luni, 8 decembrie 2008

Black Narcissus

Unul din voi mi'a adus aminte.

Frumusete. Curatzenie sufleteasca. Spiritualitate. Limpezime a sufletului si puritate si sfintzenie.

Ba nu: patimi inabusite. Sange fierbinte. Eros si pofte si zemuri si lust. Femei si barbatzi si calugaritze si printzi. Si demoni. Multi demoni.

Muntzii, simbolul limpezimii gandului. Inaltzimile inaccesibile, unde se avanta vulturii si zeii.

Ba nu: muntzii, prapastii si primejdii. Abisuri si furtuni. Bolovani care stau sa pice, si bashtinasii care pandesc sa'tzi ia gatul dupa coltzul potecii.

Si peste toate, culorile. Culorile anilor '50. Culori cum nici in vis nu atzi vazut, in spatele ochilor.

Doamnelor si domnilor: Black Narcissus. Powell and Pressburger, 1947. Pe vremea cand la noi incepea Fenomenul Pitesti si colectivizarea... :(

















5 comentarii:

1307 spunea...

tu de ce nu folosesti IMDB la linkurile pt filme?

Turambar spunea...

Pentru ca IMDB are niste review-uri de tot rahatul. Ca informatie, este o baza de date mult mai completa. Insa ca relevanta a analizei (prezentari, comentarii), AllMovie este mult mai bun. Pentru ca se foloseste de profesionisti, platiti expre pentru asta. Nu precum IMDB, care se bazeaza pe munca lautareasca si entuziasta a mii si mii de ciurli burli ca mine si ca tine care se fac ca stiu film si emit, de cele mai multe ori, prezentari entuziaste, primitive si lipsite de evaluare critica.

E drept ca gasesti si prezentari pertinente de film pe IMDB, insa acelea sunt mai degraba exceptia. De regula gasesti variante mai mult sau mai putin elaborate ale unor exprimari de entuziasm adolescentin. Waw! Sa moara pisica! Cel mai film de la LOTR incoace. Dar Shawshank Redemption? Aproape mai bun decat Shawshank Redemption si decat Titanicul.

Ma rog, chestii de'astea. In plus, sunt prea multe. Si pana filtrezi si gasesti parerea vreunuia mai de Doamne'ajuta, pierzi o gramada de timp parsing thru hysterical junk.

Switch to AllMovie, mate. Ala chiar te invatza film.

1307 spunea...

da, asa e si ai dreptate cand spui ca IMDB nu prezinta analize relevante ale filmelor. eram sigur ca asta e motivul dar am vrut sa si verific :P

dar vezi tu, pt mine filmul nu e facut de dragul analizei critice ci mai degraba pt entuziasmul cinefililor. eu cel putin asa vad lucrurile. si mi s-ar parea trist sa fie invers, caci atunci noi cinefilii am fi discriminati si doar niste platitori de bilete care-i ajuta pe scenaristi, regizori si actori sa se ridice in ochii criticilor.
puterea e a celor multi! :D

Anonim spunea...

fenomenul pitesti a inceput in 49. nu de alta, dar arestarile masive au inceput in 48.
in mai 48
pe 14 mai 48.

data asta coincide (si dupa cum stim, nu exista coincidente) cu data infiintarii unui stat din orientul mijlociu. atit zic, si nimic mai mult. nu-i asa ca spiritele mari se intilnesc?

Turambar spunea...

:)