nu, a națiunii.

Deci, stimați cititori și restul cîrcotași, concluzia e simplă: isteria și paranoia și depresia ne îmbîcsesc și otrăvesc sufletul. Și asta pentru că ne uităm într-o oglindă deformată, una care în loc să ne mintă frumos, "Vai, domniță, ce frumos arătați! Vai, domnule, ce pectorali! ce sclipire de inteligență în ochi!", ne minte urît: "Ce javre sînteți! Ce nemernici! Nu meritați să faceți umbră pămîntului!".

O interpretare alternativă ar fi că, din contră, începem să nu ne mai amăgim într-atîta. E posibil și asta. Că acea mirabilă poveste despre cît de drepți și de cinstiți sîntem noi, acești traci din acest colț de Cumanie de univers, începe încet-încet să se destrame ca fumul. Repet: e posibil și asta și, poate, e chiar dezirabil. O percepție care să îmbine stereotipurile pozitive cu cele negative, de ce nu?

Însă eu în continuare cred că de fapt evoluția identificată mai sus este rezultatul expunerii îndelungate la talk-showurile cu spume.

Therefore, români, vă ordon: treceți cu mintea în partea ailantă. Români, gîndiți pozitiv. Realist, dar pozitiv. Români, ieșiți din depresie și din întristarea vieții.

PS: O altă ipoteză ar fi că maniera diferită de realizare a cercetării duce la astfel de diferențe. Însă măsurarea atributelor pe etnia romă, adică pe țigani :wink:, arată o persistență bine definită a constelației de atribute, na, să vorbesc și eu ca în manualele de limbaj de lemn al științelor sociale.

Uite aici evoluția atributelor la adresa țiganilor. Nu s-a schimbat mare lucru, cu excepția faptului că sînt percepuți a fi mai Uniți și mai puțin Înapoiați. Doar 3 atribute din 24 mișcă semnificativ (din care două sînt de fapt pereche de opozite).

Fig. 3. Atribute asistate, români
Vă voi prezenta în continuare o listă cu cîteva însușiri. Vă rugăm să alegeţi trei dintre acestea care i-ar putea caracteriza cel mai bine pe romi / ţigani".


Fig. 4. Evoluția acestor atribute între 2002 și 2010


Deci nu e de la maniera de măsurare, teren (2002) sau telefonic (2010), ci e de la ei, de la realitatea amăgirii.

PPS: Sondajul pe baza cărora fac această analiză este realizat recent, între 18 și 26 noiembrie, pentru Asociația Pro Democrația. Eșantion de 1500 de cazuri, metodologie CATI de culegere a datelor. CCSB, evident.

11 comentarii:

lol spunea...

Heeeeei, "religios" nu e un atribut negativ. "Superstitios", reprezentand, in fond, exact acelasi lucru, e :lol:

Apoi, e evident: romanii au calitati, tiganii au defecte. Numai strainii, blestematii, nu reusesc sa inteleaga subtilitatile astea :D

Pongo spunea...

Cred ca intrepretarea a doua este mai corecta.
In definitiv "harnicul" din pozitia 1 arata ca repondentii nu se exclud din cadrul poporului ci doar refuza mai multa munca :-).
In rest pozitia lui "ipocriti"- adica acea trasatura care te face sa critici un defect al altora desi il ai si tu din plin- poate insemna ca in ciuda faptului ca incepe sa intrevada realitatea, poporu' e inca departe sa o schimbe.
Este totusi o evolutie pozitiva. Nu poti schimba ceva daca consideri ca este perfect.
Parerea mea :-)

Kilroy spunea...

Deci harnici si modesti in egala masura ;-)

vala spunea...

romanii sunt harnici, inteligenti si civilizati

si cea mai mare parte dintre ei sunt in Spania, Italia, Germania dar si in Canada, SUA si Franta...

Itzicbaseanu spunea...

Hopaaa Turi, "cheia sol", este sintagma "Parvulescu", poti sa-nchizi toate postarile cu ea!...Ba esti dastept, ce mai, ia sa-ncerc si la Tariceanu Blog, ba nu, poate la Nastase primministru.blog (asta si-a pus si functia, ca sa nu-l uite lumea, sa sa laude in tigania lui da la Tartasesti ca are da toate)!...Ba mare rabdare are si "Doamna Dana" asta, sa n-apuce ea sa-si puie draperiile la "Vila Snagov"?... Mare frustrare Turi,pai acolo, incapea si Parv...na ca iar era sa zic "chia", 'r-ar ea a 'reacu' da "chie"!...Ba ce atent trebe sa fiu pa blogu' tau!...Te pup Turi, sper ca n-ai nimic impotriva, poate doar de-o potriva!...Je te pupe, souround-elea!...

Turambar spunea...

:) te duce mintea-n seara asta. esti tot ceea ce poate fi mai bun la un roman: harnic, dashtept, perseverent si mai ales si mai ales cinic si rautacios.

:p

Richard spunea...

Chiar am remarcat ca ai trasaturi cumane, tracule!

Turambar spunea...

cumani ca noi mai rar gasesti pe aceste cimpii gepide, mai anglo-saxonule mai

:p

p spunea...

Ticalosirea auto-perceptiei, asta nu-i rau.
Ar fi si mai buna daca ar fi insotita si de o crestere a ticalosirii reale a romanilor.

De unde pana unde a fi primitor e o trasatura poyitiva? Asta e o trasatura a societatilor primitive.Tribalii africani sunt cei mai primitori.
Primitoria la romani? Da, dar doar ca serviciu turistic, pe bani buni.

Harnicia e o trasatura pozitiva? Poate pentru vite.Inventivitatea bate de departe harnicia.
Daca vrei sa gasesti o solutie inedita pune un lenes la munca.Va gasi o inovatie care in final va duce la o crestere a productivitatii.
Decat harnici in jug mai bine lenesi si inventivi.

Modestia? E o trasatura negativa, auto-devalorizanta.Mai bine increzatori si orgoliosi pana la trufie decat modesti pana la fatalitate.

Cumsecade? A fi cumsecade gratuit e cum nu se poate mai pagubos.Daca esti cumsecade iti mananca ratele din traista.
Decat cumsecade si in paguba mai bine cinic si in castig.

Egoismul e iarasi o trasatura dezirabila, e motorul progresului, o spune orice manual de economie.
In privinta egoismului auto-perceptia romanilor e de-a dreptul deplorabila.
Egoismul te invata sa-ti cunosti interesul.Ori romanii e clar ca nu-si cunosc interesul.

Romanii au nevoie sa fie mult mai ticalosi decat sunt de fapt.
Romanii ca natie se compun din prea multe oi si prea putini lupi.
E nevoie de mai putina inocenta si de mai mult cinism, mai multa cainosenie.Asta inseamna evolutie de la oaie la lup.
Romanii ar trebui sa evolueze de la stadiul de turma de oi la cel de haita de caini sau de lupi.
Ticalosirea e necesara.

krossfire spunea...

Cel mai tare ma ''doare'' ala cu inteligenta. Nu inteleg ce cauta in topul ala si acum, dupa ani de teste de inteligenta si cultura care ne arata ''nivelul''. Aproape mereu aud argumentul ''pai n-ai vazut olimpicii nostri , bla bla ?''.

Claudiu spunea...

Si uite asa ajungem sa ne uitam la noi cu ochii cu care ne priveau cei ce se perindau pe aceste meleaguri cam cu 400-500 de ani in urma :)