sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Demographic Winter

"In the Western world, birthrates are falling and populations are aging," said Feder. "The consequences for your children and grandchildren could well be catastrophic."

Feder noted, "In 30 years, worldwide, birth rates have fallen by more than 50%. In 1979, the average woman on this planet had 6 children. Today, the average is 2.9 children, and falling." He explained the situation noting, "demographers tell us that with a birthrate of 1.3, everything else being equal, a nation will lose half of its population every 45 years."

Beyond an inability to pay for pensions, it is likely that euthanasia will be one looked-to solution to the aging crisis, he said.

"Demographic Winter is the terminal stage in the suicide of the West - the culmination of a century of evil ideas and poisonous policies,'"

[...] "But perhaps,” he concluded, “the most important factor is a culture (including Hollywood, the news media and academia) that tells people that children are a burden, rather than a joy; that pushes an ego-driven, live-for-the-moment ethic; a culture that tells us that contentment comes from careers, love, friendship, pets, possessions, travel, personal growth - anything and everything except family and children."

Site-ul oficial: aici.

Prezentarea din care preiau si citatele de mai sus: aici.

Alt articol, care introduce si a doua parte, Demographic Bomb: aici.

Alte info: just bloody Google them.

Filmul: aici.

Dormitorul si responsabilitatea schimbarii stilului de viata: la voi.

13 comentarii:

strelnikov spunea...

yup natalitatea a scazut, prin urmare populatia ramane la nivelul actual. macar de'ar fi asa. si ce daca?

cat despre filme sunt toate pline cu copii, cre ca'i cea mai infantila cultura ever.

Camil Stoenescu spunea...

poate că n-ar fi chiar așa o idee rea să mai încetinească ritmul de creștere al populației. iar media aceea de 2.9 nu e deloc distribuită omogen - țările sărace și în curs de dezvoltare fac prea mulți copii, cele bogate, prea puțini

Tapirul spunea...

paradoxul este că producem, global, mai multă mâncare şi mai puţini copii.

fenomenul, în vest, are rădăcini multiple şi greu de izolat una de alta. ca să dea feminiştii în mine, o sa spucncă a inceput cam odată cu mişcarea de eliberare a femeii (cum zicea si Fukuyama), pilula şi intrarea femeii în job market. nu o să stau să explic ca nu sunt anti-femeie, ci doar anti-feminist. de ce s-a ajuns ca femeia să simtă că a face o carieră, a lucra, etc este mai important decât familia (o să fiu interpretat greşit şi aici), este altă poveste. stă în destructurarea şi restructurarea societăţii moderne şi postmoderne (parcă James Coleman vorbeşte desrpe astea în "Families and schools", turambar musai să ştie de el), epoca modernă (sau mai degrabă industrială) a scos bărbatul din familie şi la trimis "la servici", epoca postmodernă (postindustrială) a scos şi femeia - feminiştii nu înţeleg ca a fost un proces istoric-sociologic şi nu unul politic, adicătelea eliberarea femeii nu se datorează mişcărilor activiste (poate doar precipitată un pic de).

consumerismul e altă cauză, consumerism care ne-a transformat în nişte hedonişti - familia nu mai este percepută ca o responsabilitate (amară multeori, dar responsabilitate), ci o sursă de "fun" - apropo şi de filmele care "totuşi arată familii cu copii".
specia umană se reglează singură, din fericire. golul demographic din vest e umplut rapid de către excesul demographic din ne-vest (şi se vede deja mult prea pregnant), per ansamblu e o stare de oareşce echilibru, local însă problemele sunt şi vor fi majore. keep your options open, învăţaţi spaniola dacă vreţi să plecaţi în america, reconsideeraţi-vă religia dacă vreţi în europa...

Tapirul spunea...

"şi ce dacă" - brrrrrrrrrr

Turambar spunea...

@ Strelnikov: Vorbim peste 50 de ani... :(

@ Tapirul: Mai bine ca tine, Bibicule, nici cei din film nu o spun.

Joke aside: exact argumentele prezentate in film (si in literatura de specialitate din care isi trage sursele filmul)

@ Camil: Populatia si-a incetinit deja ritmul de crestere. Aceasta incepe sa se vada si in zonele mai putin dezvoltate, unde pana acum eram obisnuiti cu cresteri demografice cocosatoare. Un alt argument folosit in film.

Nu, pe bune: uitati-va la film. Are doar 50 de minute. Este vorba despre schimbarea patternurilor social-valorice care duc pe termen mediu la schimbarea volumului si a structurii de varsta a populatiei, cu efectele sale (economice, de presiune asupra resurselor, de securitate). Este vorba despre moartea datoriei si a responsabilitatii din dormitor, o data cu cresterea hedonismului.

molie spunea...

China deja are lege data, un singur copil pe familie.

nene, asta http://www.zeitgeistmovie.com/ ai vazut (ma refer la ultimul film - Addendum)?

Camil Stoenescu spunea...

acum downloadez de zor :D

Florin Pîtea spunea...

Propaganda natalistă e ieftină.
Finanţarea creşterii şi educării copiilor e costisitoare.
Tu ar trebui să ştii asta mai bine decît alţii, Turambar. ;)

Tapirul spunea...

"costisitoare" - depinde pe ce termen gândeşti. şi depinde ce înţelegi prin "costisitoare".

Tapirul spunea...

pe de altă parte, folosirea natalităţii ca factor de comparaţie nu e cea mai bună idee; mai realist ar fi ceva de genul "numărul de copii care ating vârsta adultă" (pe familie, pe mia de locuitori, pe cap de vacă furajată, cum vrei)

Florin Pîtea spunea...

Tapirul a spus: ""costisitoare" - depinde pe ce termen gândeşti. şi depinde ce înţelegi prin "costisitoare"."

@Tapirul "Costisitoare" înseamnă ceva care costă bani. Dacă, spre exemplu, un cetăţean are un salariu de 600 de euro pe lună, traiul său costă 200 de euro pe lună, rata la creditul ipotecar sau chiria costă 200 de euro pe lună, iar creşterea şi educarea unui copil costă încă 200 de euro pe lună, cetăţeanul poate să îşi dorească şase copii în loc de unul pînă la Sfîntul Aşteaptă - creşterea şi educarea lor va fi prea costisitoare pentru el, iar cetăţeanul probabil se va feri să îi facă pe ceilalţi cinci.

Dan Selaru spunea...

Ne intoarcem in Evul Mediu.

fish spunea...

turambare - nici nu shtiu unde sa pun linkul asta:

http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5hPtMq0eeFGn9GdFO5jFtytt2y1xAD9E6M0N81