marți, 12 octombrie 2021

Despre lucrurile cu adevărat importante

Știe România să facă blugi?, ne întrebam noi, la nivel inconștient, prin anii 80-90, cînd eram tineri. Nu știe. Doamne, ce poftă aveam de blugi cînd eram tineri! Cine știe să facă blugi? Străinii.

Vrem blugi. Străinii fac blugi. Românii nu știu să facă blugi.

Deci străinii sînt buni, românii sînt nașpa. Trebuie să-i ascultăm pe străini.

Știu, știu. Sună absolut aiurea. Dar așa funcționează creierul omului, la nivel inconștient, în acele străfunduri unde nici nu-ți dai seama de ce gînduri îți mișună prin hoit, prin creierul reptilian.

Tinerii în România au o reticență instinctivă, animalică, față de țara lor. Percep mediocritatea din jurul lor, fac comparații necruțătoare cu ce e în străinătatea dezvoltată și trag concluzii rapide, la fel de instinctive, animalice: străinii sînt buni, ăștia ai noștri sînt nașpa. Trebuie să ne luăm după străini.

Fiecare generație a trecut prin această greșeală de gîndire. Cu toții am fost tefelei la vremea noastră.

Anii 60 – 70 – 80. Ah, ce grosolani și aspri și mîrșavi sînt ăștia bătrîni, care nu ne lasă să purtăm blugi și să ascultăm Beatles. Să vină americanii să ne salveze!

Anii 90 – 2000. Ah, ce respingători și primitivi sînt ăștia bătrîni, cu Iliescu lor și cu comuniștii lor și cu iile lor și cu mermeleala lor. Mi-e scîrbă de ei. Să vină nemții și francezii, să ne salveze! Vrem în Uniunea Europeană!

Și tot așa.

De ce spun greșeală de gîndire? Pentru că se sare de la o premisă relativ corectă: Beatles, blugi, Netflix, tot ce înseamnă sclipici competent de consum și bunăstare, la o concluzie greșită: că străinilor le-ar păsa cumva de noi și ne-ar vrea binele.

Ei, aș. Ne vor tot binele pe care nu-l putem noi duce. Le pasă pe dracu. Vor un singur lucru de la noi. Să le fim un pic de slugi și un pic de iobagi, cum le-am tot fost sute de ani la rînd.

Fundamental vorbind, nu e nici o diferență între cîinoșenia elegantă a distinsului grof von Brukenthal și nemernicia bine camuflată sub un ștaif la fel de elegant a distinsei grofițe von der Leyen. Niște von amîndoi, care nu știu decît un singur lucru: cum să sugă de aici cît mai mult. Prețuri de transfer. Monopol. Multinaționale. The name of the game.

Tinerii noștri nu-și dau seama că orice țară, la vremea ei, a fost mai mermelită și mai împiedicată și mai puțin strălucitoare decît cele puternice de la momentul respectiv. Și ăia mari de acum au fost cîndva mici și fraeri, față de alții. Că nu e nici o rușine să o iei de jos, de la mediocritate și de la înapoiere.

Americanii, cînd se scuturau de lanțurile coloniale, erau niște pițifelnici de vînători-culegători, totalmente primitivi în fața strălucitorilor de stăpîni englezi. Coreenii de sud, după al doilea război mondial, erau niște împiedicați aproximativi care în afară de perii din păr de cîine și de cules orez nu prea știu mare lucru. Nu credeți? Citiți Ha-Joon Chang, The Bad Samaritans.

Exemplele sînt cu duiumul. Nici o țară nu s-a născut direct imperiu, capitală resplendentă și convolută și plină de sofisticare culturală, tehnologică, economică. Fiecare a luat-o de la piciorul broaștei, de la barză viezure mînz.

Doar că au luat-o crezînd în ei, nu în alții. Fiind mîndri, nu permițînd altora să le inculce rușine și scîrbă față de ei însuși.

Aici greșesc tinerii noștri, copiii noștri, cei care azi ne urăsc și se închină la falșii idoli ai Occidentului, crezînd că Occidentului îi pasă de noi. Aici am greșit și noi, la vremea noastră, cînd eram tineri. Blugi ciunga și Beatles / Depeche Mode. Altceva nu exista. Nu ne dădeam seama de pofta de imperialism și de exploatare a periferiei de care dădeau dovadă ăia din țările care producea blugi, ciungă, Beatles și Depeche Mode.

Acuma, pentru tefeleii din ziua de azi, atracția și respectul față de Netflix and chill îi orbește fix la fel ca pe noi pe vremuri. Știe România să facă Netflix? Nu. Știe România să facă Facebook și Insta și TikTok și toate prostiile în care belim ochii și pierdem timpul? Nu știe. Știe să facă Mercedesuri? Nu știe.

Înseamnă că străinii sînt buni și românii sînt nașpa / răi / proști. Să ne luăm după străini. Să avem încredere în străini. Să ne conducă străinii. Să alegem candidați care au nume străine – stratagema electorală folosită de vreo două cicluri electorale încoace de civilii de la USR.

În spatele tuturor patimilor electorale recente stă acest proces mental instinctiv, pre-conștient. Și această greșeală elementară. Dacă străinii știu să facă chestii, înseamnă că sînt buni și le pasă de noi.

Greșit. GREȘIT. Le pasă de ei, nu de noi. Și încearcă să-și convertească superioritatea tehnologică, financiară și mai ales simbolică în putere și în dominare, în control. Republica Supusă România, gubernia Europei.

Mie mi-a venit tare greu să-mi dau seama de asta, de acest proces viclean de gîndire care-mi luase prizonier creierul. Nu uitați: am fost un tefeleu, am fost bursier Soros. Teoretic, eu trebuia să îngroș rîndurile deontologilor de azi care preaslăvesc străinătatea și-și demonizează țara.

Mi-a venit greu. În primul rînd, a trebuit să mă contrazic pe mine însumi și să ies din mîzga disonanței cognitive. Cuuum? Am fost păcălit? Am fost fraier? Am fost un prost, un pufos, un idiot util?

Da, dragule, ai fost un prost un pufos un idiot util.

Doamne, nu știți cît doare să recunoști așa ceva față de tine însuți. Doare rău de tot.

Ăsta e principalul motiv pentru care tinerii din ziua de azi se lasă așa de ușor duși de nas. Ăsta e motivul pentru care mișcările de gîndire suveraniste sînt așa de ușor de demonizat. Pentru că în mintea instinctivă a pufosului, a tefeleului, se produce un scurtcircuit logic și se face foarte ușor saltul de la “România nu știe să facă Netflix” la “Ăi bătrîni sînt niște nasoi” la “Pesediștii vor să vîndă țara la ruși și la chineji”, deci “Muie PSD”.

Simplu.

Să nu mă înțelegeți greșit. Nu spun că România e o țară cine știe ce. E o țară mediocră, populată de oameni mediocri. Care nu știe să facă nici Netflix, nici submarine. Între timp a învățat să facă blugi, dar deja blugii nu mai sînt un indicator de status dezirabil, ci mai degrabă semn de sărăcie.

Nu-mi idealizez țara. Din contră: de cele mai multe ori am o atitudine prea critică față de ea.

Ce vreau să spun este că, dacă străinii știu să facă Netflix și submarine, asta nu le dă nici un drept, dar absolut nici un drept, să sugă fără nici un fel de opreliște banii de aici, să-i ducă în paradisurile fiscale și să întrețină relații neocoloniale cu țara mea mediocră.

Străinii pot să facă orice. Să-și bage dildouri unde vor ei și să se căsătorească cum vor ei și să poarte kimonouri și să se sfîntuvalentinească și să se tatueze și să facă ce vor mușchii lor.

Un singur lucru n-au voie străinii să facă. Să ne jupoaie de bani, folosindu-se de poziția lor superioară în mintea unora dintre români.

Totul pînă la bani. În asta constă adevăratul neocolonialism. În extracția de bani, legitimată de hegemonia simbolică.

Și asta trebuie să le explicăm răbdător, cu iubire, cu înțelegere, cu perseverență și fără nervi tinerilor noștri. Dragii noștri tineri, străinii vă jupoaie și vă fac din vorbe într-un asemenea hal încît ajungeți să le și mulțumiți pentru asta.

Nu fiți fraieri, dragii mei tineri. Dați-vă seama de lucrurile cu adevărat importante. Dați-vă seama că orice ban supt de von Brukenthal și von der Leyen și de von der Multinaționalen de aici înseamnă un ban în minus pentru voi. Pentru viitorul vostru. Pentru asfaltul și pentru autostrăzile voastre. Pentru spitalele și școlile voastre. Pentru sentimentul vostru de auto-respect.

Cînd vă veți da seama de asta, cînd nu vă veți mai lăsa păcăliți de străini, cînd veți înțelege că străinii își văd interesul lor, nu al nostru, atunci voi fi împăcat. Atunci o să vă las să mă certați pentru orice altceva. Voi fi bucuros că am o generație care înțelege mersul lucrurilor cu adevărat. Și care ține cu țara lor. Pentru că au ajuns, în cele din urmă, să țină cu ei înșiși.

Pînă atunci, însă, mai avem mult de tras.

Ghinion..

9 comentarii:

Anonim spunea...

Pufosule, genial de data asta! Anamneza de expert stiintific! Chapeau bas!
Esenta frate!
Si eu vinovat, ca si tine! Si eu participant seminarii Soros UE. Prost, prost rau! Si revolutionar, pe deasupra! Internationalist, proamerican, baiat fin, toate cele. Prost, prost rau!
De ceva timp m-am trezit si privesc inghetat cat de puternici sunt cu propaganda infiltrata in mintile noastre simiene de zeci, daca nu sute de ani. Lupt, pe masura posibilitatilor.

Nihill sine deo, maestrica! Avem esenta ce a dainuit firav in unii de la sate si din manastiri. Luminita e pe moarte, dar daca o tratam corect, cu rugaciune si plante din fibra adanca a poporului nostru, poate se pune pe picioare si apare in capatul tunelului din nou.

Unknown spunea...

Necesara meditatie. Necesara discutie cu tinerii noștri. Necesara autoevaluarea individuală.
Necesar totul. Urgent totul.

Costi spunea...

Curat, ghinion!

Anonim spunea...

Aoleo! Ați primit computer de la Soros! Ăsta a fost păcatul originar! Șpăguța...dar faptul că recunoașteți greșeala vă absolvă de vină. Mamă! În tinerețe am fost și eu, cel mai mare tefelist! Greșeala este atunci când nu vezi produsul de sclipici, ai tendința să iei produsul cu totul, cu minciună și cu sclavia aferentă. La tinerii noștri trebuie lucrat la consumerism, să-i învățăm cu minimalismul și cu ecologia, dar nu așa oengist, ci aplicat, atunci vor capăta conștiința de sine, de valoarea lor, de valoarea concetățenilor și implicit a spiritului național.
Articolul este excepțional!

Anonim spunea...

Vezi de treaba c-a facut { produs } si Romania blue jeansi insa , deoarece produsul de baza era importat taman din India si costa cat greutatea sa in aur ...au lasat " blue jeansii " fix cum au iesit de pe banda de cusut " decorati " din belsug cu fel d e fel de capse iar denumirea era...TANGANEZI fireste .Unde se fabricau ? Pai...la APACA fireste , la Iasi , la Cluj si chiar la Curtea de Arges ! Singurul lucru bun era ca , daca te prindeu aia de la detasamantele alea de " orsine " militie- muncitorime imbracat cu-asa ceva , nu-si permiteau sa te-ntrebe de sanatate , oricat de evazati erau respectivii pantaloni . Altceva era daca erai imbracat c-o pereche de ROGERS : foarfeca te astepta . Inca ceva ,aia trei nu poarta blue jeans LEE ci Levi Strauss...se vede si din avion , ma mir ca nu te-ai prins de figura !

Anonim spunea...

Intr-adevar , romanul gandeste :
“străinii sînt buni, românii sînt nașpa. Trebuie să-i ascultăm pe străini. …Trebuie să ne luăm după străini. … Înseamnă că străinii sînt buni și românii sînt nașpa / răi / proști. Să ne luăm după străini. Să avem încredere în străini. Să ne conducă străinii.... că străinilor le-ar păsa cumva de noi și ne-ar vrea binele. ….
Fiecare generație a trecut prin această greșeală de gîndire. Cu toții am fost tefelei la vremea noastră.”
Da , fiecare am fost candva TFListi ( avant la lettre), dar ne-am vindecat. Ne-am vindecat fiindca soala era scoala. Si scoala iti putea da un statut . Am invatat , iar la contactul cu realitatea am putut sa tragem concluziile cuvenite.
Azi , analfabetismul functional e norma. Noi ascultam Beatles si Pink Floyd . Ei asculta Tzanca Uraganu’, Adrian Copilu’Minune. In plus, exista o arma care nu exista inainte : reteaua sociala . Individul e capturat . Credeti ca tinerii astia au vreo sansa de a se extrage din situatia lor de plans ? Cu atat mai mult ca nu-si dau seama cat sant de prosti. Eu sant f sceptic.
Mircea

Unknown spunea...

Tinerilor de azi, chiar dacă le explici că străinii sunt răi si nu vor altceva decât să ne fure banii, spre surprinderea Dvs., veți vedea că sunt de acord cu asta. De ce? Simplu, decât să ne fure vreun ciocoi PSD-ist, mai bine sa ne fure aia de-afară. Asta am ințeles eu din discuțiile cu anumite specimene TFL-iste.

Unknown spunea...

TFL-ul urăște bolsevicii PSD. Din acest motiv, rațiunea lui este următoarea: decât să mă fure un nenorocit de PSD-ist, mai bine să mă fure un străin.
Personal, nu cred că sunt atât de proști incât să nu știe că străinii nu ne vor decât banii. Dar, dacă străinul ăla îi mai dă și lui câte ceva (vezi puzderia de ONG-uri!), este foarte bine. Atunci, chiar că-ți vine să strigi din rărunchi: m...ie PSD!

Anonim spunea...

Excelent articolul. Păcat doar că tinerii, in general, nu prea citesc iar atunci când o fac obosesc după parcurgerea a maximum trei fraze. Așadar cu regret afirm:este posibil ca acest duș revigorant să se irosească in van.